• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Dokazana zločinačka politika Hrvatske

Started by Anomander Rejk, 15-04-2011, 13:07:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Truman

Не знам да л су знали, оно што је јасно као дан - руси само гледају свој интерес. Не постоји никакво братство и искрено пријатељство између Русије и Србије. То је фикција тупавих Срба.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Ugly MF

Ej, imaš ti Ruse narod i Ruse političare.
Ti si sad izjavio da si SNS i da voliš Vučića i Vulina i Beograd na vodi više nego majku i oca!
I Tomu Nikolića.
I Nešu Slinu.
I Malog.

Truman

Не мешам ја ништа, говорим о државама - какво црно пријатељство...
А многи Руси ( млађи ) нису ни чули за Србију како ми кажу они који су били тамо. Да им толико значимо више би учили о нама, слушали у медијима исл.

džin tonik

ma vole rusi srbiju, samo je srbija od kraja osamdesetih pocela toliko lagati i izmisljati, postala toliko nepouzdana, da vise nitko to nije mogao podrzati bez da se osramoti u kakvim internac-institucijama.

Ugly MF

Imaš svetovnu Rusiju, o kojoj ti pričaš, i onu versku, Pravoslavnu.
Dva sveta, dve različite ljubavi.
Ja lično sam svestan toga i dok postoje i jedna i druga, jedino će ona Pravoslavna ljubav da ostane.
Stoga, ako iko zarati protiv nas naoružan ruskim oružjem, uopšte se nema čudim, al' majke mi.

Аксентије Новаковић

Quote from: Truman on 29-10-2017, 17:24:56
Кажу упућени да је Русија међ првима признала неовисност Хрватске и да их је снабдевала оружјем у рату. Па је л то могуће??

Ко је тад био на власти у Русији?
Јељцин и Козирјев.
Козирјев је толико зла учинио самој Русији, да данас и не живи у њој, већ у Америци.
Козирјева су амерички политичари звали "мистер јес", јер се никад није успротивио ниједној њиховој антисрбској иницијативи.

А она причица о томе како су Руси продали некакво оружје усташама - то је тек смејурија, пласирана након што су усташе напуниле своје гаћице, сазнавши да у Србију стижу мигови и "страшна смрт из Дебаљцева"...

Quote from: Truman on 29-10-2017, 19:48:13
Не постоји никакво братство и искрено пријатељство између Русије и Србије. То је фикција тупавих Срба.

Јел фикција тупавих Срба и својевремени ултиматум руског цара савезницима, а у вези са Србијом???

Quote from: Truman on 29-10-2017, 19:54:43
Не мешам ја ништа, говорим о државама - какво црно пријатељство...
А многи Руси ( млађи ) нису ни чули за Србију како ми кажу они који су били тамо. Да им толико значимо више би учили о нама, слушали у медијима исл.

Глупости.
Пратиш спорт колико толико, па погледај које су братске навијачке групе.
Капирам ја да ти мрзиш Русију, и да имаш фрустрације од руског језика, али дај мало достојанства у овим наступима.
Та твоја лаж може да прође код гласача Саше Јанковића, али не и код нормалних, национално и расно освешћених људи.
T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

Truman

http://www.index.hr/vijesti/clanak/ratko-mladic-1991-godine-ako-ne-nastavis-napad-na-skabrnju-streljat-cu-te/1008861.aspx

Evo malo informacija o Mladiću, nije zgoreg podsetiti, posebno uzimajući u obzir da se njegovo ime vezuje stalno za Srebrenicu, ali ne i za ostale mnogobrojne zloče koje je činio.

scallop

Znam da Hrvate nije sramota, ali zar ni mi ne znamo kad je sram?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Truba

kad mi pokažete srbijanski grad u okruženju ili blokadi i jedan dan a da je generala te blokade plaćao zagreb možemo nastaviti diskusiju i govoriti o stidu i sramu

sa srbima iz krajine i BiH bi se dalo pričati
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Аксентије Новаковић

Хрвати уз НДХ, у партизанима ратовали Срби

ОД пада Берлинског зида до ових дана дешава се ревизија историје и историографије, "прање руку" у чијој позадини је порицање злочина који су обележили готово цео прошли век. Ново ишчитавање "учитељице живота" свело се на то да оно што се догодило - није се догодило. Да све што смо знали, више не знамо.

