Author Topic: Porodica (2021)  (Read 9396 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Labudan

• 4
  • 3
Porodica (2021)
« on: 02-04-2021, 23:43:45 »
Bojan Vuletić, nikad čuo, svaka mu čast.

Nisam još siguran zašto je ovo ovako dobro, da li prosto zbog same tematike i likova, ali Vuletić je sve odradio po meni savršeno.

Čak nije ni pitanje da li se neko ideološki slaže, da li mu serija politički odgovara, čak ni ono što mi se nešto naročito nije sviđalo imalo je svoje mjesto u seriji koja je totalno skockana.

Inače imamo stalno neke ekstreme. Serije su ili Pavić/Šotra kombo, populizam zarad populizma, malograđanska pristojnost... ili su neko izdrkano kopiranje stranih serija sa "deep" filozofijama da ti se smuči.

Vuletić tako upakovao da je uzeo najbolje iz dva svijeta. Nikome nije ostao dužan, svi su nezadovoljni kako su prikazani, a opet obični ljudi su dobili prave reprezente, predivan populistički balans a uz to par vrhunskih rediteljskih rješenja. Neko bi od ovoga napravio suhoparno smaranje, maltene sholastički procedural, a Porodica puca od tenzije konstantno.

Možda sam umislio, nažalost nisam pogledo sve epizode, ću bindžujem jednom, ali ovo što jesam je vrhunska stvar, nesvakidašnje pod ovim TV nebom.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Meho Krljic

• 5
  • 3
Re: Porodica (2021)
« Reply #1 on: 03-04-2021, 05:53:42 »
Ti si bukvalno jedini koga znam da je imao ovakvu reakciju. Ja seriju nisam gledao, sem što sam video par scena u prolazu ali sve reakcije koje sam video i čuo su bile negativne. Dakle nije to tako rđavo? Hm, možda sad i ja sednem pa premotam...

Father Jape

• 4
  • 3
« Reply #2 on: 03-04-2021, 06:52:07 »
Bogami, ja sam video svakakve reakcije. I to je baš šarena ekipa imala pozitivne utiske.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

tomat

• 4
  • 3
« Reply #3 on: 03-04-2021, 08:23:50 »
Ja sam pogledao jednu epizodu, %u010Dini mi se srednju, i stvarno malo li%u010Di na Nikad izvini :)

Vidim da je kritika da je serija revizionisti%u010Dka, ali ja tu ne vidim reviziju. Sa druge strane ovi koji je hvale isti%u010Du kako su se stvari ba%u0161 tako odvijale, ali to ne prihvataju kao argument za recimo Daru iz Jasenovca. Sloba jeste malo predstavljen ko lik koji se lo%u0161e o%u017Eenio i koji je okru%u017Een ljudima koji mu prikazuju la%u017Enu sliku onoga %u0161to se de%u0161ava, ali je on sam stvorio takvo okru%u017Eenje. Zamera se seriji da ne daje %u0161iri kontekst, %u0161ta je sve prethodilo doga%u0111ajima koje prikazuje, i kako to mo%u017Ee da da pogre%u0161nu sliku ljudima koji se ne se%u0107aju njegove vladavine. Meni je super bila scena kada mu slu%u017Eavka ka%u017Ee da su izbegli iz Krajine i da %u017Eive u hotelu, a Sloba ka%u017Ee kako je on sve radio u interesu naroda. I opet ona ostaje sa njima sve vreme, pa se i Sloba %u010Dudi za%u0161to. Kontam da bi to moglo da dovede do nekih pogre%u0161nih zaklju%u010Daka, ili da pro%u0111e neopa%u017Eeno kod nekih koji i ne pamte, recimo, pad Krajine.

Pogleda%u0107u sve kad budem stigao, deluje kao 'good television', svakako iz ovog %u0161to sam video ne deluje lo%u0161e koliko se pri%u010Da da jeste.

Edit: ima li Ivice u seriji?

Edit2: prvi edit je usrao sve, re%u0161avaju to Bobane!
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #4 on: 03-04-2021, 10:49:15 »
Nisam vidio Ivicu, Slavica Đukić je kao bila u seriji a demantovala u RL. No, da li se ovo faktografski ovako desilo meni manje bitno, možda i nije, ali jeste reklo nešto o ovih 30 godina, makar simbolički. To sad sve njih boli.

Meni je vrh taj populistički balans, da to tako nazovem. Da su dali Mirjani Karanović da sve vodi naravno da bi serija bila sasvim drugačija. Da su dali SPS-ovcima da snimaju, serija bi takođe bila loša.

A Vuletić im svima da određeno mjesto, Mirjana se baš ispuhala po Miri žestoko, otišlo je to gotovo u karikaturalno nikadizvini, kada bi takva čitava serija bila realno ne bi valjala a jedna od strana bila bi oduševljena.

Šta njima zapravo smeta u ovom populizmu: to što svaki lik ima dobre i loše strane. Lako je sad ukazati na loše kod Slobe, pro-Slobin gledalac to će ili ignorisati ili kritikovati, a pamtiti isključivo dobre. Isto važi i za Đinđića, a tek za Čedu. Pro-Đinđić gledalac ne miriše nijednu scenu gdje Sloba nije kreten, a vjerovatno nije oduševljen ni koliko je Đinđić ovdje zapravo lošnjikav i ne-prisutan, što realno i jeste stvar, DS je u ime Đinđićevog totema vladao a on sam jedva dvije godine.

Meni samo nije jasno šta oni misle, da im kabinet sa Bebom, Svilanovićem i inim bude prikazan kao normalan? Onaj zahvat s kabinetom na kraju vrh vrhova.

Taj kabinet i Slobina kuća i RTS su vrhunske stvari, i nije tek da li se tako stvarno dogodilo nego tako izgledaju iz 2021. godine, svidjelo se to nekome ili ne.

Svi imaju pozitivne i negativne scene, čak i to sa kućnom pomoćnicom se raspliće u finalu. Čeda, pa ovo što Čeda govori Slobi je bukvalno Čeda zadnjih dvaes godina. Svi su počašćeni ali i našamarani, šta bismo više htjeli.

To kako je Vuletić sabio Srbiju u radnju koja maltene traje dvije noći i pokazao neke stvari meni je otkrovenje. Eo sada Čanak pizdi na TV-u kako je to sve površno, juče kuka Čeda, prekjuče pizdi neki SPS-ovac koji je kao bio sa Slobom te noći, čeka se Koštunica kad ga obavijeste.

Ja sam pogledo 3 od 5, i vidi se da neka epizoda povuče na jednu, neka na drugu stranu, mada bih rekao da finale dođe na svoje mjesto. Nadam se da su takve i nepogledane dvije, jer Vuletić ne robuje nikome i to najviše boli ovaj "establišment" koji gledamo kako smrdi tri decenije.

