FILMOVI, TV SERIJE, ANIMACIJE > TV SERIJE, DOKUMENTARCI, ANIMACIJE

Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...

<< < (720/734) > >>

crippled_avenger:
MAYOR OF KINGSTOWN je treća serija u Sheridan-verseu koji se na Paramountovim kanalima i servisima bazira na scenarističkom radu Taylora Sheridana, nekada sporednog glumca, sada jednog od vodećih američkih pisaca. Sheridanove serije spadaju među najgledanije u Americi, a jedan od razloga za to je činjenica da je on razumeo američki Heartland i one probleme koji su doveli do uspona Trumpa na vlast o čemu je i javno govorio. Otud, Sheridan dobro funkcioniše kod Woke predstavnika industrije ali i kod based gledalaca koji u njemu prepoznaju teksaško poreklo, odrastanje na ranču koji je porodica izgubila i celu njihovu tugu, bolnu i neizrecivu.
Kad je reč o kriminalističkom žanru, Sheridan je pisao i režirao film WIND RIVER koji je u svoje vreme ujedinio reakcije jednog sporednog kanskog žirija i američke publike i vratio misteriju na velike ekrane. Ovaj krimić koji se bavi slučajem nestanka, silovanja i ubistva jedne indijanske devojke bio je njegova inauguralna saradnja sa Jeremyjem Rennerom, tada glumcem u usponu, i veoma je uspešno spojio uzbudljiv ambijent, lokacije koje su osobene do tačke da su lik za sebe, i uprkos tradiciji krimića o rezervatima, kao što je recimo THUNDERHEART nametnuo se kao jedan od najboljih. Videćemo da li će ga Scorsesov novi film nadmašiti.
Zatim, pisao je dva filma o meksičkim kartelima o kojima nemam šta dobro da kažem. Jedan je radio Denis Villeneuve koji je svoj jedini dobar film snimio u tom žanru, mislim na PRISONERS, drugi Solimin sin koji je jedno od prvih imena evropskog televizijskog krimića.
Konačno u svojoj vestern sapunici YELLOWSTONE sve vreme gaji večitu vatru nekih kriminalističkih zapleta i u njima vidi pokretač radnje.
MAYOR OF KINGSTOWN je u tom pogledu povratak ortodoksnijem krimiću. Pilot kreatora Taylora Sheridana i Hugha O'Dillona je je još u fazi scenarija iznenadio svoje čitaoce time koliko je based, a koristio je neke tehnike koje Sheridan već uspešno uzima u svom radu kao što su kameo role poznatih glumaca, iznenadna pogibija protagonističnog lika za kog mislimo da će biti noseći i sl.
U tradiciji Michaela Manna i Edwarda Bunkera, Sheridan gradi priču o porodici koja je sudbinski vezana za kazneno-popravne zavode koji okružuju njihovu varošicu. Poslove vodi stariji i najsposobniji brat kog igra Kyle Chandler uz asistenciju sirovijeg i manje sposobnog kog igra Jerry Renner i podršku najmlađeg koji radi u policiji. Kada stariji brat pogine pod entropičnim okolnostima, srednji mora da nasledi biznis i vodi računa o njihovom biznisu a to je održavanje eko-sistema koji čine zatvorenici, njihove bande na slobodi i čuvari unutra.
U eri kada imamo seriju kao što je ANIMAL KINGDOM, MAYOR od nje uzima propulzivnost, i na to sve dodaje taj mannovsko-bunkerovski prikaz podzemlja, zatvora i te sive zone, na koju se nadograđuje Sheridanov sloj sentencioznih dijaloga, i izuzetno vibrantna vizuelizacija kroz fotografiju Bena Richardsona.
U tom smislu, MAYOR OF KINGSTOWN jeste nekakva spona između serija kao što su nekada SOUTHLAND, danas ANIMAL KINGTOWN a naročito HIGHTOWN, ali sa jakim autorskim pečatom samog Sheridana i onoga po čemu je poznat.
Znajući da su njegove serije do sada uspele da imaju visoku gledanost i produkcionu održivost, nema nikakve sumnje da će i MAYOR verovatno trajati nekoliko sezona. Da li će održati tonus izvanredne prve sezone, ostaje da vidimo.

crippled_avenger:
WOLF LIKE ME je televizijska serija Abea Forsythea čiji je put za Holivud popločan filmom LITTLE MONSTERS. No, on nije video razlog zašto da u međuvremenu malo ne čačne i televiziju te je za Peacock snimio seriju od šest polučasovnih epizoda koju bismo žanrovski mogli definisati kao melanholični romcom sa elementima horora.

Elementi horora su tradicionalni, i u okvirima već konstituisane mitologije ali Forsytheov genrebending je pokušaj da u okvirima te koncepcije ponudi jednu gorko-slatku studiju karaktera. Sa glumcima kao što su Isla Fisher i Josh Gad to sa lakoćom uspeva, te i humor i emocija ovom talentovanom paru dolaze veoma lako.

U žanrovskom pogledu, serija ne izneverava iako imponuje svojoj pripovedačkom i produkcionom jednostavnošću, pa i nenametljivošću koje ima sve manje u epohi Peak TVa. Otud WOLF LIKE ME ostaje kao favorit iz senke za koji postoji rizik da će ga mnogi propustiti ali i za koji verujem da će živeti duže od inicijalnog izlaska.

Strim omogućuje da serije žive zauvek.

crippled_avenger:
WIRELESS je Quibi serija nastala u produkciji Stevena Soderbergha koju su pisali Jack Seidman i Zach Wechter sa Tye Sheridanom u glavnoj ulozi. Serija bi se mogla nazvati i BOY AND HIS CELL PHONE jer govori o momku koji je po mećavi pošao kući s fakulteta i žureći da stigne na žurku slupao se u nekoj lavini. Osnovni vid komunikacije sa spoljnim svetom, spas ali i uzrok nesreće mu je iPhone i razne socijalne aplikacije na njemu, i Seidman & Wechter uspevaju da naprave da ovo istovremeno bude cautionary tale ali i survival thriller u kom se junak preko appova bori za opstanak.

Serija je sačinjena od deset desetominutnih epizoda koje unutar sebe imaju određenu ritmičku zaokruženost i kada bi se izmontirale u film osetila bi se doza epizodičnosti uprkos jedinstvu mesta, vremena i radnje koji su apsolutni iako se ne odvija u real timeu. To je svakako priznanje Wechteru kao reditelju i scenaristima koji su iz ovakve postavke izvukli jako puno, da ne kažem maksimum.

Tye Sheridan je sjajan mladi glumac, sposoban da se iznese sa izazovom, ali i raspoložen da ih stalno juri, pa je on svakako treći neobično bitan deo uspeha ove celine pored režije i scenarija. Quibi je propao, da li je njegov koncept bio validan, ne znam ni sam, ali WIRELESS je itekako imao smisla.

tomat:
Valja li Archive 81, jel gledao ko?

Meho Krljic:
Moj kum sinoć izbindžovao celu pa preporučio mojoj ženi koja to upravo radi.... tako da... sutra ću ti dati informaciju iz druge ruke  :lol:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version