У одмотавању овог клупка замена теза, обмана, крађа и фалсификовања докумената, удвориштва, тајних политика, завера, пропаганди... не морамо да се враћамо далеко уназад, откако се волшебно мењају кривица и узроци за избијање Првог илити Великог рата и откако су се на оптуженичкој клупи нашле Србија и Русија. И, наравно, од када је историјска наука ушла у рашље глобалистичког тумачења света и свесно оповргавање устаљених моралних начела. Прескочимо то ново замагљење којим се већ генерације ђака трују и задржимо се само на оном што се дешава у нашем непосредном комшилуку.

ВЕЋ годинама уназад, крајем априла и почетком августа, сведоци смо готово шаблонизованог сценарија који се одвија у Хрватској. Говор мржње, грубо кривотворење историјских чињеница, неодмерене изјаве најодговорнијих државника, оптуживање Срба и Србије за све недаће овог света, све су гласнији, а кулминација се достиже на помену жртвама Јасеновца и на годишњици "Олује", са обавезним усташким покличем "За дом спремни".

Од уласка Хрватске у Европску унију све је очигледнији национализам који распирују политичке странке, које напуштају своје демохришћанске и социјалистичке корене, у савезу са онима који заступају и пронацистичке, односно проусташке ставове.

Брисел и Вашингтон о томе ћуте. Повремено су спремни да само Србе упозоре, да морамо да заборавимо прошлост, да заборавимо шта нам се догађало у прошлом веку, да заборавимо историју, да се окренемо будућности и да градимо другачију Србију и другачије односе у окружењу.

Нажалост, и нашу и њихову, а управо нам они то не дозвољавају. Оно што се дешавало у Јасеновцу и око Јасеновца протеклих дана приморава нас да се по ко зна који пут сусретнемо са историјом. Идеја хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић и њеног личног изасланика на једном од већих стратишта Другог сватског рата Ивана Звонимира Чичка, о формирању комисије која ће, коришћењем савремених форензичких технологија, истражити шта се заправо догодило у Јасеновцу, ко су жртве и колико их је било, управо се уклапа у поменути манир "прања злочина". Колинда је још затражила да се испита шта се у Јасеновцу дешавало не само од 1941. до 1945. године, него и касније, а Чичак је устврдио да у Музеју геноцида у Београду говоре о 50.000 жртава, а не о више стотина хиљада.

ЈЕДНА од најтужнијих страница јасеновачке трагедије је управо лицитирање бројем жртава, које траје више од седам деценија. Земаљска комисија Хрватске за утврђивање злочина окупатора и његових помагача пријавила је Међународном суду у Нирнбергу да је у Јасеновцу убијено 600.000 људи. Херман Нојбахер, Хитлеров опуномоћени министар за југоисток, писао је да је у логору Јасеновац убијено 225.000 Срба. Немачки командант југоистока генерал Александар Лер наводио је 400.000 жртава у НДХ, а исти број помињао је и немачки генерал хрватског порекла Лотар Рендулић. Његов колега Ернест Фик је идејном творцу Холокауста, генералу Хајнриху Химлеру, 16. марта 1944. писао да су усташе побиле 600.000-700.000 Срба.

Усташе су 22. априла и 1. маја 1945. до темеља срушиле јасеновачки логор и спалиле архиву, једино нису успеле да спале све тек побијене логораше и униште пећ у циглани у којој су спаљивали живе људе. Оно што нису стигле да сруше усташе, урадила је тек успостављена комунистичка власт у Хрватској. Наложила је да се до темеља уклони зид око јасеновачког логора, поруше све стражарнице и осматрачнице, жичане ограде и пољски бункери. Срушена је и цигларска пећ, коју су усташе биле претвориле у крематоријум.

И на том месту никао је Камени цвет, из кога је процветао "тисућљетни сан" - Хрватска Хрватима.

ХРВАТСКА као чланица Европске уније, која је подигнута на идеји антифашизма, оправдање за своју квислиншку прошлост базирала је на тврдњама да је у питању била само "шачици Павелићевих следбеника". Докази, међутим, говоре да никако није била у питању "шачица", већ велики део народа.

А све је почело оног дана када је немачки окупатор 1941. године, 10. априла, ушао у Загреб. Радост грађана је била толико велика да је изненадила и саме Немце. Према неким њиховим изворима, нигде у Европи такав дочек нису доживели. Међутим, та "неугодна епизода" постаће табу тема за живота Јосипа Броза. Једноставно, било је немогуће видети снимак уласка војске Трећег рајха и одушевљење "пургера". Потом ће комунистичка власт овај догађај склонити под тепих, да не би била поремећена улепшана и идеализована слика о свенародном отпору према окупатору.

