DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > UMETNOST I KULTURA

Novo u knjizarskim izlozima

<< < (197/199) > >>

Alexdelarge:


Forest Gamp

Vinston Grum

Izdavač: Laguna

Roman po kojem je snimljen jedan od najboljih filmova svih vremena.

Dobro, pa šta? Možda sam idiot, al većinu vremena, u svakom slučaju, pokušavo sam da uradim pravu stvar – a snovi su samo snovi, zar nisu? Pa šta god drugo se desilo, ja kontam ovo: uvek mogu da pogledam unazad i kažem, barem nisam vodio dosadan život.

Jel znate šta mislim?

Forest Gamp je sa šesnaest godina bio visok metar i devedeset osam santimetara, težio je sto deset kilograma, imao je koeficijent inteligencije 70 i ne baš prijatno detinjstvo. Ali je umeo da trči. I to veoma brzo. A onda ga je otkrio Univerzitet Alabame i od njega stvorio mladu zvezdu američkog fudbala. Tada je počela neverovatna avantura našeg komičnog junaka. Od vijetnamskog heroja do igrača ping-ponga svetskog ranga, od rvača u nameštenim mečevima do uspešnog preduzetnika, naredne tri decenije sudbina je sa Forestom zbijala šale.

Ovo je priča pravog Foresta Gampa. Ne onog sa filmskog platna. On psuje, puši travu, ide u zatvor, posrće i ustaje. Ponekad je prek, ali ipak ima zlatno srce. On je neobičan čovek, sa još neobičnijom životnom pričom, onom koju ne znate jer još niste pročitali ovu knjigu.

Je l’ znate šta mislim?

„Mudar poput Kandida, zabavan poput Haklberija Fina. Roman nepatvorene i brutalne iskrenosti.“
– Los Angeles Times

„Razmišljajući o svom životu Forest Gamp nam otkriva izvanredno originalan pogled na svet.“
– Chicago Tribune

„Forest Gamp je junak koji zaslužuje da uđe u anale književnosti kao veliki američki heroj.“
– Star-Banner

Alexdelarge:
Razgovori s Tomasom Bernhardom

Tomas Bernhard , Krista Flajšman

Izdavač: Red Box

Žanr: Autobiografije i biografije, Publicistika


Cena u knjižarama: 693,00 din


džin tonik:


ljubica stefan - srbija i albanci
detecta, zagreb, 2021., tvrdi uvez, 520 str., 190 kn
(reprint iz nekoliko casopisa iz 1989. gdje zatajen autor)


--- Quote ---"Nije se mnogo čuditi grubim instinktima naše seljačke mase za čije se školovanje i civiliziranje ova država nikada nije brinula; ne treba se zgražati ni nad uskim i bijednim političkim i duhovnim obzorjem naših vojnih zapovjednika, koji su odgojeni tako da hladnokrvno, zlikovačko ubijanje desetaka i stotina Arbanasa, njihovih žena i njihove djece drže nekakvim junaštvom; ne treba se revoltirati ni zbog buržoaskog javnog mišljenja koje daje moralno opravdanje za sva ta zvjerstva, koj, štoviše, izaziva apetit za uništavanjem Arbanasa i njihovih obitelji... budući da parolu za takvo shvaćanje i takvu politiku bacaju ljudi koji u Srbiji stoje na najvišoj društvenoj i političkoj razini."
Dušan Popović
--- End quote ---

Alexdelarge:VLADIMIR VELIČKOVIĆ – PEINTURE / PAINTINGS / 1966 – 2019
Lydia Harambourg, Vuk Veličković

8.500 rsd

Monografija Vladimira Veličkovića.

Autorka teksta monografije je Lidia Haramburg, članica Francuske Akademije umetnosti. Koncept monografije osmislio je umetnikov sin Vuk Veličković, a za dizajn je zaslužan Futro Design Studio.

džin tonik:
Vlatka Vukelić, Vladimir Šumanović - Četničke postrojbe u službi Nezavisne Države Hrvatske


--- Quote ---Knjiga "Četničke postrojbe u službi Nezavisne Države Hrvatske" opisuje osnovna obilježja političkog poretka koji je nastao nakon što je određen broj četničkih postrojbi potpisao sporazume o priznanju vrhovništva Nezavisne Države Hrvatske. Pritom su u njoj, osim opisa vojno-političkih događaja na osnovi dostupnih arhivskih dokumenata, skicirane i životne realnosti u vezi s funkcioniranjem međuljudskih odnosa na područjima obuhvaćenim tim sporazumima.
Činjenica da su ti sporazumi potpisani vidljiva je ne samo u tekstovima sporazuma nego i u drugim onodobnim zapisima civilnih i vojnih tijela NDH te dokumentima njemačkih vojnih ustanova. Sporazumi kojima su te četničke postrojbe priznale vrhovništvo NDH imali su cijeli niz odredaba kojima su njihovi potpisnici detaljno definirali svoje odnose.

Ova je knjiga jedinstvena po tome što je prvo takvo djelo koje je dosad objavljeno o ovoj temi, temeljeno na iscrpnoj arhivskoj građi te donosi mnogo toga dosad nepoznatoga o ovom višestruko burnom i kontroverznom razdoblju ne samo hrvatske povijesti nego i šireg prostora susjednih zemalja.
--- End quote ---

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version