• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Vegetarijanstvo je prava stvar

Started by scallop, 25-03-2011, 15:31:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

scallop

Ako vam je teško da mislite na sirote životinje kojima pokušavaju da vas hrane, ako ste spremni da promenite navike i posvetite se veganstvu, vegetarijanstvu i ostalim načinima da se ljudski rod prehrani, a da ne naškodi životu i prirodnoj ravnoteži, onda je ovo topik za vas. Postoji bezbroj recepata koji će vas usrećiti i više nema potrebe da razmišljate o krkanluku i topiku koji se na ovom forumu time besramno bavi.
Živela Tofu civilizacija!
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Plut

Mims

Čista diskriminacija, Scallopa. Pa i vegetarijanci krkaju... I imaju stomake za primer. Dok sam bila žešći vegetarijanac dobila sam čak i nekoliko komentara tipa: "Pa i nisi baš smršala..." Ili: "Imam drugaricu koja je vegetarijanka 15 godina i koja je (((isto tako))) debela!"
sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Meho Krljic

Ja sam se zaista ugojio desetak kilograma otkad sam vegetarijanac. Vegetarijanska ishrana nije nužno ni zdravija ni energetski slabija od mešovite ishrane.

No, to na stranu, stvarno, krkanluk ne bi trebalo da podrazumeva isključivo na mesu bazirana uživanja.

Mims

Sad ćemo da im dokažemo, Meho.

Evo jednog vegetarijanskog i veganskog obroka koji se krka.

Sejtan (pšenično meso) sa prelivom od vrganja, i mešani Frikomovi Meksikanci.
sheep happens.

Loni

Zna li neko zbog čega su mesojedi i svaštojedi inteligentiji od biljojeda?
(Samo na životinje mislim)

Zašto nam koze nisu drage (van klope) kao psi i mačke?

Meho Krljic

To je mit. Mislim to za inteligenciju. Mislim, među ljudima. Među životinjama, moglo bi da se uđe u vrlo dugačku raspravu koja bi objašnjavala da biljojedi mnogo bolje iskorišćavaju hranu koju jedu, pa se više njih množi na manjem prostoru, dok mesojedi nisu efikasni, treba im veći prostor itd. pa je tako uravnoteženo da su ovi agresivniji, ovi docilniji itd. Koliko je sad tu inteligencija na programu, jebemliga, papagaji nauče da pričaju a nisu mesožderi.

Josephine

Pa dobro, ja sam smršala (na svu moju uobičajenu mršavost) nakon što sam iz ishrane izbacila meso, belo testo i šećer (uglavnom, ko bi se odrekao slatkiša!). Ali mislim da je to zbog belog testa i belog šećera. Istovremeno, međutim, rešila sam neke sitne ali neprijatne zdravstvene probleme koje sam vukla godinama (a pogotovo otkad sam u ishranu unela obimne količine belog luka).

I ishrana bez mesa više prija mom sistemu, plus - uopšte nemam žudnje za mesom kada ga ne jedem.

A to za inteligenciju je patka mesarske industrije i jos jedna degradirajuća i diskriminisuća opšta predrasuda u najavi.

Meho Krljic

Quote from: D. on 25-03-2011, 16:27:49
A to za inteligenciju je patka mesarske industrije i jos jedna degradirajuća i diskriminisuća opšta predrasuda u najavi.

Dobro, ja mislim da je Lomi pre svega mislio na životinje kada je pitao za inteligenciju kod mesojeda/ svaštojeda u odnosu na biljojede.

Ali inteligencija je u tom smislu evolutivna karakteristika. Leopard mora da zna da se prikrade uz vetar, koristeći zaklone, krdu antilopa ne bi li ubio i prehranio se inače umire od gladi. Antilopa ne mora da zna da pobegne od leoparda jer ima 1000 antilopa na teritoriji na kojoj je jedan leopard a hrana im je na svakom koraku...

