NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > EZOTERIJA

Najvece serijske ubice

(1/17) > >>

Eriops:
Nisam bio siguran za pravo mesto ovog topika, ali mislim da mu mesto u hororu ipak
odgovara. Reč je o istinitoj stravi i užasu, iz pravog, realnog zivota.
U izdanju DUOL PRESS, Beograd, izlazi na kioscima serijal Najveće serijske ubice, po ceni od 80 dinara, dosad su izašla četiri broja. Zadržaću se na prikazu poslednjeg.
Nudi priču o zaista bizarnim likovima. Inače prikaz svakog ubice nudi njegov život ukratko, od detinjstva i faktora koji su uticali da postane ubica, kako i kada je vršio zločine, policijsku istragu, kako su uhvaćeni..

Dejvid Berković je na poslu odavao utisak mirnog i savesnog čoveka, ali to je bila samo jedna strana njegove ličnosti. Ubijao je mlade parove, prilazeći njihovim kolima, i pucajući iz revolvera kalibra 44. Tvrdio je da ga na ubistva tera njegov komšija, koji mu je naređenja izdavao preko psa!

Henri Madzet, iliti H.Holms, ubio je po sopstvenom priznanju, oko trideset ljudi.
Za razliku od većine serijskih ubica, on je ubijao i iz koristoljublja. Vrlo snalažljiv i intiligentan, izveo je niz prevara osiguravajućih društava. Obešen je, i na kraju zaliven betonom!

Anatolij Slivko, ubica iz bivšeg SSRA. Vrlo poštovan u svom okruženju, osnovao je čak i sportsko rekreativno društvo, Čergid. NJegove žrtve bili su dečaci. Doživljavao je seksualno uzbuđenje u njihovim mukama. Vadio im je i odsecao organe, i čuvao ih
u raznim posudama. Kada je uhvaćen, bio je to pravi šok za sve. Streljan je.

Edmond Kemper je svakako jedan od nastrašnijih likova iz ove bizarne galerije.
Visok preko 2 metra, sa IQ natprosečne vrednosti! Bio je i nekrofil, ubijao mlade devojke, i nakon toga vršio obljubu. Osuđen je na doživotnu robiju.

Edvard Gejn je takodje lik iz košmara. U njegovoj dnevnoj sobi bile su lobanje, na kojima se nalazila sasušena  koža ljudskih lica. U kući je imao i telo žrtve obešeno o mesarsku kuku, kojoj je odsekao glavu. Osuđen je na doživotno, i umro je u zatvoru.

Fric Harman, vampir iz Hanovera, ubijao je za vreme uspona nacizma u Njemačkoj.
Bio je policijski doušnik, i homoseksualac. Odvajao je svojim žrtvama meso od kostiju, da bi kasnije to meso prodavao kao životinjsko, a mnogi nisu ni slutili šta jedu.. Osuđen je na smrt, i pogubljen.


Različiti su profili ovih ubica. Neki su bili i nekrofili, kanibali, neki ne, neki su ubijali i
iz koristoljublja neki ne, poneki su bili homoseksualci, neki su imali uspeha kod žena.
Ipak za veći broj slučajeva, mogu se naći zajedničke karakteristike. Glavna je traumaticno detinjstvo, siledzijski, nasilni otac, ili ludačka majka, zatim period usamljenosti, zatvaranje u sebe i izolacije, problemi sa seksualnim identitetom, mržnja i strah prema ženama, itd. Naravno, može sve biti i suprotno, ne mora uvek biti ovako, ali je u najvećem broju slučajeva. Takođe, karakteristične su duge i mukotrpne istrage policije, koje su često tapkale u mestu, izazivajući bes javnosti.

Zanima me da li je na ovim našim prostorima bilo sličnih dešavanja , izuzimajući ratove, jer su prema junacima naroda sa ovih prostora ovi likovi dečja igra, i ima li
o tome kakvih podataka i istraživanja. Onaj tip, što je tvrdio da je omađijan vlaškom magijom, koji je ubijo 10 ljudi u onom selu, čini mi se da selo zove Jabukovac, kako neko rece pre, ipak ne spada u ovu kategoriju, ubistva je izvršio odjednom, za jedan dan, a ne u dužem vremenskom periodu, kao serijske ubice.

scallop:
Neko će te sigurno usrećiti, a posle te vodimo na lobotomiju.

Son of Man:
Tihi mojne da citas to sranje, gomila netacnih informacija, bombasticno preterivanje itd, uostalom pisao sam o prvom broju te "skandinavke" :

http://abraxas365dokumentarci.blogspot.com/2009/06/najvece-serijske-ubice-1-duol-press.html

Ako te stvarno zanimaju navedene serijske ubice imas TRU TV crime library sajt, koji je najrelevatniji na tu temu, i nema lupetanja ko ovde.

Sto se tice domacih ubica, bese Trobec u Sloveniji pocetkom 80-ih ja mislim, i pojavio se jedan jaran u Makedoniji prosle godine, a na teritoriji Srbije za sad nije izvaljen niti jedan slucaj serijskog ubice sto ne znaci da ga nema.

Eriops:
Čisto me to zanima, psihološki profil tih ljudi, zašto su postali takvi kakvi su, a
interesantne su mi te istrage, zašto je gotovo redovno policiji trebalo dugo, dugo
vremena da ih uhvati. Naopako da im se divim ili tako nešto, to mi nije ni na kraj
pameti, jednostavno mi je interesantna tema. Bilo je skoro na kablovskoj Son, čini mi
se baš o Kemperu jedna emisija.
Scallope, nisam baš shvatio šta si hteo reći, al ajde shvatiću kao šalu .

scallop:
Prvo, to se ne zove psihološki profil, već patološki profil. Na TV si imao prilike da vidiš više serijskih ubica nego što ih je u istoriji bilo. Na filmu isto tako. Sad ti treba i časopis. Da nisam u pravu, onda Kaligula ne bi bio nikakav primer, Džek Trbosek ili Bostonski davitelj ne bi imali mesta u psihopatologiji serijskih zločina. Generalno, to ti je feedback: prvo gledaš serijske ubice na TV i filmu, onda čitaš časopise i kanone naših horor teoretičara, pa na kraju odlučiš da je to baš dobra zabava koju treba isprobati. Naravno, da bismo spasili svet od potencijalne štete, uhvatićemo te negde i izvršićemo lobotomiju i posle se nećeš sećati da ti se dopadala "psihologija serijskih ubica".

Prema tome, nije šala. Uzmi onu svoju priču i razmisli zašto glavni junak nije ubio klon-devojčicu. Možda nisi pročitao dovoljno o serijskim ubicama. Možda te blokiraju neki ljudski parametri, što je krajnje bezveze za plaćenog ubicu, mada smo videli i Harisona Forda koji upada u istu dilemu. Da je bilo više serijskih ubica bilo bi vam svejedno. Uzmi ponovo "Bez crvene" i "Ogledalac" i oceni šta privlači, a šta odbija. Mene snažno odbijaju priče o serijskim ubicama u SAD, jer su svedene na potrebu da se ostane "zabeležen", na bilo koji način. Kao da novine, filmovi i TV nosači ne trule istom brzinom kao i telo koje veruje da je ostavilo neki trag.

Sad ti je verovatno jasno. Budući da snažno verujem da literatura, kao i drugi mediji ostavljaju trag, moji neprijatelji su oni koji za sobom ostavljaju ružan trag.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version