Када је Фрањо Туђман, приликом оснивања ХДЗ, рекао да Независна Држава Хрватска није само производ Анте Павелића већ остварење сна о самосталној држави, био је потпуно у праву. Заправо, Павелић са актом проглашење НДХ није имао никакве везе!

ПРВИХ дана априла 1941. године у Загреб је допутовао Хитлеров опуномоћеник, официр СС др Едмунд Везенмајер, човек с провереним искуством, који је у марту 1937. године прогласио независност Словачке. Везенмајер се одмах повезује са Славком Кватерником, пензионисаним аустроугарским пуковником. Њих двојица придобијају полицијску, оружану и комплетну војну структуру стационирану у Загребу, која је углавном била из састава Хрватске сељачке заштите, специјане оружане формације Хрватске сељачке странке, на чијем је челу био Влатко Мачек. Мачек, у том тренутку већ две године други човек југословенске владе, већ 7. априла даје оставку и враћа се у Загреб. Едмунд Везенмајер и Славко Кватерник добијају његову сагласност о проглашењу НДХ.

Десетог априла 1941. године у 17 часова и 45 минута Радио Загреб је емитовао прокламацију о стварању Независне Државе Хрватске, коју је потписао Славко Кватерник. Прочитан је затим и проглас Влатка Мачека:

"Хрватски народе! Пуковник Славко Кватерник, вођа националистичког покрета у земљи, прогласио је данас слободну и независну хрватску државу на цјелокупном хисторијском и етнографском подручју Хрватске, те је преузео власт. Позивам сав хрватски народ, позивам све присташе ХСС, који су на управним положајима, све котарске одборнике, опћинске начелнике и одборнике, да искрено сурађују са новом народном владом."

Тако је управу у квислиншкој, усташкој Хрватској преузела Хрватска сељачка странка, која је била на власти у Хрватској бановини од формирања коалиције Цветковић-Мачек 1939. године.

НЕМАЧКИ напад на Југославију затекао је Павелића у Италији. Грозничаво је почео да окупља усташе које су биле "разбацане" по разним местима. Десетог априла у Пистоји (Тоскана) организовао је смотру. Сакупило се њих око 200 и отишли су у Карловац, који су окупирали Италијани.

Ко ће бити на челу нове "независне" владе - Павелић или Славко Кватерник? Тих дана ово питање није било јасно. Али то је трајало кратко. Рибентроп 12. априла јавља Везенмајеру да су Немци решили да хрватско питање препусте Италији. Сутрадан је потврдио да фирер признаје Независну Државу Хрватску на челу са Павелићем. У ноћи између 15. и 16. априла, одмах пошто су Немачка и Италија признале НДХ, поглавник је допутовао у Загреб. Почела је четворогодишња крвава владавина усташа.

Дакле, темељ те злочиначке државе поставиће Мачек и његова Хрватска сељачка странка, која је била неоспорни ауторитет међу Хрватима. Зато не чуде сви извори, партизанска документа, извештаји писани у току рата о националном саставу, говори партизанских команданата, послератни мемоари учесника рата, па чак и документа из немачких архива - да огромну већину у антифашистичким, партизанским јединицама чине Срби.

У ЗБОРНИКУ докумената, том V, књига 30, објављен је национални састав дивизија које су формиране на територији данашње Хрватске овим редом:

- Шеста личка дивизија - 96 одсто Срба; - Седма банијска дивизија - 92 одсто Срба; - Осма кордунашка дивизија - 95 одсто Срба; - Дванаеста славонска дивизија - 85 одсто Срба.

Слободан Нешовић је у књизи "Прво и Друго засједање Авноја" објавио, према записнику, говор Владимира Бакарића, хрватског комунисте и представника НОП Хрватске, доцније високог југословенског функционера, који је рекао: "На првом засједању ми смо били више представници српског отпора у Хрватској него представници НОП Хрватске."

Све је то тако до капитулације Италије и Другог заседања Авноја у Јајцу, када ће се у хрватској делегацији наћи представици Мачекове Хрватске сељачке странке. И отад хрватски живаљ почиње масовније да приступа партизанском покрету...

У НДХ постојао једини дечји логору на свету

За све то време Влатко Мачек је безбедно живео на свом имању у Купинцу. У мају 1945, у време кад партизани улазе у Загреб, без икаквих сметњи отићи ће за Салцбург. У годинама које су следиле, његова и улога његове странке у стварању усташке државе гураће се под тепих. "Повјесничаре" из Загреба то не занима, они би да опет пребројавају мртве из Јасеновца...

