• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Nosferatu, phantom der nacht

Started by Rommel, 14-11-2003, 10:33:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Rommel

Oprostiti cete mi na ovome ali ostao sam impresioniran Herzogovim Nosferatuom...izvrstan remake velikog Murnauovog filma...mozda jedan od ponajboljih filmskih remakeova.....
zanimljivo je da ovaj nosferatu kao i kod murnaua nema zasiljene ocnjake kao u otocnim ili americkim verzijama istog cdovista....vec podsjeca na glodavca, stakora koji svojim ugrizom siri bolest...poput neke vrsti kuge......nekako mi se cini da je kontinentalni dio evrope imao puno vise sluha za ekranizaciju vampirskih tema nego li otocani ili
ameri (osim Murnaua i Herzoga tu je i Dreier)....mozda stoga jer u vecini zemalja europe postoje predaje o takvim pojavama koje cine jedan neizostavnim djelom kulturne bastine....a kad smo vec kod toga i Leptiricu smatram izvrsnim djelom (ne gledajuci sada produkcijske uvjete i mogucnosti)i znatno jacim  od citave gomile filmova na tu temu....

u ovih pet slika donosim razmisljanje samog nosferatua o svojoj sudbini....i moram priznati da mi je taj dio fascinantan...

2

3

ovdje je izrazito los prevod na engleski jer nosferatu kaze Smrt nije najgora upoznao sam je......a ne to that!!!....

4

5

a ovo je primjer jednog izvrsnog snimateljskog rada:

Ghoul

slazem se= herzogova verzija spada u najbolje rimejke ikada, odmah iza nove MUVE & STVORA.

on je jedan od retkih koji su dali psiholoski [a i fizicki!] ubedljiv portret stvora koji je 'ziveo' kroz vekove...

sasvim nevezano za ovo, a opet nekako i povezano= nedavno sam po 1. put gledao verziju GOLEMA iz 1920. i ne mogu da verujem koliko je to dobro! film je apsolutno u rangu nosferatua i vampyra, i 1 od NAJLEPSIH horora svih vremena, a u istorijama horora i raznim retrospektivama ili je preskocen ili zapostavljen...
https://ljudska_splacina.com/

Pajke

Na kaju cu morati da ga pogledam jos jednom...gad god se prica o nekom filmu ja ga moram ponovo pogledati...dakle, idemo po treci put! :)))

PS. Od odlicnih rimejka bih dodao i Invasion of the Body Snatchers od Kaufmana! :lol:  :wink:

Rommel

Quote from: "Pajke"Na kaju cu morati da ga pogledam jos jednom...gad god se prica o nekom filmu ja ga moram ponovo pogledati...dakle, idemo po treci put! :)))

PS. Od odlicnih rimejka bih dodao i Invasion of the Body Snatchers od Kaufmana! :lol:  :wink:
ih tesko ribu u vodu natjerati :lol:  :lol:  :lol:

Pajke

Boban

Quote from: "ghoul"sasvim nevezano za ovo, a opet nekako i povezano= nedavno sam po 1. put gledao verziju GOLEMA iz 1920. i ne mogu da verujem koliko je to dobro!

Ja sam sasvim siguran da ce se za sto godina od kinematografije XX veka pamtiti uglavnom ostvarnja do 1975. i mozda jos ponesto iz kasnijeg perioda, a ovi Alieni, Terminatori, Matrixi i slicne stvar su osudjene na zaborav. Siguran sam da ce ljudi XXII veka vise zeleti da gledaju npr. filmove francuskog crnog talasa nego holivudske megahitove.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Rommel

ocigledno herzogov nosferatu nije prosao kod bobana jer je snimljen 1979  :(  :(  :lol:

phuzzy

Ma da, i svi ce zaboraviti Rolling Stonese i ostalo americko djubre i slusati samo opskurne neo-jazz bendove iz Singapura jer tu leze prave vrednosti.  :P

Alien ovih dana puni cetvrt veka i daleko je od zaboravljanja, ne vidim zasto bi Alfavil imao vece sanse za dugorocno prezivljavanje od necega sto je i dalje zivo, a poseduje znacajne kvalitete.

Da si rekao Independence Day, jos bih se i slozio, to vec sada ljudi zaboravljaju, ali ne vidim kakvu to temeljnu prednost ima francuski crni talas nad americkim SF talasom s pocetka osamdesetih ili nad modernim holivudskim sajber-akcionim filmom.

Po istoj logici bi jeftina holivudska SF produkcija iz pedesetih trebalo da vec bude zaboravljena... a nije. Generalno ne ostaju toliko upamcena "vrhunska umetnicka dela", vec filmovi koji ili donose nesto novo u jeziku filmskog izrazavanja ili postavljaju/utvrdjuju neke filmske/zanrovske arhetipove. Mada, ima nas raznih, pa ce razliciti ljudi razlicite stvari pamtiti.

