DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > MUŠKO-ŽENSKE PRIČE, DOM I PORODICA

SEKSUALNI ŽIVOT BEOGRADSKIH SREDNJOŠKOLACA

(1/2) > >>

Ghoul:
SEKSUALNI ŽIVOT BEOGRADSKIH SREDNJOŠKOLACA
- izveštaj OPA -Omladinska Press Agencija (OPA) uradila je tokom maja ove godine opsežno istraživanje o seksualnoj informisanosti, navikama i stavovima mladih Beograđana, učenika III i IV godine srednje škole (starosti 18-19 godina). Istraživanje je obavljeno u formi anonimne ankete u kojoj su neka pitanja dozvoljavala i višestruki izbor odgovora. Ovom anketom obuhvaćeno je 324 učenika (181 devojka i 143 mladića) iz nekoliko beogradskih srednjih škola, koje su odabrane tako da čine što reprezentativniji statistički uzorak.

Kad se povede razgovor o seksu, više od polovine mladića i dve petine devojaka kažu da potpuno opušteno razgovaraju o toj temi, dok 30% devojaka priznaje da o seksu može da razgovara samo s određenim osobama. Najčešći sagovornici devojaka o seksualnim temama su najbolje prijateljice (81%), pa društvo (56%), pa partneri (samo 53%!), dok je kod muškaraca poredak sledeći: društvo (73%), najbolji prijatelji (60%), partneri (samo 45%!). Sa roditeljima o seksu razgovara tek svaki šesti ispitanik, a stručnim licima gotovo da se niko ni ne obraća.

samo polovina

mladih razgovara

o seksu

sa partnerom :shock:
 

Najčešći izvori informacija o ovoj temi kod devojaka su društvo (70%), iskusnije osobe (60%) i štampa/TV (33%), dok je kod mladića situacija znatno drugačija: društvo (60%), praksa (50%), iskusniji (43%). Pritom, 43% mladića kaže i da saznanja dobija iz filmova, za razliku od devojaka, kod kojih je taj procenat znatno manji (15%). Takođe, Internet kao izvor saznanja navodi 18% mladića i samo jedna od 181 anketirane devojke.
(DUNADAN, to si bila ti?) :wink:

Praktično svi stariji srednjoškolci znaju na koji način može doći do trudnoće, ali 9% devojaka misli da do trudnoće može doći i analnim seksom, dok je nekim momcima "sumnjiva" i uzajamna masturbacija (6%).  :? Međutim, dok kod načina dolaska do trudnoće više-manje nema mnogo dilema, postoji ogromno neznanje i nesigurnost oko toga u kojim danima menstrualnog ciklusa žena može ostati trudna. Odgovor na to ne zna čak 61% srednjoškolki i 64% njihovih vršnjaka, iako mnogi pogrešno smatraju da to znaju.


 skoro dve trećine

beogradskih

srednjoškolki

ne znaju

kada mogu

da zatrudne

BEEEEWAAAAREEEEE!!!!! :shock:  :?
 

Svi mladi znaju da je sida polno prenosiva bolest, a i sifilis je prilično poznat, ali nisu baš upoznati sa drugim polno prenosivim bolestima kao što su hlamidije, gonoreja i kolpitis. Što se tiče AIDS-a, izgleda da su mediji i razne kampanje dobro obavili posao, budući da oko 90% učenika završnih godina srednje škole ume da navede osnovne načine prenošenja HIV virusa, mada ima i 10% onih koji misle da ovaj virus prenose i insekti.

