STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > CRTANA POČETNICA

Kako skenirati stripove a da se dobije maximum kvaliteta?

(1/4) > >>

Anonymous:
Dostupnost racunarske opreme i jeftinih skenera dovela je do toga da svako moze da se bavi pripremom za stampu. Ne ulazeci u sve aspekte takve poplave "majstora", zadrzao bih se ovde na skeniranju ilustrativnog materijala, jer je to bitno za nas.
U sustini, vrlo je mali korak od vrhunskog kvaliteta do skrnavljenja i ja sam spreman da ovde podelim celokupno svoje znanje sa svima koji su zainteresovani.

Neke stvari koje ja budem ispisao ovde kosiće se sa uvrezenim misljenjem vecine, ali, verujte mi, istina je na mojoj strani u ovom slucaju, makar i 99% ljudi tvrdilo drugacije.

Pre svega, postoje tri vrste materijala za skeniranja: lineart, grayscale i color. I onoliko koliko je lako odrediti dali nesto treba da se skenira kolor ili grayscale, toliko je teško odrediti da li ici na lineart ili grayscale.
Da bismo shvatili šta to znači u praksi moramo da pogledamo nešto drugo.
Lineart je samo crno i belo, bez sivih prelaza, e, teorijski, da bi se neki crtez preneo bez gubitka ijednog promila neophodan je sken od 2500 linija OPTICKE rezolucije, stop jedva da ima koji kucni skener.
Zasto ovoliko kada vas svi uce da je cak i 300 dosta?

Spremam graficki prikaz koji ce elementarno jednostavno da dočara sta se događa kada nesto skeniramo u nedovoljnoj rezoluciji. Tu nikako ne mislim na krzavost vec na narusavanje debljina i odnosa medju linijama. Najbolji primer skrnavljenih stripova imamo kod stampanja radova Zorana Janjetova. tek kada covek vidi original shvati koliko je to dobar crtez, dokle god se gledaju oni patrljci po raznim casopisima i izdanjima, uopste se ne dobija pravi utisak.

Nastavak ovoga sledi, sada moram da jurcam...

phuzzy:
Hmhm, pa ja lineart koristim isključivo za tekst, eventualno neke grafikone/dijagrame. Za bilo šta što umetnos' lineart je useless.

Boban:
Ovde govorimo o skeniranju zbog štampe, ne za web... lineart je ultimativno bolje resenje ako je sam crtez lineart sto je slucaj za veliku vecinu stripova, ali zahteva dosta znanja i pažnje.

Boban:
Evo grafickog primera kako rezolucija skeniranja utice na vitoperenje debljine linije:Pre svega, imamo cetiri (crne) linije koje su predmet skeniranja, ispod toga imamo velicinu pet tacaka kod skeniranja (sleva nadesno: 2400, 1200, 600, 300 i 150) i zatim te iste tacke poredjane po senkama cetiri zadate linije da bi se videlo gde ce i koliko morati da se primenjuje zaokruzenje.

Ukoliko je crna kockica zadate rezolucije skeniranja veca od date linije, program bira na licu mesta na koju vrednost ce zaokruziti, a uvek mora na debljinu linije. Pogledajte sva cetiri primera u najdonjem redu i pokusajte da zamislite šta bi program odradio, kakve bismo linije dobili u odnosu na original. Da li bi išt t

Dakle, ukoliko covek crta jednom debiljinom linije, postoji teorijska mogucnost da se ubode bas ta debljina i da krajnji produkt izgleda sasvim dobro, ali mnogo cesce se desava da se debljine linija menjaju, ispadaju deblje i na kraju dobijamo produkt koji samo lici...

Znači, generalni savet za lineart crteze, ilustracije i stripove: skeniranje nikako ispod 800 dpi, a najbolje 1200 To vecina skenera podrzava. I bitno je da je opticka rezolucija, ne raznorazne ekstrapolacije jer su upravo to najveci neprijatelji preciznog skena.

Boban:
Kada sam bio mlad i zelen u ovom poslu i kada sam često sretao starije da mi udele neki savet, čuo sam da je 300 dpi dosta za bilo kakav sken i 150 lpi na osvetljivacu apsolutni maksimum.
Nepoverljiv kakav jesam, napravim sledeci eksperiment: nadjem hiperkvalitetnu, potpuno profesionalnu fotografiju, mislim da je lice neke zene, sa kosom kod koje su se videle sve rascvetale dlacice, svaka kvrzica na licu, sve, sve.
I skeniram to sa 200, 300, 400, 600 i 800, zatim napravim na istom parcetu filma (išlo to uz neke korice kao traka sa strane) linijature od 100 do 200. To je tada bio neki maximum. I lepo sve to dam da se odstampa.
Imam negde jos tu trakicu. Ispostavilo se da je sken od 600 mnogo bolji nego sken od 300, golim okom vidljivo bolji, a linijatura na filmu od 200 neuporedivo oštrija od one na 150.
Dakle, ukoliko skenirate sami svoje stripove i želite da ih ostavite potomstvu u što kvalitetnijem obliku, idite na 1200 dpi ukoliko je lineart i bar 600 dpi ako je u pitanju sivilo, kolor ili bilo sta sto nije lineart.

Isprobavanje je ultimativno neophodno.
I to ne treba probati kako ispada crna linija na beloj podlozi, da li je deblja ili šta... ne, nadjete neko parče koje je pretezno crno, sa jedva pokojom belom linijicom i podesavate osvetljenost dok ne dobijete prakticno isti raspored tamnih i svetlucavih delova kao na originalu..

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version