NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > TEORIJA I PRAKSA

Dronjavljenje svega u vezi s knjigom

<< < (17/17)

scallop:
Čitajući napise po FB i drugde, bio sam uveren da je jedan od najbanalnijih načina da se započne rečenica kombinacija "Ono kad...". Kako stanje vremenom ne postaje bolje, sve češće me ometa čitav niz početaka rečenica. Ne bih sve tačno mogao navedem, neke od njih su "Žalosno je...", "Tužno je...", "Grozno je...". Izbegavam ih koliko mogu, ali se stalno nude kao da su u prvom redu izloga knjižare. Primetili ste da se radi o "teškim" pridevima. Što teži to bolje.


Dobar savet bi bio izbegavanje prideva na početku rečenice. Ceh će platiti i nevini pridevi, ali za teške probleme treba primeniti i teške mere.  :lol:

mac:
Početak "ono kad" se na društvenim mrežama koristi za ironiju i sarkazam. Te dve reči su dobile novu funkciju u komumikaciji.

scallop:
Ti slobodno troši. Savet je za pisce.

ridiculus:

--- Quote from: Boban on 24-06-2019, 09:28:20 ---pa vidiš da se preispitujem.
ono što sam nekada glatko proglašavao za sranje sad je uzelo toliko maha da sam počeo da se kolebam.
Čak pomišljam da je moj sud postao irelevantan. Otud prizivanje na Igoa i traganje za trajnim vrednostima. Danas skoro niko ne piše kao Igo. Da li to znači da ništa od ove sad hiperpodukcije neće izdržati bilo kakav sud osim autorovog samohvaljenja?

--- End quote ---
Odgovor je gotovo sigurno potvrdan.

Nego, skoro sam bio čitao Estoril Tiago-Stankovića, koji je em popularan, em umereno cenjen, a posle toga sam čitao Bogorodičinu crkvu u Parizu od pomenutog Igoa. Prvi sam tolerisao, izdržavao; drugi sam čitao sa guštom i uzbuđenjem. A kako onda da uzmem u ruke išta domaće a savremeno, kad Igo, čak i kroz prizmu prevoda, šije ono što se smatra kremom domaće produkcije kao od šale?

Postoji više mogućih razloga zašto se svekolika kultura dronjavi, i nije ih lako pojedinačno sve nabrojati, možda zato što deluju simultano. Lepo bi bilo razlučiti ih, makar da bismo neimpresionirali scallopa (ako uopšte ovo prati).

Al' evo ga jedan: kao što je čovek ono što jede, tako je i njegov um ono što jede. Ako jede prosečnost, ili smeće, tako će i razmišljati. Um jeste želudac, reče neko.

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version