FILMOVI, TV SERIJE, ANIMACIJE > DOMAĆA OSTVARENJA, LOW-FI VIDEO

Digitalizacija starih serija i filmova

(1/18) > >>

DeHickok:
Pre par nedelja sam sa nekog torenta prevukao staru dobru seriju "Kapelski kresovi". Ono sto me je odusevilo je kopija serije. Snimljena je sa HRT, boje i slika su fenomenalni. Primetio sam da su hrvati sve te svoje stare serije (Putovanje u Vucjak, Velo misto i druge) maksimalno doterali, digitalizovali a takodje to cine i sa filmovima.
 Napr. film "Vuk samotnjak", kopija koju imam je ko sa najboljeg blueray-a.
A sta mi radimo povodom toga ? Znam da na forumu imamo i urednike filmskog programa RTS a verovatno i druge koji imaju dobre "kontakte" :).
Postoji li ikakva sansa da se i nase stare odlicne serije i filmovi takodje obnove restauriraju i digitalizuju. Napr. gledam sada Salas u malom ritu, katastrofa kakva je slika. "Vise od igre" nesto bolje izgleda ali i ono je dusu dalo da se dotera.
 Cini mi se da je od svih starih serija jedino Otpisani u nekom korektnom vizuelnom stanju.
E sad, naravno, pitanje je da li mi uopste i imamo sacuvane te original filmske trake na kojima su te serije bile snimane.
Takodje i mnogi nasi stari filmovi se prikazuju na TV sa ocajnim kopijima.
 Znam da je za sve to potreban novac, ali ako je ovo nase filmsko blago, a jeste, zar ne mogu neka sredstva da se odvoje za to... mislim, ako to Hrvati rade zasto ne mozemo i mi ?

Ghoul:

--- Quote from: DeHickok on 07-08-2014, 23:55:29 ---mislim, ako to Hrvati rade zasto ne mozemo i mi ?
--- End quote ---

zato što njihova nacionalna svest - a naročito svest o značaju negovanja sopstvene kulture - nije mrtvosana kao kod nas.

rts je u rasulu i na ivici raspada i nema ni volje ni sredstava da se bavi ovako nečim.

oni su toliki slepci da ne vide u tome barem komercijalnu korist za sebe - npr. ako bi pgp rtb/rts objavio na dvd-u popularne tv serije u restaurisanom izdanju, pa i tv drame i filmove tipa LEPTIRICA i slično...

za sada je jedina šansa da to uradi neko sa strane, kao što se nedavno zainteresovao jedan amer koji radi distribuciju stranih kult filmova za ove domaće horore - ako bi otkupio prava od rtsa za kadijine filmove, oni bi ih sigurno restaurisali pre izbacivanja na dvd.

ali, to je ograničeno na te naslove.

što se tiče serija - npr. VUK KARADŽIĆ, koji nikada nije ni viđen u obliku kakav dolikuje - mrka kapa u doglednoj budućnosti... :(

mac:
Nemamo para za kratkoročno preče stvari, pa zato trpe dugoročni ciljevi. Možda Hrvatska ima više para, ili pristup nekim evropskim fondovima, koji Srbija nema. A i jesu više u tom kulturno istorijskom tripu od nas, istina je.

Васа С. Тајчић:
Колико ми је познато, у Србији сада једино Кинотека може да ради скенирање филмске траке и рестаурацију. Овдје можете прочитати чланак о томе из 2012. године
http://www.sk.rs/2012/05/skpr01.html
Међутим, чини ми се да они слабо што раде по том питању, односно много више причају него што дјелују. Здраворазумски гледано, имају врло скуп скенер у који је потребно ставити траку и послије одређеног времена добити фајл у DPX или неком другом формату који би се касније обрађивао. Али су траке у лошем физичком стању тако да не могу да поднесу транспорт у скенеру без претходне механичке припреме. То захтијева вријеме и новац тако да од посла нема ништа.
Као што је речено, Хрвати су у овом макар нешто урадили
http://www.aterstudio.com/restoration.html

DeHickok:
Mene u stvari najvise brine da mi i nemamo vise sta da restauiramo, pre svega mislim na te stare TV serije. Da li neko zna da li uopste i postoje, u nekom normalnom stanju, te filmske trake na kojima su te serije snimane ili su jedine verzije nekakve BETA/VHS trake po nekim arhivima RTS ?
 Sto se tice starih filmova tu, verujem, jos ima nade jer kinoteka bi morala da ima te kopije...doduse, tu je problem rok trajanja filmske trake

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version