Šta zapravo može kao najveća kritika da se kaže i koju čekam sad da čujem od nezadovoljnih, to je da je ovo produkcija Telekomovog Superstara i da iza svega stoji Vučić. Kojeg naravno tu nema, svi protivnici su mu razmazani a on će na kraju da izađe čist. Ali mislim da to nije baš tako, jer ovo sve je Vučić. Od bebećeg kabineta do slobeće grandioznosti. Što bi se reklo, da ne spojlujem taj rediteljski zahvat sa Đinđićem u finalu - tu je Vučić sjeo.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #5 on: 03-04-2021, 16:37:17 »
RTS1

SUBOTA
16:51 Porodica, TV serija 1
17:42 Porodica, TV serija 2

NEDELJA
15:55 Porodica, TV serija 3
16:44 Porodica, TV serija 4
17:38 Porodica, TV serija 5

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #6 on: 03-04-2021, 18:40:23 »
Da, ja sam sad odgledao prve dve epizode od početka do kraja. Uliks je, nažalost, zaista potpuno nemoguć kao Đinđić. Ali Boris Isaković je fantastičan.

crippled_avenger

• 4
  • 3
    • http://dobanevinosti.blogspot.com
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #8 on: 03-04-2021, 22:43:55 »
ne mogu da sudim oko komparacije sa stranim serijama i filmovima, ništa od navedenog nisam gledao sem Stouna, pa u dobrom dijelu ne mogu da pratim kritiku, ali rekao bih da ipak ne stoji da je ovo nešto bez glave i repa

ne ulazim u dramaturški postupak, ali ne treba baš serija da nas hrani kao golupčiće, ono kad golubica sažvakano bljucne u njihova ustašca, nego serija treba ponuditi jedan mozaik predstava, koje će gledaocu biti rezonantne na nivou na kojem može to da poima

i mislim da je na tom nivou Vuletić uspio, dao je nama mogućnost tumačenja svake scene, nismo hranjeni jednodimenzionalnom ideologijom nego švedskim stolom ideologije, što po meni nije loše da gledalac ima slobodu

takođe, izvještačenost priče u redakciji nisam siguran da vidim, na osnovu čega bismo to proglasili neautentičnim RTS novinarstvom 2001. godine u Srbiji? Recimo tu poređenja sa stranim serijama smještenim u redakciji teško da šljakaju, jer su zapravo strane serije izvještačene. Uostalom, to nije tek novinarska već priča o našim vječnim činovnicima svake vlasti, mogla je biti u vodovodu smještena, ali ipak je ubodena kako treba i ima korisnu funkciju u globalu

milan

• 4
  • 3
« Reply #9 on: 04-04-2021, 10:22:59 »
Meni je ovo najbolja domaca serija u poslednjih ne znam koliko decenija.

I ni jednog trenutka nisam video revizionizam, ono sto mislim da je osnovno Bojanovo polaziste je da se svi slazemo da su Milosevic i njegova porodica i saradnici bili jedno leglo zlocinaca koji su se na kraju svi izvukli.

Mnogo mi se dopada kako je Bojan prisao ovome, kao i sve njegove male autorske intervencije.

U prvoj epizodi mi je malo smetalo sto glumci imitiraju, ali sam se u drugoj vec navikao, i do kraja mi je ovo prva domaca serija koju sam zaista zeleo da gledam, koja je u meni budila svakakve emocije, serija u kojoj je Bojan uradio sve bas kako treba i kako bih ja uradio.

Iako govori o 2001. ovo je serija o 90ima, i o tome kako smo svi mi bili taoci i zrtve, a neki od nas i uzivaoci, te porodice koja nam je krojila zivote.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #10 on: 04-04-2021, 11:28:11 »
Apsolutno, možda je to trenutni osjećaj ali vjerovatno najbolja domaća serija u ovom milenijumu.

Ima tu nagovještaja od Tita do Vučića, Vuletić je u dvije noći fokusirao sve višedecenijske srpske krave.

Dr Watson

• 2
« Reply #11 on: 04-04-2021, 13:34:54 »
Meni je ovo najbolja domaca serija u poslednjih ne znam koliko decenija.

I ni jednog trenutka nisam video revizionizam, ono sto mislim da je osnovno Bojanovo polaziste je da se svi slazemo da su Milosevic i njegova porodica i saradnici bili jedno leglo zlocinaca koji su se na kraju svi izvukli.

Mnogo mi se dopada kako je Bojan prisao ovome, kao i sve njegove male autorske intervencije.

U prvoj epizodi mi je malo smetalo sto glumci imitiraju, ali sam se u drugoj vec navikao, i do kraja mi je ovo prva domaca serija koju sam zaista zeleo da gledam, koja je u meni budila svakakve emocije, serija u kojoj je Bojan uradio sve bas kako treba i kako bih ja uradio.

Iako govori o 2001. ovo je serija o 90ima, i o tome kako smo svi mi bili taoci i zrtve, a neki od nas i uzivaoci, te porodice koja nam je krojila zivote.

Potpis za sve. Ali sta sada, Kada su se svi zlocinci iz tog legla izvukli, i opet zare, i pale, isti likovi, samo ostareli, kamuflirani, umrezeni ...

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #12 on: 04-04-2021, 13:42:17 »
Dragi moj Votsone, to sad nije tema. Nećemo širiti diskusiju u tom smeru, postoji dovoljno društveno - političkih tema na sagiti. Nego, Bata me je definitivno ubedio da pogledam jednu domaću seriju posle složne braće i srećnih ljudi.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #13 on: 04-04-2021, 15:18:44 »
Moja demagogija je uspjela! 8-)

Što bi reko Truman...

Meni ovo zaista dobro, ako te ne uhvati odma onda možda i neće.

Uskoro kreću posljednje tri epizode na rts.

tomat

• 4
  • 3
« Reply #14 on: 04-04-2021, 15:49:46 »
Kako nisu uložili neku kintu da Isakoviću prešminkaju ovaj mladež.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #15 on: 04-04-2021, 16:39:11 »
Je l neko gleda Kalkanske krugove? Jebes porodocu.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #16 on: 04-04-2021, 17:12:00 »

Što bi se reklo, kalkanski Mima još je gori od pavković Mime.

Eo privodi se kraju, još jedna epizoda ostala na rts. Poslije reprize je još bolje.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #17 on: 04-04-2021, 19:49:51 »
Nakon odgledane cele serije, imam možda više zamerki nego pohvala. U tehničkom smislu ovo je veoma dobro, rad kamere svetlo, maske, kostimi, sve pet što bi rekli mangupi. No u konceptualnom ovo je u blagonaklonom tumačenju nedorečen, pa i malo nesiguran narativ, a u manje blagonaklonom recimo da je jasno zašto su prve kritike koje sam video bile da je ovo projekat pranja biografije Slobodana Miloševića.

Da se mi razumemo, umetnička sloboda je umetnička sloboda, ali ovde postoje barem dve krupne dimenzije koje su problematične.

Prva je to da jedini protagonizam ovde zaista ima Milošević i to je, naravno, sasvim prihvatljivo kao pristup, ali je postoji značajan deficit umetničkog rada i, na kraju krajeva, smelosti. Cripple je u svom tekstu na sajtu RTS ukazao kako Miloševiće pratimo "u kući", dakle kao porodicu, civile, ljudska bića sa jasnim brigama, dok Đinđića i Vladu Srbije, Koštunicu itd. vidimo samo na radnim mestima. Ali čak i to bi bilo u redu, seriju je legitimno centrirati na Miloševića, ali ovde je to urađeno u nesrazmeri koja seriju za mene čini nepotpunim radom. Milošević i članovi njegove porodice imaju "range of emotions". Isaković ga imitira, ponekad i karirika, ali mu daje slojevitost, dubinu, ima i kad priča parole i kad se svađa i kad je pomirljiv, i kad umiruje druge, i kad je zreo i odgovoran i kad je besan itd. itd. itd. Čeda Milana Marića nema ništa od toga, mada ga Marić igra solidno i prenosi taj element konfuzije koja je tada vladala, ali on je napisan i režiran u jednoj jedinoj dimenziji, nema ni protagonizam ni ikakvu dubinu. Ostali iz vlasti imaju još manje prostora i još su svedeniji u portretima. Fehmiju je nažalost nikakav Đinđić - ako se išta za Đinđića da reći, to je da je imao energiju a Uliks to ne pokazuje. Duća, Beba, Petrović, niko od njih nema ikakve karakterne osobine, samo stoje u kadru i izgovore to malo teksta, Koštunica najgori.

