• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Filmska kritika

Started by S., 11-11-2003, 18:32:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

S.

Sta je dobra filmska kritika? Sta tekst koji treba da vas navede da (ne)pogledate neki film mora, a sta nikako ne sme da ima? Povod su, naravno, okacene kritike na Matrix Revolutions temi.

Plavi Skaut

Evo iz perspektive nekoga ko povremeno cita filmsku kritiku a redovno gleda na tv. sedmicno predstavljanje sto novih sto starih filmova. Ja idem linijom da je potrebno da mi predstavi film na zanimljiv, specifican, iskren nacin i jezikom koji mogu da razumijem..znaci trazim kriticara koji govori o filmu na mom nivou (ma kakav bio), moramo da se razumijemo..ako sam nasla takvog, i ako se zaista obistinilo ono o cemu pise dobije moje 100% povjerenje. Jedan takav je na sve tv. i do sada me zaista nije prevario ni jednom.
The Four Winds

S.

Znaci, kad jednom naidjes na nekog ciji se ukus uglavnom poklapa sa tvojim, verujes mu bez vece rezerve? Imam i ja jednog takvog (Mats iz GP), a sve je pocelo kad sam nakon nekoliko punih pogodaka shvatila da vredi i upamtiti ime coveka koji to pise. Meni je kritika dobra ukoliko je informativna, i osim minimalnih informacija o sadrzaju filma i glumcima ima poneku licnu opasku kriticara zasto mu/joj se film (nije) dopao. Medjutim, cini mi se da mi je najbitnije da je iskrena i nepretenciozna, da u tekstu ima mnogo vise o filmu, no sto ima kriticara samog.

Plavi Skaut

Veceras (ali prilicno kasno) mozes ako te zanima da pogledas Filmkrönikan na  SVT2, 00:10, kriticar je Orvar Säfström (moj covjek kojem vjerujem :!: )...ja mu potpuno vjerujem kada kaze da za njega nema veceg uzitka nego pogledati film, tipicni filmoljubac.
The Four Winds

David

Quote from: "S."Znaci, kad jednom naidjes na nekog ciji se ukus uglavnom poklapa sa tvojim, verujes mu bez vece rezerve? Imam i ja jednog takvog (Mats iz GP).

Da nije Mats Weman (ili tako nesto, ali sa 'W')?
Ako jeste - dobar kriticar (ne i moj omiljeni), preferancije uglavnom prema 'autorskom filmu'... Bio prije urednik u 'Nöjesguidenu'.

Quote from: "Freja"Veceras (ali prilicno kasno) mozes ako te zanima da pogledas Filmkrönikan na  SVT2, 00:10, kriticar je Orvar Säfström (moj covjek kojem vjerujem :!: )...ja mu potpuno vjerujem kada kaze da za njega nema veceg uzitka nego pogledati film, tipicni filmoljubac.

Kratka digresija (tip 'moram loma'  :wink: ):

Merdzana, dear, citao sam u jednom ovdasnjem (Hladna nasa, Merdzanina i moja, Sweden - za neupucene) filmskom casopisu misljenja raznih kriticara i drugih 'filmskih radnika' ( :roll: ) o recenom Orvaru, gdje ga razapinju zbog (otp.) 'infantilizacije u pristupu filmovima, u jedinoj specijalizovanoj emisiji na 'drzavnom' TV-programu, i to poslije jednog Fredrika Sahlina' (vodio emisiju prije njega, prije toga bio kriticar u 'Nöjesguidenu' - moj 'bachelor'). Ono sto bih ja o tome mogao reci, jedino je - ieste, takoie. Slazem(o) se (na gomile)...

Decko u poentiranju svojih kritika 'zavrsnom ocjenom' i nije tako los (to bi i moja sestogodisnja sestricina u vecini slucajeva ubola), ali je u slojevitosti/razradi kritike, poredeci ga sa ostalim kriticarima, jednostavno - tropa (bez 'ma non'; ne radi se 'razumljivosti' ili ne, da unaprijed otklonim dilemu).
Inace je cesto vidjiv po ulicama Möllana (alter + lumpen kraj; posto zivi u mom gradu), u skladu sa svojom nepretencioznoscu (eto, recimo da mu je to jedna od 'pozitivnih' odlika)...
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

Plavi Skaut

Quote from: "David

Merdzana, dear, citao sam u jednom ovdasnjem (Hladna nasa, Merdzanina i moja, Sweden - za neupucene) filmskom casopisu misljenja raznih kriticara i drugih 'filmskih radnika' ( :roll: ) o recenom Orvaru, gdje ga razapinju zbog (otp.) 'infantilizacije u pristupu filmovima, u jedinoj specijalizovanoj emisiji na 'drzavnom' TV-programu, i to poslije jednog Fredrika Sahlina' (vodio emisiju prije njega, prije toga bio kriticar u 'Nöjesguidenu' - moj 'bachelor'). Ono sto bih ja o tome mogao reci, jedino je - ieste, takoie. Slazem(o) se (na gomile)...

