• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Vrane napadaju na Novom Beogradu!

Started by Alexdelarge, 28-05-2011, 13:02:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

Vrane su počele da napadaju prolaznike u Novom Beogradu, blizu Geneks kule, a najviše ih ima u ulici Omladinskih brigada, gde su u krošnjama svile svoja gnezda, prenosi Studio B.

Prolaznici i stanari novobeogradskog bloka 33 u strahu izlaze na ulicu i kažu da su vrane postale agresivne, lete nisko, sleću na ljuljaške, automobile, a ne tako retko i napadaju.

Iako su stanari u strahu, stručnjaci objašnjavaju da je reč o prirodnoj pojavi, prenosi Studio B.

Vrane u proleće legu svoje mlade, štite ih i zbog toga su malo agresivnije. Kako nam objašnjavaju stručnjaci, one napadaju ljude u blizini gnezda, jer se boje za svoje mladunce. Jedino rešenje je izbegavanje takvih mesta.

(MONDO)
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

Kao kod Hičkoka: Na hiljade vrana "okupirale" Sarajevo

Sarajlije su sinoć bile zatečene prizorom kakav se mogao videti u Hičkokovim "Pticama", nakon što je nekoliko hiljada vrana zaposelo naselje Otoka.

Nakon ponoći kao da se veliki crni plašt spustio na ovaj deo Sarajeva, a ptice su bile svuda, na krovovima zgrada, na ulicama, na banderama, žicama, tramvajskim šinama, piše sarajevski portal "Klix.ba.

Ptice su se pojavile niotkuda i u velikim jatima brzo su zaposedale svaki pedalj Otoke.

Slučajni prolaznici koji su se u tom trenutku zatekli na ulici, svedočili su da ne samo da je prizor bio uznemiravajući, već da nije bilo jednostavno ni proći pored tako velikog broja ptica.

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanimljivosti/358731/Kao-kod-Hickoka-Na-hiljade-vrana-okupirale-Sarajevo

Truba

ma normala
ovo je na Otoci mislim a i vide se reklame za acu brukaša

nisu opasne
nekoliko puta sam se pjehe vraćao kući
bio sam u ribi
i bukvalno more vrana po podu... samo pljesneš rukama i pobjegnu
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Ghoul

Хичкоковска сцена у Београду

Испред Центра ,,Сава" сцена као из филма легендарног америчког редитеља Алфреда Хичкока! Вране су сат времена нападале пролазнике.
Један Београђанин снимио је нападе камером, а стручњаци кажу да ово није необично, јер у ово доба птице добијају младе и осећају потребу да их заштите.

Према речима Слободана Петрова, док је снимао врана је кренула на њега.
,,Није ме дотакла, али је слетела на ауто поред мене", прича Петров истичући да је управо ту и настао најдраматичнији део снимка, у којем птица нервозно кљуца по крову аутомобила.
Често се деси да птићи испадају из гнезда, па вране покушавају да их заштите од сваке потенцијалне опасности.

HORORIČAN SNIMAK OVDE:

http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/%D0%97%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D1%99%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/1596452/%D0%A5%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D1%83+%D0%91%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%83.html
https://ljudska_splacina.com/

Alexdelarge

Horor u Zemunu: Vrane kljucale prolaznike

Jato vrana juče je napalo četvoro građana u Zemunu, a među žrtvama je i dvoje zaposlenih u vrtiću "Čarolija".

Jedan od povređenih je Steva Šajn (31), koji je za "Kurir" rekao da su mu vrane kljucale i izgrebale glavu i da je bilo kao u Hičkokovom filmu "Ptice".

"Napale su me u dva navrata dok sam iznosio ambalažu od mleka iz vrtića. Išao sam do kontejnera kad su počele da grakću i lete iznad moje glave", rekao je Šajn i dodao da bi taj napad mogao da opiše kao nešto najstrašnije što je doživeo.
Povezane vesti

Vrane napadaju na Novom Beogradu!
    Hičkokove vrane napale Čačane

Prema njegovim rečima, prvi napad dogodio se u pet sati ujutro, a drugi je usledio oko 10 časova.

"Imao sam kapu na glavi, a one su me ponovo sačekale kod kontejnera i opet napale. Nisam znao šta drugo da radim nego da pozovem pomoć, ali niko nije izašao", rekao je Šajn i dodao da su mu vrane oborile kapu, a da ga je onda jedna kljucnula u glavu, a druga ogrebala kandžama.

ORNITOLOZI: ŠTITE PTIĆE KOJI UČE DA LETE

Napadi vrana nisu neobična pojava. Prema rečima stručnjaka, ptice na taj način štite svoje mlade i ta pojava traje nekoliko nedelja.

