• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Apokalipsa juče danas sutra - priredio Goran Skrobonja (2011)

Started by Mica Milovanovic, 20-05-2011, 11:40:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mica Milovanovic

Ako već postoji negde, na ovom topiku gde bi trebalo da bude nema prikaza nove antologije Gorana Skrobonje:

Ovo bi trebalo da je spisak priča:

Adrijan Sarajlija, "Berlin Bob"
Damir Mikloš, "Majka svih šuma"
Milivoj Anđelković, "Dvostruki razlog male braće"
Miloš Cvetković, "Rimejk"
Marijan Cvetanović, "Stavrofor Kiprijan"
Ranko Trifković, "Šume bosanske"
Darko Tuševljaković, "Napolju nema nikoga"
Nastasja Pisarev, "Pepeo je tiho zasipao grad i ovu, poslednju noć"
Biljana Malešević, "Četiri jahača evolucije"
Ilija Bakić, "Buđenje, creva, put"
Oto Oltvanji, "Budi mi silan i dobro mi stoj"
Aleksandar Gatalica, "Vek"
Slobodan Škerović, "Pisma vanzemaljcu"
Goran Skrobonja, "Marta"
Đorđe Pisarev, "In vitam aeternam"
Dejan Ognjanović, "Jama"
Sanja Pavošević Alisa, "Poslednja priča za svet"
Zoran Pešić Sigma, "Priča o maloj vrani"
Neda Mandić Spasojević, "Direrova poseta"
Petar Petrović, "Sisaj, sisaj, sisaj"
Pavle Zelić, "Dodiri"
Filip Rogović, "Ružni su nam unutarnji organi"
Ratko Radunović, "Pozna jesen u Lurdu"
Aleksandar Žiljak, "Čopor"
Vladimir Lazović i Ivan Nešić, "U temeljima"

Ja sam kupio juče u Cepterovoj knjižari u Knez Mihajlovoj, a ima i u BEOPOLIS-u - cena je, ako se ne varam, 999 dinara.

Treba to pročitati - 666 stranica...  :(
Mica

varvarin

Evo kako je sročena zvanična pozivnica organizatora (sajt ART-ANIMA):

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ

посвећено
,,СЛИПСТРИМ" КЊИЖЕВНОСТИ
КОЈА ПРЕЛАЗИ КОНВЕНЦИОНАЛНЕ ЖАНРОВСКЕ ГРАНИЦЕ ИЗМЕЂУ НАУЧНЕ И ЕПСКЕ ФАНТАСТИКЕ

у склопу Пројекта  ИСИДОРА НАС СЛУША

Учествују:

ГОРАН СКРОБОЊА и
аутори прича о смаку света
АПОКAЛИПСА јуче, данас, сутра
ЛАУРА БАРНА, модератор

у четвртак 26. маја  2011. године
у 19 часова
у Свечаној сали Градске општине Савски венац
Кнеза Милоша  69

varvarin

Dobro, braćo i zemljaci, čita li još neko ovo??  :!:

Mark

Nisam znao da je ovo izaslo! Narucujem odma...

EDIT  :P

Pa sta je ovo, na sajtu Paladina nista o ovom izdanju!  
                                                    :roll:
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Milosh

Eno ga Ghoul čita i komentariše na Animi... Ja sam počeo juče da čitam, ali neću da komentarišem dok ne dovršim sve...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Boban

zašto? dok ne dovršiš sve... zar nije svaka priča za sebe?

Uzgred; ovo je sutra:

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Milosh

Bez nekog posebnog razloga, a možda na kraju i ne bude tako, naročito ako mi se čitanje oduži iz nekog razloga... Do sada sam pročitao četiri priče, plus što sam još nekoliko čitao ranije u radnim verzijama.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Kunac

"zombi je mali žuti cvet"

varvarin

Sa ART-ANIMA  (kad već ovde nema prikaza):

Uspešna prva promocija "Apokalipse"
Saturday, 28 May 2011 08:49 |   
Prvo predstavljanje antologije slipstrim priča o smaku sveta "Apokalipsa juče, danas, sutra" održano je u četvrtak 26. maja u Svečanoj sali gradske opštine Savski venac.