Mislim, grubo pojednostavljujem ali to mu je tako nekako.

Meho Krljic

Josephine

Postoji neko nebulozno istraživanje koje tvrdi da su za funkcionisanje mozga potrebni mesni proteini. Možda je Lomi mislio na životinje, ali postoje glasići koji, eto, tvrde da su ljudi mesojedi inteligentniji...

:)

Meho Krljic

Pa Boban to tvrdi, a on nije glasić, to je glasina. No, dobro, ako je vegetarijanska ishrana (bila) dobra za Ajnštajna, Džekija Čena i Karla Luisa, dobra je i za mene.

Loni

Mislio sam samo na životinje (editovao sam post).

Među ljudima bi takve teorije bile smešne.

Meho Krljic

:lol: :lol: :lol: Pa, da, editovao si post da ja ispadnem glup pa da to implicitno dokaže tezu!!!! Lukavo!!!!11!!!!!1!!11

No, nebitno, čak i da je istina da su vegetarijanci u proseku manje inteligentni od mesojeda među ljudima, pitanje je je li to bitno. Inteligencija više nije toliko nužan evolutivni parametar, ljudsko društvo je vrednuje, ali ne onoliko koliko je ona valorizovana u vreme kada je čovek evoluirao od životinje ka samosvesti i začecima društvene zajednice, tako da bi vegetarijanac mogao da tvrdi da je važnije biti moralan (i ne jesti meso ako vas na to ne tera ekonomski imperativ) nego biti inteligentan.

lilit

A što je nemoralno jesti meso?  :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Pa sve piše.

Mislim, to je hipoteza, nemojmo se sad gubiti u raspravama...

Josephine

Quote from: Meho Krljic on 25-03-2011, 17:02:03
tako da bi vegetarijanac mogao da tvrdi da je važnije biti moralan (i ne jesti meso ako vas na to ne tera ekonomski imperativ) nego biti inteligentan.

xcheers  :|

A to za papagaja - opšta je (naučna) tvrdnja da papagaju samo imitiraju zvukove, da ih ne razumeju, stoga njihov "govor" ne proističe iz inteligencije. No, ja sam imala jednu malu ptičicu, koja se ponašala vrlo inteligentno i pitomo, znala šta joj predstavlja opasnost, znala kada je dozivam, umela da se igra i druži sa mnom, i imala širok vokabular kao gazdarica i učiteljica joj. :)

Cornelius

Quote from: scallop on 25-03-2011, 15:31:10
onda je ovo topik za vas.

Bravo Scallope! Sad hoćeš da nas getoiziraš, da nema mešanja - ovde mesožederi, a onde biljojedi. Ne vredi. Ja ću i dalje da postujem na tvom topiku, usred mesa i kobasica. Živela nutricionistička demokratija. Triput ura za sve nutricionističke partije. Smrt prehrambenoj getoizaciji. xfuck5
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Cornelius

Quote from: lilit_depp on 25-03-2011, 17:03:09

Zato što ne mora da se jede. Kada bi moralo da se jede, onda bi bilo moralno.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Josephine

Quote from: Meho Krljic on 25-03-2011, 17:12:32
PARROT INTELLIGENCE: DR. PEPPERBERG with AFRICAN GREYS GRIFFIN, ALEX & EINSTEIN

Raznežila sam se i setila svoje ptičice... :)

A i ja sam, iz ličnog iskustva, došla do zaključka da papagaji imaju inteligenciju deteta od nekoliko godina. Tako razmaženo i nerazumno umeju i da se ponašaju (moj je upadao u tanjire sa jelom i pikirao mi čelo sa velike daljine a onda uzletao i tik uz moje čelo skretao naviše kada mu nešto ne bih dozvoljavala).

Fala za link, evocirao je uspomene.

Meho Krljic

Quote from: Cornelius on 25-03-2011, 17:19:28
Quote from: lilit_depp on 25-03-2011, 17:03:09

Zato što ne mora da se jede. Kada bi moralo da se jede, onda bi bilo moralno.

