NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > TAMNI VILAJET: gde, kako i zašto objaviti priču, roman...

Objavljivanje i zastita rukopisa

<< < (3/104) > >>

Mme Chauchat:
Nema na čemu!
Pravila: pa, ja sam stekla utisak da su to pravila (nema ponovnog podnošenja rukopisa, nema podnošenja rukopisa u sledećih godinu dana i tako to) samo je krajnje trapavo formulisano. Ko što rekoh, jasno je da bi hteli da rasteraju zainteresovane.
Slanje rukopisa izdavaču: ovaj, koliko ja znam (a to je vrlo malo), na Zapadu se šalje jednom izdavaču, pa tek kad te on odbije sledećem i tako redom. Valjda i kod nas, da ne bi došlo do neprijatnih situacija kad rukopis prihvati pet izdavača odjednom. Jeste da šanse za to nisu mnogo velike, ali red je red.

(jes, prestigo me Skalop)

Boban:
Pravila lepog ponašanja nalažu jedan po jedan izdavač.
Nije dobro konkurisati na više mesta, jer ako je rukopis loš, dobićeš mnogo negativnih odgovora odjednom, pa to može da te ubedači; a ako je dobar i desi se da ga na dva mesta prihvate odjednom, šta ćeš onda, kada krene glas u čaršiji da sediš na dve stolice, bez obzira što ni sa kim nisi ništa potpisala.
"To je ona što se svima nudi"... krene priča, tako sada bije glas Jelenu Tinsku.
S druge strane, možeš da kažeš da to nije loše za reklamu, ali ti svakako biraš svoj put.

Mme Chauchat:
Pa dobro, kod Jelene je to lepo funkcionisalo u raznim životnim oblastima...  :mrgreen:

dunja:
@Jevtropijevicka- Ha,ha, profesionalna deformacija pravnika, mora biti jasno jesu li Uputstva, Pravilnici... A vrlo je moguce da si ti u pravu.
 
Naravno da bi trebalo ponuditi jednom po jednom, no pojedine Kuce imaju rok od 6 meseci za odgovor, pojedine 3 meseca, itd, i ko ce to sve da doceka? A da ne govorimo o slucaju da ti ni ne odgovore a ti cekas, cekas, ceskas... i ne pomeras nista sa mesta.
Ja bih na primer, prvo ponudila rukopis Kuci koja mi je u roku od par sati odgovorila na sva pitanja postavljena e-mailom.Bili su izuzetno predusretljivi i ljubazni, (mozda me se Urednik setio iz knjizare gde smo se slucajno sreli i malo porazgovarali letos, ali ne bih racunala da je bas to), i bas sam se obradovala jer je Kuca dobra.
E, sad, ja nisam neposten igrac, ali sta se dogadja ako se dobije zeleno svetlo, a da pri tom nemas pojma kako bi se kotirao kod drugih Kuca.
Treba li prihvatiti bas prvo sto ti se ponudi?
Treba li otvoreno reci da ces pokusati i na drugom mestu?
Kakva su iskustva ovde prisutnih?

Boban:
gledaj, da pojednostavimo... pošalji meni prvih pet strana i reći ću ti da li ima nade da budeš pisac ili ne.
Posle možeš da se igraš okolo kako oćeš.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version