Predstavljanje je organizovano u okviru književnog programa "Isidora nas sluša", koji vodi poznata književnica Laura Barna, a na promociji su učešće uzeli urednik antologije Goran Skrobonja, kao i nekoliko pisaca čije su priče zastupljene u antologiji: Slobodan Škerović, Darko Tuševljaković, Oto Oltvanji, Vladimir Lazović i Ivan Nešić, Nada Mandić-Spasojević, Sanja Pavošević i Miloš Cvetković.

Cilj ove veoma dobro posećene promocije bio je da se publici ujedno predstavi antologija priča, ali i književni slipstrim pravac, koji je u priličnoj meri nepoznanica domaćoj čitalačkoj javnosti. Goran Skrobonja, urednik i vlasnik izdavačke kuće Paladin, koja stoji iza objavljivanja antologije "Apokalipsa juče, danas, sutra", izlaganje je započeo u šaljivom maniru rekavši: "Radi se, zapravo, o onome što danas svi pišu u Srbiji, a ni ne znaju da pišu."

Skrobonja je naveo da je začetnik slipstrima američki pisac Brus Sterling, koji je tokom 90-ih godina tvrdio: "da je ono što on i većina drugih modernih mladih pisaca pišu, daleko od onoga što je ustaljeno kao žanr, bilo da se radi o naučnoj fantastici, bilo o epskoj ili nekim drugim žanrovima, već prelazi i zalazi duboko u ono što je karakteristično za tzv. glavnotokovsku književnost. On (Sterling) je smatrao da će ta vrsta književnosti, odnosno slipstrim, obeležiti početak 21. veka i pokazalo se da je to tačno", rekao je Skrobonja, koji je zatim istakao da je u Paladinovoj ediciji "Fraktali" do sada objavljeno 11 naslova koji pripadaju ovom pravcu, a da je antologija priča o smaku sveta, treća tematska slipstrim antologija domaćih autora.

"Apokalipsa" sadrži priče kako priznatih glavnotokovskih i žanrovskih pisaca, tako i mladih neafirmisanih autora. Upitan koliki rizik je predstavljalo objavljivanje neafirmisanih autora i hoće li takvo stanje uticati na isplativost projekta, Skrobonja je odgovorio da su rizici srazmerno mali, jer se ovakvi izdavački poduhvati i inače ne mogu isplatiti. Objasnio je da želi da pomogne mladim autorima u objavljivanju, jer u ovom trenutku na domaćem tržištu ne postoje specijalizovani časopisi za žanrovsku prozu, a časopisi koji su otvoreni za ovu vrstu književnosti po pravilu se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji i izlaze tek sporadično.

Na pitanje zašto u antologiji nije zastupljen Zoran Živković, svojevrsna paradigma srpske fantastike, Skrobonja je odgovorio da je prilikom pripremanja prve antologije priča uputio poziv poznatom srpskom piscu, ali da do saradnje ipak nije došlo.

Upitan zašto je za temu odabrao smak sveta, Skrobonja je rekao: "Smak sveta je tema koja je intrigantna uvek i mislim da svakog od nas na ovaj ili onaj način zanima. Prosto, pokušao sam da nađem temu koja bi najviše inspirisala pisce i pokazalo se da je ona zaista bila vrlo inspirativna." Po pozivu koji je uputio domaćim autorima fantastike, a u kome je tražio prozna ostvarenja na temu smaka sveta, stiglo je preko četrdeset priča, od kojih se 25 našlo u knjizi.

Nakon intervjua sa Skrobonjom, koji je vodila Laura Barna, publici su se predstavili prisutni pisci, ukratko govoreći o svojim pričama i čitajući odlomke iz njih.

Kunac

Krenuo sam polako da čitam. Stigao sam do treće priče. Gustiram...
"zombi je mali žuti cvet"

varvarin

http://www.art-anima.com/

Nesvakidašnja promocija "Apokalipse" večeras u DOB-u
06. jun  2011.