Uzgred, nevezano, a opet blize temi: jel' Wampyr onaj film u kome glavni junak tokom citavog filma vucara okolo knjizicu sa informacijama o vampirima i svaki pogodan trenutak koristi da sedne i iscita po stranu-dve?  :!:

Rommel

Quote from: "phuzzy"

Uzgred, nevezano, a opet blize temi: jel' Wampyr onaj film u kome glavni junak tokom citavog filma vucara okolo knjizicu sa informacijama o vampirima i svaki pogodan trenutak koristi da sedne i iscita po stranu-dve?  :!:
Da to je Vampyr

Truba

Quote from: "Rommel"

Da to je Vampyr

ako kome treba na VHS-u
tu je majstor KOMI :!:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Boban

Ovo je mesec izvrtanja Bobanovih reci.
Da li je vredniji Alien serijal ili Paklena pomorandza?
Niti je sve napravljeno pre trideset i vise godina remek-delo, niti je sve nastalo kasnije sranje.
Mnogi filmovi koje sada volimo, volimo zbog vizuelnosti, ne zbog priče ili načina na koji je ta priča ispripovedana. Sa dolaskom novog doba, tehnologija uzima silovit zamah i za deset ili pedeset godina ne možemo ni da zamislimo šta će se sve snimati, ali je za očekivati da će vizuelnost koja nas sada opčinjuje biti daleko nadmašena.

Alien... hm... ja sam savremenik pomame za Alienom.
Polovina ljudi, u to pocetno doba, kada je pominjala taj film, pominjala je glavnu glumicu u zavrsnim scenama u gaćama. Ja sam prilično siguran da je ta polunaglašena erotika bar trećina popularnosti u osnovi imbecilnog filma sa gomilom maloumnih kretena koji se ponašaju nesuvislije od hrpe tinejdžera u hororima B produkcije sredinom osamdesetih.

Da se vratim na pitanje s početka: Alien ili Paklena pomorandža? Ja nemam nikakvu dilemu oko toga koji će film biti "popularniji" za 100 godina. Možda je moj problem s Alienom taj što mi je Sigurni Viver nakazno ružna i što mi je jednostavno gadno da je gledam. Kada su u četvrtom delu dodali onog mutanta Vinonu Rajder od koje mi se povraća pri samoj pomisli da je tako nešto žensko, definitivno sam raskristio s tim serijalom.

Ghoul

holy moly...!

1 od vizuelno najoriginalnijih i najbogatijih filmova i do tada i od tada i ikada, sa scenama i prizorima i vizuelnim resenjima nikad vidjenim = a popularnost filma i kultni status zasnovan na kratkom prizoru na samom kraju filma u kome se neko zensko vidi u gacama!

pa jebote, da je popularnost i kvalitet tog filma zasnovana na tome sto se neko [pa bila to i sigurni] nacas vidi U GACAMA, to bi bio krajnji i neopozivi razlog da se ljudska vrsta bespovratno istrebi da vise ne zagadjuje vasionu!

s kojim li se ti ljudima druzis, kad je 'polovina' njih u alienu od svega ostalog kao kvalitet zapazila samo zensku u gacama ???!!![kojih je, uzgred, u filmovima 70ih bilo u svakom drugom filmu, pa cak i bez gaca, ali se tih filmova niko vise ne seca... ima, recimo, 1 sa ursulom anders, svakako jebozovnijom zenskom od sigurni, u kome je ona gola bukvalno ceo film /a film je krimic, a ne erotski!/ i da me ubijes ako pamtim kako se zvao]

Boban

Vizuelnost nije dovoljna da filmu obezbedi besmrtnost.
Zar Drakula 2000 ili onaj prethodni nisu vizuelno odradjeni neuporedivo bolje od nekih ranijih ostvarenja,
ali ce ih retko ko proglasiti za najbolje Drakule ikad snimljene.

Ono sto jeste u Alienu vrhunsko, to je GIGER. Možeš li da zamisliš kako bi izgledala Dina da su prihvatili Mebijusova scenografsko/kostimografska rešenja?