ТИТОВ "ОПРОСТ" У ГЛИНИ

ЈОСИП Броз Тито је седам година после ликвидације јасеновачког логора, 27. јула 1952, на једанаестогодишњицу једног од најтежих усташких злочина над Србима, у Глини, када су усташе спалиле 1.764 људи, у свом говору одговорност за злочине над Србима, Јеврејима и Циганима, извршен у НДХ, скинуо са леђа ове злочиначке државе и приписао га немачком окупатору.

НАЈМАЊЕ ПОЛА МИЛИОНА ЖРТАВА

НА основу досадашњих истраживања, београдски историчар Драган Цветковић процењује да број жртава у Јасеновцу износи између 122.300 и 131.100 људи, жена и деце. И да су усташе, поред Јасеновца, у другим логорима и на кућним праговима широм Босне и Херцеговине и Хрватске побиле и у јаме безданке бациле још 345.000 Срба.

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:724767-%D0%A5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D1%83%D0%B7-%D0%9D%D0%94%D0%A5-%D1%83-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8

Truba

tolko lažete da i kad kažete istinu niko normalan vam ne vjeruje... DOBRICA ĆOSIĆ

normalno da treba revizija povijesti kad su je pisali srbokomunističkičetnici da bi naštetili hrvatima

tojest preobučeni četnički banditi u crvene uniforme kao i crveni mrzitelji hrvatske slobode (prije će sava poteći uzvodno nego će hrvatska biti nezavisna

lagalo se da se naplati od nijemaca

da se oblati katolička crkva jer se nije htjela odvojiti od vatikana tojest nije autokefalna kao spc

i da se oblati hrvatski narod kao preudvjet ostvarenja načertanija to jest velike srbije što smo vidjeli 1991.

neki dan sam prvi put čuo da su ustaše smaknule 7 katoličkih svećenika... vjerojatno su i oni ubrojeni u srpske žrtve

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Anomander Rejk

Tupsone
,,crveni mrzitelji'' hrvatske slobode
su toj istoj Hrvatskoj vratili Istru i Dalmaciju
dodali joj i Baranju
izveli je iz redova poraženih naci država
toliko si čak i ti mogao da saznaš.

Tajno pišem zbirke po kućama...

Truba

Šta ima rehabilitatori četnistva
I negatori srebrenice
Nemate moralno pravo dijeliti lekcije

Jedine su činjenice
slobodna i neovisna hrvatska
Te propast srboslavije

Truman

Да нема никакве разлике између србенди и хрватина доказ сте вас двојица. :)

Aco Popara Zver

Quote from: Black swan on 21-11-2017, 19:59:59
kad mi pokažete srbijanski grad u okruženju ili blokadi i jedan dan a da je generala te blokade plaćao zagreb možemo nastaviti diskusiju i govoriti o stidu i sramu

ne kontam
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Aco Popara Zver

Quote from: Black swan on 21-11-2017, 19:59:59

ne kontam

Truba

dokazali ste samo da niste za ratovanje
onaj bljesak iz 1918 bio je iznimka ili slucajnost

Aco Popara Zver

mene više brine ko je na Balkanu dokazao da jeste za ratovanje i ko nema ničeg da se stidi

Аксентије Новаковић

Quote from: Black swan on 01-05-2018, 21:18:13
tolko lažete da i kad kažete istinu niko normalan vam ne vjeruje... DOBRICA ĆOSIĆ

"Ми смо мало Латини, мало Нијемци, мало Мађари и мало Славени, а искрено говорећи нијесмо укупно ништа."

Иван Кукуљевић, на хрватском сабору, 2. мај 1843. године

Аксентије Новаковић

Quote from: Black swan on 03-05-2018, 08:09:53
1918

1912?
1913?
1878?

Још мало Кукуљевића:

"За разлику од "сљедбеника Источне вјере" сљедбеници Запада, са свима бискупима и поповством, подаше се краљевима мађарским, које подупираше папа. А на пола талијанско грађанство неких приморских градова иђаше слиепо за господством млетачким."

"У оно доба кад је хрватска сном мртвјем спавала, када је сва њена интелигенција искључиво латински говорила, када се у женским друштвима чула само немачка ријеч, када је наша аристократија, највише племство слало своје синове у Маџарску, као у Меку и Медину, да се научи маџарском језику... Срби су то били који су ме научили да љубим свој народ и сродна словенска племена, да штујем и цијеним словенску идеју...Овим Србима никад нећу заборавити да су ме они подучили шта је родољубље, како се српски народ борио кроз три стотине године и својом храброшћу ослободио од Турака."