"Novo predstavljanje antologije priča o smaku sveta "Apokalipsa juče, danas, sutra", ali u nekonvencionalnom maniru - uz podršku Nenada Bekvalca i Aleksandra Radivojevića, autorskog dvojca TV emisije o filmu "Šok koridor" – biće održana 06. juna 2011. godine (21 čas) u Domu omladine Beograda, u okviru redovne tribine Društva ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić".

O antologiji će govoriti priređivač Goran Skrobonja i prisutni autori proznih dela zastupljenih u knjizi, dok će članovi "Šok koridora" predstaviti neka od najvažnijih kinematografskih ostvarenja koja obrađuju temu apokalipse..."

Perin

Quote from: zakk on 08-06-2011, 12:35:09

Da citiram šta sam Dušmanu preneo:

Quotepropustio si ženu koja je popila flajku pelinkovca zaostalu od prethodne promocije. onda je teturala pijana, napucavala se bekvalcu, pala tri puta u sali. pokušala je stepenicama da siđe ali smo je gurnuli u lift da ne slomi vrat pošto je lelujala na nogama. naravno pala je na stepenicama na izlazu, sreća na skrobonju. odatle je odšetala svojim putem...

Ah...obožavam žene koje padaju s nogu! :lol:

Perin

Jah, pročitao sam već utiske.... Nisam čitao nijednu priču, ali baš da je ovako loše, ne verujem. Gulove izjave treba uzimati s rezervom - njegovi aršini ne mogu da se mere ni sa Božjim :lol:

varvarin

Mrtva tišina. Danima.
Da poželi čovek da se javi makar Zosko!
Dobro, braćo i zemljaci: Ko je čitao - čitao je... Da li ima ocena? Da li se slažemo sa Ghoulovim viđenjem stvari?  Ne slažemo? Delimično slažemo?  Šta mislimo?
Ajde da kažemo popu - pop...
(A ako neko kaže da nije u redu da ovako pozivam na diskusiju - baš me briga!  :lol:)

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Boban

da, da... ghoul i dalje nema muda da udari stvarno već smara sa istim primedbama na istog čoveka iz dela u delo kao da mu je ta osoba ukrala nešto lično i samo njemu pripadajuće.

lilit

Gulov komentar je urnebesan. Ako ništa drugo, bar je mene navadio da kupim knjigu.  :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Mica Milovanovic

A inače ne bi kupila nešto što je Skrobonja izdao...  :(
Mica

lilit

ma dobro, ajde i gulu da dam malo kredita. možda se udostoji i ovde koju progovori...i ne bude više srca kamena. :lol:

varvarin

angel011

Quote from: lilit_depp on 21-06-2011, 12:01:19
Gulov komentar je urnebesan. Ako ništa drugo, bar je mene navadio da kupim knjigu.  :lol:

Verovatno će po "ma ne može baš toliko loše da bude!" da navadi još ponekog... Dobija li Ghoul procenat od prodaje?  :lol:
We're all mad here.

PTY

Pa, nadam se da će dobiti bar neku kintu, pošto već vidim najmanje tri ženskice sa ovog foruma koje će Apokalipsu inatno kupiti samo zbog najnovijeg mu blogovskog napisa o barbarogeniju Žiki Nikoliću.  :roll:

Eto, ispada da je Gula skroz lako mrzeti, ali stvarno je teško ne voleti ga.  :cry: :( 

angel011

Quote from: LiBeat on 23-06-2011, 20:31:13
Pa, nadam se da će dobiti bar neku kintu, pošto već vidim najmanje tri ženskice sa ovog foruma koje će Apokalipsu inatno kupiti samo zbog najnovijeg mu blogovskog napisa o barbarogeniju Žiki Nikoliću.  :roll:

Eto, ispada da je Gula skroz lako mrzeti, ali stvarno je teško ne voleti ga.  :cry: :( 

Evo i linka za taj post, sa sve Ghoulovom željom da je u Apokalipsu umesto Škerovića ušao Žika.

http://ljudska_splacina.com/2011/06/ljudskom-se-rodu-lose-pise-zivomir-zika.html
We're all mad here.

