• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

POLITIKIN ZABAVNIK

Started by Boban, 08-11-2003, 20:00:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

džin tonik

Quote from: scallop on 09-10-2015, 13:15:33
Znam. Samo sam podsetio da fine osobe kao što si ti, Zosko, pa, evo i Linkin, čas posla zagade neki topik.

pa da, ne moze covjek ostaviti ni dva komentara na bilo kojoj temi bez da se ti ekspresno pojavis i zasmrdis. ali navikli smo...

scallop

Ma, daj, ja sam naivac.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

džin tonik

nisi ti naivac, samo imas rugobu od supruge od koje ocigledno ne mozes dalje od kuhinje i foruma...

mac

Eto, ipak troluješ. I kako posle da ti poklonimo pažnju kad kažeš nešto naizgled ozbiljno? Ne biva.

scallop

Quote from: - on 09-10-2015, 13:23:35
Quote from: scallop on 09-10-2015, 13:15:33
Znam. Samo sam podsetio da fine osobe kao što si ti, Zosko, pa, evo i Linkin, čas posla zagade neki topik.

pa da, ne moze covjek ostaviti ni dva komentara na bilo kojoj temi bez da se ti ekspresno pojavis i zasmrdis. ali navikli smo...

Kakve veze ima tvoj olfaktorni senzibilitet? Smrdiš i ti meni. Napašćeš Zelića a da nisi pročitao priču? Pun mi je torbak marginalaca koji se istresaju na onima koji imaju pristojan CV.

Ako postoji na ovom forumu administrator, prijavljujem Zoska za direktan napad na porodicu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Slobodna

Priča je citirana i dat je link ka njoj kako bi svi učesnici u raspravi mogli da je pročitaju i daju svoj sud o njoj. Zasad su je pročitale svega četiri osobe na ovom topiku, rekla bih: -, Scordisk, džimi gitara i moja malenkost; a samo jedna ju je detaljnije iskomentarisala.

Sramota je da zbog kumovsko-burazerskih veza mladi i talentovani ljudi u ovoj zemlji konstantno gube prilike i šanse, dok Politikin Zabavnik objavljuje ne samo malo lošije, već zaista loše priče. A stavovi "nije bilo boljih priča" su za mediokritete i one koji ne znaju koliko ovde dobrih pisaca i dobrih priča, zapravo, ima, samo nemaju nikakvu šansu da budu objavljeni bilo gde od svinjokolja i školjkastih lobija.

varvarin

Administrator spava.
Inače, kakve sam književne pobačaje čitao, ova priča uopšte nije toliko loša da zasluži sva ova  vegetarijansko- mrzovoljno - isprazna  izdrkavanja.
Ovo je najčudnija parafraza  "Starac i more", koju sam u životu video.  :)

mac

Čekaj bre, šta bi sa poređenjem sa ostalim pričama u poslednjih par dana? Kako stoji u poređenju s njima? Nije u redu da izdvojiš jedno iz celine, i onda kritikuješ to jedno.

Uzgred, "školjkasti lobi"? Kakve sad veze scallop ima sa vezom Zelić-Politikin Zabavnik?

Slobodna

@varvarin

Ah, pa naravno. I vi ste deo kumovsko-burazerske tradicije. Vaš glas se uopšte ne računa. I to pre svega jer "priča uopšte nije toliko loša" nije argument koji bi jedan kompetentni književnik trebalo da ostavlja kao utisak. Pre svega jer zvuči infantilno i neubedljivo. Nemate vi toliki autoritet da biste mogli da kažete "nije loša" i da vas svi poslušaju.

varvarin

Uopšte nemam autoritet.
Govorim u svoje ime.
I zato mislim da priča nije toliko loša.
Elem, izmamila mi je osmeh. Dovoljno za takvu priču?

džin tonik

Quote from: scallop on 09-10-2015, 13:37:52
Kakve veze ima tvoj olfaktorni senzibilitet? Smrdiš i ti meni. Napašćeš Zelića a da nisi pročitao priču? Pun mi je torbak marginalaca koji se istresaju na onima koji imaju pristojan CV.