Na HIV se testiralo samo 6% devojaka i 9% momaka, nešto više ih planira da to uradi, dok najveći broj (53% devojaka i 46% mladića) izjavljuje spremnost da se testiraju ako bude potrebe. Značajan podatak je i da skoro svaki treći učenik srednje škole, oba pola, odlučno izjavljuje da se neće testirati na HIV. U slučaju da se zaraze nekom polnom bolešću, devojke bi se prvo poverile najboljoj prijateljici (64%), pa tek onda partneru (59%) i roditeljima (56%), dok bi se mladići na prvom mestu obratili roditeljima (59%), partneru (samo 46% bi to saopštilo svojoj partnerki!) i najboljem prijatelju (44%).

više od tri četvrtine

seksualno aktivnih

srednjoškolaca

koristi kondom
 

Skoro svi mladi odgovorno smatraju da o kontracepciji treba da razmišljaju oba partnera. Oko 80% seksualno aktivnih ispitanika koristi kondom kao kontraceptivno sredstvo. 22% devojaka računa plodne dane (kao jedini način sprečavanja trudnoće ili kao dopunu uz kondom), dok se u metod prekinutog snošaja pouzdaje 31% seksualno aktivnih devojaka i 13% momaka. Ova tri sredstva i metode kontracepcije su praktički jedino što se koristi u srednjoj školi: spiralu i spermicide ne koristi niko od ispitanih srednjoškolaca, a pilulu uzima samo 7% seksualno aktivnih srednjoškolki.

92% devojaka i 59% momaka smatra da je pravi trenutak za započinjanje seksualnog života onaj u kome se osete psihofizički spremno, a ima i 19% nestrpljivih mladića koji misle da ne treba časa časiti i da treba grabiti prvu priliku. :!:  Mladi većinom smatraju da oba pola istovremeno treba da započnu seksualnu aktivnost, ili o tome nemaju neki određeni stav. Četvrtina ispitanika smatra da momci treba prvi da počnu, dok za devojke to kaže jako malo njih.


 momci su

nestrpljiviji

da počnu
 

Čak 60% devojaka i 36% mladića sa završnih godina srednje škole još nije stupilo u seksualne odnose. Pre 17. rođendana seksualni život je započelo 31% mladića i samo 14% devojaka, što pobija uvreženo mišljenje da danas mladi sve ranije stupaju u intimne odnose. 60% devojaka i 50% mladića misli da je najbolji trenutak za stupanje u seksualne odnose u novoj vezi onda kada to oba partnera požele. 28% devojaka smatra da bi pre tako krupnog koraka trebalo da se dooobro upoznaju, dok njihovo mišljenje deli 20% muškaraca.

43% mladih oba pola misli da emocije ulepšavaju seksualni život, dok 38% devojaka i 27% mladića čak smatra da su emocije apsolutno neophodne za dobar seks. Svega 16% mladića i 7% devojaka izjavljuje da emocije nisu ni bitne ni presudne.

Kao svrhu seksa, devojke najčešće navode iskazivanje ljubavi (82%), zatim lični užitak (67%) i unapređenje i poboljšanje veze (50%). Kod mladića se najviše kotira lični užitak (70%), a zatim iskazivanje ljubavi (58%) i unapređenje veze (52%). Više od dve trećine ispitanika oba pola ne smatra da je povećanje nataliteta svrha seksa.

devojke vide seks

kao način

iskazivanja ljubavi
   :cry:  :cry:

Za momke su tri najvažnije osobine koje nekog čine dobrim u seksu osećaj za partnerove potrebe (44%), zatim maštovitost (40%) i opuštenost (39%), dok su devojkama najbitniji opuštenost (70%), osećaj za partnerove potrebe (52%) i emocije (47%).

Zanimljiva je i razlika u odnosu prema masturbaciji: samo 35% devojaka smatra da ta aktivnost ima neku svrhu, dok čak 60% mladića nalazi neki smisao u masturbaciji. :roll:

I u pogledu odnosa prema homoseksualnim osobama postoje velike polne razlike: protiv njih nema ništa protiv 57% devojaka i samo 25% momaka, dok izrazitu netrpeljivost izjavljuje 37% mladića i 32% devojaka. Zanimljivo je i to da lezbijke smatra prihvatljivijim od gej muškaraca čak 33% srednjoškolaca i samo 4% srednjoškolki. Pri tome, od ispitanih učenika 9% devojaka i 11% mladića se nije izjasnilo kao heteroseksualno.