Rommel

Quote from: "ghoul"... ima, recimo, 1 sa ursulom anders, svakako jebozovnijom zenskom od sigurni, u kome je ona gola bukvalno ceo film /a film je krimic, a ne erotski!/ i da me ubijes ako pamtim kako se zvao]
ako se ne varam rijec je o krimicu Perfect Friday gdje su uz Andress (zanimljivo prezime -Undress :wink: ) i Stanley Baker i David Warner

johnson bronson

Murnaov Nosferatu je jedan od najboljih filmova ikad, a Horzogov je taman utoliko bolji zato sto ima zvuk. Golem, praski student, ne zaboravite 'M' sa peter lorre-jem, znaci skoro ceo nemacki ekspresionizam je jedan je od daleko najbolih ljudskih proizvoda ikada, kao renesansa u slikarstvu. Mnoga dostignuca iz dvadesetih i ranih tridesetih, kada je nemi film bio na vrhuncu, propala su uvodjenjem tona, i meni licno (nista licno momci), su ti stari 'horori'mnogo ubedljiviji i strasniji od vecine legendarnih horor serijala i sl. (i strasniji i strashniji).

Nije pitanje da li ce ovi posle nas da pamte Pomorandzu ili aliena jer ce neki da pamte jedno, a neki drugo, a neki sve; pitanje je po cemu ce NAS da pamte, sta cemo mi da im ostavimo u amanet, posebno boban i ghoul kao etablirani pisci koji objavljuju. razmisljajte malo o tome, pisci i ostali.

Hvala Rommelu za divnu temu koju pojedinci odmah uprskaju svojim sitnoposednickim interesima.

Herzogov nosferatu je divan, voloe bih da mi neko ko je citao ( a ne neko ko zna nekog ko je citao na netu isecak) kaze da li kod stokera uopste postoji opis zuba u vampira. znam da murnau nije imao kopirajt i da su ga (jos onda) docekali sa tuzbom pa je neke stvari izmenio, drakuli dao ime nosferatu i veliki deo radnje stavio na brod, herzog je samo sledio ovo. takodje je zanimljivo da je jedan od najubedljivijih filmova nemackog ekspresionizma koji se odlikuje ekstremnim zahvatima na scenografiji, jako pomerenim perspektivama i pre svega kamernom atmosferom studija - snimljen uglavnom na lokaciji i eksterijeru. eto malo, a herzog je samo sledio ovo i napravio jako dobar film, fascinantan sa klausom kinskim u glavnoj ulozi.

A ono sto mene fascinira (osim ursule andres) je nastasja, klausova kcerka.

johnson bronson

Quote from: "Boban"
Ono sto jeste u Alienu vrhunsko, to je GIGER. Možeš li da zamisliš kako bi izgledala Dina da su prihvatili Mebijusova scenografsko/kostimografska rešenja?

izgedala bi isto ovako jer je dino de laurentis zasro sabudzetom, zasro sa reziserom i zasro sa svim.

Get it? Igra reci, ono na kraju, vi pisci bi trebali da imate sluha za takve stvari.

johnson bronson

E a Bobane, ako ti je sigurni nakazno ruzna, jel si ocekivao da playboys playmates for the year 6000 voze rudarski brod kroz svemir. to je ko da kukas sto su ove ribe sto voze kamione grdne. zato ti pola ovih filmova ne valja, sto kastuju lepe i proporcionalne cice. koje uzgred budi receno, niko ni ne pamti.

A sto se tice izvrtanja reci jos mi se nisi javno izvinio za ono 'phuzzy-ev pulen' samo toliko.

Rommel

Quote from: "johnson bronson"
Herzogov nosferatu je divan, voloe bih da mi neko ko je citao ( a ne neko ko zna nekog ko je citao na netu isecak) kaze da li kod stokera uopste postoji opis zuba u vampira.

citah i imam i englesku i prevedenu verziju drakule...i mislim da nema opisa zuba kod drakule...ali je moguce (morao bih provjeriti) da postoji izraz tipa zario joj je OCNJAKE u vrat.....

phuzzy

Quote from: "Boban"Ja sam sasvim siguran da ce se za sto godina od kinematografije XX veka pamtiti uglavnom ostvarnja do 1975. i mozda jos ponesto iz kasnijeg perioda, a ovi Alieni, Terminatori, Matrixi i slicne stvar su osudjene na zaborav. Siguran sam da ce ljudi XXII veka vise zeleti da gledaju npr. filmove francuskog crnog talasa nego holivudske megahitove.

Koji deo ove (vrlo pretenciozne) izjave sam izvrnuo? Ne pitam svadje radi, nego me cisto zanima, da ne bih u buducnosti izvrtao izjave, vec da mi tvoj nacin izrazavanja bude jasniji. Jer meni ovde izgleda kao da si opljunuo skoro sve sto je nastalo posle '75, konkretno prozvao i osudio na zaborav Alien, Terminator i Matrix (a svaki od njih pojedinacno poseduje, po meni, kvalitete koji im obezbedjuju dugorocno pamcenje kod publike), i glorifikovao francuski crni talas, pljujuci holivudske megahitove.