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Josephine

E, jbg, koliko god mu tekstovi zaista bili duhoviti, Gul ume i da razočara svojim nepromišljenim i neiskusnim percepcijama.

Na primer, šta mu tačno znači: "tipično žensko pismo at its most naive yet self-assured"?

Ili fora sa sektom žena sa dva prezimena i oformljavanjem sekte žena sa dva imena?

Kakve veze ima pol spisateljice i njena imena sa pričom?

Nisam pročitala sve priče iz Apokalipse, možda bih imala više pitanja. U svakom slučaju, dobiće i Gul utisak o njegovoj priči. Naravno, bez osvrtanja na pol pisca, jer šta je dođavola uopšte muško pismo?

Josephine

Dejan Ognjanović: Jama (pažnja: spojleri)

Ah, pročitah i ovo, muških ruku i mozga, delo, pa da dam svoj, irelevantni ženski osvrt.

Jama Dejana Ognjanovića Gula (vidi, dva imena!) je kratka priča objavljena u zbirci priča domaćih autorki i autora (Apokalipsa; juče, danas, sutra; priče o smaku sveta) sa apokaliptičnom tematikom.

Smak sveta je u Jami, doduše, samo u (stalnom) pokušaju, i činjenica da se ni ovog puta neće desiti postaje bolno jasna od samog početka i opisa vojnika.

Mistifikacija pojmova i događaja je autorova slaba tačka, kako se apokalipsa u priči pominje prerano, i to kao deo sasvim skrajnutog opisa simbola zla (,,kez idiota pred plamenim vetrovima apokalipse koji mu miluju lice").

Demistifikaciju koja bode oči (i intelekt) publike autor spretno obavlja i u dva kraća opisa atmosfere u kojima se pominju muve. One su, doduše, odličan način da se referira na prisustvo/poreklo sila zla, bez dodatnog objašnjavanja. Ko je shvatio, međutim, shvatio je i prvog puta. Ko nije, neće ni drugog, pa nema potrebe (ni stilske ni kognitivne) da se na muve radnja poziva dva puta. Fora je dobra samo kada se ispriča jednom, bez pojašnjavanja. U suprotnom se svodi samo na ,,ha, vidite kako sam dobar fazon smislio", te nepojmiljivo smara.

Kasnije u priči reč apokalipsa pominje se još nekoliko puta, što liči na autorovo nepoverenje ili u intelekt publike ili u kvalitet sopstvenog izraza. Osim toga, priča je o apokalipsi. Shvatili smo to iz naslova zbirke. Pominjanje konkretnog naziva nekoliko puta u priči oduzima joj misterioznost i primese užasa koje (ovakav) smak sveta sa sobom nosi. Priča mora da funkcioniše i van konteksta zbirke, a da bi tako bilo ona mora da pusti čitaoca da samostalno kroz nju živi (i umire), i apokalipsu oseti na svojoj koži, bez da mu je neko vrišti u lice.

Nesrazmerno mnogo prostora dato je ,,mučenju" pohvatanih... njih, gde od mučenja nema ni traga, ni glasa, ni krvi. I smešna je situacija u kojoj, očigledni sadista (što se vidi iz promišljanja postupaka mučenja i reakcija na predstojeći čin) sve vreme samo preti mučenjem i opisuje ga mučenom, sve uz požurivanje i izjave da nema vremena, a zapravo se početak procesa mučenja odlaže u beskraj.

Možda je nasleđe latino-američkih serija na ovim prostorima ostavilo traga (otezanje do pucanja moždanih kapilara), a  ne vidim ni svrhu mnogih autorovih kritika tuđih priča koje u negativnom kontekstu ističu ,,holivudizaciju" priča, kada njegova nosi isto breme.

Drugim rečima, načini mučenja su ovde sjajno opisani i izazivaju šok reakciju, koja je (i) kod mene retka. Razočaranje stupa kasnije, kada se ispostavlja da ničega od svega, osim previše pretnji, neće biti. Samo lajanje u prazno. Tu dobro početno postavljena motivacija likova pada na testu doslednosti. Sadistička jer sadista nije sproveo bar deo postupka, a mučenička jer mučeni nisu izdržali bar do nekog trenutka, budući da imaju važan cilj i da predstavljaju moćne sile mraka.

Dodatno, kasnije se komično ispostavlja da su zarobljenici ipak popustili pre vremena, iako je autor njihovo popuštanje pokušao da objasni činjenicom da je sve gotovo i da vojnici kasne na mesto događaja.

Priča ima dobru strukturu (zanimljiv uvod, pomalo otegnuta razrada i loš kraj/zaključak se razaznaju i omogućuju logično sklapanje kockica u glavi čitaoca) i relativno dobro (osim na pojedinim mestima) dopušta čitaocu da se identifikuje sa glavnim junakom.

Na ovom mestu postaje jasna autorova opaska o ,,ženskom" pismu u kritici druge priče. Jer ako ćemo priče iracionalno da delimo po polu pisca i da vršimo njihovu rodnu analizu, ovo je jedna kliše "muška" priča. Svi likovi su muškog roda, tematika je ratna, pička se pominje isključivo u kontekstu muškog uživanja i rajskih vrata za muškarce, penis kao simbol muške moći i najveće slabosti istovremeno, a i muškarci spasavaju svet od apokalipse. Ko bi drugi?

Zbog navedenih činjenica ova je priča prevashodno namenjena muškarcima. Ja ne mogu da pojmim (mogu, ali muškarci ga pojme lakše, verujem) bol koji proizvodi vrela igla provučena kroz uretru do prostate, ne mogu da osetim muški užitak prilikom seksa, teže mi je da se identifikujem sa militarističko-testosteronskim (izrazito holivudskim, btw) okruženjem, gde su svi likovi muškarci - super heroji koji spasavaju svet od neodređenog zla, najavljenog prisustvom muva i neobjašnjenih/nedefinisanih/nabacanih simbola, koji imaju ulogu samo da (opet holivudski) našminkaju scenu, bez doprinosa dubljem poimanju i značenju scenske postavke.

Kada čitalac pregrmi obećano ali fejk mučenje, dođe do jame i brda, preživi nevreme koje najavljuje dolazak zla, silazak nečastivog itd. (ovde moram da istaknem izuzetno dobre opise nevremena i uspešnu kreaciju atmosfere u čijoj se pozadini zaista oseća prisustvo nedefinisanog zla i straha) dočekuje ga izuzetno razočaravajuć i zbrzan kraj.

Šta se, dovraga, desilo? Kako je sve izmenjeno ulaskom junaka u krug? Šta je taj ulazak promenio, šta simbolizovao? Kakve veze imaju nabacane i haotične (kliše?) slike zvezda, brda, krvi itd. koje se smenjuju u glavi junaka prilikom ulaska u krug?

U stvari, ceo završetak izgleda nabacano i haotično. Ako je vojnik odabran da se bori protiv zla, bilo bi lepo da znamo zašto je tako. Ovako sve izgleda kao isterivanje đavola at its most naive yet self-assured opisu.

Jasno je da je u pitanju ,,generalna proba apokalipse" (još jedan bol u očima), čitalac bi voleo da mu se možda pojasne razlozi zašto je za silazak odabrana baš teritorija iz priče, kako su junaci spoznali da je rat samo pokriće, kako su došli u tu situaciju, ko su zarobljenici (oni), kako su odabrani, zašto je rat predstavljen kao pokriće i zašto je uopšte za silazak zla potrebno skrivanje (ok, jasno je da taj silazak očigledno može da se predupredi, ali zašto su sile zla odabrale baš takvu apokalipsu?)?