Decko u poentiranju svojih kritika 'zavrsnom ocjenom' i nije tako los (to bi i moja sestogodisnja sestricina u vecini slucajeva ubola), ali je u slojevitosti/razradi kritike, poredeci ga sa ostalim kriticarima, jednostavno - tropa (bez 'ma non'; ne radi se 'razumljivosti' ili ne, da unaprijed otklonim dilemu).
Inace je cesto vidjiv po ulicama Möllana (alter + lumpen kraj; posto zivi u mom gradu), u skladu sa svojom nepretencioznoscu (eto, recimo da mu je to jedna od 'pozitivnih' odlika)

----

Dejvi, dear, ja nemam nista od nekog filmskog kriticara koji je slojevit, razradjuje kritiku, intelektualan do besvijesti..takav jednostavno ne moze da zadrzi moju koncentraciju, jebiga, takva sam ..Orvarova tehnika jednostavnog jezika, jednostavnog predstavljenja filma na veoma prijatan nacin je meni dovoljna..kao sto sam napisala ja i on se slazemo. Mene ne zanima sta pisu o njemu drugi. Svako ima pravo na svoje misljenje
Ipak je nekakva refernca da je on (prilicno mlad 28god) dobio priliku takav-kakav je da vodi glavnu filmsku hroniku koja ima tradiciju 40god.
The Four Winds

Plavi Skaut

Jos jedna stvar, jos nisam cula da neko zna da popljuje tako fino, iskreno do kraja domaci-svedski film kao Orvar. Vecina svoju kritiku upakuje tako znalacki da ne mozes da odgonetnes je li film sranje ili je dobar.  :P
The Four Winds

BladeRunner

Nazalost, ne pratim toliko filmsku kritiku, osim one sa sajta
www.critics.com i tu i tamo dnevne novine, tako da mozda (sigurno) nisam nesto
pretjerano pozvan da pisem o tome, ali ajde (tema je zanimljiva).
       Mozda ne znam da definisem dobru filmsku kritiku, ali zato sam u
stanju da prepoznam tri osnovna tipa losih filmskih kritika.

1) "Ja sam kralj" - kriticar.

Sta on radi? Pa, dok kritikuje film on pomene bar deset drugih filmova,
sedam rezisera, jedno 150 glumaca itd. Uglavnom, sto covjek vise cita kritiku,
to vise shvata da taj 'kriticar' pise kako bi mi svi vidjeli kako je on
pogledao jako mnogo filmova, jer sve te silne reference na kraju obavezno
zaguse osnovni film koji se kritikuje. Uzgred, reference su gotovo uvjek na
filmovima koje je jako malo ljudi gledalo, cime je sam kriticar jos veci
kralj. Procenat azijskih (ili africkih) filmova koji se pominju
eksponencijalno raste sa isfoliranoscu kriticara. Jako cesta vrsta kriticara.

2) "Crno - bijelo" - kriticar.

Mrzim kriticare koji se totalno oduseve svakim dobrim filmom (dobro, mozda
je kontradiktorno, ali samo na prvi pogled). Takvi imaju jedno hiljadu
najboljih filmova svih vremena... i, naravno, hiljadu najgorih. Pravi kriticar
treba da se cuva izraza tipa : "genijalno", "remek-djelo", "najbolji film svih
vremena", "najgori film svih vremena" itd. Takvi izrazi se koriste jako
stedljivo i samo za ekstreme (tipa Matrix III, Cube II itd.). Naravno, jos su
gori anemicni kriticari koji se cak ne usudjuju da jasno i glasno kazu da li
je film dobar ili los, mada je taj tip kriticara dosta rjedji od ovog koga
opisujem. Mrzim takodje i neargumentovano pljuvanje po filmovima i recenice
tipa : "Vjerujte mi : film je grozan." Zvuci dobro i duhovito... ali to nije
ozbiljna filmska kritika.