Ako postoji na ovom forumu administrator, prijavljujem Zoska za direktan napad na porodicu.

ako ti je pun torbak, pa skalope, jedan lijepi infarkt sve rjesava, sta cu ti ja... :lol:

varvarin

Niko nije video Bobana?

Slobodna

Quote from: varvarin on 09-10-2015, 13:50:29
Uopšte nemam autoritet.
Govorim u svoje ime.
I zato mislim da priča nije toliko loša.
Elem, izmamila mi je osmeh. Dovoljno za takvu priču?

Poštujem. Ipak, niste objasnili zašto mislite da priča nije toliko loša. Nedostatak stručne argumentacije je najveća boljka vaše takozvane SF zajednice i književnog kruga u globalu.

Kao što rekoh, priča je citirana, svi imaju šansu da je iskomentarišu. Dopadanje i nedopadanje (kao i izmamljivanje osmeha) nisu argumenti za kvalitet priče, a ne bi trebalo da budu ni standardi Politikinog Zabavnika.

Mislite da je Vesna Rakić ovako rezonovala: "hm, ova priča mi izmamljuje osmeh, objaviću je"? ili "hm, ova priča je loša, ali nema boljih, objaviću je"? Ne budite smešni.

Ah, da - ni traženje administratora da briše topike nije argument. Samo glupost i kukavičluk.

Odbranite priču, ako smatrate da treba. Ne brišite topike i postove.

džin tonik

Quote from: varvarin on 09-10-2015, 13:52:47
Niko nije video Bobana?

trebalo bi nazvati bobana, bar telefone imamo...

scallop

Quote from: mac on 09-10-2015, 13:46:12

Uzgred, "školjkasti lobi"? Kakve sad veze scallop ima sa vezom Zelić-Politikin Zabavnik?

Naravno da nema, ali patologija je jasna. To što se Boban ne javlja, je dokaz da mu prisustvo Bobane odgovara.

scallop

Quote from: - on 09-10-2015, 13:50:53

ako ti je pun torbak, pa skalope, jedan lijepi infarkt sve rjesava, sta cu ti ja... :lol:

Suština je da mi za infarkt ne trebaš. Zato ću da te se otarasim po kratkom postupku. Ako te Boban ne počisti, onda mu je karakter pao na nulu, pa bar da svi znaju.

Slobodna

Quote from: scallop on 09-10-2015, 13:37:52
Pun mi je torbak marginalaca koji se istresaju na onima koji imaju pristojan CV

Marginalci su marginalci jer ih umreženi šljam takvima drži, a, posledično, samo šljam i ima "pristojan CV".

varvarin

Tražiti administratora zbog Zoska je stvar higijene.
Ako uzimam ZABAVNIK u ruke i priča mi izmami osmeh, ZABAVNIK je ispunio svrhu. Ne uzimam ga da bih nešto čerečio. (Mislim da naslov asocira na zabavu.)
Nije me priča oborila sa stolice, ali nisam to ni očekivao. Osmeh je dovoljan.
Ne izlazim na ulicu da čerečim tuđe priče. Posebno ne kratke.
Ako neko ima bolju priču, slobodno nek je pošalje ZABAVNIKU.

scallop

Slobodna

Quote from: varvarin on 09-10-2015, 14:01:32
Ako neko ima bolju priču, slobodno nek je pošalje ZABAVNIKU.

Pa da Vesna Rakić ne odgovori? Ili da odgovori sa "Da.."? Verujem da se pravite glupi, pre nego što to zaista jeste. Ili vaš kumovsko-burazerski mentalitet nikada nije osetio marginalizaciju na svojoj koži.

mac

Quote from: Slobodna on 09-10-2015, 13:55:20
Mislite da je Vesna Rakić ovako rezonovala: "hm, ova priča mi izmamljuje osmeh, objaviću je"? ili "hm, ova priča je loša, ali nema boljih, objaviću je"? Ne budite smešni.

Odbranite priču, ako smatrate da treba. Ne brišite topike i postove.

Šta je tu smešno? Argumentuj.

I kakve su bile priče iz prethodnih dana? Argumentuj.

Nego, onaj .doc fajl sa tvoje slike, da nije to neka priča koju Urednik neće da objavi?

džin tonik

Quote from: scallop on 09-10-2015, 14:00:19
Suština je da mi za infarkt ne trebaš. Zato ću da te se otarasim po kratkom postupku. Ako te Boban ne počisti, onda mu je karakter pao na nulu, pa bar da svi znaju.

dobro, ne trebam ti, ali ako se to slucajno promijeni, pozelis pomoc, uvijek sam ti na raspolaganju... bar sa savjetom. jesi li pokusao s litrom rakije? popijes i tko jebe zmaja. :lol:

varvarin

Slobodna, da li si poslala ZABAVNIKU išta vredno čitanja?

Slobodna

Da li je nešto vredno čitanja, to ocenjuje urednik. Ne mogu da vam kažem da li je bilo vredno čitanja, ali mogu da kažem da sam poslala. Nije stvar u tome da li je ono što sam poslala vredno čitanja ili objavljivanja, stvar je u nepoštovanju i toj marginalizaciji koju sam zauzvrat dobila. Zna se kako se odgovara na mejl i zna se kako se poštuje tuđ trud. Verovatno je trebalo da se potpišem kao Pavle Zelić pa da dobijem odgovor duži od "Da...".

mac

Možda je žena već čula za tebe?

Hoću reć, možda koliko god da je tvoja priča dobra urednica je neće objaviti jer specijalno potiče od tebe? Možda problem nije u Zeliću, nego u tvojoj reputaciji?

džin tonik

da, nije bitno sta se pise, vazno je tko pise! :lol:

macce, a gdje ti vidis da se netko poziva na "odbijenu pricu"? nesto mi izmice?

Meho Krljic

Zosko, danas si stvarno pao ispod svog, i inače jedva prihvatljivog nivoa komunikacije  :( :( :( Čim se D. pojavi, ovde se poludi, jebote.

Apropo slanja priča Zabavniku i odgovora koji se na ta slanja dobijaju, sasvim je moguće da urednik uopšte ne želi da se bavi pričama koje sam nije naručio, a blisko je pameti da će ih tražiti od Pavla, objavljivanog i promovisanog autora radije nego od rendom internet pisaca. Mislim, nisam nikada uređivao literarna izdanja, ali meni to deluje kao praksa bliska pameti.

džin tonik

Quote from: Meho Krljic on 09-10-2015, 14:29:42
Zosko, danas si stvarno pao ispod svog, i inače jedva prihvatljivog nivoa komunikacije  :( :( :( Čim se D. pojavi, ovde se poludi, jebote.

mehonjo, ne diskutiram sa govnima tipa skalop, tek sakom u celo, njihovim rijecnikom.

Slobodna

Ma dobro, Meho, i ti potičeš iz klase "intelektualaca", profesora, normalno je da to tebi izgleda blisko pameti. U stvari je daleko od pameti, jer posao urednika je da odgovara na pisma autora, pa makar i sa rečenicom "Izvinjavamo se, ali objavljujemo samo naručene priče".

Nebitno je koliko je Zelić objavljivan i uz pomoć kojih veza, bitno je da mu je priča loša i da nema razloga da bude objavljena u Zabavniku.

I ne morališi, molim te. Ne pristaje ti. Ni ti nemaš autoritet za to.

džin tonik

Apropo slanja priča Zabavniku i odgovora koji se na ta slanja dobijaju, sasvim je moguće da urednik uopšte ne želi da se bavi pričama koje sam nije naručio, a blisko je pameti da će ih tražiti od Pavla, objavljivanog i promovisanog autora radije nego od rendom internet pisaca. Mislim, nisam nikada uređivao literarna izdanja, ali meni to deluje kao praksa bliska pameti.

sve to stoji, ali, izmice ti da se diskusija vodi o nacinu komunikacije, do cega ti je ocigledno stalo, ne odabiru prica.

Slobodna

Meho često zamenjuje teze. I uspeva mu, čini mi se.

Skrinšotovi su postavljeni sa razlogom. Tako to funkcioniše u zemlji Srbiji. Sramota.

Meho Krljic

Zaista misliš da je "moralisanje" da se nekom ukaže da truje javnu diskusiju ne samo ad hominem nego i napadima na porodicu?

I meni je blisko pameti ovo što sam rekao jer sam se bavio uređivanjem nekoliko publikacija u životu i ni jednom mi u opisu posla nije bilo da odgovaram na nenaručene podneske trećih lica. Što se tiče Pavla, ponoviću, čovek je objavljivan autor sa reputacijom koja ne počiva samo na kvalitetu priča već i na tome je li on spreman da napiše priču u određenom vremenskom roku, da se ona uklapa u određeni prostor i senzibilitet koji Zabavnik nudi i želi, je li spreman da onda nakon uredničkog komentara tu priču u još kraćem roku skrati i prilagodi komentarima itd. Pisanje za objavljivanje, pogotovo u periodičnoj publikaciji, je zanat koji se savladava a Pavle je neko za koga znamo da ima zanat u prstima pa je stoga prirodniji izbor nego neko za koga niti znamo kako će reagovati na komentar niti je li u stanju da poštuje rokove itd.

Quote from: Slobodna on 09-10-2015, 14:35:03
posao urednika je da odgovara na pisma autora, pa makar i sa rečenicom "Izvinjavamo se, ali objavljujemo samo naručene priče".

Hoću da kažem, posao urednika po mom iskustvu uopšte nije ovo navedeno (da ne pominjem da pravopisna greška u ovom navodu unapred sugeriše da autor koji šalje nenaručenu priču možda nije vredan mnogo cimanja). Posao urednika je uglavnom da planira i naručuje tekstove od ljudi koji mogu da isporuče materijal u određenom roku sa određenim nivoom kvaliteta, tako da se na njima posle ne mora raditi toliko da proces obrade zapreti da prekrši rokove i ugrozi željeni nivo publikacije. Većina publikacija ne odgovara na nenaručene tekstove, po mom iskustvu.

džin tonik

Quote from: Meho Krljic on 09-10-2015, 14:40:58
Zaista misliš da je "moralisanje" da se nekom ukaže da truje javnu diskusiju ne samo ad hominem nego i napadima na porodicu?

ne tek na porodicu, na osobno zdravlje. cuj, ako se skalop uzruja i pokosi ga nesto, ja happy. otvaram flasu najboljeg vina i festa!

džin tonik

Quote from: Slobodna on 09-10-2015, 14:39:51
Meho često zamenjuje teze. I uspeva mu, čini mi se.

Skrinšotovi su postavljeni sa razlogom. Tako to funkcioniše u zemlji Srbiji. Sramota.

skrenuo diskusiju na "odbijenu pricu", ali u mislima mu neumjesna komunikacija. covjek dobar u dusi, ne vidi se to, ali znamo ga. :roll:

Slobodna

Meho, vrati se na temu diskusije ili odustani od moralisanja. Ovog puta zaista nisam zainteresovana za zamene teza i sofizme.

Pročitaj prvi post u ovoj temi. Boban je javno pozvao sve koji žele da im se priče nađu u Zabavniku da mu ih pošalju na mejl. Tako se to radi. Sve transparentno, otvoreno, jasno i ljubazno.

U Zabavniku nigde ne piše da priče ne mogu da se šalju, da ih urednik ne čita, da Zabavnik objavljuje samo naručene priče. Dakle, posao urednika Zabavnika JESTE da čita mejlove i priče, a ako, pak, to nije u stanju ili smatra da mu to nije posao, onda da odgovori sa poštovanjem. Inače nije ni čovek ni urednik.