(говор у хрватском сабору 28. августа 1884)

Аксентије Новаковић

Quote from: Black swan on 01-05-2018, 23:18:21
srboslavije

У наводној "србославији" су дрмали хрвати.

Геноцид није био само физички, већ се геноцид спроводио и над србским језиком и над србском књижевношћу.

У Брозоморовој СФРЈ је била штампана тзв. "Енциклопедија Југославије".
Пројекат "Енциклопедија Југославије" је рађен под руководством Мирослава Крмеже, потуљеног усташе, кога само Драјзерови питомци, који овде обитавају, могу да цене и да цитирају његове умоболештине у којима Србе изједначава са хрватима.

У "Еницклопедији Југославија" су стари дубровачки говор и језик старих дубровачких књижевника званично назвали хрватским.
У "Енциклопедији Југославија" су покрали све србске дубровачке писце и прогласили их хрватима.
Ишли су толико безобразно у крађу, да су тад по први пут урадили оно што нико пре њих није урадио - србски дубровачки говор, који никада и нигде није назван раније као хрватски, су прогласили хрватским.

Даље, Мирослав Крмежа, као руководилац пројекта "Енциклопедија Југославије", је одобрио очевидно фалсификовање.
Тако нпр. стоји одредница код Хабдалића Јурја да је он "припремио и издао хрватско-латински речник", мада се тај речник назива:
"Дикционар или речи словенске з векшега укуп зебрене, у ред постављене и дијачкеми злахкотене".
Значи, оно што је писац назвао словенским, Крмежа и његови усташки пајтоси (преобучени у титове униформе) су фалсификовали и претварали у "хрватско".
Такође, назив овог дела је занимљив и због тога што се ту може јасно видети како је изгледао хрватски пре "илирског препорода", односно како би данас изгледао хрватски језик.

Реално, кад би лабуд писао баљезгарије на заиста свом језику, нама би био потребан преводилац да нам преведе шта је лабуд хтео да каже.
хрвати су још раније покрали све што су могли, почев од штокавског наречја и дијалекта ијекавице.
хрвати, ако желе да буду прави хрвати, треба да причају чакавским наречјем, то је њихов говор, а не штокавским, односно србским говором.
Причајте и пишите чакавски, вратите се вашим коренима.
Зато лабуд баљезга на србском, да га разумемо.
Чакавски лабуде, чакавски, то је твој језик, на њему од сада да пишеш.

Truba

Quote from: Аксентије Новаковић on 08-05-2018, 15:12:03
Quote from: Black swan on 01-05-2018, 21:18:13

"Ми смо мало Латини, мало Нијемци, мало Мађари и мало Славени, а искрено говорећи нијесмо укупно ништа."

Иван Кукуљевић, на хрватском сабору, 2. мај 1843. године
jovan

Truba

sa ili bez crvenih vragolana hrvatska bi bila 50000 ili 25000 km kvadratnih...nebitno
al bi opet bila, povijesni usud ove generacije je ostvaren...vadjenje masti velikosrbima :) slobodna i neovisna hrvatska

s druge strane da se na vrijeme pocelo klanjati americi i britancima mozda bi bila 110000 kvadratnih kilometara danas velika

vise ja volim srbiju nego sto vi mrzite hrvatsku 8)

Truba

eh super
imam i ja pristup starim novinama pa cete biti zatrpani isjeccima

Truba

još jedna žrtva hrvatske zločinačke politike... pardon četničko-komunističke propagadne

https://www.nedjelja.ba/hr/vijesti/bih/preminuo-svecenik-koji-je-o-zlostavljanjima-svjedocio-pred-papom/6510

kako sam čuo iz treće ruke Hrizostom ga nije htio ispovjediti zato što nije pravoslavac

Аксентије Новаковић

Јел ћете и овог да прогласите за мученика и свеца?

Aco Popara Zver

Komi pročito sam da smog utiče na intelegenciu

Truba

znao sam ja da ste kamena srca na konkretne primjere ljudske patnje

ali

Sigurno će prije draža biti svetitelj pravoslavne crkve

Jer kako drugačije razumjeti da je svetim SPC proglasila i neke koljače iz Drugog svjetskog rata kao Milorada Macu Vukojičića ili kvislinga mitropolita Joanikija Lipovca, ili ,,Hitlerova odlikaša" i zakletog antisemitu, episkopa žičkog Nikolaja Velimirovića?

međutim kad se hrabri batinaši civila i zarobljenika nađu oči u oči s istreniranim gardijskim brigadama onda hrabrosti odjednom nestane...

