Pa, za ljude ne mogu da pričam, jer im, jelte, ne pripadam, ali i svestan sam da imam prilično subjektivan pogled na stvari. Ja sam devedesetih radio manuelne poslove i živeo uglavnom na ivici siromaštva

A prvu deceniju ovog veka sam se bahatio radeći za ozbiljnu platu tako da su moja subjektivna iskustva tu vrlo različita.
Opet, rekao bih da je bitno primetiti da je razlika između "onih" i ovih danas ipak u tome što oni tamo (dakle, DOSmanlije) naprosto nisu imali možda ambiciju a možda spretnost da razore opoziciju na način na koji je to Vučić sistematski uspeo. Velika razlika je očigledno u tome da je podrška Zapada Vučiću sasvim drugog tipa od onog što je imao DOS i post-DOS režim, verovatno na ime njegove želje da razreši Kosovo onako kako mu se kaže* pa tako on ima sasvim odrešene ruke da potpuno uguši ne samo medije i disidente nego i institucije generalno.
Ne da su institucije pod DOS-om cvetale ali jeste bilo drugačije. Sudstvo, nažalost, nije rešeno onako kako bi građanima bilo najpovoljnije, ali jesu uspostavljena neka nezavisna regulatorna tela, Državni revizor je počeo redovno da radi oditovanje, usvajanje nacionalnog budžeta je ipak išlo uz određenu koherentnu raspravu u parlamentu i postojala je određena kontrola nad njegovom potrošnjom. Ne idealna, čak ni dobra, ali nekakva. Danas toga nema, regulatorna tela služe za ukras, skupština jedva da sasluša njihove izveštaje (ponekada ni to), Državna revizorska institucija isto izveštaje piše u prazno, Ustavni sud statira u šesnaestercu (najvidljivije na primeru očiglednom kršenja zakona i ljudskih prava, sa fiskalnom stabilizacijom kroz seču penzija), Budžet se usvaja bez rasprave jer poslanici većine opstruiraju raspravu, a troši se netransparentno itd. itd.
Ali to se sve vidi iz vesti, no, na nivou običnog čoveka koji ovde živi rekao bih da je najvidljivije da je korpucija endemska po tome kako je teško dobiti posao (a često i zadržati) bez partijske veze. SNS je usavršio nešto što ovi pre njih nisu imali na takvom nivou: uspostavljanje direktne povratne sprege između tvoje aktivnosti za partiju i mogućnosti da imaš posao. Nisam u maloj privredi ali se čini da je i tu slično, da je mogućnost poslovanja srazmerna tome koliko činiš za SNS, odnosno da se ukrupnjavanje kapitala sada dešava u krugu ljudi bliskih Vučićima i vrhu stranke. Ponovo, nije da nisi imao žute tajkune, ali brzina i volumen preuzimanja kapitala se, bar se meni čini, ne mogu porediti. SNS efikasno eliminiše srednju klasu i direktno vezuje mogućnost socijalne promocije i poslovanja za lojalnost stranci.
Naravno, ne možemo mrzeti hijenu što je hijena, ali svakako možemo da kritikujemo DOS i njihovu vlast što nisu mnogo više radili na utemeljenju institucionalne moći, što nisu zatrli klijentelizam u korenu i što nisu efikasno restrukturirali sudstvo. Nažalost, oni su vlast delili po principu feuda, svakome po malo pa se i efikasnost tu gubila. Verovtano je i tim nekim Evropama itd. delovalo da će uz Vučića stvari da se ukrupne, da se formira jedna odlučnija masa moći koja će brže da odlučuje, pa da se projuri kroz kosovski problem a pridruživanje EU, vezano za to, odradi efikasnije, ali naravno, mi još nismo ni pola poglavlja otvorili u pregovorima a Vučić je svojevremeno projektovao da do 2018. budu otvorena sva a onda da se zatvaraju. Naravno, kao neko ko gleda da se klacka između EU i Rusije, Vučić danas svakako nije u žurbi da uleti u EU pa se ne bih nešto mnogo ložio na tu stranu. Moj osećaj je da on sa ovogogišnjim bizarnim peripetijasma oko Kosova samo sebi kupuje vreme kod EK, čeka da se Mogerinijeva i ostali sklone po isteku mandata pa da onda još jedno godinu, godinu i po ima da ubeđuje novi sastav kako je to složen problem i kako mi oćemo ali Albanci zatežu.
Naravno, i dalje je problem što imamo opozicionu masu koja zapravo nema bogznakakav program, odnosno ne pokazuje šta bi to oni stvarno uradili da reše stvarne probleme u društvu. Dakle, ne znamo kako bi Jeremić, Đilas, Obradović itd. rešavali korupciju, ne znamo kako bi zaista izgledalo tržište rada u Srbiji kojom ne vlada SNS, kako bi poslovala privatna preduzeća na tržištu na kome se poštuju propisi a država se meša koliko da sud razreši sporove efikasno i brzo. Pošto su i oni toga svesni, eto, sada pričaju da je najvažnije da se skinu ovi pa ćemo posle da vidimo. Što, da budem iskren, i jeste za sada najviše čemu čovek može da se nada. Razbucavanje jedne očigledno kriminalne piramide moći jeste početak koji vrtedi videti.
*brutalne špekulacije, naravno