FILMOVI, TV SERIJE, ANIMACIJE > TV SERIJE, DOKUMENTARCI, ANIMACIJE

Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...

<< < (754/760) > >>

Labudan:
javljaj kako ide dalje, pa ako su dobri i u trećoj da i ja glednem

Petronije:
Kažu ljudi da u trećoj malo opada kvalitet scenarija, ali posle se vraća. I kažu da ima najbolje finale ever. Ja sam se već navukao, sigurno ću gledati do kraja.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

crippled_avenger:
Sedma sezona serije AMERICAN HORROR STORY nosi naslov CULT i na veoma zanimljiv način obrađuje traumu dolaska Donalda Trumpa na vlast. Jasno je naravno iz daljine na čijoj strani je bogati holivudski liberal Ryan Murphy, ali u ovoj seriji se to ne vidi jer on uspeva da problematizuje čitav politički spektar.

Serija prati ženu koja od detinjstva ima traumatični stah od klovnova. Kada u njenoj okolini krenu da se pojavljuju zlokobni klovnovi ubice, sve deluje kao halucinacija koja će na kraju morati da rezultira hospitalizacijom. Uporedo sa tim, posle Trumpove pobede u jednu jako afirmaciju kreće lokalni alt.right vunderkind koji oko sebe kreće da okuplja razne nezadovoljnike i stvara kult sa ambicijama koje rastu do tačke da želi da postane predsednik SAD, ako može.

CULT se bavi temom frustracije, i raznim načinima kako nezadovoljstvo može da se ispolji u društvu. Negativci u ovoj sezoni nominalno jesu predvođeni glavnim dijaboličnim likom iz alt. righta ali zapravo na toj strani su svi ekstremisti, svi oni koji su duboko nezadovoljni i ljuti na svoju okolinu, bilo da je to jer se osećaju da se nedovoljno cene beli muškarci, bilo zbog poraza Hilary Clinton.

U tom smislu, Ryan Murphy iako kreće iz one teze o Trumpovoj harizmi vođe kulta, koja nije nova i nije njegova, polako to razrađuje pokazujući da volatilne okolnosti stvaraju ekstremisti sa obe strane, a da je Trump u stvari jednima svesna a drugima nesvesna želja, i anti-političar koji svima odgovara - bilo kao pokrovitelj, bilo kao idealni neprijatelj sa kojim se ne moraju birati reči i metode.

Serija je dinamična, maštovita, već u maniru onoga što poznajemo kao AHS ideativna, prožeta sa ranijim sezonama, ali pre svega idejno veoma uzbudljiva i rekao bih čak zrela.

crippled_avenger:
Kada je izašao roman THE ALIENIST Caleba Carra, odmah je privukao pažnju Holivuda, i od 1994. se nekoliko različitih kreativnih timova smenjivalo na tom projektu u nadi da će ga nekako pretvoriti u SE7EN samo sa šerlokholmsolikim likom. To se i pre ALIENISTa, recimo u MURDER BY DECREE desilo sa samim Holmesom a i Braća Hughes su to zakucala u FROM HELL. Dakle, sam koncept nije nov ali je to bio period ekspanzije filmova o serijskim ubicama.

Laszlo Kreizler je holmsoliki lik psihijatra, "alieniste" iz naslova koji koristi svoju ekspertizu i uz pomoć mlade avanturistkinje iz visokog društva i prijatelja-novinara Johna Moorea vrši istragu. Laszlo Kreizler međutim u onome kako je realizovan u ovoj seriji uopšte nije tako dominantan detektiv niti su njegovi uvidi presudni. Naprotiv, i druga dva lika dosta doprinose, iako je Moore u samom romanu baš u funkciji Watsona, on je pripovedač o pustolovinama genijalnog Kreizlera.

Na kraju je ALIENIST snimljen kao desetodelna serija za TNT u produkciji Cary Fukunage. Fukunaga je stigo svež sa TRUE DETECTIVE, tu se javljaju i Hossein Amini kao jedan od scenarista, Eric Roth kao jedan od producenata. Ekipa je super-prestižna, kao i glumačka podela, Daniel Bruhl igra Kreizlea a ostatak tima zaokružuju Dakota Fanning i Luke Evans a Brian Geraghty igra Teddy Roosevelta.

Carr je meni slabo poznat kao pisac fikcije, čitao sam ga kao istoričara i gledao pomalo kao scenaristu, ali iz ove ekranizacije rekao bih da je serija upravo scenaristički najmanje zanimljiva. Da li je problem u romanu, ne znam, nisam ga čitao, no posle britanskog Holmesa sa Brettom, smeštenog u kanonsku epohu, ovaj Holmes koji se zove Kreizler je prosto nedovoljno interesantan lik i nedovoljno ubedljiv istražittelj.

Njegovi saradnici su mnogo ubedljiviji i interesantniji. I serija je vrhunski estetizovana i realizovana, tako da je na kraju meni prva sezona THE ALIENISTa podbacila u segmentu glavnog junaka koji bi morao biti glavni zamajac radnje, ali je u svim drugim aspektima bila žestok land grab. Međutim, ilustrativno da sam počeo da je gledam pre pet godina, pa napravio pauzu i tek sad je završio.

crippled_avenger:
Druga sezona serije COPPER nažalost pretvorila se u jednu konfuznu sliku kriminogenih osoba u starom Njujorku koja je data u jednoj razbarušenoj formi, punoj digresiji, nevažnih epizoda koje se razrađuju isto koliko i važne, i vodi ovu inače dosta old school i konkretnu seriju ka jednom rasplinutom, neslavnom završetku. Poslednja epizoda, sjajno zamišljena kao odlazak junaka na mesto traume iz Građanskog rata nažalost izvedena je umorno i nedovoljno vešto, i ostaje utisak da se celoj ekipi ova druga sezona nije baš ni radila.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version