NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > TAMNI VILAJET: gde, kako i zašto objaviti priču, roman...

Časopis Libartes

<< < (156/157) > >>

Kimura:
Profesor koji je pisao za Libartes (ako još o njegovom tekstu govorimo) pomenuo je jedan istinit detalj: Dostojevski u svoje vreme nije bio opšteprihvaćen, od svih obožavan i od tadašnje kritike visoko poštovan autor. Verovatno bi ga zapanjilo saznanje da se o njegovim delima još živo raspravlja. Mislim da je računao na trajnost vlastitih ideja (koje su mu se činile velikim) više nego na estetski kvalitet, neku polifoniju (ili disharmoniju) koji je on i tako postizao polusvesno, po intuiciji.scallop:

--- Quote from: mac on 26-06-2019, 11:16:59 ---99% "nekontrolisanih" će takođe biti pominjani samo kao jedni od onih neobičnih, ali ne obavezno i skrivenih dragulja. Ako zbog slave radiš to što radiš onda nešto radiš pogrešno.

--- End quote ---


Čim pomeneš procente znam da radiš nešto pogrešno. Posebno kad otkriješ toplu vodu.


Ad. Prednost Dostojevskog je što je pisao o živim ljudima u kojima i dalje možemo da prepoznamo deo sebe. Gole ideje, same po sebi se uvek mogu dovesti u pitanje, a život teško.

Kimura:
A meni dođe kao hladna voda to što se svaki razgovor uglibi u banalnosti.

Boban:

--- Quote from: Kimura on 26-06-2019, 09:17:49 ---Eh, sport! Da je kao sport, bilo bi lako. Tu su rezultati lako merljivi i svima vidljivi. Preskočio si  - ili nisi. Ne bi bilo pola ovih topika, a ni pola literature na ovm svetu da je umetnost kao sport.

--- End quote ---

Poređenje umetnosti i sporta je u domenu da se cene najuspešnije izvedbe, ne prosek i ne težina puta koja je za nama. Samo vrhunci se beleže i pamte.

Boban:
Takođe, besmislena je pomisao da nekoga svi mogu da cene i vole. Ne bih sad licitirao sa procentima, ali ako nekog autora izuzetno ceni bar trećina čitalaca on se može smatrati vrednim.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version