3) "Cemu ovo sluzi... a uz to i ne radi" - kriticar

Ajd' ovo cu da objasnim na muzicki nacin. Izadje album Britni Spirs. Dobije
groznu kritiku. Proda se u 8-9 miliona primjeraka. Ko je tu lud? Kriticar! Svi
znamo da je Britni bezveze, ali kriticar ne treba da ima isto mjerilo za
Britni i za Joy Division. Prvo je pop muzika, i kroz tu prizmu treba
posmatrati njen album... a on je, sa te strane, odlican (bar koliko je grozan
sa one umjetnicke). To jako cesto rade sa filmovima. Recimo, oduseve se filmom
Pi, a onda napisu da je "Losi momci 2" zivi uzas. Pa, ako trazis korijene
filozofije egzistencionalizma u filmu "Losi momci 2", vjerovatno ces iz kina
da izadjes duboko razocaran... ali fora nije u tome. Pitanje je da li je to
zanimljiv, smislen, duhovit akcioni film, jer on TO treba da bude. Dakle, ne
volim kriticare koji nagrde svaki film tipa "Americka pita 3", "Otkacena
plavusa 2" itd. Mislim, nijedan od ovih filmova nisam gledao (niti mi pada na
pamet), ali i kad bi to uradio, probao bi da rezonujem kao americki retard -
tinejdzer, pa tek onda dao komentar da li valja ili ne. Dakle, dobar kriticar
treba da se poistovjeti sa ciljnom grupom filma. Valjda je svima jasno da "Hari
Poter" i "Gospodar prstenova" nemaju istu ciljnu grupu (nizak udarac).

Na kraju, sta je dobra filmska kritika? Kombinacija svega ovoga u razumnoj
mjeri. Da, filmski kriticar treba da bude nagledan filmova, ali ne mora da
pomene apsolutno svaki koji je gledao. Ako koristi reference, treba da budu,
uslovno receno, opste poznate. A i tada, ne treba pretjerivati sa
njima. Dalje, ne biti totalno anemican u kritici, ali se i ne odusevljavati
bez razloga. Dakle, dati razlog zasto je film takav kakav je, po misljenju
samog kriticara. Prosto. Biti duhovit i zanimljiv (suprotno od 'smoran'). I naravno, nemati iste kriterijume za djecije, akcione i SF filmove. To ubija kritiku (i onog ko je cita).

Ah da, zaboravio sam ono najvaznije. Pravi filmski kriticar mora da VOLI
film, a ne sebe u filmu. Mozda je ovaj post trebao da ima samo ovu recenicu,
sve ostalo dolazi kao posljedica toga. Pozdrav.

P.S.

QuoteDejvi, dear, ja nemam nista od nekog filmskog kriticara koji je slojevit, razradjuje kritiku, intelektualan do besvijesti..takav jednostavno ne moze da zadrzi moju koncentraciju, jebiga

Bravo  :) . Centar mete.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

johnson bronson

moj jedan ortak je kriticar filmova u jednom mesecnom listu. uveren je da je zaista u pravu i stvarno misli sve ono sto napise. jednom ga je neki distributer zvao da se zali sto im je ocrnio neki film i rekao mu da nista on o filmu ne zna. to je sve sto znam o filmskim kriticarima. vrlo malo zapravo. neki od filmova koje obozavam imaju uzasne kritike ili kritike koje govore o nekim potpuno levim stvarima. u principu, ono o cemu vi pricate, te vase baje vredne poverenja, pisu prikaze filmova, a ne kritike i to se obicno nalazi na tija sajtovi i dnevni magazinik. kritika je potpuno druga stvar.

Ghoul

Quote from: "johnson bronson"u principu, ono o cemu vi pricate, te vase baje vredne poverenja, pisu prikaze filmova, a ne kritike i to se obicno nalazi na tija sajtovi i dnevni magazinik. kritika je potpuno druga stvar.

mozda 'malo znas' o f. kritici, kako tvrdis, ali ovo ti je skroz na mestu.