Truman

Време је да смањим ове токсичне теме. Одјављујем се, надам се да вам нећу недостајати.  xyxy

Аксентије Новаковић

Анатема на Хризостома!

Aco Popara Zver

ne branim ja spc ako je tako kako ti kažeš

ali da pričaš da među katoličkim sveštenicima nema zločinaca, e to je glupost težeg tipa

da li je ovaj konkretno nevin, a šta to mijenja?

mijenja li Drugi svjetski rat?

ne mijenja, to ne kapiraju ni oni koji su ga batinali ni ti

akhnaton

Quote from: Аксентије Новаковић on 30-08-2018, 13:10:40
Анатема на Хризостома!

Neće da može, nisi hirotonisan. Samo hirotonisani mogu da bacaju anatemu, kanon taj i taj, alineja ta i ta.
Uzgred, a što da ga anatemišeš?

Quote from: Pizzobatto on 30-08-2018, 13:12:22
ne branim ja spc ako je tako kako ti kažeš

ali da pričaš da među katoličkim sveštenicima nema zločinaca, e to je glupost težeg tipa

da li je ovaj konkretno nevin, a šta to mijenja?

mijenja li Drugi svjetski rat?

ne mijenja, to ne kapiraju ni oni koji su ga batinali ni ti

Smog nije samo u vozduhu, ima ga i u knjigama, tekstovima, na ekranu, u zvučnicima.... pa kako onda da neko ukapira?
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Truba

a vidio sam da napadate Hrizostema dok i nisam znao ko je bio sam mu na božićnom prijemu u dvorima u sarajevu

citat
Hrizosteme Juda Iškariotski moliš se sa hereticima
sjeme ti se zatrlo

a i gledao sam video prilog na youtube ekumenisti i komunisti su braća

te video one delegacije svećenika 36 što su s episkopom nekim_____ išli u Vatikan napravljena lista za odstrejel s imenima svih svećenika

čudna neka crkva i zajednica vjernika

Aco Popara Zver

Ugly MF

Lično nisam neki tolko Hrvatomrzac, čak štaviše pošljednja tri 'rvata što sam upozno su mi skroz okej, pogotovu ovaj pošljednji vaš selebriti Esad Ribić,
ali...
...koliko znam, makar u predizbornim političkim govnjarijama naših vlastodržećih gamadi u Srba nikad nijedan ne pomene 'rvacku (što u prevodu znači da celokupno Srbsko pučanstvo boli ona stvar što počinje na K, za išta vezano za 'rvacku uopšte),
dok su u vaših puna usta srbskih govana, i samo o njima i znaju da drobe pa ko više sažvače, on pobedi...kako sam čuo,
i to nenamerno jer pripadam onoj grupaciji Srbskog pučansva, kaj ne?...

Truba

možda to ima veze s činjenicom da se rat vodio u hrvatskoj a ne u srbiji
i da je barem 2000-3000 srbijanaca bilo u hrvatskoj ratovalo
a da nijedan hrvat iz hrvatske nije napao srbiju i srbijanske gradove držao u okruženju
što misliš?

Ugly MF

Aco Popara Zver

Quote from: Black swan on 30-08-2018, 15:26:35
možda to ima veze s činjenicom da se rat vodio u hrvatskoj a ne u srbiji
i da je barem 2000-3000 srbijanaca bilo u hrvatskoj ratovalo
a da nijedan hrvat iz hrvatske nije napao srbiju i srbijanske gradove držao u okruženju
što misliš?

i Jasenovac je isto u Hrvatskoj

Ugly MF

Koga zabole šta je bilo kad je sad završeno?