Utisak zbog svega toga je da jednog ako ne heroja a ono tragičnog antiheroja koji brine i za mentalno posrnulu ženu i za buntovnu ćerku što oseća nepravdu ali ne zna kako da to kanališe, hapsi šačica birokrata koja traži rupe u zakonu samo da bi se pokazala pred svetom. A što jeste jedno gledanje na te događaje. Ali ja sam tada imao skoro trideset godina i to jedno gledanje mada legitimno kao postojeća perspektiva ovde ne bi trebalo da je jedino gledanje.

Ali jeste, jer je druga velika dimenzija problema odsustvo konteksta. Serija, doduše ima šture dokumentarističke upade gde se vide redovi ispred prodavnica, neke demonstracije na ulici koje rasteruje policija i preko toga se čita pismo Ivana Stambolića, ali ako ste se rodili 1995. godine ili 2000. godine, ovo nije kontekst. Nismo li redove (manje) i demonstracije u Srbiji (mnogo više) gledali i poslednjih dvadeset godina? Je li to kontekst zbog koga se hapsi ovaj čovek? Ne kaže li on i sam u jednom momentu (isto u dokumentarističkom materijalu) da se u Srbiji teško živelo zbog sankcija? A koje su nametnute da se Srbija stavi pod stranu kontrolu.

Serija propušta da objasni i šta je bilo s tim Ivanom Stambolićem na kraju, i da je ubijen neki Ćuruvija i da je na Vuka Draškovića dvaput izvršen atentat, ne objašnjava što bi sad tog nekog Miloševića vodili u Hag kad mu se na teret stavljaju eventualno neka muvanja sa carinom i tako neki poluprivredni kriminal. Nema Bosne, nema Kosova. Legija Vuka Kostića je jedan onako, poluzbunjen vojnik koji nije jak sa rečima, neprijatno mu malo al mora da sluša naređenja. Mislim, to već jeste problematično kad se zna da je taj, nema dve godine, po Kosovu vodio akcije gde su stradali civili, da je dve godine kasnije organizovao atentat na premijera, a sve to vreme bio uvezan sa Šiptarom i Kumom.

Sve to jako nedostaje i serija se svodi na to kako bi verovatno sam Milošević voleo da mi vidimo poslednje dane porodice na kakvom-takvom okupu: nervozni, stresirani, svakako i problematični u odbijanju da se vidi realnost, arogantni, ali na kraju dana, tek grešni ljudi za razliku od ovih ostalih koji nemaju neke izražene ljudske osobine.

Utisak je da su uokvirujući delovi narativa bili predviđeni da daju tu drugu stranu ili treću stranu itd. ali podzaplet koji se odvija na RTS-u doslovno ne ode nikud do kraja. Epizode sa sobaricom Anom i penzionerkom Cece Bojković su takođe tu zbog toga ali ovo je sve neiskorišćeno. Anina priča ima nekakvu crtu humanizujućeg, pogotovo kad se ćale na kraju obrati direktno Slobi, to mi je bilo okej, ali Cecina priča je potpuno isprazna. Niti je ikom jasno što se ona pali na Slobu i ne veruje kad jave da se predao niti je tu, po istom principu, ikom jasno što onaj narod ispred stoji i skandira podršku. Ako serija misli da mi treba da sve to unapred znamo, dakle, da kontekst poznajemo iz života, onda bi efikasniji pripovedni postupak bio da se cela serija dešava u kući, da se isključivo bavi psihologijom diktatora u ostavci i deluzija koje vladaju u ekipi gde imate i kojekakve Bjelice i Vučiniće koji ovde statiraju i zapravo su, sa sve Filom, nepotrebni jer Milošević je zaista jedini koji ostavlja utisak da je ličnost. On je taj koji prvo priča kao iz knjige, pa onda stane i opsuje, pa napravi zgađenu facu, pa se onda smiri, pa je malo umoran, pa se onda našali, pa onda jetko osuđuje al se vidi da se predao itd. Gledalac samo njega vidi kao stvarno ljudsko biće a sve ostalo je samo pozadina za njegovu igru i to seriju čini u dobroj meri nezaokruženom a, kako već rekoh, u manje dobronamernom tumačenju, i direktno namernom da pere biografiju nekog ko je, čak da na stranu stavimo sva ratovanja po regionu, korupcijom i organizovanim kriminalom razorio društvo barem isto koliko su to učinile sankcije.

Ja inače gledam Kalkanske krugove...

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #18 on: 04-04-2021, 20:19:37 »
ništa se ne slažem haha

kasnije ću reć koju, ali iskreno mi nije jasna perspektiva iz koje nastupate ti i krip

da li priču u kojoj bukvalno vade čovjeka iz njegovog doma (ili Titovog jelte) treba dopunjavati time što je Đinđić gledo Gladijatora po meni nema smisla, jer Slobina kuća nije privatna nego javna kuća. Da to tako zbrzano za sada naglasim. Ne postoji ništa isključivo privatno u kući a gledanje Gladijatora je isključivo privatno

uopšte ta podjela privatno-javno ne da ne važi za Slobinu kuću nego ne važi ni u teoriji, jer recimo salon je soba u kućama koja nije privatna soba

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #19 on: 04-04-2021, 21:00:23 »
Ja sam mislio da je u ovome što sam ja napisao jasno da je naglasak na tome da je Milošević jedini stvarni lik dok su ostali kartonski tanki manekeni koji služe da se podvuče njegova slojevitost. Što, dalje sam rekao, nije nelegitiman postupak samo po sebi i u redu je da praviš film/ seriju potpuno iz perspektive Miloševića, ali onda su tu uokvirujuće scene i podzapleti koje daju kontekst još nepotrebnije, a i ovako su nemušti i nedorečeni.

No svakako mislim da je sama drama u kući prilično dobra i da nekoliko scena ima snagu.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #20 on: 04-04-2021, 21:52:38 »
Meho, kako se zovu djeca Zorana Đinđića? A Borisa Tadića? Kako se zove žena Bebe Popovića? Tadićeve i Vučićeve žene, znaš li kako izgledaju, bi li ih prepoznao na ulici?

Nemojte oko ovakvih stvari da se smaramo, činjenica je da su ljudi prikazani onako kako su se sami predstavili ili su ih drugi tako predstavljali. Opozicija je ta koja je konstantno uvlačila porodicu Miloševića u igru, opravdano ili ne je sasvim druga priča, ali sad se čuditi što su oni u seriji a drugi nisu malo je apsurdno.

Mislim da je ovdje stvar jasna oko Porodice: ljudi su predstavljeni onako kako ih je narod i vidio.

Ono je Beba Popović. Ni manje ni više. Dajte jednu stvar koja bi dogradila taj lik u ovoj seriji a da je bitno za seriju. Za Đinđića ću kad stignem, ali prosto stvar je i tu jasna, jer ovo je problem perspektive: likovi su onakvi kakvi su u narodnom diskursu i upamćeni.

Čak tu ne bih mnogo kukao ni za Đinđića, iako je jasno da je mogao biti bolji, ali zapravo i dalje stoji da porodice ostalih političara nikad nisu u stvarnosti ni blizu bile toliko eksponirane niti se Đinđić pamti kao bilo šta drugo nego preko javnih govora.

A ovo nije nikakva perspektiva Miloševića, mislim to ni krip ne govori pa ne znam odakle ti.
Krip: "U tom pogledu, možda će Milošević na kraju ove priče izaći iz ove serije kao slučajni heroj poput Kalabića onomad, ali sasvim je sigurno da je raznim autorskim odlukama ova serija ipak koncipirana protiv njega."

Mislim da u ovom trenutku samo vidiš ono što želiš da vidiš, jer ova serija nije pro-Sloba. To što nije grčevito i histerično anti-Zloba uopšte joj nije nedostatak. Kako uopšte može biti, zar stvarno misliš da je Sloba stvorio devedesete sam samcit? Bojim se da pričaš o vrhu ledenog brijega kao da je čitav brijeg, i da ne postoje strukture, organizacije, grupe i pojedinci koji su zapravo stvorili Slobu.

tomat

• 4
  • 3

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #22 on: 04-04-2021, 22:45:13 »
šta reći, kad ova serija pokrene ovakve izlive mora da je o'lična! 8-)

u globalu se čak slažem sa Srbljanovićkom, zaista ne znam kako ne vidjeti ovo "umetnički beskompromisno" i misliti da je ovo zbir kompromisa i pranja biografije ili dekonstekstualizovane radnje

tim prije sve više mislim kako je taj Vuletić zabio trojku s parkinga a svi zijevaju kao trener Cibone

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #23 on: 05-04-2021, 06:38:57 »
Ja sam na nekoliko mesta napisao zašto mislim da je umetnički postupak u seriji koncipiran tako da Slobodan Milošević bude"bliži" gledaocu od svih drugih. Nije mi akcenat bio na tome da ostale političare ne vidimo u porodičnom okruženju, već na tome koliko je njemu i njegovima dato više ljudskih karakteristika i tog opsega emocija i ponašanja, a koje "druga strana" upadljivo nema. Kad se tome priboji i to odsustvo konteksta - koje Biljana Srbljanović, meni paradoksalno, prihvata kao da je u pitanju nekakav slučajni lik koji se tu zatekao pa ga, eto, nesavršeni narod promovisao u lidera, a ne da pričamo o čoveku koji je hladnokrvno preuzeo vlast prvo u partiji, onda u Republici a onda vodio četiri neuspešna rata - ja imam sasvim legitimno nezadovoljstvo tim postupkom.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #24 on: 05-04-2021, 09:27:07 »
Ovo nije pranje biografije Miloševića.
Nije prikazano da ga je narod doveo na vlast niti da je on vladao za narod.
Nije prikazano čak ni da je vladao za sopstvenu porodicu, što je, jelte, ironični naziv serije.

Oko konteksta mislim da je neutemeljeno, ali eo Krip spominje Crown kao primjer kontekstualizovane serije pa ćemo provjeriti na šta misli, a možeš i ti dati primjer pa da vidimo šta zapravo mislite pod tim "kontekstom".

Sasvim je legitimno svašta, recimo i moje mišljenje da potcjenjujete gledaoce, ne samo one mlađe nego i starije. Kao da su neznaveni da povežu dva i dva.

Taj neki kontekst... kao da u Andreju Rubljovu neko se fokusira na kontekstualizaciju uspona i formiranja Pax Mongolica da bi razumjeli film Tarkovskog. To ne znači da je Porodica neki Tarkovski, samo ilustrujem nivo apsurda koji riječ kontekst trenutno stvara kod mene.

Kontekst Andreja Rubljova, kontekst Kvake 22, kontekst Berija Lindona, kontekst Ejzenštajnovog Ivana Groznog fazon...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #25 on: 05-04-2021, 10:40:17 »
Fer. Ali zato sam i napisao iznad "Ako serija misli da mi treba da sve to unapred znamo, dakle, da kontekst poznajemo iz života, onda bi efikasniji pripovedni postupak bio da se cela serija dešava u kući, da se isključivo bavi psihologijom diktatora u ostavci i deluzija koje vladaju u ekipi gde imate i kojekakve Bjelice i Vučiniće koji ovde statiraju i zapravo su, sa sve Filom, nepotrebni jer Milošević je zaista jedini koji ostavlja utisak da je ličnost." Dakle, mislim da je serija ostala na pola puta u ovom pristupu a onda dodala malo konteksta koji je nedorađen, svakako nedovoljan za nekakvo percipiranje šire slike da bih JA to prepoznao kao zaokruženo, a u slučaju celog podzapleta sa RTS-om i sa Cecom Bojković i potpuni višak. Čitao sam na Talasu onaj tekst gde se ta epizoda sa Cecom tumači na jedan vrlo dobronameran način, pa sam možda ja samo ipak malo glup da tu osetim taj umetnički postupak...

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #26 on: 05-04-2021, 10:50:12 »
Da je ovo hagiografija nije. Meni izgleda da su razočarani oni što su očekivali hagiografiju ne samo Slobe nego i Đinđića.

A dobili su hroniku.

Nisam čito neoliberalni Talas ali jasno je da je Ceca reprezent naroda u čije ime političari nešto govore.

Pošto je ovo hronika ona je humano prikazana savrlinama i manama.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #27 on: 05-04-2021, 10:55:00 »
Nisu joj dali baš mnogo vrlina, da bude jasno, Ceca deluje potpuno ispranog mozga i ima jedan praktično farsičan nastup a što se opet meni ne uklapa uz povišeni realizam glavnog dela serije...

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #28 on: 05-04-2021, 11:02:38 »
onda imaš mnogo bolje mišljenje o širokim masama nego ja

Jedino što vidim je da ona nije loša osoba, a da je naivna i da je aluzija na penzionersko veličanje vođe jeste

Kako to nije realizam kad su mnogi klicali sloboslobodo

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #29 on: 05-04-2021, 15:10:43 »
Ama nije sporno, razumem ja koga ona predstavlja ali opet, bez nekog šireg konteksta koji bi pojasnio Miloševićev populizam, ovo meni deluje potpuno nedorečeno pa i nespretno.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #30 on: 05-04-2021, 19:35:45 »

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #31 on: 05-04-2021, 20:00:39 »
Freedom u formi.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #32 on: 05-04-2021, 21:22:27 »
Vučić: "Serija Porodica proizvela emocije kod ljudi koji su podržavali Miloševića"
"Koga briga šta govore, ako nemaju muda da kažu u lice?" - Toni Soprano

"Ako bismo ljudima oduzeli iluzije, koje zadovoljstvo bi im ostalo?" - Volter

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #33 on: 05-04-2021, 23:09:58 »
Na stranu sve ovo, jel moguće da u 2021. ne možemo da snimimo makar pristojnu akcionu scenu? Mislim na ep02.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #34 on: 05-04-2021, 23:12:47 »
Vučić: "Ono što se meni možda nije dopalo je to što nije pušten nikakav istorijsko-politički kontekst"

https://mondo.rs/Info/Drustvo/a1455993/slobodan-milosevic-aleksandar-vucic-detalji-serija-porodica.html

Meho Vučiću!

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #35 on: 05-04-2021, 23:24:28 »
Na stranu sve ovo, jel moguće da u 2021. ne možemo da snimimo makar pristojnu akcionu scenu? Mislim na ep02.

misliš da je akcija bila bolja 2001.
vjerovatnije je da je Legija folirao

ovaj reditelj nije za akcije, to stoji, nego ima tih ambivalentnih scena u seriji gdje stvari nisu što su na prvi pogled

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #36 on: 06-04-2021, 08:08:29 »

misliš da je akcija bila bolja 2001.
vjerovatnije je da je Legija folirao

Hahah dobra. Ali stvarno je kriminalno, kao onaj zombi treš u Pančevu.
Odgledao sam tek 2 epizode ali nemam taj osećaj sažaljenja prema Miloševićima koji se spočitava, makar za sada.

milan

• 4
  • 3
« Reply #37 on: 06-04-2021, 10:19:53 »
Hvala

Slazem se nekako sa svima, ali meni ovo nikako nije serija koja humanizuje Milosevica ili ga pravda, njega i njegovu diktaturu i vladavinu. Mozda je problem i u tome sto poznajem Bojana, znam njegove svetonazore, radili smo zajedno, i znam da on u ovo nije usao sa tim da pravda bilo koga, a ponajmanje protagonistu i njegovu porodicu. Ja ne mogu da se izmaknem kao Meho, recimo, i da objektivno ovo posmatram pa da na osnovu toga zakljucujem ko je negativac a ko pozitivac. Moguce da je Bojan ostavio dosta toga da sami ucitamo, odnosno, da su stvari ubacene van konteksta upravo zato sto on veruje da mi svi imamo isto misljenje i isti odnos prema tim 90im godinama koje su zauvek unistile ovu zemlju i ovaj narod.