govorim samo u svoje ime kad kazem sledece:
kad pominjem 'reference' ne cinim to da bih nekome nesto dokazivao, vec da bih ilustrovao poentu, priblizio/uporedio dozivljaj ili znacaj nekog filma, itsl.
e, sad, posto cesto pisem o opskurnim filmovima i kult autorima, i reference su takve.
ne mogu da uporedjujem s. tsukamotoa sa kurosawom samo zato sto prosecni srpski gledalac, koji se ne bavi filmom 'for a living', jedino za kurosavu kao japanskog rezisera zna [ako je malo vise artsy-fartsy, fest/pogled u svet pratilac, mozda je cuo jos za kobayashija, ozua i imamuru].
uostalom, i te reference treba da neupucenog citaoca navedu na filmove za koje nije cuo, a voleo bi da jeste, a ne da se sve vrti u krug davno poznatih i izvikanih naslova.

reference na druge, slicne filmove u kritici su jedan od najcescih nacina na koje saznajem za naslove koji bi me zanimali a za koje do tad drugacije nisam cuo.

a pisem onakve kritike kakve bih voleo da citam.
https://ljudska_splacina.com/

crippled_avenger

A jel imate neke primedbe na domace filmske kriticare? U cemu su dobri? Sta treba da poprave?
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

sandman

da se manu teatralnosti i preterano kritickih sasecanja u korenu domacih autora i pokusaju malo konstruktivniji pristup. da kritika stranog dela bude 3 nivoa edukativnija, u pogledu skromnog znanja prosecnog citaoca, a posebno u pogledu onoga sto se smatra za trajnu vrednost koju bi rado videli i u nekom domacem delu (edukativna za autore)...

Ghoul

Quote from: "SANdMAN"da se manu preterano kritickih sasecanja u korenu domacih autora i pokusaju malo konstruktivniji pristup.

mislis, politika: "ako je nas, hvali ga [ili barem, budi nezan...], ako je stranac - kolji ga' ?

sandman

Quote from: "ghoul"
mislis, politika: "ako je nas, hvali ga [ili barem, budi nezan...], ako je stranac - kolji ga' ?

vise to "budi nezniji"... cini mi se da domaca kritika dosta podcenjuje svoju edukacionu funkciju u pristupu autoru (i citaocu generalno). Kventin Tarantino sigurno nece uzeti da procita sta je Dimitrije Vojnov pisao o njemu, a neki mladi domaci umetnik posle svog prvenca moguce i da hoce...

Ghoul

tom mladom umetniku [hipoteticnom, jer nikog od novih srpskih rezisera ne bih nazvao umetnikom] bice korisnije da cuje zamerke nego [neosnovane, ili naduvane] hvalospeve svome delu.

inace ce da nastavi po starom, misleci da je to super.

druga je stvar kad se neko izivljava nad necijim filmom sa takvom zlobom i sadizmom i zgrazavanjem da se upitas za porive i mentalno zdravlje autora texta.

cini mi se, recimo, da su neki preterivali u tome kritikujuci TT SINDROM, koji je daleko od savrsenog, pa cak i odlicnog filma, ali svakako zasluzuje divljenje i zato sto postoji, i zato sto je takav kakv je uspeo da nastane u uslovima u kojima je nastao...

sandman

Quote from: "ghoul"tom mladom umetniku [hipoteticnom, jer nikog od novih srpskih rezisera ne bih nazvao umetnikom] bice korisnije da cuje zamerke nego [neosnovane, ili naduvane] hvalospeve svome delu.

inace ce da nastavi po starom, misleci da je to super.

sasvim si u pravu, ako bi nezniji pristup dosao kao izolovan potez pojedinca. kada bi se takav stav ustalio opsti manir iznosenja kritickog misljenja, ne verujem da bi ostalo mesta samozavaravanju kritikovanih, sem kod najautisticnijih. ali to su vec patoloske pojave...

Quote from: "ghoul"
druga je stvar kad se neko izivljava nad necijim filmom sa takvom zlobom i sadizmom i zgrazavanjem da se upitas za porive i mentalno zdravlje autora texta.

upravo. u velikoj vecini takvih kritika gotovo si pod utiskom kao da je reziser iz dana u dan presretao jadnog kriticara posle faksa i kinjio ga pred drugovima, otimao mu kusur iz dzepa, dolazio kuci da mu jede iz tanjira i kao najpodlija zlatokosa spavao u njegovom krevetu dok je nas jadnicak bez cebeta probeo noc na golom podu, sve podredjeno lukavom planu da na ustrb tog jadnog coveka snimi upravo taj jedan film... dok je zapravo realnost da su i kritikovani i kriticar deo umetnosti jedne banana zemlje ciji su najveci kulturni dometi oduvek svodili na ismevanje malogradjanskog duha nacije i dnevnu politiku koja je vekovima prakticno isto suplje presipanje...

johnson bronson

Quote from: "crippled_avenger"A jel imate neke primedbe na domace filmske kriticare? U cemu su dobri? Sta treba da poprave?