Eto kako Kornelijus dokazuje da su vegetarijanci VISOKO inteligentni, visprenom igrom reči!!!!  :| :| :| :| :|

Mims

Moj papagaj je bio ljubomoran kada smo doveli psa. Nije izlazio i kaveza, zatvarao je vratanca itd... Kad je konačno izašao, nije hteo da leti, već je kljucao šapice novopridošlog, i čudi me kako je uprkos tome, umro prirodnom smrću. (Bio je vegetarijanac)
sheep happens.

Josephine

I kako da posle poznanstva sa jednim takvim bićem ikada više bez griže savesti jedeš meso?

Albedo 0

U skladu sa suštinom ovog foruma, moram da vas podsjetim da ljudska evolucija u Kubrikovoj Odiseji počinje kada jedan od primata ubije životinju i počne da jede meso  :mrgreen:

Naravno, ne samo da su Ajnštajn i ostali bili vegetarijanci, već je npr Dekart rekao ''neću da budem groblje leševa'' i tome slično, mada mi to zvuči pomalo anoreksično.

U svakom slučaju, Ajnštajnovi preci nisu bili vegetarijanci, tako da on svoju genetsku strukturu duguje mesožderstvu, a pravo poređenje inteligencije je nemoguće, bar kod ljudi, jer svačiji preci su bili mesožderi.

Ali ako ćemo pošteno, znam jednog jedinog vegetarijanca, jeo pečurke i tofu umjesto mesa, na kraju se razbolio zbog nedostatka nekog proteina. Drugih vegetarijanaca ne znam, moguće da neki sasvim normalno funkcionišu, ali zanimljivo je da je i Gvinet Paltrou (mis makrobiotika)nedavno oboljela od nedostatka nekog enzima.

Quote from: D. on 25-03-2011, 16:27:49A to za inteligenciju je patka mesarske industrije i jos jedna degradirajuća i diskriminisuća opšta predrasuda u najavi.

zato jer ne postoji tofu industrija, a poljoprivreda nije ekonomska grana  :roll:

Mims

Quote from: D. on 25-03-2011, 17:31:07
I kako da posle poznanstva sa jednim takvim bićem ikada više bez griže savesti jedeš meso?

Upravo. Otkad imam mačku koju nenormalno volim sve životinje mi liče na nju, koliko god to besmisleno zvučalo...
sheep happens.

Savajat Erp

Quote from: D. on 25-03-2011, 17:31:07

Како? Скроз опуштено... :evil:
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Albedo 0

nestade mi poruka... u svakom slučaju imao sam i ja brdo ljubimaca, kornjače, hrčke, zamorce, usput sam gledao kako kolju kokoške i svinje, svinje su me malo zgadile al' zato kokoške mažem bez problema.

Josephine

Čovek je prvo bio sakupljač, pa tek onda lovac.

mac

Prvo je skupljao crve i crkotine, pa tek onda lovio divljač.

scallop

Quote from: D. on 25-03-2011, 18:01:03
Čovek je prvo bio sakupljač, pa tek onda lovac.

Netačno. Zvaničan naziv je hunter-gatherers. :|

Mac je opet u pravu. Najpre je bio - strvinar.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Dakle, ipak sakupljač - sakupljač strvina.
A evolucijom postade vegetarijanac.

Josephine

Ma govorimo o isključivoj baziranosti čovekove ishrane na mesu, o procentu učešća mesa u ishrani. Isprva svakako nije bilo tako.

Stipan

Sad ne razumem. Zar postoje takvi koji baziraju ishranu isključivo na mesu?

Savajat Erp

Quote from: mac on 25-03-2011, 18:05:50

xrofl

Josephine

Quote from: Stipan on 25-03-2011, 18:13:05
Sad ne razumem. Zar postoje takvi koji baziraju ishranu isključivo na mesu?