Meni, iz neke moje /verovatno iskrivljene/ perspektive, nekako deluje da, osim ljudi koji se profesionalno bave filmom, malo ko od publike (i to obrazovanije publike) moze da ti nabroji neki znacajniji broj filmova francuskog crnog talasa, dok ce se svi setiti bar nekoliko "holivudskih megahitova" iz pedesetih, sezdesetih, a bogami i kasnije. Npr. "Gone With The Wind". Holivudski megahit i jedan od najboljih filmova ikada (sto, u ovom slucaju, nije pitanje ukusa, vec objektivne vrednosti - ja, konkretno, ne volim taj film, ali razumem da poseduje izuzetnu vrednost). Jos pedeset ili sto godina cekanja - sumnjam da ce mnogo sta izmeniti. Lako je nama sada da gledamo dvadesete i prozivamo pojedine filmove na nezaborav, pominjemo se nemackog ekspresionizma i generalno se puvamo poznavanjem istorije filma, kad je tokom tih istih dvadesetih snimljena svega sacica filmova - gledano danasnjim standardima. Danas se filmovi stancuju kao na pokretnoj traci, a to nije samo holivudski fenomen, vec se tako stancuju sirom sveta i postoji zagusenje koje obezbedjuje da pojedini filmovi sticu kultni status u pojedinim zemljama / subkulturama, iako su u mainstream tokovima potpuno anonimni i takvi ce i ostati.

Uzgred, nemam kod sebe sad knjigu (a provericu kasnije i ispraviti se ako gresim), ali Stoker opisuje Drakuline zube kao ostre i spicaste, ali ne govori tacno koji zubi su u pitanju, tj. ja sam stekao utisak da su svi ostri, nalik na ajkulu, a ne, npr. psa/vuka. Opis se javlja kada Dzonatan stize u zamak i vrata mu otvara sam Grof - ako neko ima roman pri ruci, moze i da proveri.

taurus-jor

Quote from: "Boban"Alien... hm... ja sam savremenik pomame za Alienom.
Polovina ljudi, u to pocetno doba, kada je pominjala taj film, pominjala je glavnu glumicu u zavrsnim scenama u gaćama. Ja sam prilično siguran da je ta polunaglašena erotika bar trećina popularnosti u osnovi imbecilnog filma sa gomilom maloumnih kretena koji se ponašaju nesuvislije od hrpe tinejdžera u hororima B produkcije sredinom osamdesetih.

A ja mislim da je Alien (prvi film isključivo) jedan od retkih filmova strave gde se likovi NE ponašaju kao gomila maloumnih kretena. Upravo suprotno. Recimo, famozna i večito kritikovana scena gde Ripli traga za mačkom umesto da bude sa kolegama uvek mi je bila razložna i humana. Šta je ljudskije od SAMILOSTI? Pretpostavljam da mačke nisu živa bića. Pretpostavjam da kućnog ljubimca treba ostaviti da zagine u eksploziji ili čeljustima čudovišta. Jebi ga, ja imam psa i NEMAM dilemu šta bih učinio.

Quote from: "Boban"Možda je moj problem s Alienom taj što mi je Sigurni Viver nakazno ružna i što mi je jednostavno gadno da je gledam. Kada su u četvrtom delu dodali onog mutanta Vinonu Rajder od koje mi se povraća pri samoj pomisli da je tako nešto žensko, definitivno sam raskristio s tim serijalom.

E, ovo je već milion puta poštenije. Izgled Sigurni Viver nema, ali baš NIKAKVE veze nema sa dramaturgijom filma Alien. On je, za razliku od miliona današnjih blokbastera ISPRIČAN odlično. (Reći da je u Alienu najveći Giger - ogromna je simplifikacija) Pri tom Alien NIJE blokbaster (zaradio je skoro cetiri puta manje od Zvezdanih ratova, Ajkule ili Bliskih susreta treće vrste - jedinih blokbastera u doba nastanka Aliena, 1979), niti je pravljen sa ambicijom da bude blokbaster. Velika lova se nije očekivala ni od Aliens, koji je snimljen 7 godina kasnije i to tako da sa može gledati kao da nije imao prethodnika. Razlog: nije se mnogo verovalo da će se publika sećati tog prethodnika.

Možda je pravi problem u tome što si SAVREMENIK POMAME ZA ALIENOM, pa se rodio otpor prema nečemu što gomila ljudi hvali. Meni je to sasvim razumljivo. Kritičarska i fanovska PROSERAVANJA su mi svojevremeno ogadila neke zbilja dobre filmove i bendove, koje sam otkrio tek mnogo godina kasnije.

Što se upoređivanja holivudskih filmova i crnog talasa tiče, postoji dobri i loši holivudski filmovi, a postoje isto tako dobri i loši filmovi crnog talasa, ali pošto Holivud DANAS odlikuju hiperprodukcija i eksploatacija, onda je on đavo. Dodaš tome reči "komercijalno" i "blokbaster" i dobiješ - crnog đavola i najlakšu metu za pljuvanje. Da li to znači da će loši filmovi crnog talasa biti dobri zato što nisu bili "blokbasteri"?