"Ovo je period kad mladi pokušavaju prve letove i dešava se da izlete iz gnezda pre nego što se spreme za let i padnu na asfalt ili u žbunje", rekao je Dragan Simić iz Lige za ornitološku akciju Srbije i savetuje ljude da se zaštite kapom ili šeširom.

http://mondo.rs/a905732/Info/Drustvo/Vrane-napadale-Zemunce.html

Mica Milovanovic

Ja sam pre par meseci prisustvovao sceni kad je vrana napala devojku u rektoratu (u prostoru između zgrada).
Sletela joj je na leđa i počela da je kljuca...
Vrlo neprijatno...
Mica

Scordisk

To su zapravo sive vrane i zovu se gačci (barem ih tako zovu u Beogradu i Zagrebu), i mnogo su simpatične životinje. Imaju koloniju u Bulevaru Revolucije (odnosno su imale, dok nisu isekli platane), pa je svako predveče izgledalo kao sumrak pred apokalpsu kada krenu da se vraćaju kući. Mnogo ih volim, a napadaju samo kada imaju mlade da zaštite. Jedna je čak mog komšiju ozbiljno iskljucala po glavi, ali šta će, jadne životinje, moraju da se adaptiraju na suživot sa stokom, pa su postale malo agresivnije...

Dybuk

Da, to, te sive!  :?

Gledala sam kako u zoloskom otimaju kosti od vukova i kidaju ono meso s njih. Uzasne, zastrasujuce spodobe. Podsecaju me na onaj crtani u dzungli gde se sve zivotinje plase ptice koja skakuce u ritmu muzike.

ps. mislim da su i zasticena vrsta, pa se osilile :(

Scordisk

Ma, preslatke su! Lepe, pametne, nadrkane i bez skrupula...

A to sam i ja video u zoo vrtu. Doduše, baš mi je utisak ostavio jedan gačak koji je proždirao pregaženog goluba na ulici, pa kako kola prođu, tako on ćapi neki organ iz otvorene utrobe, odleti na banderu i tamo ga na miru pojede...

Dybuk

Hahaha, a najjaci su mi naucnici koji iznalaze razloge za takvo ponasanje, kao, mladi, jea rajt! Kao za ajkule sto tvrde da ne jedu ljude nego od plivaca pomisle da su foke, aha aha mhmhm kako da ne! Tako i ove ptice...oportunisticki mesozderi i kanibali.

Scordisk

hahhaha, pa dobro, da, jeste malo nategnuta teorija. Ja više volim da mislim kako su gačci shvatili ono što već znaju i biciklisti i vozači i pešaci u Beogradu - ubij ili budi ubijen.

Alexdelarge

Аксентије Новаковић

Познато је да "јачи тлачи".
Од "модерног" човека су и птице јаче.
T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

mac

Prvo, nije ptica kanibal ako jede drugu pticu druge vrste, nego ako jede svoju vrstu. To je definicija. Inače, što stati kod klase životinja, što ne reći kanibal je životinja koja jede drugu životinju...

Drugo, ima valjda nekih stručnjaka, ronilaca, koji su svakodnevno blizu ajkulama, i valjda oni bolje znaju ponašanje ajkula od nas ovde? Možemo da sumnjamo koliko hoćemo, ali to je sumnja laika, u ravni onima koji sumnjaju u vakcine i globalno zagrevanje. Ako učene glave kažu da ajkule u globalu i u principu nisu zainteresovane za ljude, onda treba biti učena glava pa to smisleno dovoditi u pitanje.

Dybuk

Velike ptice su jace od svakog coveka, jer imaju ubojito oruzje (kljun, kandze) i napadaju iz vazduha :lol:

mac otkud znas da ne jedu svoju vrstu?

ptica je ptica, jel ja ne bih bila kanibal da jedem kineza ili eskima?

дејан

пре бих рекао да си расиста, а не канибал
...barcode never lies
FLA

Dybuk

Mda, primer moze i tako da se tumaci. :lol:

mac

Priča je bila o gačku koji jede goluba, na šta si ti rekla "kanibal". Nije bilo reči o gačku koji jedu gačka. O tome je reč. Možeš ti naknadno da uvedeš pretpostavku da gačak jede gačka, ali o tome pre nije bilo reči. Ako gačak jede gačka onda je kanibal.

Drugo, ne bih da budem Ghoul umesto Ghoula, ali neko osnovno znanje mora da bude jel'te osnova komunikacije. Homo sapiens je vrsta. Ptica je klasa. Gačak je vrsta. Golub je vrsta. Kinezi i Eskimi nisu vrste nego rase (u biologiji nepostojeća kategorija). Dakle kada jedinka vrste Homo sapiensa jede drugog homo spaiensa onda je kanibal. Kada gačak jede gačka, i golub goluba, onda su kanibali. Kada bilo ko navede jede bilo koga drugog navedenog onda nije kanibal, jer se kanibalizam definiše na nivou vrste.

Agota

Potrebno Vam je:
2,5 dl vinskog sirceta, 20 zrna bibera, dve kasike zacina od susenog povrca, 5 listova lovora, jedna sargarepa, jedan ociscen eskim, panceta, limun.
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Dybuk

Nisi Gul umesto Gula, samo si Mac :) Okej, imas pravo.

Ali ja volim da mislim da su i kanibali, makar to bila samo pogresna pretpostavka i odraz odbojnosti prema toj vrsti ptice...ili namerno preterivanje.