Naravno, ne mislim da 100% nečije ishrane čini meso kada kažem "isključivo", ali na jedan, dva ili tri mesna obroka dnevno, svakako.

Quote from: Savajat Erp on 25-03-2011, 18:18:29
Quote from: mac on 25-03-2011, 18:05:50

xrofl

Ma, karikiraju i preteruju. Čovekov metabolizam i organi za varenje evoluirali su na bazi biljne ishrane. Nije bilo baš toliko crkotina.

Savajat Erp

Искрено сам се насмејао...духовит је Мак, само кад хоће. :)

scallop

Eskimi imaju 100% mesnu ishranu.

Stipan

Ha! Ded' da tamo gaje šargarepu!

scallop

Sad im dostavljaju tofu, ali oni time rane foke da se udebljaju po vegetarijanskom receptu.

Meho Krljic

Znači namera ovog topika je bilo podsmevanje vegetarijancima??? A mi naivno ušetali očekujući blagonaklonost i simpatiju. Hmmmm... Možda smo zaista manje inteligentni.

Enivej, naravno da je čovek evoluirao tako kako jeste jer je imao miksovanu ishranu. Isto je tako evoluirao time što je jači i zdraviji muškarac jebao a slabiji i krhkiji gledao pa je jači preneo dalje svoju DNK koja je proizvodila još jačih i zdravih muškaraca. Ali to ne znači da je danas u društvu uobičajeno da jači otima ženke od slabijeg i oplođuje ih bez obzira na njihovo mišljenje u celoj stvari. Društvo nije isto što i priroda pa se i karakteristike živog bića vrednuju drugačije nego u prirodi. Čovek poput mene ili Skalopa danas ne mora da jede meso da bi preživeo (i udobno živeo). Eskim mora. Eskim nema izbora, Skalop i ja imamo i činimo ga* što je prirodna posledica povijesne zbiljnosti da Skalop i ja živimo u društvu koje je razvijenije od eskimovog, društvu u kome ne vlada više isti sistem vrednosti kao u prirodi, niti je ekonomija podređena isključivo biologiji. Prema tome sva priča o tome da je jedenje mesa evolutivna prednost čoveka nad, recimo ovcom je tačna ali to nema toliko veze kada pričamo o činjenici da čovek danas živi u društvu i da se ne vrednuje samo ko brže trči i bolje ubija. **

*naravno, ima i Eskim izbora ali su njegovi izbori ekonomski značajno dramatičniji.

** Ovim ne pokušavam da sugerišem da su pacifisti i vegetarijanci etičkije osobe od militarista i mesoždera, nego samo da je procenjivanje vrednosti određene karakteristike živog bića u socijalnom okruženju složenije nego u prirodnom.

Stipan

Ops...
Meho (i svi ostali vegetarijanci) nisam imao nameru nikoga da povredim.
Ponekad lupim tek tako i naknadno shvatim da to može da deluje uvredljivo.
IZVINJAVAM SE.

Meho Krljic

Quote from: Stipan on 25-03-2011, 19:27:03
Ops...
Meho (i svi ostali vegetarijanci) nisam imao nameru nikoga da povredim.
Ponekad lupim tek tako i naknadno shvatim da to može da deluje uvredljivo.
IZVINJAVAM SE.

Ma zajebavam se, šta ti je, baš smo se sad mi potresli što se vi ovde dobacujete šalama koje smo čuli milijardu puta.

Quote from: Bata Trokrilni on 25-03-2011, 19:27:26
http://www.all-creatures.org/mfz/myths-hitler-rk.html

Pa, mislim, to se zna već decenijama. I moj bivši šef (Norvežanin!!! A to je skoro ko Nemac a Hitler je bio Austrijanac a to je skoro isto) je kad smo se upoznali rekao da je vegetarijanac a posle je ispalo da samo ne jede crveno meso...

Джон Рейнольдс

Ima jedna dobra pesma Kvirsa o veganima. :evil: Da kačim, Meho?
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε