NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > PERIODIKA

POLARIS 2: RELOADED

(1/2) > >>

Ghoul:
Izašao je novi, 2. broj.
Malo kasni, ali taman ima razmak od ZNAKA SAGITE...

Šta ima unutra?

Ispravite me ako grešim, ali mislim da je ovo prvo pojavljivanje izvikanog Mjevila na srpskom. U POTRAZI ZA DŽEJKOM, ili tako nekako. Blago zanimljiva vinjeta sa postapokaliptičnom atmosferom, nešto kao elegična varijanta REIGN OF FIRE, mada su ovde leteća čuda koja izazivaju propast ostavljena u mraku... Možda je taj Mejvil velika nada, veliko ime itd. -u stvari, verujem da jeste, čitao sam dobre prikaze nj. dela,- ali ja ovde ne videh po čemu i zbog čega. Ostavio me hladnim. Ko je Džejk, šta je on naratoru, zašto je toliko bitan, zašto se rastaju (nekoliko puta), itd. - ne videh u priči, niti me je ona ičim naterala da je ponovo čitam da bih ove misterije razrešio. A možda sam bio nepažljiv? Možda ne bi trebalo da ovako duboku literaturu čitam u autobusu? *em li ga, this piece did nothing to me.

Not so with TEST, najboljom pričom ovog i svih dosadašnjih brojeva POLARISA (eh, mislim... oba), a i inače najboljim nečim što skoro pročitah. Kratka, ali mračna, surova, brutalno crnohumorna apokalipsa deluje kao uvod u BATTLE ROYALE koji je napisao William Burroughs. Ali nije on, nego neki Portugalac, koji po ko zna koji put pokazuje zašto neke stvari Ameri nikad neće moći (niti želeti) da pišu, sem pokojnog WB-a. Buduća kataklizma očitana kroz opis do groteske dekadentnog 'budućeg' sistema obrazovanja. Slatko sam se smejao, mada sa gorčinom, prepoznajući situacije, studente, vrstu testova koje moram da im dajem (da ih ne bih 'preopteretio' i smanjio % prolaznosti), pa donekle i sebe...

GĐA BRESKVIĆ TRČI PO KAFU mi je bila simpatična ne zato što je naročito dobra priča, jer baš i nije nešto posebno (obećava sve do pred kraj, a onda prosto stane... nigde) - ali, budući da u sebi nemam ni 1 turski gen, i kafu ne pijem, sadistički deo mene se naslađivao mukama neke buduće domaćice koja se bori da po svaku cenu dođe do nekog kila prave kafe.

Ako TEST opisuje našu (YU) blisku budućnost/sadašnjost, KAFA me podseća na ne tako davnu prošlost (vreme bonova za ulje, šećer, kafu...)

NEPOMIČNA SEĆANJA su, pa... nepomična.

Zokijeva dva dodira su... dva. Odnosno, o svom uredniku/izdavaču, koji me 'lebom (bez kavijara) hrani - sve najbolje.

Prikazi:
MATRIKS RILOUDID - Ognjanović, još genijalniji no inače, lagano skakuće od Bodrijara i Žižeka do Duška Dugouška i natrag, i izaziva mržnju svih koji ga do sada nisu mrzeli jer pokazuje zašto drugi MATRIX nije ni blizu onoga što je mogao/trebao/morao da bude.

ANIMATRIX- standardni to the point prikaz crtića koji su, zajedno gledani, bolji od drugog MATRIXA.

Žica je još uvek pomalo kruta, ali lagano se razlabavljuje. Ne kažem da treba da postane bodljikava, ali malo više oštrine ne bi škodilo...

Prikaz Zokijeve knjige o dodirima, na kraju, pokazuje zašto je to genijalna knjiga genijalnog pisca. Odmah iza toga imate i narudžbenicu, ali nema najave sadržaja trećeg broja, pa ćemo morati to da doznamo preko Žice.

U celini, bolji broj od prethodnog. Ne previše, ali dovoljno.

Nyarlathotep:
Jes, jes...