I recimo, meni Ceca nije farsican lik, hocu reci, poznavao sam stvarne babe i dede koje su bile tri puta gore od nje tih devedestih.

A kad je o akciji rec, verujem da je namera bila da scena pucnjave ne bude akciona scena per se, vec jos jedna u nizu koja se uklapa u sveukupni nacin tretiranja svih ostalih scena.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #38 on: 06-04-2021, 10:36:11 »
Fer. Ja ovo gledam kao taj proverbijalni bezinteresni pojedinac i moj utisak je onaj koji sam gore ispisao. Naravno da ne verujem da je Vuletićev projekat bio da propere biografiju Miloševića i familije, ali uvek može da se spekuliše koliko je na sve uticala produkcija RTS-a itd. Ali naravno da mene ne interesuju teorije zavere, više to da neke stvari naprosto doživljavam kao umetnički nedorečene i neuverljive, ili neizbalansirane.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #39 on: 06-04-2021, 10:50:46 »
ili prosto kažemo Mehu se ne sviđa jer je i Đinđić dobio po guzici.

Serija definitivno ne slavi Miloševića, mislim da samo treba uputiti na ako se dobro sjećam 3. epizodu, scenu Slobe i služavke kod bazena, i svakom će biti jasno.

Ali serija ne slavi ni Đinđića, štaviše, pokazuje vrlo dobro zašto se nalazimo u 2021. godini zbog obojice.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #40 on: 06-04-2021, 10:57:01 »
Moguce da je Bojan ostavio dosta toga da sami ucitamo, odnosno, da su stvari ubacene van konteksta upravo zato sto on veruje da mi svi imamo isto misljenje i isti odnos prema tim 90im godinama koje su zauvek unistile ovu zemlju i ovaj narod.

teško haha

pa eno Šešelj kaže najbolji je bio Uliks jer je skinuo "psihopatske tikove" Đinđićeve, a serija je došla u pravi čas da probudi srbsku nacionalističku dušu :lol:

ne znam zašto ste zapeli za te "kontekste", iskreno ja se ne slažem oko toga uopšte, ne samo zbog toga što mislim da dramaturzi nisu istoričari i da nemaju ni pojma šta je "kontekst", već što i na nivou filmskog jezika, ako je vjerovati Rolanu Bartu, filmski simbol je prazan upravo zato da bi aktivirao publiku, i to je Vuletić očigledno odradio savršeno kad se pale svi od Šešelja do Čanka kao šibice

"popunjavati" prazan simbol "kontekstom" je onda iz perspektive samog filmskog jezika apsurdno, jer ko to radi uopšte. Ja iskreno mislim da se ovdje drvi o "kontekstu" jer ljudi nisu zadovoljni nečim drugim.

Ta ispražnjena simbolika je karakteristika svih velikih filmova. Nijedan od tih filmova nema "kontekst". Recimo, kontekst postoji u Apocalypse Now ali u DC-u a ne originalu koji je osvojio Zlatnu Palmu. Kusturicu su za Podzemlje u Srbiji napadali na sličan način, Lepa sela nemaju taj "kontekst", koji je očigledno samo fantom u ovoj diskusiji za sada

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
« Reply #41 on: 06-04-2021, 10:59:16 »
Za današnju situaciju su krivi i Milošević i Đinđić i biciklisti!

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #42 on: 06-04-2021, 11:01:38 »
ma nisu, mi smo govna!

mac

• 3
« Reply #43 on: 06-04-2021, 11:15:47 »
Ali serija ne slavi ni Đinđića, štaviše, pokazuje vrlo dobro zašto se nalazimo u 2021. godini zbog obojice.
Za današnju situaciju su krivi i Milošević i Đinđić i biciklisti!
ma nisu, mi smo govna!

Dobro, krivi smo svi mi, i Milošević naročito, ali što je za današnju situaciju kriv čovek koji je pre dvadeset godina bio na vlasti dve godine, i pritom bio opstruiran sve vreme da uradi bilo šta vredno pomena?

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #44 on: 06-04-2021, 11:26:14 »
pa ne tvrdim da su krivi 50:50, ali je fascinantno koliko bi neki Đinđiću da prišljamče 0% sa sve "gospodom" koju je lično izabrao u vrh DS.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #45 on: 06-04-2021, 11:31:22 »
Pa imamo dokumentovano da je sam Đinđić bio nezadovoljan tom "žgadijom" i da je pričao da nema kadrove, nema sposobnih, samo korumniranih, nema kome da poveri dužnosti. Javno je pričao o tome, ne kao ovi.

Đinđić je više dete koje je pojela njegova revolucija. Nalazimo se tu gde smo jer je ta revolucija poništena, a DS i opozicija uništeni.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #46 on: 06-04-2021, 12:05:42 »
Ja uopšte nisam bio fan Đinđića - to je uostalom jedini političar iz devedesetih koji me je dotakao bez mog eksplicitnog odobrenja - i ne zameram seriji "što je Đinđić dobio po guzici". Moje su kritike bile, mislio sam, suptilnije i tiču se umetničkog postupka. Rekao sam da serija daje Miloševićevom liku protagonizam i slojevitost koej drugima uskraćuje time ga praktično po prirodi medijuma u kome se priča odvija pretvarajući u "heroja" u odnosu na nekakve ravne i jednostaven antagoniste.

Što se konteksta tiče, svakako da ne mislim da svaki film (serija itd.) o nekom događaju, bio on i istorijski, treba da ima i enciklopedijski materijal koji će ići uz njega, ali ovde je opet pitanje umetničkog postupka. Film koji ima alegorijsku ambiciju bi kontekstom sebi samo kreirao nepotrebni balast jer je kontekst tu mitološki, deljen kroz kolektivno nesvesno ili štagod već, dovoljno je da se pojavi u simbolima i aluzijama. Porodica mi nije ostavila ovakav utisak, naprotiv, ona je u jednom svom delu studija karaktera, a u drugom neka vrsta socijalne drame/ satire (RTS, Ceca Bojkovič itd.) i utoliko joj zameram nedostatak konteksta.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #47 on: 06-04-2021, 12:33:51 »
Meho Vučiću!

ma ne kontam uopšte na koga se odnosi ta kritika, jer realno toliko je uopštena da sutra možeš isto reći i za Der Untergang koji Fridom spominje, đe su tamo kompleksni antagonisti i tako ti fazoni konteksti

jednostavno neuvjerljivo je to objašnjenje da su neka djeca odrastala ni na nebu ni na zemlji, bez oca, majke, kučeta i mačeta, pa ne znaju šta će pomisliti dok gledaju Porodicu

pa ja bih ono samo zarad argumenta sada insistirao da ovo i nije serija o Miloševićima, jer ako neko misli da je ovo serija isključivo o njima onda se grdno vara

onda bolje pričati da nije uopšte o njima

njih nema ni u naslovu

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #48 on: 06-04-2021, 14:02:26 »
Mislim da malo precenjuješ istorijsko čulo našeg naroda. Za nas je istorija vazda bila prevashodno mitologija i verujem da neko rođen početkom ovog veka apsolutno nema istu percepciju devedesetih i Miloševićevog doba kakvu imam ja, a većina njih ni približnu. Miloševićevi bliski saradnici su trenutno na vlasti u Srbiji, na kraju krajeva.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #49 on: 06-04-2021, 15:22:02 »
Aman Meho, nije tog rođenog 2000. roda donijela, ima roditelje čoek. Ne kontam stvarno, eo moja dva sestrića su 2000. godište i misle ono što im misle njihova 4 roditelja. Nije da su u vakuumu već su "indoktrinirani".