Zelić se ovde pominje samo u kontekstu osobe koja, očito, ima protekciju u Politici, a čija je priča u ovom Zabavniku loša i nedostojna Zabavnika.

scallop

Quote from: - on 09-10-2015, 14:34:51

mehonjo, ne diskutiram sa govnima tipa skalop, tek sakom u celo, njihovim rijecnikom.

Poslednji put pozivam administratora da interveniše. Zosko je prevazišao sve granice. Tražim da se banuje podmah i neopozivo.

Meho Krljic

Quote from: Slobodna on 09-10-2015, 14:49:03
Pročitaj prvi post u ovoj temi. Boban je javno pozvao sve koji žele da im se priče nađu u Zabavniku da mu ih pošalju na mejl. Tako se to radi. Sve transparentno, otvoreno, jasno i ljubazno.

Da.

Pre dvanaest godina.

Dvanaest godina.

To kao kad klinac klincu da kliker pa ovaj pita jel' to zauvek?

Quote from: Slobodna on 09-10-2015, 14:49:03U Zabavniku nigde ne piše da priče ne mogu da se šalju, da ih urednik ne čita, da Zabavnik objavljuje samo naručene priče.

Takođe ne piše ni da Zabavnik ne udomljava mačiće pa probaj da im odneseš nekoliko mačića i vidi kako će da reaguju. Mislim, ako se iko ovde bavi sofizmima, ovo bi bio solidan primer  :lol:

Quote from: Slobodna on 09-10-2015, 14:49:03Dakle, posao urednika Zabavnika JESTE da čita mejlove i priče, a ako, pak, to nije u stanju ili smatra da mu to nije posao, onda da odgovori sa poštovanjem. Inače nije ni čovek ni urednik.

Složiću se da je lepo da neko nekom odgovori s poštovanjem. Ali ne mislim da je posao urednika da odgovara na nenaručene podneske, to sam već rekao. Zabavnik nije fanzin. Da sam ja urednik tamo, ne bih odgovarao nikome kome se nisam prvi obratio jer je to razumno upravljanje mojim vremenom i zaštita od mnogih nestabilnih a nadobudnih internet-autora koji bi da polemišu sa urednikom o svojoj priči i zašto i kako i tako to, iako urednik nije njihov nastavnik na radionici kreativnog pisanja i ne treba svoje vreme da troši na to. Ovde bih naglasio da pričam generalno i da gorenavedeni epiteti ne treba da se odnose na tebe.

Quote from: Slobodna on 09-10-2015, 14:49:03Zelić se ovde pominje samo u kontekstu osobe koja, očito, ima protekciju u Politici, a čija je priča u ovom Zabavniku loša i nedostojna Zabavnika.

Pošto priču nisam čitao, kao ni druge priče koje Zabavnik inače objavljuje, naravno da o dostojnosti ne mogu da polemišem. Ali što se tiče "protekcije", reći ću još jednom: to što zoveš protekcijom meni deluje kao normalan urednički rad: nađi pouzdanog, reputabilnog autora, naruči mu priču, uredi, objavi. Zabavnik nije javno dobro pa da se podrazumeva da priče treba u njemu da objavljuje SVAKO, normalno je da urednik bira autore u populaciji već objavljivanih i poznatijih autora. To je, po mom iskustvu, deo urednčkih dužnosti, ne čekanje da se jave nasumični wannabejevi sa svih strana.

Meho Krljic

Takođe ću dodati da je šteta što će se i ovaj kratki život nove D.-ine inkarnacije svesti na ogorčenu borbu protiv vetrenjača koje većina nas zaista ne vidi. Moguće je da srpsku žanrovsku scenu guši nepotizam i kronizam ali Zabavnik je vrlo loš primer za tako nešto.  :(

džin tonik

Quote from: scallop on 09-10-2015, 14:51:09
Poslednji put pozivam administratora da interveniše. Zosko je prevazišao sve granice. Tražim da se banuje podmah i neopozivo.

sta ti to vrijedi, skalope? proslo vrijeme, doso rok, evo vraga, skok na skok! pa nes' zivjeti jos pet dana ili ponijeti u grob...