Aco Popara Zver

očigledno sve zabole ali neće o tome razumno da pričaju

ja kad ljudima kažem da američki istoričari smatraju da se prvi sukob Hrvata i Srba desio u 16. vijeku, oni i dalje drve što o Starčeviću, Paveliću, što o Amfilohiju i Hrizostemu, kurcu, palcu

skoro 500 godina bre

Ugly MF

Son of Man

Ja se na fejsu čak i družim sa "ustašama", ali to su navijači pa ih ne shvatam za ozbiljno jer ovako su normalni Hrvati, momci, isto kao i mi, samo što imaju taj trip u glavi da pored Domovinskog Rata poštuju i NDH. Mene lično zabole, imam čak drugara kome je deda bio ustaša i ubili ga partizani, i ja mu objasnim da su moji bili parttizani i nema frke, moj deda ubio tvog, moglo je i obrnuto da bude jbga. Mislim da je cela ta njihova ustaška spika zapravo fejk i da nas u 87% lože i gasiraju jer se pojedinci pale. Kaže mi drugar, dođi kod mene u okolinu Livna na Dinaru imam kuću, ako nema mesta spavaćeš u jami, ja kažem nije frka, samo da me ne žulja jer tačno znam koje jame su tu locirane.

Ali ako bilo koji krene malo ozbiljnije da se loži samo ga pitam kako to teritorija NDH a niti jednom niste svratili u moj kraj, u sela mog kraja iako su od Kozare udaljena samo 30 kilometara? Pa zna se, nisu smeli od partizana, jebali smo im kevu gde god da smo ih uvatili, uostalom čitali ste one memoare mog deda-strica kada je krišom streljao dve zarobljene ustaše. To dokazuje da su zapravo bili jajare i ubijali ljude samo tamo gde nije bilo ustanika, dal partizana dal četnika. Evo nek mi neko nađe jedan primer gde su se oni bahatili a da je bilo naše vojske.

Son of Man

Jama Ravni Dolac kod Livanjskog Polja

http://abraxas365dokumentarci.blogspot.com/2018/08/jama-ravni-dolac-kod-livanjskog-polja.html

Dugo sam, dugo, odbijao da pogledam ovaj snimak, jer sam se jasno sećao kolko sam se loše osećao posle dokumentarca o jami Golubinka kod Međugorja u režiji Zdravka Šotre. Baba je odma izvalila da nešto nije u redu sa mnom dok smo pili jutarnju kafu na terasi. Morao sam da joj priznam šta sam gledao, nisam mogao da lažem. Posle toga me je uporno savetovala da teram to kraju i da više nikad ne pogledam ništa slično, jer se i ona svačega nagledala za vreme tog rata iako je bila samo devojčica od 10-ak godina. Prođe od tad jedno dva meseca, i kao ja se primirio, mada su mi drugari iz Hrvatske uporno govorili da i dalje svuda vidim ustaše i da to po njima nikako ne valja. I zaista, nisu bili daleko od istine iako je to njima možda smetalo iz nekih drugih razloga, počeo sam u skoro svakom tekstu da pominjem ustaše, jer stalno me je svašta vraćalo na to, a pošto se bavim uglavnom ljudskim užasima u svojim tekstovima mene sve to jako podesća na te zločine i odma vučem paralelu ka Jasenovcu, Jadovnu i naravno jamama koje su mi mnogo veći užas nego sami logori. E sad, dal' sam ja oboleo i zreo za jedno "resetovanje" u Lazi, to će daljnja istraga utvrditi. Ja iskreno mislim da nisam, mislim čak da sam skroz zdrav uz to malo poremećaja ličnosti koji veze nemaju sa bolestima, jer to nosim sa sobom od malena, deo su moje ličnosti tako da ne mogu nikako biti bolest. Baš sinoć sam razmenjivao komentare sa jednom devojkom iz Beograda koja živi u Norveškoj, i koja je rekla da nije čula za te dve jame, i da će obavezno morati to da pogleda iako sam joj ja govorio da je svako ko je gledao imao posledice, neko veće, neko manje. Posebno sam je upozorio jer sam video da ima ćerkicu od 5-6 godina da se ne zajebava sa tim, i da tera to kraju, što bi rekla moja baba. Naravno da me nije poslušala, uvatila je da odgleda oba dokumentarca. E onda ja reko, ako može ona e moćiću vala i ja pa makar me vezivali u Lazi dva meseca, jebe mi se. I uvatim, pustim snimak.