Izasao drugi broj, ali niko nije stigao da vas obavesti - svi su bili  van Beograda. Sorry  :( .
Prica je ista - POLARIS 2 mozete nabaviti u svim vecim beogradskim knjizarama. Cena 240 dinara (ukljucujuci zlocinacki porez).
Ili kod Zorana i Urosa:
                Izdavački atelje "Polaris"
   Zoran Živković
   Bulevar Mihajla Pupina 10E/162
   11070 Novi Beograd
   
   Tel: 011/3110064
   Tel/faks: 011/3116445
   E.mail: polaris@eunet.yu
   www.zoranzivkovic.com
...bez poreza.

Ili na nekom sastanku u "Zori" ili "Manjezu" za 120 dina. Za ove sastanke cemo se dogovoriti. Najavicu vam ih za par dana.

Posto je Ghoul naveo kompletan sadrzaj drugog broja, necu su muciti da vam prepricavam isto. Uzivajte... ocekujem komentare.

Ali, ne opustajte se. Za nesto vise od mesec dana ce biti objavljen treci broj revije POLARIS, a nesto malo potom i specijalno iznenadjenje.
Dogovori su u toku (i Zoran i ja smo u stalnom kontaktu sa mnogim autorima), pa se nadam velikom iznenadjenju za ljubitelje horora.
Vec ovih dana cu vas detaljnije informisati o autorima koji ce biti objavljeni u trecem broju POLARISa, i o autorima koje cemo objaviti u specijalnom broju.  

Opet veliko THANKS Bobanu koji je prijateljski priskocio da u poslednjem trenutku resi neke problemcice.


Tu sam...

Nyarlathotep:

--- Quote from: "ghoul" ---
Žica je još uvek pomalo kruta, ali lagano se razlabavljuje. Ne kažem da treba da postane bodljikava, ali malo više oštrine ne bi škodilo...

--- End quote ---


Zica je ovih dana bila malo preopustena. Mozda cak i rastimovana... blessed by Jah.  :lol:

kako bre ostrine ako pisem o takvim genijima, kao to su Kempbel i Arnzen? Lako je tebi da pljujes po visokobudzetnim zaje*ancijama, koje pritom imaju tendenciju da se predstavljaju kao socio-filozofske i religijske parabole. A u sustini - samo dobro sibanje.  :lol:

Nyarlathotep:
Uh, bre, od kad me ti to zoves Zica?
Nemojte, tako su me zvali u osnovnoj skoli. :(
To "ali nema najave sadržaja trećeg broja, pa ćemo morati to da doznamo preko Žice" zvuci kao da sam neki novinar-saradnik "Borbe" ili ne-daj-boze "Dana".

Unicorn:
POLARIS 2 prochitan (ili bolje recheno progutan). I mada bash ne bih volela da se moje rechi protumache kao podilazhenje ghoulu, MORAM da rizikujem i da kazhem da se 100% slazhem sa njegovim procenama. TEST je stvar koja me je odushevila (u tolikoj meri da sam, chitanjem iste naglas, maltretirala ljude koji su se osvedochili kao osobe koje NE RAZUMEJU ni "f" od fantastika - na jednom dosadnom, ali opushtajucem mestu van Beograda, zbog chega i kasnim sa reakcijom). Imam utisak da je ceo broj (sa izvesnim izuzetkom) nekako tematski, tj. na slichnu (post)katastrofichnu foru (shto mi se dopada). Mislim da je ovaj broj bolji od prethodnog. Ako se trend nastavi, imate moju vechnu odanost em ljubav  :lol:
I na kraju, kako bih opravdala loshu reputaciju vechitog kritizera, mala primedbica: mozhda bi sve bilo savrsheno uz jos mrvicu lektorisanja. I shta beshe sa podacima o godini prvog izdanja i informacijama o autorima? Mozhda je Bareiros napisao josh ovako dobrih stvari, a to bih volela da saznam.
Znam da je rok za pretplatu za POLARIS 3 proshao, ali MOZHE li malo produzhenje za one koji nisu bili pri kompjuteru/parama/poshti/civilizaciji?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version