Slobodna

Žao mi je, Meho, koliko god da si mi drag, sada ideš na ignor u ovoj diskusiji. Preterao si ovog puta.

Politikin Zabavnik nije vlasništvo urednika, i da mu narušavaš ugled i tradiciju ophodeći se prema čitaocima i potencijalnim autorima kako si rekao da bi se ophodio (ne bi odgovarao na mejlove), u normalnoj državi, i da je zdrave pameti, dobio bi otkaz.

mac

Scallope, administratori nisu prisutni, to jest Boban nije prisutan, jer se za ove prilike samo on računa. Ako je nešto hitno probaj telefonom. Možda češće gleda poruke na fejsbuku, jer to iskoči na na ekranu mobilnog, za razliku od PM poruka na forumu, ali pošto nemaš nalog na FB onda je direktan telefon najefikasnija varijanta.

Slobodna

Quote from: Meho Krljic on 09-10-2015, 15:04:13
Takođe ću dodati da je šteta što će se i ovaj kratki život nove D.-ine inkarnacije svesti na ogorčenu borbu protiv vetrenjača koje većina nas zaista ne vidi. Moguće je da srpsku žanrovsku scenu guši nepotizam i kronizam ali Zabavnik je vrlo loš primer za tako nešto.  :(

Nije fer da se uključuješ u diskusiju, a da nisi pročitao priču. Još jedan razlog što ideš na ignor. (Ne)kvalitet te priče i skrinšotovi su NAJVEĆI dokaz da Zabavnik JESTE primer za nepotizam.

Slobodna

Quote from: mac on 09-10-2015, 15:06:37
Scallope, administratori nisu prisutni, to jest Boban nije prisutan, jer se za ove prilike samo on računa. Ako je nešto hitno probaj telefonom. Možda češće gleda poruke na fejsbuku, jer to iskoči na na ekranu mobilnog, za razliku od PM poruka na forumu, ali pošto nemaš nalog na FB onda je direktan telefon najefikasnija varijanta.

I velika crvena slova u poruci u kojoj se učesnik foruma naziva kučetom koje vrši nuždu naokolo, u svakoj aktuelnoj temi tog dana, zaslužuje neopoziv i trajan ban. Ipak, skalop je još uvek ovde, pa je baš nisko da ban traži za nekog drugog, ako je i njemu oprošten jedan (bar).

Meho Krljic

Quote from: Slobodna on 09-10-2015, 15:05:49
Žao mi je, Meho, koliko god da si mi drag, sada ideš na ignor u ovoj diskusiji. Preterao si ovog puta.

Politikin Zabavnik nije vlasništvo urednika, i da mu narušavaš ugled i tradiciju ophodeći se prema čitaocima i potencijalnim autorima kako si rekao da bi se ophodio (ne bi odgovarao na mejlove), u normalnoj državi, i da je zdrave pameti, dobio bi otkaz.

Ja ni u jednoj publikaciji gde sam radio kao urednik nisam dobio otkaz a radio sam otprilike onako kako sam gore opisao (uz naravno, već navedenu ogradu da nikada nisam uređivao prozne tekstove). Moguće je da je problem u odsustvu normalne zemlje i zdrave pameti, naravno. Ali kako god da okrenemo, to je praksa i tako se radi ovde: urednici nisu plaćeni da podučavaju nasumične likove sa interneta tome kako da napišu objavljivu priču. To se uči na kursevima kreativnog pisanja i plaća se.

Quote from: Slobodna on 09-10-2015, 15:07:57
Quote from: Meho Krljic on 09-10-2015, 15:04:13

Nije fer da se uključuješ u diskusiju, a da nisi pročitao priču. Još jedan razlog što ideš na ignor. (Ne)kvalitet te priče i skrinšotovi su NAJVEĆI dokaz da Zabavnik JESTE primer za nepotizam.

