STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > CRTANA POČETNICA

'Praznina' by G.L.

<< < (2/3) > >>

zstefanovic:

--- Quote ---@zstefanović: 'Praznina' je samo 'radni' naslov, možda ću kasnije da ga promenim u nešto manje pretenciozno. Da li je za kokice, šta znam, videćemo. Priča se vrti oko povratka iz inostranstva u Srbiju, flashback-ovi na odrastanje u Beogradu devedesetih, i tako to.
--- End quote ---


Ах, океј, то је контекст... Има ли нека драма, прича, напетост, неизвесност? Или је поезија и атмосфера, попут минијатура Ђорђа Миловића?

Ту тему овде још нико није радио у стрипу а да ја знам. Ако замисао дозвољава, можда би требало да продужиш за трећину убацивањем неког подзаплета и тако довучеш до обима албума? Али мора бити реалне радње и напетости.

Лавричев "Рдечи аларм" је други прилично добар пример тог урбаног жанра, мада је тамо хумор јака основа.


--- Quote ---@zstefanović & Alex: Primedbe za tuš su skroz na mestu; u stvari, meni se sve to činilo mnogo boljim na papiru, tj. pre nego što sam skenirao. Radio sam nekim roller-ima koji, izgleda, daju svetlije tonove nego klasičan tuš, pa nakon skeniranja mora dosta da se petlja u Levels-ima da bi na nešto ličilo (i pri tome se obavezno izgubi na kvalitetu). Inače, isprobavao sam i digitalno tuširanje, ali mi je delovalo previše hladno i mašinski.
--- End quote ---


Мислим да није технолошки разлог. Сценографија је под лењир и мало "испрана" у оловци, не у тушу. А људи су истуширани једним препедантним потезом. И све је исте аустроугарске дебљине линије на врло шкртој оловци. Размисли о четкици, мада захтева добро извежбану руку.

Ја лично волим нервознији потез, покрет, гипкост, понегде благо пуњење црном да се добије ликовна снага.

Играј се, експериментиши. Постуј овде оловке и неку пробу колора, то ће много рећи о намерама и могућностима...

(Е, ограђујем се од било каквих последица, јер сам ја сценариста и пре 20 година пропали цртач ;) )

marlowe:
Ima potencijala, iako postoje ocigledni crtacki problemi, strip zaista odise atmosferom i to moze da nadomesti tehnicke nesavrsenosti. Zaista, koja je predvidjena duzina/forma? Crtice ili duza storija? Postoji li zamisljen kraj stripa u ovom trenutku?
Takodje, nisam siguran koliko bi bilo mudro na ovaj crtez pokusavati cetkicom i punijom linijom ili popunjavanjem povrsina. Mislim da bi ovo moglo da funkcionise ovako svedeno, jednostavno, nesavrseno, u nekom manjem formatu. Jednostavno, ovo nije i tesko da moze da bude vizuelna i informaciona bomba, vec treba da zadrzi svojstvene kvalitete koji bi se, maskiranjem nedostataka, bojim se, izgubili.

zstefanovic:

--- Quote from: "marlowe" ---Takodje, nisam siguran koliko bi bilo mudro na ovaj crtez pokusavati cetkicom i punijom linijom ili popunjavanjem povrsina.
--- End quote ---


Нисам мислио на потпуну измену стила, већ да проба да истушира једну таблу четкицом на исти начин, а понегде можда дода кап црне.

Чисто да видимо.

Giovanni Larsson:
@Alex: Verovatno je to ova opcija koja se kod mene zove black&white. Nisam baš zadovoljan, program je automatski sve potamnio i šrafure su se stopile u crnu masu. Možeš i sam da vidiš. Levo je gray, desno black&white.@zstefanović & marlowe: Između 'priče i neizvesnosti' i 'poezije i atmosfere'... Recimo da je bliže ovom drugom. Predviđena dužina je, kao što sam napisao u prvom postu, 30-ak strana i to je to, one-shot. Možda i ima materijala da se produži na tih 46 ili koliko je već standardna albumska dužina, ali to mi je malo preambiciozno, pogotovo ako se uzme u obzir da sam i za ovo do sada dosta koristio fotografije (za odeću, kola, neke karakteristične poze). Što se tiče četki, nisam ih odavno koristio, tako da mislim da bi takvo eksperimentisanje dalo slabe rezultate.

Evo kako izgleda u digitalnom tušu:

zstefanovic:
Дај пробе колора једног дана.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version