I bojim se da je to osnova problema ovdje, što imamo par sekti koja svaka vidi svoje. Npr, smatraš li sadašnju vlast krivicom DS? Ja smatram. Samim tim i Đinđićevom krivicom.

Pa ova serija pokazuje da je i Đinđić taj koji je živio u mitološkoj vasioni.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #50 on: 06-04-2021, 15:28:46 »
Suviše bi jednostavno bilo reći "da" ili "ne" na ovo pitanje Đinđićeve krivice za sadašnju vlast. Mislim, sa jedne strane, naravno da da, pa kriv je i Tito, pre njega i Kralj Aleksandar I i njegova šestojanuarska diktartura, svi oni koji nisu sagradili dovoljno institucija i kompenzovali to ličnom moći bla bla bla, a sa druge strane, Đinđić ubijen 2003. godine, koliko je fer da kažemod a je kriv on a ne Koštunica, Tadić, Čeda itd. itd. itd.

Svakako da razumem da su klinci indoktrinirani od strane roditelja, to i jeste element mitologije koja se prenosi s kolena na koleno, zato i mislim da je značajno da serija koja je ovako postavljena bude detaljnija ili samo ekspanzivnija u kontekstu. Rekoh već - ako gledaš Legiju Vuka Kostića, imaš pred očima jednog malo zbunjenog, nevoljnog vojnika koji, eto, mora da uradi i ono što ne bi želeo iako mu srce kaže da ne bi trebalo - a čini mi se da bi sasvim drugačije posmatrali sve to da nam se makar sugeriše da je taj isti stajao iza ubistava civila na Kosovu ili da će ubiti premijera koga ovde vidimo kako se batrga kao riba na suvom i ne zna ništa da radi...

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #51 on: 06-04-2021, 15:47:11 »
Ali ko ne zna da će Legija ubiti premijera? Ne kontam, ti bi pravio film u kojem grof Drakula kontekstom nagovijesti da pije krv? Promašena tema po meni.

Mi znamo šta će Legija uraditi i o čemu razgovara sa Slobom.

Đinđić je čistio ribu od Slobe. A onda ni to nije očistio već isporučio u Hag. Ostatak ribe dovuko pod svoje. Za to je kriv i odgovoran.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #52 on: 06-04-2021, 15:55:15 »
Pa, pazi, serija već ima taj momenat blizu kraja kada se Čeda, Beba, Duća itd. okreću oko sebe i traže Đinđića i viču "Zorane?" i "Pa, sad je bio tu.", dakle, serija apsolutno ima scene kojima sugeriše taj kontekst ali su one nedorečene i čak, rekao bih, malo umetnički plašljive. Naravno da ću ja da povežem tačkice u glavi, ali ih umetnički postupak nije povezao i dao nam iskaz nego je ostao na pola puta uz to opravdanje da "svi znaju". Svi znaju i da je isus umro na krstu, pa opet Mel Gibson snimio torure porn film od tri sata.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #53 on: 06-04-2021, 15:58:23 »
Sve se svodi na to da je Đinđić kriv što nije sprečio da ga mafija ubije, a Vučić izgleda jeste.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #54 on: 06-04-2021, 16:23:35 »
E tu sam te čeko, nači kontekst je u stvari family torture porn s death metal saundtrekom!

Al sem toga to što Porodica ne dozvoljava jednoumlje je svakako pozitivna stvar.

Vi kao da uporno govorite da je mana Porodice to što filigranski uspješno omogućava višestruke perspektive, a to je zapravo njena ultimativna prednost.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #55 on: 06-04-2021, 16:28:00 »
Diptih za ovu sedmicu

Ljubomir Živkov      06/04/2021

Najtužnije dane porodice Milošević ne bih gledao ni da je film snimio Vim Venders: polazeći od Tolstojeve rečenice (koju je mnogo lakše naučiti napamet nego pročitati na primer „Smrt Ivana Iljiča“) da su porodice nesrećne svaka na svoj način, sineasta Vuletić odlučio je da ovekoveči baš tri dana posle kojih ništa više u porodici Milošević-Marković, ah, neće biti isto. Da je napisao roman, ili dramu, i da je u svome delu namerno ostao slep za sve godine koje su tim danima prethodile, to bih razumeo, ali da takav zamysel urodi mini serijom za državnu televiziju – to smatram drskim, štetnim i nepristojnim.
Pre nego što će biti snimljeni filmovi o Hitlerovim poslednjim danima, ili o padu Berlina, snimljene su stotine, možda i hiljade filmova o Drugom svetskom ratu, pa je pola veka nakon posleratne hiperprodukcije došlo vreme da se u ogromni i za pojedinca nepregledni mozaik o svetskom ratu ugrade i dve ili tri kockice o onome što je mesto njegove tvorbe; bio je potreban i postao je prihvatljiv film o stradanju civila u bombardovanju grada, koji je bio i stvarno sedište Hitlera i simbol svega što je svet od nacizma pretrpeo.

Slobodan Milošević nije bio Adolf Hitler, Jugoslavija i Srbija nisu nacistička Nemačka, ali je trinaestogodišnja vladavina junaka „Porodice“ prenebregnuta, dosad je umetnički neobrađivana, da bi publici najpre bilo predočeno kako hapšenje osobe optužene za ratne, ali i mirnodopske zločine, izgleda iz vizure njegove gospoje i njihove kćeri.

Da je „Porodica“ snimljena u kino-sekciji Socijalističke partije, i da je kružila takozvanim društvenim mrežama, to bi bilo umesno i verovatno korisno po Miloševićev legat, ali da se toga lati takozvani Javni servis, to smatram spektakularno skandaloznim. Kao nevoljni i neobavešteni sufinansijer tog serijala negodujem koliko me grlo nosi.

Državna kompanija koja je bez stida i bez mere služila Slobodanu Miloševiću sve do njegovog zasluženog, premda zakasnelog kraha, sada preuzima monopol na njegovu biografiju i bira iz nje ono što smatra najdirljivijim! Serija o tužnom kraju gospodara Srbije zapravo je omaž i spomenik njegovoj ljudskosti, koja naravno da je meni stalno izmicala. Nije trebalo čekati ni dva dana, otkako je „Porodica“ veleprikazana, Dačić bi već da iskoristi dobrobit sumnje u zloglasni DOS, i već zahteva da bude suđeno onima koji su njegovog šefa i njegovog prvog poslodavca uhapsili na njegovom porodičnom, mal ne rekoh vekovnom ognjištu!

