DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > ISTORIJA, DRUŠTVO, POLITIKA, RELIGIJA...

OTIMAČI IZGUBLJENOG KOSOVA

(1/361) > >>

Ghoul:
OTIMAČI IZGUBLJENOG KOSOVANa fasade prištinskih zgrada postavljaju se zastave, velikim plakatima prekrivaju prozori i najavljuje nova država. Nisu samo Albanci u poslednjoj fazi priprema stvaranja države na teritoriji južne srpske pokrajine, već završne instrukcije ispisuje i međunarodna zajednica.

Šef Unmika Joakim Riker uputio je juče svojim službenicima interno pismo sa preciznim instrukcijama kako da se ponašaju, a u koje je „Blic“ imao uvid. „Moram da vas zamolim da se u svom zvaničnom svojstvu uzdržite od učestvovanja u ma kakvim slavljeničkim manifestacijama“, poručuje Riker. Šef Unmika poručuje, „kada je reč o mogućem proglašenju nezavisnosti, da Unmik za sada ne može da zauzme stav“.

- UKOLIKO SE TO DOGODI, ZATRAŽIĆU INSTRUKCIJE IZ NJUJORKA - poručuje Riker (Ghoul: riker nije obavešten!) . Iz njegovog pisma mogu se saznati informacije o budućim aktivnostima Unmika na Kosovu, a koje su do sada bile predmet spekulacija. Tako Riker pišući svom osoblju otkriva: „Biće veoma važno da se ova misija nastavi, u principu svojim sadašnjim intenzitetom, sve dok se njena izvršna vlast ne okonča. Rezultat predstavlja to da je ugovor celokupnom osoblju Unmika produžen do 30. juna 2008. godine“.

Dok su svi dosadašnji izveštaji Unmika govorili da je bezbednost na Kosovu na visokom nivou, Riker svojim saradnicima savetuje da budu veoma oprezni.

„OPŠTA BEZBEDNOSNA SITUACIJA, MADA NA POVRŠINI DELUJE MIRNO, NEPREDVIDIVA JE I MOGLA BI SE BRZO PROMENiti. Ostajemo budni i prilagođavaćemo nivo pripravnosti na celom području misije u skladu s potrebama, a takođe i u skladu sa našim planom bezbednosti na celom području misije.“

Riker savetuje: „Budite stalno informisani o situaciji. To znači da stalno nosite sa sobom svoj radio, da mu baterije budu pune. Treba da znate kako da koristite svu opremu, uključujući i opremu montiranu na vozila. Stalno se ponašajte na način koji neće ugroziti vašu bezbednost i/ili bezbednost drugih. Nemojte se previše isticati i izbegavajte da na sebe privlačite pažnju. Verujte svojim instinktima. AKO SE OSEĆATE NEPRIJATNO ILI UGROŽENO, NAPUSTITE TU OBLAST. Sa sivog stepena bezbednosti prelazi se na crno, žuto ili crveno. Sadašnji stepen bezbednosti za celokupnu oblast misije, osim Severne Mitrovice, i dalje je na sivom. Imajte sve spremno za slučaj opasnosti (spakovan ranac, hranu i vodu, zvanična dokumenta i gotov novac)... Svoje kretanje kolima ograničite na minimum pošto putevi mogu biti zakrčeni, a vožnja može poprimiti nepredvidiv tok...“, poručuje šef Unmika Joakim Riker.

Svaka od misija na Kosovu i Metohiji izdala je uputstva svojim ljudima pa i OEBS. TOM OSOBLJU JE REČENO DA NE IZLAZI NA ULICU. S druge strane, kosovska vlada koja još uvek nije videla deklaraciju koju treba da proglasi i danas iščekuje definitivnu potvrdu datuma sednice, ima i druge probleme. Preti opasnost da se nova država stvara u mraku. Kosovska vlada juče je proglasila „stanje energetske krize“.