Meho Krljic

Ali onda bi kanibalizam bio i kad orao jede fazana ili tetreba, ili jastreb piliće. A nikada niko to nije posmatrao kao kanibalizam.

Agota

Dybuk

Quote from: Meho Krljic on 25-05-2016, 14:48:11
Ali onda bi kanibalizam bio i kad orao jede fazana ili tetreba, ili jastreb piliće. A nikada niko to nije posmatrao kao kanibalizam.

Tacno, i vec sam se slozila sa macom, ali nije mi to isto kao kad uporedis dve vrste koje zive u gradu i koje imaju slicne prehrambene navike (svastojedi) i slicne su velicine. S tim sto nisam videla goluba da jede meso ili napada druge ptice. I ljude.

Meho Krljic

Pa tim pre je intuitivno da su golub i gačac različiti, te legitiman ajtem na meniju onog drugog. Bar u slučaju gačca, jelte.

Аксентије Новаковић

Дај.
Није га напао орао или соко у некој дивљини па да не може да се одбрани, него сврака.
Свраке нападају беспомоћне јер осећају.
Зато сам и рекао да су модерни градски људи слабији од градских птица.
T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

Dybuk

Hmm, mozda bi ipak trebalo da budem zahvalna gačcima, kanibali ili ne :twisted: jer golubove verovatno "volim" jos manje.

Petronije

T2, svraka je treća vrsta. One su crno bele boje, viđao si ih sigurno. Ne verujem da napadaju ljude jer su plašljive.

Scordisk

Dosta manipulativnih laži o gačcima, našim sugrađanima!

Oni barem ne glasaju za naprednjake i ne pljuju po ulici!

Dybuk

Dobro, dobro, ima istine!

Slem i kevlar, i bog da te vidi! :lol:

Scordisk

Hahahha, pa da, šlem nije loša ideja.

Inače, evo za sve one koji hoće da naprave razliku (inače, stvarno ne znam zašto sive vrane zovu gačcima):

https://ucimobiologiju.wordpress.com/2013/12/12/svraka-gavran-vrana/

Boban

Nego, Meho, kad si ti poslednji put bio na Novom Beogradu?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Meho Krljic

Pre možda mesec i po dana. Ako se Ušće računa.

Boban

Meho Krljic

Pa, onda verovatno ima više od šest meseci. Mislim da sam bio na sastanku u SIV-u 3 negde u Aprilu ili Maju.

Boban

nemaš ti pojma šta je novi beograd...

Truba

Gdje ova Borča :D jel dobro kotira
možda vam postanem sused :D ako stric postane normalan :D hihihi
13 km od hrama svetog save mjerio sam
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

mac

Zar ti ne prezireš srbovanje? Kako ćeš jadan u Beogradu (i Srbiji) s takvim stavom?

Accuphase

Quote from: mac on 16-12-2019, 13:06:34
Zar ti ne prezireš srbovanje? Kako ćeš jadan u Beogradu (i Srbiji) s takvim stavom?

Well, možda nas samo zavlači?

Truba

pare ne poznaju naciju

ne znam da sam išta protiv Beograda rekao dapače jedina metropola od milana do kijeva od beča do atene na ovim prostorima

s druge strane srbi i hrvati su sada politički saveznici u BiH

itd

ali to što koristite jugokomunističku antihrvatsku propagandu u sadašnjem kontekstu to je pogrešno kao i vukova priča da su srbi svuda i svagdje

mac

Ja nisam svestan te propagande. Skoro da se uopšte i ne bavimo dešavanjima u okruženju (što se meni zapravo i ne sviđa, treba se biti svestan okruženja). Je li to o čemu pričaš nešto što se dešava u Srbiji, ili u BiH? Ili se možda to odnosi na ono što mi pričamo ovde na forumu?

Truba

U mene je sve općenito da me niko ne može tužiti

ne vrijedi gubiti vrijeme u ove božićne blagdane

Meho Krljic

Quote from: Boban on 16-12-2019, 12:26:03
nemaš ti pojma šta je novi beograd...

Evo, sad sam se vratio iz potrage za firmom registrovanom na jednoj adresi u Bulevaru Arsenija Čarnojevića. Bilo je to uzbudljivo provlačenje kolim akroz sve uže i uže prolaze između zgrada, praćenje egzotične matematike numerisanja ulaza  razgovora sa lokalnim stanovništvom. Firma, naravno, od svega ima samo (zaključana) PVC vrata lokala u kome nema ni jedan komad nameštaja, plus poštansko sanduče.

Truba

Hopovska ulica tu cu ja biti ako ga ne prenese opet...

Boban

meho, dok ne prenoćiš na Novaku ništa od spoznaje...

Meho Krljic

Da, pa... to se poslednji put dogodilo pre, recimo četvrt veka tako da, ostaću u tmini neznanja.

Bar imate vrane...

Boban

to je zato što imamo drveće, prirodu, svež vazduh...

saturnica

od kad sam doživjela napad vrana, na te ptice gledam s velikim respektom, ali i strahom. inače, do napada je došlo pod jako čudnim okolnostima i gotovo da spada u domenu fantastike. :shock:

Petronije

Može malo više detalja?!? Kad, kako, gde?