Televizija pod upravleniem takozvanog Bujketa produžila je tamo gde je Vučelina Televizija nevoljko i samo naizgled bila stala, pa kako nije Upravni odbor rekao: „Nipošto ne možemo finansijski potpomoći toplu ljudsku priču o porodici čija su nepočinstva dve decenije zataškavana, a ukoliko je i snimite o vlastitom trošku, ili o trošku nekog trećeg, mi je nećemo prikazati, jer smo televizija sa kak se veli nacionalnom frekvencom!“

Prvi film koji me je učvrstio u mom tada više osećanju nego jasnom stavu da je smrtna kazna nedopustiva bio je Lelušov „Život, ljubav, smrt“, gde Amidu, osramoćen u zao po njega čas, ubije zlosrećnu prostitutku, bude osuđen na smrt; prvi put sam osetio kako to zapravo izgleda, ali da je godine 1946. ili 1947. neko hteo da snimi film protiv smrtne kazne, da li bi bilo baš najbolje da ga snimi u nekoj od samica u Nirnbergu? Zar ne bi biografije ondašnjih osuđenika na smrt vešanjem bile neizbežni šum u osnovnoj poruci da država (pa ni države pobednice) ne sme na taj način da se sveti?

Daleko ti zabasa, nije Slobodan Milošević isto što i Hitlerovi generali! – Pa ja to i ne tvrdim, ja to čak i ne opovrgavam, ali ne može se od tako burne i po toliko mnogo ljudi škodljive, pa i smrtonosne biografije, odabrati samo nekoliko dana u kojima je ispoljio razboritost, možda i neku sitnu računicu, kad je pridoneo da njegovo hapšenje ne preraste u krvoproliće. To mu je plus, neka bude i dobro delo, ali prikazati dobročinstvo, a prećutati, ili samo izdaleka natuknuti tolika prethodna nedobročinstva, naprosto nije lepo, nije dopustivo.

Nirnberški osuđenik ljubazan je prema vojniku koji mu pravi društvo u njegovim poslednjim danima (ne znam sad kako se zove film, savremen je), ali o tome su osuđeniku, o njegovim zlodelima i o zločinima njegovih kolega iz Vermahta već bile snimljene hiljade filmova, pa kratkotrajni bljesak njegove ljudskosti, kulture, možda i kajanja, može biti poruka da je i život ratnog zločinca mogao biti posve drukčiji da do rata nije ni došlo. I karijera bankarskog službenika i partijskog aparatčika bila bi drukčija da je drug Tito poživeo još petnaestak godina, ili da su Slovenci i Hrvati istrpeli još koju deceniju pod srpskim igom, pa bi i Miloševićeve prolećne večeri u novom veku, a u krugu porodice, bile drugačije nego ove u „Porodici“, ali ispalo je onako je ispalo.

Iznenađen sam kome se sve od mojih dobrih znanaca „Porodica“ baš dopada, od nje su svi koji pamte Miloševićevo doba mislim morali okrenuti glavu. Slike žalosnih događaja u porodičnim večerima i noćima, punim vojnika, policajaca, beretki i partijskih drugova, sa Bedemom ljubavi oko vile, ne mogu biti prikazivane, ili barem ne mogu biti prve prikazane: dobroćudni domaćin koji smiruje bližnje i koji nutka nezvane i ponekog zvanog gosta viskijem nije ono po čemu treba da se pamti Slobodan Milošević.

Barem ga ja neću tako pamtiti.

&

Jedno te prošlo, drugo te snašlo: zahvaljujući „Porodici“ SPS doživljava javnu rehabilitaciju, još ću morati i odštetu da joj plaćam, a već sutra je opet nov istorijski dan: predsednik Republike će u Rudnoj Glavi nakonec primiti vakcinu. Zakazano mu je tačno u pola jedan. Pre možda dve nedelje sam čuo reči velikana, koji je mogao da se prvi vakciniše u Pekingu, Moskvi, Vašingtonu ili na Oskfordu, kako će dati da ga vakciniše obična medicinska sestra. To nam je servirano kao vrhunac skromnosti i takoreći poniznosti (plači, Sveti oče, sa Tvojim pranjem nogu osuđenicima uoči Božića): primanje vakcine od obične medicinske sestre znak je i dokaz skrušenosti, iako baš medicinske sestre, gle, daju injekcije bolje nego primarijusi, načelnici bolnica i lekari-akademici.

Ali to što će se sa zasukanim rukavom ukazati običnoj medicinskoj sestri nije Vučiću dovoljno: istorijski događaj pripao je Rudnoj Glavi, čime je postignut pun kontrast između slavnosti vladara i sela koje, kao i moje rodno mesto, nije postojalo ni na velikoj školskoj geografskoj karti SFR Jugoslavije.

Primanje vakcine simbol je novog života, ponovnog rođenja, i kao što Isus nije rođen u raskoši, tako i naš Mesija ponavlja mitološki obrazac, odlazi sutra u Rudnu Glavu, kud će se iz Beograda zaputiti konvoj na čijem će čelu biti Uzelac, a na čijem će svečanom začelju biti žiznjeradostnyi Sarapa.

Neko sada već piše mini seriju „Vakcina“, o Novospasitelju koji je putujući svakodnevno, bez maske, mesecima, bivajući čas sa apostolima, čas sa svetinom, čas sa farisejima i književnicima iz EU, svesno privlačio viruse u svoj organizam, spasavajući tako živote drugih, baš kao što je i Isus primao na sebe grehe čovečanstva, a u Rudnu Glavu se zaputio tek kad mu je sinulo da – premda sam nerazboljiv i besmrtan – ipak mora ličnim primerom i ličnom žrtvom pridobiti Srbadiju da se ova napokon podvrgne eliksiru koji joj je On i blagonabavio.

https://pescanik.net/diptih-za-ovu-sedmicu/
That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #56 on: 06-04-2021, 16:42:26 »
E tu sam te čeko, nači kontekst je u stvari family torture porn s death metal saundtrekom!

Al sem toga to što Porodica ne dozvoljava jednoumlje je svakako pozitivna stvar.

Vi kao da uporno govorite da je mana Porodice to što filigranski uspješno omogućava višestruke perspektive, a to je zapravo njena ultimativna prednost.

Ti kažeš "filigranski omogućava višestruke perspektive", ja kažem "nedorečena pa i umetnički plašljiva" pa nek nam svima istorija sudi.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #57 on: 06-04-2021, 17:10:51 »
Ne kažem ja nego i Fridom. Pobogu, sama činjenica da ovo svako gleda i svako vidi drukčije, čak fundamentalno različito, pokazatelj je da je tvoja perspektiva samo jedna među mnogima.

Ona je jedna među mnogima čak i kad seriju i njenog tvorca nazove plašljivom
Valjda ne moram ovo da dokazujem.

mac

• 3
« Reply #58 on: 06-04-2021, 17:16:06 »
Zar se time ne relativizuje vrednost kritike? Ukažeš na neke nedostatke, samo da bi ti svaki levak rekao "pa, to je samo tvoje mišljenje".

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #59 on: 06-04-2021, 17:47:24 »
To je parafraza Stenlija Kjubrika. Jel on ikad nudio objašnjenje ultimativne suštine? To samo Sagitaši.

mac

• 3
« Reply #60 on: 06-04-2021, 18:16:40 »
U redu je to, ali ako već praviš delo koje može da se posmatra iz više perspektiva onda valjda treba da se pobrineš da delo "funkcioniše" u svakoj od tih perspektiva. Ako postoji perspektiva u kojoj nešto ne štima valjda je u redu ukazati na to. Ako stvaralac nije hteo da se delo posmatra iz neke određene perspektive onda je valjda mogao nekako da ugradi i uputstvo za posmatranje dela u samo delo, da bi ljudi znali koje perspektive su predviđene za gledanje dela, a koje nisu. Ja sve ovo pričam laički, ali cenim da se većina uživalaca dela slaže oko premise da mora da se zna neki red.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #61 on: 06-04-2021, 18:45:39 »
„Porodica“ neće podići SNS, ali će oboriti popularnost SPS
Sagovornici Danasa smatraju dodaju da Srpska napredna stranka neće izvući pozitivne poene usled prikazivanja serije „Porodica“ na RTS-u o danima hapšenja Slobodana Miloševića, ali da će podsećanje na događaje od pre dvadeset godina sigurno oboriti rejting Socijalističke partije Srbije, čega je lider socijalista Ivica Dačić i te kako svestan.

https://www.danas.rs/politika/porodica-nece-podici-sns-ali-ce-oboriti-popularnost-sps/

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #62 on: 06-04-2021, 18:49:12 »
Mac, valjda je najbitnije da sam ja zadovoljan

Jesi čudan čoek 8-)

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #63 on: 06-04-2021, 19:53:33 »

Hvala...