Na prekjučerašnjoj sednici Predsedništva Skupštine Kosova nije, kako se to očekivalo, doneta odluka kada će biti održana sednica parlamenta na kojoj bi trebalo da se usvoji deklaracija o najavi nezavisnosti Kosova, već samo zakazana današnja čija je tema budžet. Za sada od zvaničnih navoda kada je reč o najavljenoj državi je objavljena preambula predloga ustava Kosova koja definiše novu tvorevinu: „KOSOVO JE DRŽAVA NJENIH GRAĐANA I OSTVARUJE SVOJU VLAST NA OSNOVU POŠTOVANJA PRAVA I SLOBODA GRAĐANA I SVIH POJEDINACA U OKVIRU NJENIH GRANICA“.****

VANREDNA SEDNICA SB UN, ZAKAZANA NA ZAHTEV SRBIJE, A UZ PODRŠKU RUSIJE, OKONČANA JE BEZ IZNENAĐENJA I BEZ NOVIH REŠENJA.

Strane su ostale na svojim pozicijama, te je jasno da jedinstva u Savetu bezbednosti oko rešenja za problem Kosova nema, kao ni jedinstvenog stava šta raditi ukoliko Priština jednostrano proglasi nezavisnost.


****


"Čuli smo različite izveštaje o planovima da se kosovski Srbi primoraju da, ukoliko se ne povinuju i ne prihvate jednostrano proglašenje nezavisnosti, da se, dakle, ucene da prihvate. Povlačimo debelu, debelu crvenu liniju i upozoravamo svakog ko možda hoće to da uradi, da takav postupak nikako neće biti prihvatljiv. POSTOJE NEKE ČLANICE SAVETA BEZBEDNOSTI KOJE INSISTIRAJU NA SPROVOĐENJU ODREĐENE POLITIKE NA KOSOVU. TO SU SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE I NEKE ČLANICE EVROPSKE UNIJE. U SAVETU BEZBEDNOSTI, MEĐU DRUGIM ČLANICAMA, ONI NEMAJU NIKAKVU PODRŠKU. BAŠ NIKAKVU PODRŠKU", kazao je Vitalij Čurkin, ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama.
(Ghoul: šteta što se nije izuo niti je cipelom lupao za govornicom; jalovo mi zvuče ove 'pretnje' i upozorenja...)

Predsedavajućeg Savetu bezbednosti UN, ambasadora Paname Rikarda Arijasa, nije iznenadilo da su pozicije strana ostale nepromenjene.

Prema njegovim rečima, "odluka u pogledu priznanja nezavisnosti Kosova zavisiće od svake zemlje".


****


EVROPSKA UNIJA PREPUSTIĆE ODLUKU O PRIZNAVANJU SAMOPROGLAŠENJA NEZAVISNOSTI KOSOVA DRŽAVAMA ČLANICAMA.

Od izvora bliskih slovenačkom predsedništvu EU u Briselu, slovenački mediji saznaju da je priznanje Kosova odluka koju će donositi pojedinačne države članice EU. Unija će, nakon proglašavanja nezavisnosti Kosova, pokušati da nađe zajedničko rešenje u obliku političke izjave ili zaključaka, kojima će potvrditi zajednički stav prema evropskoj budućnosti Kosova, ali bez izričitog pominjanja nezavisnosti.


****


Evropska unija nema šta novo da ponudi Srbiji "na kratke staze" nakon jednostranog proglašenja otcepljenja Kosova, ali će imati razumevanja za "emotivan stav većine Srba" koji taj proces doživjavaju kao "amputaciju nacionalne teritorije", izjavio je danas u Briselu jedan visoki francuski zvaničnik.

"Ne vidimo šta bi EU mogla da predloži u narednim danima i nedeljama", izjavio je ovaj zvaničnik na konferenciji za novinare u Savetu EU, i naglasio da ne veruje u "svetlu budućnost" ponude Unije Srbiji 28. januara da potpiše politički sporazum.

"SMATRAMO IPAK DA PONUDA O POTPISIVANJU POLITIČKOG SPORAZUMA NIJE BILA UZALUDNA JER JE OMOGUĆILA DA NA IZBORIMA POBEDI BORIS TADIĆ, A TO JE BIO NJEN GLAVNI CILJ", izjavio je visoki francuski zvaničnik.


