STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > ILUSTRACIJE

SF, F & H Ilustracije

<< < (7/8) > >>

dark horse:

--- Quote from: Meho Krljic on 07-04-2020, 08:13:07 --- ne znam jesu li ovo preštampane naslovne strane nekih stranih izdanja ili domaća radinost

--- End quote ---

Liči mi da je najverovatnije ovo drugo, sa tim kompozitnim naslovnicama koji prikazuju čitav sadržaj. To je tada bilo uobičajeno. I dobro se plaćalo.

Mica Milovanovic:
Ovde imate dva izdavača. Odnosno tri, ako raučnamo hrvatsko izdanje, ali za sada ne bih ga komentarisao. To je druga priča...


Izdavanje "Celokupnih dela Žila Verna" započeo je poznati novosadski izdavač Svetozar M. Ognjanović 1922. godine.
Izdao je tri romana:
Gospodar sveta, Selo u vazduhu i Arhipelag u plamenu.


Sve tri imaju istu naslovnu ilustraciju, samo se razlikuju naslovi dela. Kao ilustrator potpisan je M. Šidlovski.
Verovatno Rus po nacionalnosti. Pronašao sam još samo dva bukvara iz 1935. za koje se navodi kao ilustrator.
Mada nisam detaljno istraživao.


Od 1927. godine izdavanje dela Žila Verna preuzima Knjižarnica Tome Jovanovića i Vujića iz Beograda koja je u periodu od 1927. do 1929. godine izdala ne manje od 28 romana. Ekonomska kriza 1929. izazvala je prekid izdavanja, koje je nastavljeno 1935. i do 1938. izdato je još najmanje 5 romana.


Karakteristika naslovnica ovih romana je vrlo slična stilizacija kao i naslovnica romana Svetozara M. Ognjanovića.
Ja mislim da je to radio isti ilustrator koji se sada potpisivao sa stilizovanim inicijalima М изнад Ш (koji mogu ukazivati na М. Шидловског). Поред тога, насловне странице два романа које су издате после 1935 године су практично исте насловне странице Светозара М. Огњеновића, само без потписа!


Ја имам доста ових романа, али далеко од тога да имам све и врло често су насловне оштећене...

Meho Krljic:
Pa, da, i ove su dosta oštećene. Nema tu pomoći, stare su osamdeset i devedeset godina i preživele su par ratova i nekoliko preseljenja i nisu stajale baš u idealnim uslovima.
 
Kao što se vidi iz gornjih skenova, Arhipelag u plamenu je posle reizdao i beogradski izdavač i imao je sopstvenu naslovnu. Evo ispod, iz baš te knjige, reizdate 1935. godine, spiska svega što je ovaj izdavač izdao u okviru svog publikovanja Žila Verna:
 

Father Jape:
Prelepo!

Boban:

--- Quote from: Meho Krljic on 07-04-2020, 09:29:12 ---Pa, da, i ove su dosta oštećene. Nema tu pomoći, stare su osamdeset i devedeset godina i preživele su par ratova i nekoliko preseljenja i nisu stajale baš u idealnim uslovima.

--- End quote ---

Ja imam petnaestak od kojih je bar deset u perfektnom stanju.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version