A kad je o akciji rec, verujem da je namera bila da scena pucnjave ne bude akciona scena per se, vec jos jedna u nizu koja se uklapa u sveukupni nacin tretiranja svih ostalih scena.

Nema smisla da ulazim u bilo kakve diskusije sa čovekom koji se profesionalno bavi filmskom umetnošću, ali mišljenje jednog average Srbe je da ako ta scena nije zamišljena kao akciona, onda nije trebala biti ni snimljena tako. Sigurno je da postoji više načina da se gledaocu dočaraju određeni događaji koji su se desili, a ovde imamo uvod sa kombijem, napetu muziku, preskakanje ograde, ljude koji trče i pucaju i to sve poprilično traje. Verujem da je ovo ipak pokušaj da se unese malo živosti između dijaloga. Verovatno je moj problem što sam očekivao više, ti svakako bolje znaš šta je realno za naše prilike.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #64 on: 06-04-2021, 22:06:09 »
Gul najavio rivju Porodice za koji dan

đe scallop da kaže šta je radio devedesetih

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #65 on: 06-04-2021, 22:31:45 »
Odgledao prvu epizodu. Previše parodično i treš. Što bi možda i prihvatio, ali ne na ovu temu. Nije ovo za mene.

milan

• 4
  • 3
« Reply #66 on: 07-04-2021, 19:16:10 »

Hvala...

ti svakako bolje znaš šta je realno za naše prilike.

U principu je realno sve moguce, samo zavisi od toga koliko imaju vremena da snime odredjene scene. Ja sam recimo pre dva meseca radio 10tu epizodu cetvrte sezone Outposta, ovaj fantasy za CW (SciFi channel kod nas), sa masom ozbiljnih akcionih scena. Posto su u ekipi sve nasi ljudi (osim glavnih glumaca), shvatio sam da moze da se uradi sve sto zamislis, samo da imas dovoljno vremena (i para). Siguran sam da su Porodicu snimali po epizodi duze nego sto sam ja radio epizodu Outposta (sedam dana za epizodu), pa sam zato i ubedjen da je Bojan namerno ono tretirao na onaj nacin. Ali, mozda si u pravu, mozda nisu znali bolje.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #67 on: 09-04-2021, 18:56:29 »
"Prema našim saznanjima jedan od kandidata za ulogu Miloševića bio je i Dragan Bjelogrlić, ali do dogovora nije došlo."

Koji je fazon s tom fascinacijom Bjelogrlićem, čoek Tito, Sloba, mogo je i Đinđića, a ni na jednog ne liči

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #68 on: 09-04-2021, 19:02:34 »
Danas čitam da je Đinđića prvobitno trebalo da odigra Nebojša Dugalić ali ga napao COVID-19...

Inače, Radoš Bajić u današnjoj politici maltene doslovno ponavlja ono što smo već ovde pisali: da scene sa miloševićem imaju izražen njegov protagonizam i da su postavlene i režirane daleko ubedljivije a da su scene sa DOS-ovom vladom bledunjave. I on zamera na nedostatku konteksta mada je kod njega to više "zašto se ne kaže ko je tražio da se Milošević izruči Hagu".

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #69 on: 09-04-2021, 19:10:38 »
a neki pričaju da je ovo zapadnjačka propaganda, što znači da je eksperiment uspio!

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #70 on: 09-04-2021, 19:19:47 »
...I on zamera na nedostatku konteksta mada je kod njega to više "zašto se ne kaže ko je tražio da se Milošević izruči Hagu".

ovo se ne cita lose; to izrucivanje ce narodi "nase regije" placati jos desetljecima. drzavnici, vojna lica i obavjestajci se nikad ni u kom slucaju ne izrucuju (ni perkovic). neovisno tko pocinio kolike zlocine. ili im sudi novi sustav, domaci, ili nestaju ili odlaze u zasluzenu mirovinu. glupost koju bi napravila tek neka africka kolonija, sad mlada drzava, prepustiti odgovorne tog kalibra svjetskoj kaljuzi politikanstva, licitacije i ucjena. ako hoces te ljude, molim lijepo, okupiraj vojno, bas dodji sa vojskom na terenu. ovo je kao da poklonis 500 milijardi dolara koje ce razvlaciti izmedju sebe razne svjetske bitange sljedecih 50 godina.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #71 on: 09-04-2021, 20:46:50 »

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #72 on: 09-04-2021, 21:36:06 »
oho, pa tu je djindjic sve rekao, i taj je bio potpuna nula. na slicno izravno pitanje postoji samo jedan odgovor - ne; bez okolisanja, izmotavanja, poezije, pjesnistva i prenemaganja.
izrucis drzavnika, ti si usao u 50 godina okupacije i potpune pljacke, predao suverenitet i kompletnu upravu zemljom. ne morate ni izlaziti na izbore.

Labudan

• 4
  • 3

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #74 on: 11-04-2021, 16:57:11 »
zgodno, sad ubacis guslanje zombi-srba u sluzbi okupatora. znas zasto guslaju protiv tudjmana? jer tudjman nije potpisao okupaciju, bio je orban prije orbana. soros (nova internacionala) je okupirao hr tek 2000. sa mesicom. ako im okupator sutra nalozi da ga dignu u nebesa, preko noci ce promijeniti pricu i proizvesti ga u najveceg prijatelja srba. ne smeta tudjman zbog kojeg god odnosa spram srba, vec zbog podizanja glave spram okupacije.
tu od izrucenih samo dvije osobe imaju integritet, svaka u svom kulturoloskom sklopu:
seselj, u duhu bizantskog, praljak, u duhu zapadno-krscanskog. ostali su zapecatili kapitulaciju, a novi i "novi" koje "biramo" se krecu tek u okviru ropstva, naloga i smjernica koje diktiraju gospodari i upravnici pljacke.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #75 on: 12-04-2021, 13:55:04 »

crippled_avenger

• 4
  • 3

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #77 on: 12-04-2021, 17:18:56 »
Na kraju će neko morati da napravi anketu na reprezentativnom uzorku kako bi vidjeli kako su ljudi Porodicu doživjeli.

Za sada djeluje da je svako vidio šta je htio, što bih posmatrao kao svojevrstan Vuletićev uspjeh.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #78 on: 13-04-2021, 00:53:47 »
Na kraju će neko morati da napravi anketu na reprezentativnom uzorku kako bi vidjeli kako su ljudi Porodicu doživjeli.

Za sada djeluje da je svako vidio šta je htio, što bih posmatrao kao svojevrstan Vuletićev uspjeh.

Nemoj da mešaš Vladimira Vuletića, svog predsednika, i Bojana, reditelja. :)

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #79 on: 13-04-2021, 09:09:14 »
Ah, kakav napad u srž bratstva Vuletića! Partizanus verus SPQR! 8-)

Labudan

• 4
  • 3

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #81 on: 19-04-2021, 15:00:18 »
U suštini, rivju koji ide u pravom smjeru, tamo gdje je serija najjača. I generalno pogađa dosta glavnih tačaka