Stvarno ne pratim domacu filmsku kritiku, izlazi neki magazin koji se zove TOTAL FILM i zrlo je nekvalitetan. A najbolji covek ikad kod  nas a i sire ti je RANKO MUNITIC pa ako nadjete neke njegove publikacije videcete otprilike sta je kvalitetan filmski kriticar i analiticar. Jedini pravi.

johnson bronson

Quote from: "SANdMAN"dolazio kuci da mu jede iz tanjira i kao najpodlija zlatokosa spavao u njegovom krevetu

Sa njegovom devojkom i kevom!

Truman

bacih pogled na pop boks i ne mogu da verujem kakvo smeće od kritike: http://www.popboks.com/tekst.php?ID=8818

p.s. bacite sajtove sa filmskom kritikom koje smatrate za dobre...
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Tex Murphy

Да ли би могао да елаборираш због чега овај врло добри текст сматраш смећем?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Milosh

Jao, još jedan od onih koji filmsku kritiku izgleda vrednuju na osnovu stepenja saglasnosti sa kritičarem...

Što se tiče preporuke, evo ga NAJBOLJI: http://outlawvern.com/
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Meho Krljic

Stvarno, Trumane, što je sad ovo smeće za neverovanje? Kristina je na malo prostora mnogo rekla, pošteno, kritički a bez ostrašćenosti. Tako valjda treba?

Truman

Zato što kao da smo gledali drugi film:
1. Nema nikakvih komičnih momenata. Publika se smejala jedino u stilu ''ovo je toliko glupo da se zbog toga smejem'' ( uz komentar - kakva glupost )
2. sama priča vezana za Zoricu ( njenu prošlost i zašto je takva kakva je ) je potpuno neubedljiva
3. scene u kojima se dešavaju ili ne dešavaju  nesrećni slučajevi su potpuno veštačke i niko od gledalaca u njih nije poverovao
4. seljani su toliko iskarikirani da su potpuno neuverljivi ( dobro, ovo je spomenula )
5. između glavnih junaka nema hemija. Posebno je besmislena poslednja scena u kojoj se oni ljube ( kakav SPOILER! :mrgreen: ) a ženska ni ne pomera usta. Izveštačeniju intimnu scenu na filmu ne sećam se da sam video.
6. I na kraju autor kritike daje solidnu šesticu za ovo.

Izvinjavam se ako je neko poštovalac kritike autorke, nije mi cilj bio da uvredim ali zaista ne mogu da razumem tako patronistički stav prema nekim filmovima. Ovo nije prvi put na po boksu da sam neprijatno iznenađen...

Milosh

Nema potrebe da se izvinjavaš, ja sam pre svega reagovao zbog odnosa spram kritike generalno, a ne zbog konkretne autorke. Meni su među omiljenim upravo oni kritičari sa kojima se često ne složim po pitanju nekog filma, ali zanimljiv mi je njihov ugao gledanja, koji onda i meni pruža još jednu perspektivu da sagledam film, makar se i opet ne složio (zato sam i pomenuo upravo Verna). Elem, primeti da ti u tvojim razlozima zašto ti se film nije svideo uglavnom iznosiš subjektivne impresije (humor, hemija, ubedljivost), dok pomenuta kritičarka, iako ima znatno blagonakloniji subjektivni utisak o filmu, ipak iznosi i nekoliko zamerki koje deluju kao pokušaj da se film (koliko je to moguće) objektivnije sagleda, pa tako, paradoksalno, ispada kritičnija od tebe, iako joj se film više svideo.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

Tex Murphy

QuoteIzvinjavam se ako je neko poštovalac kritike autorke, nije mi cilj bio da uvredim ali zaista ne mogu da razumem tako patronistički stav prema nekim filmovima. Ovo nije prvi put na po boksu da sam neprijatno iznenađen...