Quote from: "Ghoul"1 od vizuelno najoriginalnijih i najbogatijih filmova i do tada i od tada i ikada, sa scenama i prizorima i vizuelnim resenjima nikad vidjenim = a popularnost filma i kultni status zasnovan na kratkom prizoru na samom kraju filma u kome se neko zensko vidi u gacama!

pa jebote, da je popularnost i kvalitet tog filma zasnovana na tome sto se neko [pa bila to i sigurni] nacas vidi U GACAMA, to bi bio krajnji i neopozivi razlog da se ljudska vrsta bespovratno istrebi da vise ne zagadjuje vasionu!

s kojim li se ti ljudima druzis, kad je 'polovina' njih u alienu od svega ostalog kao kvalitet zapazila samo zensku u gacama ???!!![kojih je, uzgred, u filmovima 70ih bilo u svakom drugom filmu, pa cak i bez gaca, ali se tih filmova niko vise ne seca... ima, recimo, 1 sa ursulom anders, svakako jebozovnijom zenskom od sigurni, u kome je ona gola bukvalno ceo film /a film je krimic, a ne erotski!/ i da me ubijes ako pamtim kako se zvao]

Uze mi reč iz usta, o Ghoule.

Quote from: "Boban"Kada su u četvrtom delu dodali onog mutanta Vinonu Rajder od koje mi se povraća pri samoj pomisli da je tako nešto žensko, definitivno sam raskristio s tim serijalom.

A4 jeste govno, i Vinona Rajder u njemu glumi grozno, ali kritiku tog filma - i bilo kog filma - zasnivati na fizičkom izgledu glumaca...
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Rommel

Quote from: "Boban"Ja sam sasvim siguran da ce se za sto godina od kinematografije XX veka pamtiti uglavnom ostvarnja do 1975. i mozda jos ponesto iz kasnijeg perioda, a ovi Alieni, Terminatori, Matrixi i slicne stvar su osudjene na zaborav. Siguran sam da ce ljudi XXII veka vise zeleti da gledaju npr. filmove francuskog crnog talasa nego holivudske megahitove.

Koji deo ove (vrlo pretenciozne) izjave sam izvrnuo? Ne pitam svadje radi, nego me cisto zanima, da ne bih u buducnosti izvrtao izjave, vec da mi tvoj nacin izrazavanja bude jasniji. Jer meni ovde izgleda kao da si opljunuo skoro sve sto je nastalo posle '75, konkretno prozvao i osudio na zaborav Alien, Terminator i Matrix (a svaki od njih pojedinacno poseduje, po meni, kvalitete koji im obezbedjuju dugorocno pamcenje kod publike), i glorifikovao francuski crni talas, pljujuci holivudske megahitove.

Meni, iz neke moje /verovatno iskrivljene/ perspektive, nekako deluje da, osim ljudi koji se profesionalno bave filmom, malo ko od publike (i to obrazovanije publike) moze da ti nabroji neki znacajniji broj filmova francuskog crnog talasa, dok ce se svi setiti bar nekoliko "holivudskih megahitova" iz pedesetih, sezdesetih, a bogami i kasnije. Npr. "Gone With The Wind". Holivudski megahit i jedan od najboljih filmova ikada (sto, u ovom slucaju, nije pitanje ukusa, vec objektivne vrednosti - ja, konkretno, ne volim taj film, ali razumem da poseduje izuzetnu vrednost). Jos pedeset ili sto godina cekanja - sumnjam da ce mnogo sta izmeniti. Lako je nama sada da gledamo dvadesete i prozivamo pojedine filmove na nezaborav, pominjemo se nemackog ekspresionizma i generalno se puvamo poznavanjem istorije filma, kad je tokom tih istih dvadesetih snimljena svega sacica filmova - gledano danasnjim standardima. Danas se filmovi stancuju kao na pokretnoj traci, a to nije samo holivudski fenomen, vec se tako stancuju sirom sveta i postoji zagusenje koje obezbedjuje da pojedini filmovi sticu kultni status u pojedinim zemljama / subkulturama, iako su u mainstream tokovima potpuno anonimni i takvi ce i ostati.

Uzgred, nemam kod sebe sad knjigu (a provericu kasnije i ispraviti se ako gresim), ali Stoker opisuje Drakuline zube kao ostre i spicaste, ali ne govori tacno koji zubi su u pitanju, tj. ja sam stekao utisak da su svi ostri, nalik na ajkulu, a ne, npr. psa/vuka. Opis se javlja kada Dzonatan stize u zamak i vrata mu otvara sam Grof - ako neko ima roman pri ruci, moze i da proveri.
off the record - ne bavim se profesionalno (jos) filmom ali bih ti mogao nabrojati sve chabrolove filmove tako da ne stoji tvoja opaska o crnom valu...ali imas pravo sto se tice drakule jer
"The mouth so far as i could see it under the heavy moustache, was fixed and rather cruel looking, with peculiary sharp white teeth; these portruded over the lips, whose remarkable ruddiness showed astonishing vitality in a man of his years."
ali cijelu pricu o zubima zapoceo sam da bih ukazao da su i murnau i herzog prikazivali vampire kao stetocine koje sire zaraznu bolest a ne kao opasne ljubavnike kako su ostali zapamceni u izvedbama leea, langele, oldmana, pa i lugosija

phuzzy

Rekao sam "malo ko", i ti, eto, spadas u tu manjinu. Ja ne znam ni ko je bio Chabrol, kamoli da ti navedem neki njegov film, ali to verovatno samo znaci da sam ja neobrazovani selja.  :wink:

Heck, mozda smo stvarno ja i moje ograniceno obrazovanje u pitanju i ljudi masovno pamte Chabrolove filmove i ostatak crnog talasa, a ja se kao usamljeni rendzer palim na Aliene i Terminatore nemajuci predstavu gde leze prave vrednosti. No, ignorance is bliss, pa je meni, eto, lepo ovako.

---

P.S. Ne lezi vraze, odem ja da pogledam, kad ono... keve ti, aj' nabroj svih 66 Chabrolovih filmova?  :D

taurus-jor

I meni se cini. Moj posao je word processing. Kao pravnik ucen sam disciplini koja se zove tumacenje. Elem, nakon tumacenja Bobanove izjave, vidim tacno ono shto je Phuzzy primetio i dajem mu za pravo. Ne vidim da je ishta on izvrnuo. A tu je i Ghoulova primedba, koju sam vech citirao.

Ne moze se pretpostavljati shta je neko mislio, nego se sudi na osnovu onoga shto je taj NAPISAO ili REKAO. Umesto izjava koje zaista deluju pretenciozno, ja, kao i Phuzzy, molim Bobana za jasnochu izrazavanja, to jest za izrazavanje u kojem che ONO SHTO JE NAPISANO/RECENO TACNO ODRAZAVATI ONO SHTO SE MISLILO. Ne odustajem od toga - i to iskljucivo radi bolje komunikacije i sporazumevanja.

Boban

Možda je zapravo komunikacija među nama nemoguća jer sam ja beznadežno "podedio".

Rommel

---

P.S. Ne lezi vraze, odem ja da pogledam, kad ono... keve ti, aj' nabroj svih 66 Chabrolovih filmova?  :D
brat bratu...ne bi ni ja znao bas SVIH 66...ali dobru vecinu...najpoznatije svakako...s time da znam i druge predstavnike novog vala...tipa goddarda...chabrola sam izabrao kao osobnog favorita.....jer volim taj period kao i period americkog film noira na koji se novi val direktno nadovezao...dakle siodmak, huston, walsh, i ekipa....glupo je sada ispucati pitanja ...ali ocekujte uskoro na CINECOASTERU....nagradnom filskom kvizu....jasno je da ce pitanja vecim dijelom biti prema afinitetima sastavljaca :lol:  :lol: , ljudi smo, ne? :lol:

Rommel

Quote from: "johnson bronson"Herzogov nosferatu je divan, voloe bih da mi neko ko je citao ( a ne neko ko zna nekog ko je citao na netu isecak) kaze da li kod stokera uopste postoji opis zuba u vampira. znam da murnau nije imao kopirajt i da su ga (jos onda) docekali sa tuzbom pa je neke stvari izmenio, drakuli dao ime nosferatu i veliki deo radnje stavio na brod, herzog je samo sledio ovo. takodje je zanimljivo da je jedan od najubedljivijih filmova nemackog ekspresionizma koji se odlikuje ekstremnim zahvatima na scenografiji, jako pomerenim perspektivama i pre svega kamernom atmosferom studija - snimljen uglavnom na lokaciji i eksterijeru. eto malo, a herzog je samo sledio ovo i napravio jako dobar film, fascinantan sa klausom kinskim u glavnoj ulozi.

inace...nalazim to bitnim kod Herzoga je nosferatu ipak count dracula...osim u naslovu pojam nosferatu se pominje samo prilikom citanja povjesti vampirizma iz neke knjige gdje se nosferatu naziva Ne-mrtvi....

taurus-jor

Quote from: "Boban"Možda je zapravo komunikacija među nama nemoguća jer sam ja beznadežno "podedio".

Da te uteshim:
1. Nemash dovoljnu kilometrazu da budesh "deda".
2. Beznadezni su samo Amerikanci.

