Author Topic: AD ASTRA  (Read 4568 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Truman

• 4
  • 3
AD ASTRA
« on: 24-09-2019, 22:48:01 »
Odličan film. SF drama o odnosu oca i sina koji se veoma razlikuju. Otac sanjar i ekstremista koji je sve žrtvovao zarad traganja za nečim što verovatno ne postoji i realističniji sin kome ovaj puno nedostaje. Bred Pitova još jedna vrhunska uloga, glumi očima. Tomi Li Džons ništa manje loš. Ceo film odiše atmosferom teskobe i ograničenosti iako se dobrim delom odvija u neograničenom svemirskom prostranstvu. 8) Pamtiću ovaj film, više mi se dopao od Gravitija iako će to za neke biti svetogrđe.
There is neither creation nor destruction, neither destiny nor free will, neither path nor achievement. This is the final truth.
Sri Ramana

Truman

• 4
  • 3
Re: AD ASTRA
« Reply #1 on: 24-09-2019, 23:23:14 »
Да додам још један коментар. У мом микроуниверзуму овај филм бих пре поредио са Интерстеларом него са Гравитијем. Интерестелар ће у историји СФ-а остати упамћен као вероватно већи филм, али овај је некако личнији, топлији и драмскији.
There is neither creation nor destruction, neither destiny nor free will, neither path nor achievement. This is the final truth.
Sri Ramana

Aleksa Topuzić

• 2
« Reply #2 on: 26-09-2019, 19:41:23 »
Vizuelno je bombona, na momente naličio na ono što radi Terens Malik; dosta dobrih glumaca koji rade svoj posao korektno. Malo je u trećoj trećini nepotrebno razvučen...
Pesnik nesvrstavanja i samoupravljanja.

Truman

• 4
  • 3
« Reply #3 on: 26-09-2019, 19:50:11 »
Ја волим то драмско развлачење...мени је баш легао. Надам се да ће Бред и Томи Ли Џ. бити номиновани за оскара.
Sri Ramana

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
« Reply #4 on: 27-09-2019, 00:13:16 »
Ovo je suprotno od Gravityja, jer tamo se dešavanja toliko gomilaju, da nemaš ni vremena za neku introspekciju, a ovde Bred samo to i radi. Jedina sličnost s tim filmom je ideja da je promena orbite izvodiva uz priručna sredstva i malo dovitljivosti.

Meni je krivo zbog zlostavljanja fizike. Zbog toga i zbog zbrzanog eskaliranja psihičke krize lika Ad Astra najviše podseća na Ederlezi Rising. Prolaze pored Jupitera i Saturna kao pored znakova krajputaša, brzina svetlosti (prilikom komunikacije) je filmska, orbitalna mehanika is not a thing... A i antimaterija ne funkcioniše tako kako su opisali u filmu.

Sad kad znate gde su pogrešili u fizici možete mirno da ignorišete te detalje i uživate u ostatku filma.

Black swan

• 4
  • 3
« Reply #5 on: 27-09-2019, 06:57:17 »
Ti si veliki serator
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #6 on: 27-09-2019, 07:37:31 »
Ne, ne, pa valjda je prirodno da na ovakvom forumu pored priče o filmu postoji i priča o tome šta se sve u filmu kosi sa naukom koju poznajemo. Evo i jedne detaljnije analize:

What 'Ad Astra' and Brad Pitt get wrong about space travel, science and life in the cosmos

Before I go any further, let me state that I am not one of those scientists who demands that science fiction get all the science right. My job on “Doctor Strange” was not to ground the hero’s magic in some obscure theorem of quantum physics. Instead, it was to help the writers build a consistent universe for the film that used their fictional version of science consistently.