Мени стварно није јасно чиме си непријатно изненађен. Што се неком допао филм који се теби не свиђа?
Genetski četnik

Truman

To se dešavalo i ranije, ali ne za ovakve gluposti...Jednostavno mi je neshvatljivo da ovako nešto ikome može dopasti. xyxy

Tex Murphy

Прошири хоризонте  :)
Genetski četnik

Ghoul

Quote from: Milosh on 30-03-2012, 01:21:14
Jao, još jedan od onih koji filmsku kritiku izgleda vrednuju na osnovu stepenja saglasnosti sa kritičarem...

a evo ga još jedan da ilustruje upravo ono što kod drugoga kritikuje!
ili možda oćeš reći da nemaš visok stepen saglasnosti sa ovim kritičarem?

Ghoul

Quote from: Харвестер on 30-03-2012, 15:04:47

Quote from: Харвестер on 30-03-2012, 14:56:21Мени стварно није јасно чиме си непријатно изненађен. Што се неком допао филм који се теби не свиђа?

da, kao što ti neprestano smaraš što se meni dopao ANTIHRIST!
umesto da proširiš svoje horizonte... :-x

Milosh

Quote from: Ghoul on 30-03-2012, 16:00:03
Quote from: Milosh on 30-03-2012, 01:21:14

a evo ga još jedan da ilustruje upravo ono što kod drugoga kritikuje!
ili možda oćeš reći da nemaš visok stepen saglasnosti sa ovim kritičarem?

Ne lupetaj, već bolje pročitaj moj naredni post.

Karl Rosman

Quote from: Truman on 30-03-2012, 14:21:21
Zato što kao da smo gledali drugi film:
1. Nema nikakvih komičnih momenata. Publika se smejala jedino u stilu ''ovo je toliko glupo da se zbog toga smejem'' ( uz komentar - kakva glupost )
2. sama priča vezana za Zoricu ( njenu prošlost i zašto je takva kakva je ) je potpuno neubedljiva
3. scene u kojima se dešavaju ili ne dešavaju  nesrećni slučajevi su potpuno veštačke i niko od gledalaca u njih nije poverovao
4. seljani su toliko iskarikirani da su potpuno neuverljivi ( dobro, ovo je spomenula )
5. između glavnih junaka nema hemija. Posebno je besmislena poslednja scena u kojoj se oni ljube ( kakav SPOILER! :mrgreen: ) a ženska ni ne pomera usta. Izveštačeniju intimnu scenu na filmu ne sećam se da sam video.
6. I na kraju autor kritike daje solidnu šesticu za ovo.

ali zaista ne mogu da razumem tako patronistički stav prema nekim filmovima.

Bravo!  :-|
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Kunac

Quote from: Truman on 29-03-2012, 23:10:41
bacih pogled na pop boks i ne mogu da verujem kakvo smeće od kritike: http://www.popboks.com/tekst.php?ID=8818

Znaš šta... ako želiš mesto na kome ćeš pronalaziti kritike sa kojima si 100% saglasan, možeš da uradiš samo jednu stvar. Pokreni sopstevni blog/sajt pa sam piši kritike. Toliko.
"zombi je mali žuti cvet"

Tex Murphy

Quote from: Kunac on 30-03-2012, 20:11:30

Znaš šta... ako želiš mesto na kome ćeš pronalaziti kritike sa kojima si 100% saglasan, možeš da uradiš samo jednu stvar. Pokreni sopstevni blog/sajt pa sam piši kritike. Toliko.

Потписујем!
Genetski četnik

Tex Murphy

Quote from: Ghoul on 30-03-2012, 16:02:09
Quote from: Харвестер on 30-03-2012, 15:04:47

Quote from: Харвестер on 30-03-2012, 14:56:21Мени стварно није јасно чиме си непријатно изненађен. Што се неком допао филм који се теби не свиђа?

da, kao što ti neprestano smaraš što se meni dopao ANTIHRIST!
umesto da proširiš svoje horizonte... :-x

Не потписујем!
Genetski četnik

Ghoul

Quote from: Харвестер on 30-03-2012, 23:12:06

Потписујем!

glupost.
ja sam pokrenuo blog, a opet, ne slažem se sa svih 100% kritika na njemu!

Tex Murphy

Аха, коначно си промијенио мишљење о Антихристу и Српском филму? Good for you!
Genetski četnik

Truman

1. Ne tražim takvo mesto
2. Za ozbiljno pisanje filmskih kritika ( u šta forumsko svakako ne spada ) nisam kompetentan
3. Tražim kritike koje smatram znalačkim i oštroumnim. Naravno da ne moramo da se slažemo oko svega, al neki minimum ipak mora da postoji.

shrike

Ali Kristina ima i znanje i oštroumnost.
"This is the worst kind of discrimination. The kind against me!"