Pazi sad najnoviju vest (podaci stizu iz casa u cas):

BLACK HAWK DAWN - EPISODE III: TWO BLACK HAWK DAWN
Najmanje 12 ljudi je poginulo kada su se dva americka helikoptera tipa "crni soko" sudarila iznad irackog grada Mosula, a potom se srushila.
Do sudara je doshlo nakon shto je jedan od njih pogodjen iz rucnog bacaca. Jedan ocevidac tvrdi da su helikopteri nalazili jedan iznad drugog, da je raketom pogodjen donji, koji se potom propeo i udario u onaj iznad. Ako je ovo istina - neko je tamo potpuno odlepio. Jedan moj prijatelj, vojni strucnjak, kojeg sam zvao poshto san ovo procitao na Rojtersu, kaze da nije dozvoljeno da helikopteri lete jedan iznad drugog.

Boban

Quote from: "johnson bronson"A sto se tice izvrtanja reci jos mi se nisi javno izvinio za ono 'phuzzy-ev pulen' samo toliko.

Ajde mi reci kako se zove kanal koji protice pored Im Othfelda u Hanoveru pa ću razmisliti o obliku i stepenu izvinjenja.

sigismundus

da, impozantan monolog. filma se jedva sečam. no, znam kod kog majstora treba, da se javim za promašaj. i svoje neznalstvo. u svakom slučaju, kako su to dobre misli. znam, da se na ovom forumu ne voli anne rice, ali ona je na to pitanje odgovorila ovako. kad vampir dodje u tu sitauciju, da je izgubljen u vremenu, bez smisla u životu, kada je svaki dan jednak, onda nek proživi sa čovečjim bičem jedan vek. bez vampirskih trikova. upoznače smisao čovečjeg života, što ljudi žene, da unatoč svom kratkom veku stvaraju, ljube i maštajaju o nesmrtnosti. samo tako če vampir moči, da uoči svoje mesto u ustroju sveta in nači svoj smisao. i mislim, da u tome ima nešto.

sigismundus
onaj, koji sniva tudje snove

Rommel

Quote from: "sigismundus"da, impozantan monolog. filma se jedva sečam. no, znam kod kog majstora treba, da se javim za promašaj. i svoje neznalstvo. u svakom slučaju, kako su to dobre misli. znam, da se na ovom forumu ne voli anne rice, ali ona je na to pitanje odgovorila ovako. kad vampir dodje u tu sitauciju, da je izgubljen u vremenu, bez smisla u životu, kada je svaki dan jednak, onda nek proživi sa čovečjim bičem jedan vek. bez vampirskih trikova. upoznače smisao čovečjeg života, što ljudi žene, da unatoč svom kratkom veku stvaraju, ljube i maštajaju o nesmrtnosti. samo tako če vampir moči, da uoči svoje mesto u ustroju sveta in nači svoj smisao. i mislim, da u tome ima nešto.

sigismundus
da tako i herzogov dracula prica o uzasu kada ti je svaki dan u vjecnosti jednak tj...jednako uzaludan - futility....to je podudarno sa anne rice...
inace sigi procitao sam trilogiju o batmanu s draculom i dobra je ima izvrsnih ideja posebice doljmivo kada opisuju batmana probodenog kolcem kako lezi negdje u nistavilu i pati jer zedja za krvlju i zeli do nje a ne moze se maknuti....osudjen da vjecno pati...

johnson bronson

Quote from: "Boban"
Quote from: "johnson bronson"A sto se tice izvrtanja reci jos mi se nisi javno izvinio za ono 'phuzzy-ev pulen' samo toliko.

Ajde mi reci kako se zove kanal koji protice pored Im Othfelda u Hanoveru pa ću razmisliti o obliku i stepenu izvinjenja.

Ja i dalje CEKAM.

johnson bronson

toliko

johnson bronson

Her Rommel, dal ste proverili onaj konkretan izraz. Meni se ovakvi zubi mnogo vise svidjaju. Inace, ceo Karpenter je zasnovan na onim scenama sa broda kod murnaua.

