Вилијаму Ф. Енгеру
14. август 1934.
Драги мој г. Енгер:
Што се тиче ужасног Некрономикона лудог Арапина Абдула Ал Хазреда, морам вам признати да су и та зла књига и проклети аутор творевине моје фикције, баш као и малигни ентитети Азатот, Јог-Сотот, Ниарлатотеп, Шуб-Нигурат, итд.
Тсатуга и Књига Еибонова су творевине Кларка Е. Смита, док су Фридрих фон Јунцт и његова монструозна књига Unaussprechlichen Kulten (Неизрециви култови) потекли из плодног мозга Роберта Е. Хауарда.
Из забаве коју нам чини стварање убедљивог циклуса вештачког фолклора, сви чланови наше банде често праве алузије на домаће демоне оних других писаца, па тако Смит користи мог Јог-Сотота, а ја користим његовог Тсатугу.
Такође, повремено убацим по једног или два од мојих ђаволака у туђе приче које ревидирам или под туђим именом пишем за клијенте.
Тако наш црни пантеон задобија широки публицитет и псеудоауторитарност, коју иначе не би имао.
Ми, међутим, никада не покушавамо да ту креацију подметнемо као превару, него увек онима који се распитују објаснимо да је све то 100% фикција.
Да бих избегао двосмислености у својим референцама на Некрономикон, написао сам кратки синопсис његове "историје" - наводне датуме оригиналног писања (под арапским именом Ал Азиф), или његових превода на грчки од стране византијског монаха Теодоруса Филатеса, итд., итд. Све му то даје једну врсту убедљивости и реалистичности.
Најсрдачније Ваш,
Х. Ф. Лавкрафт