Za moj lični ukus, stil je previše krut, lišen suptilnih emocija i percepcija koje bi mogle da obogate gradnju atmosfere. Rečenice su odsečne i stroge, što se možda uklapa u militaristički milje, ali na kraju, na momente, ostavljaju utisak suvoparnog nabrajanja opisa (kao u uvodu, na primer).

Jama nije loša priča. Čitljiva je i prijemčiva. Logičke, motivacijske i sadržajne mane daju se ispraviti produžavanjem ovog, zapravo, predloška za priču.

Джон Рейнольдс

Pa upravo i jeste štos u tome što Gul svoje priče i roman(e) stavlja u jedan univerzum gde će (možda) šira slika biti otkrivena tek u narednim delima. Svaka priča i roman (trebalo bi da) ima nedorečenosti, ali će se neki delić slagalice pojaviti negde drugde, ali bez konkretnog pojašnjavanja. Ja znam za jadac jer sam učestvovao u fact-checkingu kako za Jamu tako i za neke buduće pisanije, ali je na čitaocima da otkriju ako hoće. Meni je taj postupak sasvim okej jer ko prati a ne za za foru, u nekom narednom delu će reći sebi - aha! pa ovo se nadovezuje na ono prethodno.

Kad smo već kod holivudizacije, najiritantnija tekovina iste jeste potreba da sve bude objašnjeno. Doduše, i žensko pismo je slično, ali o tome će Gul više reći kad i ako bude želeo.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Josephine

Jedno je nedorečenost, a drugo zbrzan kraj.

Žensko pismo ne postoji. Postoji stil koji se prodaje i zato istrajava.

Джон Рейнольдс

Jbt, habam ovde tastaturu, a Gul je na blogu napisao slično, samo detaljnije.  :x

QuoteAko ste voleli moj roman NAŽIVO, i ako su vas zaintrigirali hintovi šire priče okultnog bekgraunda koji moj protagonista nasluti, a o kome mu Adrijan nagovesti još ponešto ("spuštanje bogova u meso" itsl.) – e, ovo je moja prva priča koja razvija te nagoveštaje u nešto (malo) konkretnije. Njen narator, i njegov saradnik-pomoćnik Mladen, glavni su junaci romana-nastavka NAŽIVOG, pod naslovom PROKLETIJE (ne očekivati ga pre 2013.). Eto, koga zanima u kom pravcu će se PROKLETIJE razvijati, JAMA je pokazatelj.
Nekima će možda smetati što je narator u ovoj priči izrazito nesklon pokazivanju bilo kakve emocije ili suđenja, i što sva dešavanja opisuje jednim kliničkim, faktualističkim jezikom sasvim svesno operisanim od vrcavih dosetki, pošalica i vickastih zapažanja karakterističnih naročito za "too cool for school" naratore petparačke "književnosti".
Drugima će, pak, možda biti problem to što ova priča opisuje jednu bitku u ratu koji je počeo pre njenog početka, i koji se ne okončava njenim krajem, pa zato mnoge stvari ostaju u senci, ili jedva nagoveštene (tj. nedovoljno eksplicitno objašnjene).

Ipak, nadam se da će se naći poneko kome će goditi ova tematika i način na koji je obrađena. Lično smatram ovu priču svojom za sada najboljom (ne samo u Skrobonjinim zbirkama), pa vi vidite.

PS

Žensko pismo, dakle, ne postoji ali se prodaje i istrajava? xfoht
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Boban

Drugim rečima, Gul nam na kašičicu daje segmente iz svog romana Prokletije.
Ono što D ne ume lepo da objasni jeste da Gul nije dobar pisac, on solidno piše o stvarima na koje se pali, ali nema korespodenciju sa publikom koja ne obitava u njegovom univerzumu vrednosnih sudova. Nije čudo da je opis dolaska nečastivog kod njega uvek najživotniji deo.

Josephine

Da postoji "žensko" pismo, ja bih pisala njime.

Postoji stil koji se zlonamerno naziva "ženskim" pismom. I muškarci pišu gluposti, pa niko to ne zove "muškim" pismom.