Rommel

Quote from: "johnson bronson"Her Rommel, dal ste proverili onaj konkretan izraz. Meni se ovakvi zubi mnogo vise svidjaju. Inace, ceo Karpenter je zasnovan na onim scenama sa broda kod murnaua.
vjerojatno ti je promaklo ali stavio sam ovu recenicu koja dolazi prilikom prvog susreta dracule i harkera
"The mouth so far as i could see it under the heavy moustache, was fixed and rather cruel looking, with peculiary sharp white teeth; these portruded over the lips, whose remarkable ruddiness showed astonishing vitality in a man of his years."
-----------------------------------
peculiary sharp white teeth - teth je mnozina znaci zubi - a kako se nigdje ne spominju samo dva - logicno je za zakljuciti da je cijeli red u pitanju - pa phuzzy ima pravo usporedjujuci ih s ajkulinima....
inace i meni je ovaj raspored zubiju (murnau/herzog) orginalniji i bolji jer direktno asociraju na stakore - uzrocnike i prenosioce bolesti....a u filmu se nosferatu naziva i Der Rattenmeister - gospodar štakora

Pajke

Quote from: "ghoul"... ima, recimo, 1 sa ursulom anders, svakako jebozovnijom zenskom od sigurni, u kome je ona gola bukvalno ceo film /a film je krimic, a ne erotski!/ i da me ubijes ako pamtim kako se zvao]
ako se ne varam rijec je o krimicu Perfect Friday gdje su uz Andress (zanimljivo prezime -Undress :wink: ) i Stanley Baker i David Warner

Mogao si to sacuvati za kviz. :lol:  :wink:

Rommel

Quote from: "Pajke"

Mogao si to sacuvati za kviz. :lol:  :wink:
imamo mi aduta imamo.... :wink:

Ghoul

Quote from: "Rommel"Mogao si to sacuvati za kviz. :lol:  :wink:
imamo mi aduta imamo.... :wink:[/quote]

cekam vas ja, cekam...

kad ce vec jednom taj vas sajt /kviz / stagod  ?

Pajke

Quote from: "ghoul"

cekam vas ja, cekam...

kad ce vec jednom taj vas sajt /kviz / stagod  ?[/quote]

Dobra priprema je pola obavljenog posla! Sajt je uradjen pre 2 meseca, vise ima posla oko sajta i oko sistema za zaradu. Rommel i ja smo nas deo posla odavno uradili, treci clan brusi sitnice. Uskoro, jos samo malo....

Rommel

Quote from: "ghoul"

cekam vas ja, cekam...

kad ce vec jednom taj vas sajt /kviz / stagod  ?[/quote]
lose je ako samo cekas....brusi znanje jer...trebati ce ti  :wink:  :wink:

Ghoul

nista ne brini = ima se ovde sta raditi dok 'cekam'.

nego, hoce li nagrade biti malo legalnije [tj. dvd & stuff]?

i kad ce, otprilike, biti prva prilika da vas 'ojadim'?

Rommel

Quote from: "ghoul"nista ne brini = ima se ovde sta raditi dok 'cekam'.

nego, hoce li nagrade biti malo legalnije [tj. dvd & stuff]?

i kad ce, otprilike, biti prva prilika da vas 'ojadim'?
nagrade su prave...vjeruj na rjec...ali i konkurencija ce biti zesca pa sve sto ti mogu reci use your time wisely....what's left of it (do pocetka kviza...da ne bi bilo nesporazuma :lol:  :lol:  :lol: )

Pajke

Vise nego zesca jer ocekujemo najmanje 100.000 registrovanih ucesnika! Znam da zvuci preterano, ali ni priblizno cifri koju stvarno ocekujemo...naravno, stvar je u sistemu kako ih dovuci a za to je zaduzen treci clan koji ima itekako iskustva.

Uostalom, evo cime covek sam upravlja:
www.nalox.com

Rommel

Quote from: "Pajke"Vise nego zesca jer ocekujemo najmanje 100.000 registrovanih ucesnika! Znam da zvuci preterano, ali ni priblizno cifri koju stvarno ocekujemo...naravno, stvar je u sistemu kako ih dovuci a za to je zaduzen treci clan koji ima itekako iskustva.

www.nalox.com
vidi se da uzbudjenje raste.....natjecatelji postaju nestrpljivi....to je dobar znak, a pajke mon ami? :wink:

Pajke

Quote from: "Pajke"Vise nego zesca jer ocekujemo najmanje 100.000 registrovanih ucesnika! Znam da zvuci preterano, ali ni priblizno cifri koju stvarno ocekujemo...naravno, stvar je u sistemu kako ih dovuci a za to je zaduzen treci clan koji ima itekako iskustva.

www.nalox.com
vidi se da uzbudjenje raste.....natjecatelji postaju nestrpljivi....to je dobar znak, a pajke mon ami? :wink:

Narafski! :lol:  :lol:  :lol:  :wink:

Ghoul

jedna od antologijskih bobanovih provala:

Ja sam sasvim siguran da ce se za sto godina od kinematografije XX veka pamtiti uglavnom ostvarnja do 1975. i mozda jos ponesto iz kasnijeg perioda, a ovi Alieni, Terminatori, Matrixi i slicne stvar su osudjene na zaborav. Siguran sam da ce ljudi XXII veka vise zeleti da gledaju npr. filmove francuskog crnog talasa nego holivudske megahitove.