Aleksa Topuzić

• 2
« Reply #7 on: 27-09-2019, 20:00:42 »
Štovani astrofizičar napravio ogradu na početku teksta (ovo u Mehovom citatu) ali mi ipak deluje kao neko ko je zaboravio zašto se filmovi uopšte prave. Valjda se prvo smisli priča, pa se onda oko nje 'klepa' nauka,i tu kompromisa mora biti. Primer sa bazom na Marsu i njegove zamerke u vezi toga: reditelju treba baza određenog izgleda, da bi postigao specifičan utisak na gledaoca, i oni je takvu naprave za film; a astrofizičar zamera "to u stvarnosti ne bi bilo tako". Nije to uopšte važno.
Da ne govorim o tome da (kad već pominjem bazu) meni ona izgleda uverljivo, izgrađena sa ciljem da bude što jeftinija.
Pesnik nesvrstavanja i samoupravljanja.

mac

• 3
« Reply #8 on: 28-09-2019, 01:08:24 »
Zanimljivo da nigde nema robota i dronova. Ljudi rudare po Marsu svojim udarničkim rukama.

mac

• 3
« Reply #9 on: 30-09-2019, 00:49:18 »
Evo ga još jedan pametnjaković, doašo da nam tu nešto objašnjava. Pazite se, ima spojlera..

https://youtu.be/EpDoEWEOALQ

Truman

• 4
  • 3
« Reply #10 on: 01-10-2019, 18:59:03 »
Узимајући у вид о чему се ради у овом филму, мислим да је ненаучност крајње ирелевантан фактор у оцени његове вредности.
Sri Ramana

mac

• 3
« Reply #11 on: 01-10-2019, 19:08:08 »
Ali istovremeno se vidi pokušaj realističnosti. Zvukovi u poteri su realistični, i sporo padanje na kraju potere. Antena na Zemlji nema realističnu svrhu, ali izgleda realistično.

Truman

• 4
  • 3
« Reply #12 on: 02-10-2019, 13:10:01 »
Одлично, тако и треба. Да не делује превише нереалистично. Мене ти научници мало смарају кад хоће да се направе паметни тако што направе листу "свих" грешака у филму, као да је то поента.
Sri Ramana

mac

• 3
« Reply #13 on: 02-10-2019, 13:41:44 »
Svako posmatra film svojim očima. Ono što meni smeta ne mora da smeta drugima. Ali ja sam i dalje željan filmova koji meni neće smetati. Moje je pravo da imam želje, nadam se. To što naučnici imaju želje samo znači da su i oni živa bića. Oni smaraju tebe svojim željama, ali i njih smara što ne mogu da uživaju u filmu. Ako smo svi podjednako smoreni onda je to dobro. Ne bi valjalo da su jedni smoreni više od drugih.

Truman

• 4
  • 3
« Reply #14 on: 02-10-2019, 13:47:26 »
Ако не могу да уживају у филму због научних непрецизности мислим да треба мало да се преиспитају да нису скенули са стазе...
Sri Ramana

Truman

• 4
  • 3
« Reply #15 on: 02-10-2019, 14:26:23 »
у међувремену ми је пао на ум још један аргумент: кад би било забрањено снимати филмове који износе погрешне научне чињенице СФ жанр не би ни постојао.
Sri Ramana

mac

• 3
« Reply #16 on: 02-10-2019, 15:15:28 »
Sve što pravimo (ne samo filmove) treba da napravimo tako da na kraju rada pomislimo "bolje od ovog se nije moglo". Ja imam utisak da se moglo bolje sa Ad Astrom. Taj utisak recimo nemam sa Gravity, iako i tamo ima par diskutabilnih detalja, prosto jer ne mogu da zamislim kako bih ja to bolje. Sa Ad Astrom mogu da zamislim. To ne znači da je film loš. Treba ga gledati. Ima dosta dobrog u sebi. Ali moglo je bolje.

Truman

• 4
  • 3
« Reply #17 on: 02-10-2019, 18:47:33 »
Можда је Гравити филм са мање мана, али на мене је већи утисак оставио Ад Астра.
Sri Ramana