Author Topic: Parapsiholog u potrazi za proročanstvom  (Read 5294 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.253
 • Enfant terrible
Parapsiholog u potrazi za proročanstvom
« on: 15-02-2008, 14:07:08 »
Zašto se okleva sa traženjem originalnog kremanskog rukopisa i na koje se sve načine za njim traga

Užice – Mada je priča o namerama da se u Užicu traga za Kremanskim proročanstvom zagolicala javnost, još uvek nijednom krampom nije udareno u zemlju koja prekriva temelje srušene Popovića kuće. Tu je, po predanju, zakopan originalni rukopis proročanstva. Čeka se, i to već mesecima, zvanično odobrenje nadležnih. A biće ga, saznajemo, uskoro – čim se zimi kraj ugleda.

Nameru da kopa i traga za flašom sa originalnim zapisom proročanstva, podsećamo, iskazao je Kremanac Dragan Pjević. Podstaknut onim što je u knjigama čitao (jedna od njih je predratna Kazimirovićeva o tajanstvenim pojavama u našem narodu) i od potomaka familije prote Zaharića (koji je predskazanja proroka zapisivao) slušao, rešio je da pokuša i proveri da li je flaša zaista na tom mestu.

O tome je Pjević zahtev, još pre novogodišnjih praznika, uputio užičkoj Direkciji za izgradnju. Nadležni u toj ustanovi razgovarali su tada o ovom zahtevu, pa utvrdili da nema razloga da se ne dozvoli kopanje i traganje. Tim pre što je interesovanje javnosti da se razreši ova misterija veliko. Jedina dilema onih kojima je posao da poduhvat odobre ili odbace odnosila se na to da li kopanje dopustiti pojedincu ili obaviti ga u saradnji sa ovlašćenom institucijom, muzejem na primer.

– Tako su rekli, ali ja, evo, do sada nisam dobio odgovor na moj zahtev – požalio se reporterima „Politike“ Dragan Pjević. – Ne znam šta se čeka i zašto se okleva. Ako je Popovića kuća bila pod zaštitom države, nije zemlja ispod nje. U tom čekanju razgovarao sam sa familijama naslednika bitnih za ovaj posao: i potomcima Popovića, čija je bila kuća, i potomcima Zaharića, za koje se može reći da je zapis njihovo vlasništvo, pošto ga je pisao prota Zaharije. Od njih sam dobio ovlašćenje da kopam i tražim originalno proročanstvo. Nastojaću, ne bude li odobrenja nadležnih, da mi oni obezbede ulazak u taj posed.

I mada odobrenja još nema, Pjević će ga, kako stoje stvari, ipak dobiti. To nam potvrđuje Ivan Petronijević, direktor užičke Direkcije za izgradnju, rekavši da je saglasnost već ranije postignuta i da tu neće biti promene.

– Odlučili smo da se kopanje ipak obavlja u saradnji sa užičkim muzejem – navodi Petronijević. – Iz te ustanove neće postavljati neke posebne uslove, ali će biti prisutni kad to Dragan Pjević bude organizovao.

A na pitanje šta se čeka i, kad je tako, zašto se Pjeviću ne daje odobrenje, direktor Direkcije za izgradnju napominje da ovo doba godine nije pogodno za takve radove: kiša ili sneg mogu da ometaju kopanje, radovi u raskopanom zbog padavina mogu da budu zaustavljeni, tako da će se sačekati lepše vreme i prolećni dani za ovaj posao.

Onaj ko poznaje nesvakidašnje upornog Dragana Pjevića – promotora kremanskog proročkog turizma, vlasnika tri puta paljenih objekata u zaseoku Tarabići i čuvene, takođe spaljene „kosmičke kugle“ – već zna da će on svakako sačekati i prolećne dane i da ga čekanje nikako neće od nauma odvratiti. Dodatni razlog je svakako i ono što nam je ovih dana ispričao. Naime, Pjević kaže da u Užicu upravo boravi jedan parapsiholog, koji je došao iz jednog većeg grada u Srbiji.

– Pročitao je tekst u „Politici“ o mojoj nameri da tragam za proročanstvom, pa došao ovde i javio mi se. Kad priđe mestu gde ćemo kopati, temeljima srušene Popovića kuće, on kaže da tu, pod zemljom, svojim sposobnostima vidi zakopanu flašu punu ulja, u kojoj je papir. I to je razlog više da počnem da tragam – tvrdi Dragan Pjević.

B. Pejović

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

mac

 • 3
 • Posts: 11.617
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Parapsiholog u potrazi za proročanstvom
« Reply #1 on: 15-02-2008, 14:28:01 »
Nije isto parapsiholog i wacko (odn. medijum). Parapsiholog je onaj ko proučava paranormalne pojave i (češće) paranormalne ljude, a sam ne mora da bude paranormalan ("naivan" je bolja reč). Onaj ko (kaže da) vidi nauljene papire u bocama je medijum. Ili varalica.

drf

 • 5
 • 3
 • Posts: 992
Parapsiholog u potrazi za proročanstvom
« Reply #2 on: 17-02-2008, 02:22:27 »
Pjevic je prevara. I nesreca Bozja.
Odavno pokusava da se omasti o mit. Pravio je i onaj lazni dom proroka, a na groblju je postavio zavarenu kasu za priloge - kljuc kod njega.

Jos cudnije su sile koje se bore protiv njega: spaljuju mu objekte, namestaju kod organa odluke na njegovu stetu... Ludilo. Na mahove mi je postajao simpatican, narocito kad sam ga video kako skuplja kraj puta kremansko kamenje za prodaju turistima.
list-rujanski.com