desetina ispitanih

srednjoškolaca oba pola

nije se izjasnilo

kao heteroseksualno
 

46% devojaka i 31% momaka smatra da je incest prisutniji u društvu nego što se o tome govori, dok ga statistički beznačajnim smatra 13% devojaka i 20% mladića. Veliki je broj onih koji kažu da nemaju nikakvu predstavu o tome koliko je incest prisutan u našoj sredini. Dve trećine devojaka smatra da je sex trafficking nešto što se može desiti svakome ko nije dovoljno oprezan, a to mišljenje deli i polovina ispitanih momaka, koji, za razliku od devojaka, u priličnoj meri veruju da toga nema kod nas i da se dešava samo strankinjama.

I na kraju, što se tiče seksualnog obrazovanja i vaspitanja, 62% ispitanih srednjoškolaca oba pola smatra da je potpuno i sveobuhvatno informisanje mladih o svemu vezanom za seks jedan od najbitnijih zadataka društva. 17% misli da je dovoljno informisati mlade samo o tome kako da se zaštite od mogućih neugodnosti, dok 14% misli da je, uz metode zaštite, dovoljno mlade uputiti još i u to kako da uživaju u seksu. Kao način seksualne edukacije, 16% srednjoškolaca predlaže seksualno obrazovanje kao obavezan predmet; uvođenje izbornog predmeta predlaže njih 27%; gostujuća predavanja kao najbolji način vidi 25% beogradskih srednjoškolaca, dok uvođenje stalne informativne službe u škole predlaže 20% ispitanika. Od tema vezanih za seks momci su najzainteresovaniji da nauče nešto više o tehnikama vođenja ljubavi (45%), polnim bolestima (40%) i o suprotnom polu (34%), dok devojke najviše zanimaju saznanja o polnim bolestima (49%), orgazmu (42%) i tehnikama polnog čina (40%). Za dodatna saznanja o kontracepciji zainteresovano je 34% devojaka i samo 24% momaka.


 šta sve

treba znati

pre nego

što se počne
 

Na temelju svih ovih rezultata se kao generalni zaključak može reći da je nastupio trenutak da se, posle intenzivne i, kako se čini, prilično uspešne anti-AIDS kampanje, akcenat stavi na opšte seksualno obrazovanje, posebno na zaštitu od ostalih polnih bolesti i na opšta znanja o seksualnom funkcionisanju oba pola. Takođe, pažnju društva treba usmeriti i na poboljšanje komunikacije među polovima u vezi sa seksom, s obzirom na prilično poražavajući podatak da polovina mladića i devojaka uopšte ne razgovara o seksu sa svojim partnerima. Najbolji i najizvodljiviji način seksualnog obrazovanja verovatno je kombinacija stalne informativne službe u školama i gostujućih predavanja stručnjaka.

izveštaj sastavila OPA

Unicorn:
:(
Eto dobrog argumenta da se u shkole uvede predmet "seksualno vaspitanje" zajedno sa gradjanskim vaspitanjemi/ili veronaukom.
Kad vec ne vole biologiju i kad im je predaju kojekakvi (chast izuzecima).  :)

zakk:
true. moj profa u gimnaziji to redovno eskivira tako što nađe neku žrtvu u odeljenju i da mu da otpredaje te lekcije. verovatno kao vaspitno-popravnu meru. drugar nikad neće zaboraviti bertolinijeve žlezde  :evil: .

S.:
Cekaj, zar vise ne postoji u osnovnim skolama predmet Zdravstveno vaspitanje? Tu se bese u 8. razredu ucilo i seksualno vaspitanje, sa sve pocetkom od pcelica i cveca :) Nikada nismo saznali da li je stvarno takav bio program ili je nasu nastavnicu bilo malo blam da prica o tim stvarima.

Black swan:
tim anketama ne treba vjerovati

znam jer ih i ja sam sklapam :x

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version