NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > PERIODIKA

KNJIŽEVNA FANTASTIKA (almanah)

<< < (8/8)

Black swan:
simonsov teror sam citao ravno 50 dana
negdje do 250 stranica je ok
zato volim stariju fantastiku
nema suplje

Alexdelarge: Časopis Književna fantastika, koji uređuju Dragoljub Igrošanac i Mladen Jakovljević, a objavljuje Kontrast izdavaštvo u saradnji sa sajtom Art-anima.com, zaljubljenicima u začudno i čudesno već tradicionalno donosi veliki broj priloga o savremenim i klasičnim ostvarenjima fantastične književnosti.

Ovogodišnje izdanje posvećeno je Edgaru Alanu Pou, budući da se ove godine navršava 210 godina od rođenja i 170 godina od smrti ovog američkog pesnika, pripovedača i teoretičara. Uz tekstove o Pou, koje potpisuju Nađa Bobičić, Milena Benini i Dejan Ognjanović, centralni deo publikacije čini prozni blok sa pričama Nikole Petrovića, Adrijana Sarajlije i Paskala Malosa, francuskog autora koji je detaljnije predstavljen u esejističkom bloku.

Pored priloga o Malosu, esejistika donosi tekstove o savremenoj japanskoj fantastici (Dine Hrecak), o astrobiologiji i imunologiji u kontekstu Velsovog "Rata svetova" (Srđe Jankovića), romanu "Led" Jaceka Dukaja (Dejana Ajdačića), fantastičnog u tragediji "Dr Faust" Kristofera Marloa (Milene Kaličanin), prirodi autoriteta i sadržini lekcija u Tolkinovom "Gospodaru prstenova" (Danijele Petković).

Deo o velikanima fantastike dopunjuje Oto Oltvanji prilogom o razlozima zašto voli Harlana Elisona, dok Nikola Dragomirović čitaocima predstavlja grafičku novelu "Providens", u kojoj se prepliću poetike Lavkrafta i Alana Mura.

O ekranizacijama književne fantastike ove godine pišu Miloš Cvetković i Mihajlo Vitezović. Filip Rogović potpisuje priloge o romanu "Stanar" Rolana Topora i "Black Light" Miomira Petrovića, s kojim je uradio i intervju. Pisac i kritičar Ilija Bakić potpisuje tekst o romanima "Prodor božanskog" Filipa K. Dika i "Proročanstvo Korota" Gorana Skrobonje, Đorđe Pisarev predstavlja zbirku novela "Četiri reke izviru u raju i ine plovidbe" Ilije Bakića, a Dragoljub Perić daje osvrt na knjigu "Vampiri u Srbiji u XVIII veku".

http://www.art-anima.com/festival-fantasticne-knjizevnosti-art-anima/promocija-6-broja-casopisa-knjizevna-fantastika

Alexdelarge:
Književna fantastika 7 - časopis za fantastičnu književnost / 2020.
Novi naslovi, Književna fantastika, Esejistika

Sedmi broj časopisa Književna fantastika posvećen je stvaralaštvu Reja Bredberija.
Cena: 594,00 RSD

TEMA BROJA: STVARALAŠTVO REJA BREDBERIJA

Rej Bredberi (1920‒2012) jedan je od autora koji su pomerili žanrovske granice književnoumetničkim standardima u pisanju, kao i u odabiru i obradi aktuelnih tema, dilema i motiva. U svojim najznačajnijim delima bavio se gubitkom, smrću, traganjem za smislom ljudskog postojanja, upozoravajući istovremeno na zloupotrebu i maligni uticaj medija, totalitarizma, kontrole, cenzure i prekomerne upotrebe i zloupotrebe tehničkih sredstava, zatim na negativne aspekte preterane političke korektnosti, kao i na brojne druge društvene pojave, koje uz nepromišljenost, neodgovornost i neumerenost dovode do nesklada u ljudskoj prirodi i postojanju, a time i do negativnih posledica po ljudsko postojanje i čovekovu okolinu. Tokom karijere duže od sedamdeset godina, napisao je više stotina kratkih priča i pedesetak knjiga, uz brojne pesme, eseje, opere i scenarije za film i televiziju. Dobitnik je Pulicerove nagrade za promociju fantastične književnosti i nosilac je američke Medalje časti. Njegova najznačajnija dela su Farenhajt 451, Marsovske hronike, Ilustrovani čovek, Maslačkovo vino...

https://kontrastizdavastvo.rs/__public/upload/2021/07/05/knjizevna-fantastika-7-2021-.-prelom-1-20.pdf

Black swan:
ekstra
poa imam i ursulu
trebam vidjeti imam li i dika :D

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version