Dinara. Šuma neka, jako strmo, 40-ak ljudi oko jame, speleolog veli: "U narodu se zna, jame su za druge vrste kostiju, a ne za ovakve kosti, za ljudske kosti, i za ljude uopšte." Lagano počinju pripreme za spuštanje u jamu ne bi li se prikupile sve kosti stradalih i sahranili ih kako i dolikuje. Ivan Goran Kovačić je inspiraciju za svoju poemu "Jama" našao upravo kod ove jame iznad Livanjskog polja. Inače, u Livanjskom polju najbitnije jame gde su se desili i najveći zločini, su Bikuša i jama Ravni Dolac. Za razliku od Bikuše, jama Ravni Dolac (Donji Rujani) je mnogo dublja (46 metara). Ustaše su na isti način prikupljali Srbe, jer narod je obavljao seoske radove po poljima i nije bio svestan šta se sprema. Po pričama četrnaestoro preživelih, ustaše su sve zarobljene stavili u jednu pećinu u neposrednoj blizini jame odakle su ih po spisku prozivale i redom bacale u jamu. Ova jama je specifična jer su u nju gotovo svi koji su bačeni bili žene i deca. Jamu niko od potomaka žrtava nije obilazio 50 godina, sve do 8. juna 1991. kada su uz velike muke, po pričama preživelih, Srbi iz Livna i okolnih sela uspeli da pronađu jamu i iz nje izvade kosti žrtava a što je prikazano u ovom filmu. Posmrtni ostaci su preneti u spomen-kosturnicu koja je sagrađena ispred pravoslavne crkve u Livnu.

30. jula 1941. godine u jamu je bačeno 218 žena, devojaka i dece. Zanimljiv podatak je da je sam pad u jamu sa čak 46 metara preživelo dosta žena. Kako je to moguće pitaju se mnogi? Pa samo dno jame nije ravno nego ide ukoso na dole, tako da je to jedan od razloga zašto su ljudi preživeli, drugi se odnosi na to što je jama u dubokoj šumi i svo ono lišće se godinama taložilo na dnu jame te ublažilo pad mnogima. Međutim ustaše su to vrlo dobro znale tako da su patrole danima proveravali ima li preživelih u jami i nastavili da bacaju bombe i kamenje sa ciljem da ubiju i ono malo preživelih na dnu. Naravno, nisu sasvim uspeli u tome jer jama je ko pećina tj. jama i jeste jedna vrsta pećine, gde čovek može fino da se sakrije da ga ne pogodi šrapnel ili kamenčuga. Nažalost većinu koji su preživeli nisu dotukle ustaše nego glad a najviše žeđ ali o tome više u dokumentarcu da ne otkrivam baš sve. Posle 42 dana, iz jame je izvađeno živo četrnaestoro žena i dece. Kako su preživeli tih 42 dana to sam bog zna, a možda ni on, ali o tome pogledajte svedočenja preživelih u okviru emisije "Kvadratura kruga" čiji video sam takođe postavio. Inače, Budo Simonović je napisao knjigu "Ognjena Marija Livanjska" u kojoj je na osnovu iskaza preživelih i malobrojnih svedoka slikovito opisao muke žrtava. O zločinima se nakon rata ćutalo, zbog političke situacije i zarad bratstva i jedinstva.

Zaključak: Za razliku od dokumentarca "Evo naše dece" o stradanjima u jami Golubinka kod Međugorja, ovaj snimak o jami Ravni Dolac bi svakome preporučio da pogleda, jer nije baš tolko jeziv, a i tamo kod Mostara to je sve kamenjar, dok je ovde šuma, pada neka kišica, pa je mnogo lakše podneti te prizore, ili sam barem ja tako istripovo, nemojte mi šta zameriti jbga.

akhnaton

Quote from: Pizzobatto on 30-08-2018, 15:59:03
očigledno sve zabole ali neće o tome razumno da pričaju

ja kad ljudima kažem da američki istoričari smatraju da se prvi sukob Hrvata i Srba desio u 16. vijeku, oni i dalje drve što o Starčeviću, Paveliću, što o Amfilohiju i Hrizostemu, kurcu, palcu

skoro 500 godina bre

Koji istoričari? Koji radovi? Baš bih da pročitam. Ovako samo reko mi jedan čoek da mu reko drugi čoek.  Izvori, a ne bacanje koske, pa da se ujedamo do sutra.
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Truba

Aco Popara Zver

i šta ćeš sad, Komi, da mjeriš kome je veći?

Ugly MF

ok,eto pošto mora da seremo, ajd da sledeći rat vodimo bez upliva amera, rusa, nemaca, talijana, i ostalih pički materina, zaratimo i bez primirja se pocmekamo do poslednjeg vašeg ili našeg?
može?

mac

Kad se deca potuku i neko zaplače šta je prvo što dežurni odrasli pita decu? "Ko je prvi počeo"...

Hrundi V. Bakshi

Занимљива дискусија на дан кад су Хрвати пре 76 година убили чувеног српског сликара Саву Шумановића.

Мора да им се није допадао Савин импресионизам, иначе не би они...