FILMOVI, TV SERIJE, ANIMACIJE > TV SERIJE, DOKUMENTARCI, ANIMACIJE

Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...

<< < (721/740) > >>

Petronije:
Ja sam počeo, na trećoj sam epizodi. Onako, nije baš da te uhvati i ne pušta pa da imaš želju da odgledaš jednu za drugom. Gledao sam i bolje horor serije proteklih meseci. Recimo Midnight Mass.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

tomat:
Midnight Mass mi je na listi za gledanje, mada Gulo rekao da je stao na prvoj epizodi :lol:

Petronije:
Pusti ti samo MM i budi strpljiv, niko nije savršen pa čak ni Ghoul. Ako znaš o čemu se tu generalno radi, možeš i da pročitaš ovaj moj spojlerični kopipejst sa drugog foruma (Dybuk). Ja nisam imao pojma i bio sam vrlo prijatno iznenađen razvojem događaja, iako baš i ne mirišem tu tematiku.

[spoiler]Mrzi me da stavljam tagove i seckam, tako da ko nije gledao, a planira, da ne čita, jer slede

*** SPOJLERI ***

Dakle, Ponoćna Misa je za moje standarde jedna odlična mini-serija, ili podugačak film, kako god. To što se meni sviđa ne znači da će svima odgovarati, jer je koncipirana tako da su "meso" svake epizode kvalitetno napisani i odglumljeni dijalozi, u kojima pažljiv gletatelj treba da prepozna gomilu detalja vezanih za likove i priču, kao i (pisao sam gore, ponavljam se) poglede iz više perspektiva na neke teme koje oduvek muče homo sapiensa, sa najvećim akcentom na veru, crkvu i boga. Sve se to odmotava lagano i sporo, ali i polako zahuktava kako se približava vrhuncu i raspletu. Priča je zaista majstorski ispričana, i Flanagan je tu briljirao, pogotovo u drugoj polovini, kada počinje sve više da seče šokantnim scenama nasilja. Naime, ovde se radi o mojoj omraženoj temi, vampirima, koji su tako genijalno obrađeni i prikazani, da je to za respekt. U početku uopšte nisam skontao, niti naslutio šta se dešava, ali i kad se konačno nedvosmisleno otkrije, narativ dobija boost u svakom smislu, jer su i likovi jednako kao gledalac iznenađeni i šokirani novonastalim stanjem, i pokušavaju svako na svoj način da se izbore sa tim. Genijalno mi je što niko to i ne zove vampirizmom.Vernicima je to blagoslov od boga, i, što se konstantno podcrtava, sve vreme aktuelne događaje, koji kako vreme protiče prerastaju u svojevrsni pakao na zemlji, pokušavaju da opravdaju i nađu im smisao u bibliji, što je jasna poenta na to da je svaka vera i religija u rukama psihopata vrlo opasno oružje (nisu svi psihopate, ali oni najglasniji koji se pitaju, naravno jesu). Isto tako, likovi na suprotnoj strani, vampirizam objašnjavaju i definišu uz pomoć njima poznate nauke, koliko je to moguće i realno u tom trenutku. Sami vampiri ne lete, ne skaču po krovovima, nemaju nadljudsku snagu i oštre zube, već su obični krvožedni zombiji sa jezivim mačijim očima, što je takođe sjajno, i generalno, ovo je serija o tome kako se u jednom potpuno realnom okruženju, dešavaju natprirodne stvari, i apsolutno svi reaguju shodno tome, što je meni vrlo bitno i samo tako se može generisati ona prava, istinska strava.

I tako, dolazimo do čuvene poslednje epizode, koja je ukanalila mnoge potencijalno genijalne serije, ali srećom ne i ovu. Serija se sastoji od 7 epizoda, a šesta, pretposlednja, kulminira u apsolutno genijalnoj i spektakularnoj sceni u crkvi, posle koje je, što se mene tiče, serija mogla biti završena. Umesto toga, u sedmoj, Flanagan odustaje od narativnog koncepta, i završava akcijom, i to radi jako, jako loše. Da ne prepričavam sad celu epizodu, u suštini ne ruši i ne kvari ništa, već samo pokazuje šta se na kraju desilo sa likovima, što je u principu nebitno, jer je već sve rečeno, i sve je jasno. Pokušao je da servira epski završetak, umesto, da posle spomenute kulminacije u šestoj, isporuči npr. još jedan sloj kvalitetnih dijaloga i nekako kroz njih kao i što je počeo, završi priču. Ali ok, ovo nije True Detective situacija, gde sve zavisi od raspleta u poslednjoj epizodi koja ti se posere na glavu, ne, može se mirne duše pogledati svih 7 epizoda bez tog osećaja na kraju, da te je neko zajebavao sve vreme.

Baš sam se raspisao, ali eto, nisam odavno, ko voli vampire i kvalitetan horor koji se pažljivo gradi obavezno nek' overi, ko ne voli nek' preskoči.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

[/spoiler]

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Petronije:
Btw definitivno odustajem od Archive 81 na 2 ipo epizode odgledane, previše je ovo neubedljivo da bih gubio vreme. A pritom je i smrtno dosadno.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Meho Krljic:
Ja sam jutros maltene preminuo od dosade dok mi je žena prepričavala prve tri epizode. Ne znam kako ona ima snage da to gleda.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version