Ne, primer za nepotizam bilo bi da vidimo negde priznanje urednika kako kaže "Ubre, što ne valja ova Pavlova priča, ali nema veze, rod smo, a ko će kome nego svoj svome". Ovo što imamo nije dokaz već nagađanje i to od strane treće osobe koja je u određenom sukobu interesa jer je slala nenaručene tekstove, bila odbijena pa je razumljivo ljuta.

Slobodna

E, vidiš, sada si već maliciozan. Neka ti je na čast.

Nisam "nasumičan lik sa interneta" (imam objavljene priče), a i prošla sam kurs kreativnog pisanja kod učenika Zorana Živkovića. Dakle, formalni uslovi da mi se odgovori na mejl su ispunjeni.

A otkaz nisi dobio jer ste amateri i ti i država.

Slobodna

QuoteOvo što imamo nije dokaz već nagađanje i to od strane treće osobe koja je u određenom sukobu interesa jer je slala nenaručene tekstove, bila odbijena pa je razumljivo ljuta.

Pročitaj skrinšotove još jednom, pre nego što se izloguješ i nastaviš da o sebi misliš sve najlepše. Nisam odbijena, moja priča nije ni pročitana. Nikakav fidbek na nju nisam dobila. Ljuta sam zbog načina komunikacije i nepoštovanja. I to sam više puta istakla pričajući o zidu na koji autori nailaze kada žele da predstave svoje delo. Ne postoje kanali za to, vrata su zatvorena, osim ako nisi u lobiju, u stranci ili imaš vezu. O tome se ovde radi.

Slobodna

A rekla bih da si ovde ti, Meho, u najvećem sukobu interesa. Amater, a poštovan i toliko zastupljen. Naravno da ćeš da braniš sistem.

Nightflier

Zabavnik inače ne odgovara na mejlove i objavljuje samo naručene tekstove.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Slobodna

To zavisi od urednika, rekla bih. Dala sam Bobanov primer već. Dakle - ne "Zabavnik", već "urednik" objavljuje samo naručene priče i ne odgovara na mejlove.

A objavljivanje naručenih priča je najveća podloga za nepotizam i sada je sve još jasnije.

Meho Krljic

Jesi nasumičan lik sa interneta ako ti niko nije prvi tražio tekst. Meni su se javljali ljudi koji su bili objavljivani a bez toga da sam ih ja prethodno kontaktirao pa su bili uredno ignorisani jer mi se nisu uklapali u plan. Jednom sam odgovorio na tekst koji nisam naručio, jer sam imao vremena i volje, poslavši autoru natrag količinu komentara koja je prevazilazila dužinu onog što je napisao. Taj autor mi se više nikada nije javio.

Takođe, to što tvoja priča nije pročitana je možda naprosto zato što urednik ima drugog posla. Ponoviću: posao urednika nije da čeka da mu stignu nenaručene priče da bi ih čitao, ocenjivao i o njima polemisao sa autorom. Fidbek dobronamernim i diskusije željnim autorima koje nije sam pozvao da nešto napišu oduzima mu vreme koje treba da posveti stvarima koje jeste naručio.

Zid o kome pričaš možda postoji, naravno, ali po mom iskustvu stvari nikada nisu crno-bele u smislu da je za publikovanje jedino bitno da je neko poznat autor ili da je jedino bitno da dobro piše. Obično je u pitanju naprosto prirodna kombinacija nekoliko stvari: postojeće reputacije, demonstriranog zanatskog znanja i discipline u radu, minimalnog kvaliteta teksta. Često je minimalni kvalitet teksta najmanje važna stavka: pitaj ljude na Sagiti kojima sam bio urednik na Popboksu koliko sam im komentara i izmena slao nakon prvog drafta njihovih tekstova (doduše, verujem da si sa svima u svađi i da ne pričate) i koliko sam naglašavao da je bitno da se drže rokova i zadatog broja karaktera.

Kada si urednik uglavnom NE tražiš nove i neafirmisane, pogotovo ne zanatski nepotvrđene autore, osim ako ne radiš u publikaciji koja se upravo njima bavi (Zabavnik to, mislim, nije) jer to naprosto nije efikasno korišćenje resursa koje imaš na raspolaganju.