Već sam napisala da je Jama predložak za priču. A po svemu sudeći, Gul se slaže sa mnom, samo što to još ne zna.

lilit

gule aj lav ju:

QuoteLično smatram ovu priču svojom za sada najboljom (ne samo u Skrobonjinim zbirkama), pa vi vidite.

mislim, ovo je ge-ni-jal-no!!!  xrofl

Джон Рейнольдс

Gul nije "dobar" pisac per se  :lol: ali je bar zanimljiv.

Čak, Bobane, mirne duše mogu reći da je meni kao pisac zanimljiv koliko i ti, samo na nešto drukčiji način. Ja sad ne znam da li ti lično misliš da si bolji pisac od njega, ali ja ću kao čitalac reći da ste "meni tu negde". Okej, postoji tu i činjenica to da često imam uvid u njegovo pisanje i pre nego što bude objavljeno (ali uostalom i sa Sinom je slična situacija, pa šta), te je tu i faktor subjektivnosti. Ali bih se pre osvrnuo na deo "Gul nije dobar pisac, on solidno piše o stvarima na koje se pali, ali nema korespodenciju sa publikom koja ne obitava u njegovom univerzumu vrednosnih sudova".

Na stranu to da "nije dobar pisac, ali (o nečemu ipak) solidno piše", ali Bobane zar misliš da ti imaš korespondenciju s publikom koja je van, da skratim, fandoma? Ti si prevashodno poznat kao pisac fantastike, ne vidim u čemu je sad problem s Gulovim pisanjem? Izostavimo njegove teorijske radove, naravno.

#Τζούτσε

Boban

Gul nije u stanju da piše o stvarima sa kojima se "politički" ne slaže. To je definicija slabog pisca.
Tebi Gulov pogled na svet prija, pa ti i njegova proza prija; nisu u prilici da spoznaš njenu ograničenost.

zakk

Pisac Goran Skrobonja objašnjava za ,,yellow cab" kako je, posle zbirki pripovedaka o televiziji i urbanim legendama, priredio antologiju priča o apokalipsi, ali i o svojim omiljenim smakovima sveta.

http://www.yc.rs/sr/magazine/intervjui/story/4578/Goran+Skrobonja%3A+Koncepti+ru%C5%A1enja+sveta.html
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Mark

Je li isla ova knjiga u normalnu distrubuciju?! Trazim je vec par meseci ali je u Pancevu ni jedna knjizara jos uvek nema ... :-(
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Mica Milovanovic

Mica

Bab Jaga

Pazarila sam knjigu na FFK. Otkada ste počeli dolaziti u Istru, puno lakše dolazim do vaših knjiga. Samo tako i nastavite!  :)
Ghoul fhtagn!

vope

Nakon pročitane Apokalipse i pregleda Gulovih osvrta moram reći da je čovjek dao potpuno tačne ocjene za prikazana djela. I nadam se da će "Prokletije" biti jednako dobre ako ne i bolje od "Jame" - nebi valjalo da se dobra ideja zasere...

Apejron

Pozivnica:

Promocija knjige priča na temu Apokalipse
(Izdavač: PALADIN, 2011)

Učestvuju:
Goran Skrobonja, urednik knjige
Jovan Ristić, književni kritičar
Trojica niških pisaca, zastupljenih u knjizi:
Zoran Pešić Sigma, Dejan Ognjanović i Marijan Cvetanović

Organizatori: SKC, NKC

Sala SKC-a (Šumatovačka bb, II sprat), 19.00

,,Strepnja od kataklizmičnog dogadjaja koji će dovesti do uništenja ljudske rase, bio on prirodno ili veštački izazvan, duboko je ukorenjena u svima nama i stoga nimalo ne čudi mračna opčinjenost razmišljanjem o njoj... Knjiga APOKALIPSA JUČE, DANAS, SUTRA – Priče o smaku sveta donosi izbor vrhunske savremene proze iz Srbije i regiona o ovoj večno zanimljivoj temi."
Ne boj se, ja sam sa tobom!

Ghoul

https://ljudska_splacina.com/

Berserker