****


Evropska unija i Svetska banka nameravaju da održe međunarodnu donatorsku konferenciju za Kosovo, saopštila je danas Evropska komisija, dva dana pred očekivano proglašenje nezavisnosti pokrajine.

"Mogu da potvrdim da Evropska komisija zajedno sa Svetskom bankom priprema donatorsku konferenciju, verovatno u junu", rekla je portparolka Evropske komisije Kristina Nađ.

Stručnjaci ocenjuju da će Kosovu, koje neće biti primljeno u Ujedinjene nacije zbog protivljenja Srbije i Rusije, biti potrebna velika finansijska ulaganja kako bi PREVAZIŠLO MASOVNU NEZAPOSLENOST I POSTALO ODRŽIVA DRŽAVA.


****


"Došli smo u Orašac da se posavetujemo sa Karađorđem,“... rekao je premijer Koštunica na proslavi Dana državnosti Srbije.

"U našoj istoriji, ovo je prvi put da otimači od nas traže da se složimo, da odobrimo i prihvatimo, da ropski pozdravimo otimanje Kosova. Da potpišemo da nije naše – ono što vekovima jeste naše. Da priznamo kako nismo sa Kosova, odakle jesmo", poručio je Koštunica.

Koštinica je rekao da je ovo vek sile, a ne pravde, ali da bi današnjim odricanjem od Kosova neke buduće generacije bile lišene mogućnosti da u drugačijim „ vrememima pravde pobede“

"Na nepravdi i otimačini može se osnovati samo lažna država. A u lažnoj državi je sve lažno i ona može biti, kao što je već rečeno, samo raj za krijumčare čiji su lažni vođi lica trenutno nedostupna pravdi", poručio je premijer Srbije.

"Svet nas pita – koliko košta to što vi Srbi jeste? Koliko košta vaše sećanje? Pošto je vaša istorija? Koliko kvadratnih metara imaju vaši manastiri, pa da vas obeštetimo. Bolje je da vam platimo da budete nešto drugo. Isplati vam se da budete nešto drugo, a ne ono što jeste“, naveo je Koštunica.

"I još više, da potpišemo kako na sve to pristajemo. Da kaznimo i sami sebe. Da sednemo za sto evropske porodice kao jedina država koja je stolicu za evropskim stolom dobila nedostojnom trgovinom, samoodricanjem od sećanja i identiteta. Ima glasova i među nama da je tako lakše. Da nam se više isplati. Takvu računicu ne umem da izvedem“, kazao je premijer.

Tex Murphy:

--- Quote ---Evropska unija nema šta novo da ponudi Srbiji "na kratke staze" nakon jednostranog proglašenja otcepljenja Kosova, ali će imati razumevanja za "emotivan stav većine Srba" koji taj proces doživjavaju kao "amputaciju nacionalne teritorije", izjavio je danas u Briselu jedan visoki francuski zvaničnik.
--- End quote ---


Ma koliko da (mislim da) sam oguglao na kretenske izjave raznoraznih zvaničnika, ponekad se dodatno iznenađujem njihovom podlošću, pokvarenošću, licemjerstvom i da ne nabrajam dalje. Nadam se samo da će za vrijeme mog životnog vijeka Rusija da okupira Evropsku uniju i da će Kozaci da kastriraju (u smislu odsijecanja polnog organa) sve njihove visoke zvaničnike, a da će onda Vojo Koštunica diplomatski da izjavi kako "Srbija nema ništa novo da ponudi Evropskoj uniji nakon odsijecanja penisa njenih zvaničnika, ali da će imati razumijevanja za emotivan stav većine političara koji proces odsijecanja penisa doživljavanju kao amputaciju nacionalnog ponosa".

Jake Chambers:
Ovo je tužno... i smešno...

zakk:
još da vidimo kojim će od pripremljenih scenarija sve da krene...   xvoo

Alexdelarge:
Nek idu svi u lepi Honduras xyxy

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version