Truman

Pa dobro sad, nisam čitao njene ranije kritike ( ili nisam zapamtio koje je pisala )...

Kunac

Quote from: Truman on 31-03-2012, 19:31:21
Pa dobro sad, nisam čitao njene ranije kritike ( ili nisam zapamtio koje je pisala )...
Zato postoji Google. Čovek za tren sazna sve što ga zanima.

Krisitna Đuković super piše, nažalost ređe nego što bi trebalo. Pored Popboksa, objavljivla je filmske kritike i u Filažu itd. Odgovrno tvrdim da je naša najbolja filmska kritičarka. Prikaz Crne Zorice je sasvim korektan, mada ne spada u njene bolje radove. Najviše volim one sočnije kada je neki film razgoropadi. U tom modu je nenadmašna.  :)

Father Jape

Njen tekst o Srpskom filmu je najbolji prikaz tog filma koji sam čitao.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Kunac

Kažem, najbolja je kada se razgoropadi...

Quote from: Truman on 31-03-2012, 19:23:593. Tražim kritike koje smatram znalačkim i oštroumnim. Naravno da ne moramo da se slažemo oko svega, al neki minimum ipak mora da postoji.
Svašta.

Ghoul

Truman

Kad već spomenu Rodžera Eberta u njegovu dobru reputaciju nisam sumnjao ( iako su me neke njegove kritike usled ispraznosti činile ravnodušnim ) sve dok nije nahvalio Anđelinin film. Sad sumnjam u svakog kritičara, koliko god da je uvažen.

Tex Murphy

Хм, сто посто сам сигуран да је Малтин првом Алиену дао ДВА и по (а не три и по) и да је био врло НЕблагонаклон према истом.
Genetski četnik

Tex Murphy

Куку, па он је бомбовао генијални БАСКЕТ ЦАСЕ 2!  :x :x
Genetski četnik

Tex Murphy

Пих, та Суспирија је прецијењена и тројка јој је ТАМАН.
Genetski četnik

Ghoul

Quote from: Harvester on 10-08-2012, 11:13:51
Хм, сто посто сам сигуран да је Малтин првом Алиену дао ДВА и по (а не три и по) и да је био врло НЕблагонаклон према истом.

u MOJE REČI sumnjaš, nesrećniče?!!

Alien (1979) C-117m. ***1/2
D: Ridley Scott.
Tom Skerritt, Sigourney Weaver, John Hurt,Ian Holm, Harry Dean Stanton, Yaphet Kotto, Veronica Cartwright.
Commercial spacecraftunwittingly takes on an alien being that wreaks merciless havoc on the crew. Space-age horror film reverts to 1950s formula, but unfolds at a deliberate pace, populates thestory with interesting, colorful characters, and plants its (genuine) shock moments with ex-ceptional skill. Imitated but seldom equaled. Screenplay by Dan O'Bannon, from his and Ronald Shusett's story; inspired by IT! THE TERROR FROM BEYOND SPACE. For 2003 reissue, Scott trimmed some material and added 4 1/2 m. of new footage, resulting in a 115m. movie. Followed by ALIENS.

Tex Murphy

Ево: Канда смо обојица били у праву, само што си ти имао новију информацију:

I'm often asked if I ever change my opinion of a movie. The answer is yes, and over the years I've edited Leonard Maltin's Movie Guide I've rewritten a number of entries, adjusting my ratings in the process.

Let's face it: some movies look better with the perspective of time on their side, and others don't hold up as well as they might. When I first saw Ridley Scott's "Alien" in 1979 I found it upsetting-being a highly squeamish person-and gave it a middling review, even though many other critics praised it. When it was reissued theatrically twenty-five years later I saw it again on a big screen and changed my mind. During those years I'd seen many imitators and ripoffs, and raised my threshold of endurance for ickiness. In that light, "Alien" seemed almost classical in its approach to suspense and scares. I realized I'd been wrong, and I completely revised my review, giving it ***1/2.

Genetski četnik

Васа С. Тајчић

Леонарда Малтина нисам читао, само сам гледао његово представљање филмова из Warner Bros. Gangsters Collection Volume 1 и учинио ми се симпатичним. Са неким његовим оцјенама се не бих уопште сложио али све је то ствар личних афинитета и аверзија као нпр. Докторова мрзовоља према драмама.
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."