• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Razni konkursi - gomila odasvud

Started by Boban, 29-06-2011, 23:35:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Anomander Rejk

Igor Ivanišević ( autor, između ostalih odličnih priča iz Nešto diše u mojoj torti i V-fantastične priče iz ravnice ) pobedio je na konkursu u Somboru i biće mu objavljena prva knjiga. Bravo Igore  xcheers :

Градска библиотека ,,Карло Бијелицки" из Сомбора у јулу 2020. године расписала је конкурс за издавање прве књиге аутора до 40 година у едицији Голуб. Према пропозицијама конкурса, рукописи су слати под шифром, а конкурс је закључен 15. августа 2020. године.
На конкурс је пристигло 62 рукописа. Жири, који је заседао у саставу Бранко Ћурчић, Драган Бабић и Ђорђе Мајсторовић, направио је ужи избор од три рукописа:
- "Ковалентне везе" Јована Родића,
- "Кућне гриње (и друге прашњаве приче)" Игора Иванишевића, и
- "Одеротине" Тијане Сладоје.
У наредној серији разматрања, жири је одлучио да награду Голуб за 2020. додели рукопису Кућне гриње (и друге прашњаве приче) Игора Иванишевића. Награда се састоји из објављивања књиге, дипломе и организовања промоције награђеног рукописа.
Збирка прича "Кућне гриње (и друге прашњаве приче)" Игора Иванишевића садржи шест обимних прича од којих неке иду ка форми новеле, како обимом, тако и захватом, али се и даље држе строго организованих обележја рукописа као целине. То су, пре свега, жанровска, тематска и мотивска повезаност прича – оне се усмеравају на сличне животне ситуације и међуљудске односе, али их посматрају из различитих углова и обрађују из различитих ракурса – као и уверљив стил којим аутор увезује засебне текстове у једну кохерентну збирку. Приче су подељене у више фрагмената који олакшавају читање и омогућују лакшу проходност и повезивање засебних делова који ступају у асоцијативну и интертекстуалну везу. Најзад, аутор се поиграва са временским оквирима својих прича, идући напред-назад у периоду од краја XIX до средине XX века, мапирајући најзначајније историјске догађаје тог доба, али и непрестано алудирајући на савремени тренутак, због чега се збирка Кућне гриње (и друге прашњаве приче) може читати и као документ прошлости и као белешка о садашњости.
Игор Иванишевић (Крагујевац, 1989), објавио је више кратких прича у периодици и зборницима (Нешто дише у мојој торти, V: фантастичне приче из равнице, Град уклетих, Нови свитак, Рукописи и Ubiq). Збирка Кућне гриње (и друге прашњаве приче) била је у најужем избору XVIII кола едиције ,,Првенац" Студентског културног центра Крагујевац. Живи и ради у Новом Саду.
Tajno pišem zbirke po kućama...

ALEKSIJE D.

Boban

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

ALEKSIJE D.

ALEKSIJE D.

Boban

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

ALEKSIJE D.

Nije moj primerak. Ja prvo izdanje delim džabe. Ono dvadeset prieraka što mi ostalo.

varvarin

Pretpostavljam da je ovde mesto za sledeću vest.

Nagrada "Branislav Nušić", koju Udruženje dramskih pisaca Srbije dodeljuje za najbolju dramu u Srbiji, za 2021. godinu pripala je našem kolegi Zoranu Stefanoviću, za dramu
"VALCER ZA OLGU".

Drama govori o poslednjim danima ruske carske porodice, iz sasvim posebnog ugla. Vest ne bi bila ovde da u drami nema dovoljno elemenata fantastike.
Imao sam zadovoljstvo da pročitam ovaj tekst. Meni se dopalo, na prvu loptu.  Voleo bih da vidim "Olgu" na pozornici.

Još neke detalje o drami imate ovde:

https://belegbg.wordpress.com/2021/12/18/rezultati-42-konkursa-za-nagradu-branislav-nusic/

Ana

Wow, kakva vest. Bravo, Zorane, čestitam!  xremyb

ALEKSIJE D.

NIje sad da se hvalim, ali u uži krug su ušla i moja MIsteriozna barikada....

Ana

Treba da se hvališ. Čestitke i tebi, Aleksije!

Kimura

Imam jedno neobično pitanje.  xrofl
Kada biste danas hteli da objavite fantastiku u Srbiji, čistu fantastiku bez flerta sa prozom glavnog toka, bez mačeva i zmajeva, bez folklornih motiva i slavne srpske istorije, kom izdavaču biste se obratili? :lol:

mac

Kakva je to čista fantastika bez mačeva i zmajeva? Ima li neki primer, da vidimo šta jeste, umesto šta nije?

Kimura

Ni ti nemaš ideju. Tako sam i mislila. :(

Onaj stari Sendmen

Nigde. Fantastika u Srbiji se svojevoljno i bez prisile prepakovala u glavni tok i umrla. Ostale su samo uspomene na pokojnika.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

mac

Kimura da li ti znaš šta je "čista fantastika", ili bi htela da ti mi kažemo? Ja sam mislio da znaš šta je to, a samo ti treba informacija koja izdavačka kuća to objavljuje. Ako znaš šta je, reci. Ne razumem se mnogo u izdavačke kuće, a ni u čiste fantastike, ali mogu bar da saznam od tebe šta je to čista fantastika, a u međuvremenu neko će možda da predloži i izdavačku kuću za to.

Kimura

Ako neko ima smislen i dobronameran odgovor na moje pitanje, molim da ga napiše.

mac

Ispada kao da ja ovde trolujem, ali istina je da ne razumem pitanje. A ititira me kad ne razumem nešto što drugi smatraju za očigledno. Tako da, cenio bih od bilo koga objašnjenje šta Kimura hoće da pita.

Kimura

Ako ne razumeš, ne razmeš. Ne mora se baš sve i svako na svetu razumeti. Možda se nađe neka dobra duša da ti objasni ''šta Kimura hoće da pita'', ali to nije verovatno. Pre ću ja dobiti odgovor na pitanje.  xrofl
Svakako možeš i bez tog objašnjenja, a ako želiš da troluješ - ko sam ja ti kvarim ugođaj!

džin tonik

meni se cita kao pitanje gdje objaviti "pravu" fantastiku, recimo nesto bas eksperimentalno, iskorak od aktualno ustaljene u trendu, van franshiza raznih, sto i je odlicje fantastike, ne tek stvari koje su takoreci izlizane, zmajeve, maceve, vilenjake, mitologiju klasicnu, alternativnu povijest, trilogije i kvadrologije, itd.
kao nesto za fanzine i sl., bas kreativno po talentu, bez obzira na trziste. sto bi zapravo trebalo financirati kakvo min. kulture ili min. kulture preko spec. casopisa, sagite.

mac

Nešto kao Živkovićeva Poslednja knjiga, gde autor ima knjigu u kojoj je autor koji istražuje knjigu? Živkoviću je par romana objavio Zavod za udžbenike, pa eto, možda oni vole to.

Onaj stari Sendmen

Kad postane doktor i Živković u isto vreme.  :evil:

Kimura

Onaj stari Sendmen