NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > TAMNI VILAJET: gde, kako i zašto objaviti priču, roman...

Objavljivanje i zastita rukopisa

(1/103) > >>

dunja:
Vidim da su ovde svi prilicno iskusni, za razliku od mene, i nadam se da ce mi neko odgovoriti na sledeca pitanja.
Naime, imam gotov, napisan roman, to je moj prvi roman, do sada nisam objavljivala i nemam nikakvog iskustva u tom pogledu. Napisala sam nekoliko e-mailova koje sam uputila izdavacima, u kojima sam se informisala na koji nacin mogu da im predam rukopis. Neki su odgovorili odmah, neki ne.
Laguna npr. trazi da se potpise izjava u kojoj se "slaze sa Pravilima za konkurisanje za objavljivanje rukopisa u IP Laguna", a da ih nigde nije moguce procitati.
Zna li neko gde ih mogu pronaci, i na sta se odnose?
Primetila sam zatim, da gotovo niko ne vraca rukopise. Treba li zbog toga da rukopis bude negde zasticen, jer ukoliko ga odbiju a ne vrate, moze biti predmet zloupotrebe. Ili sam ja to paranoicna?
Kako doci do CIP i ISBN broja, i treba li da to odradim ja, pre nego predam rukopis?
Imam jos dosta pitanja, ali ukoliko bi neko bio voljan da mi odgovori na ova bila bih zadovoljna. I zahvalna, naravno.

Mme Chauchat:
Mislim da je ova tema više za podforum Tamni vilajet (naziv sve govori).
Što se tiče Laguninog konkursa, valjda su pravila ova: http://www.laguna.rs/statics.php?id=konkurs i u prevodu se svode na to da se oni maksimalno štede jer ih mrzi da čitaju hrpe poslatih rukopisa.
Zaštita rukopisa: pa može to da se uradi. Imaš autorsku agenciju u Majke Jevrosime 38, oni valjda mogu da ti pomognu, evo i sajta: http://www.autorskaagencija.com/srp/tdoc/?conid=2
Srećno!

zakk:
CIP i ISBN se vade tek na kraju puta, i vezani su za samo izdanje, knjigu, a ne toliko za rukopis. A niko tamo ne pita ko šta kako, moš' se potpišeš ko Baba Vanga...

I da, paranoična si :)

Sledeće pitanje!

Alexdelarge:
postoji li neka, iole uspesna spisateljica, a da se zove dunja?

Meho Krljic:
Dunja Ilić.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version