• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Leva ruka tame

Started by Truba, 14-11-2003, 11:23:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Truba

kao prvo
knjigu sam pročitao prije dvije godine
i zbog ove knjige sam se posvađao s Zoranom Živkovićem :cry:

prve dvije glave knjige su mi nešto najkonfuznije što sam ikada pročitao

inače knjiga je dobra (ako sam ja mjerodavan da išta govorim) i možda će jednog dana ući u školsku lektiru ALI sigurno poslije Klarka i Asimova
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Boban

Opusti se... nista tamo nije konfuzno, samo se tvoj mlad, audio/video orijentisan i opusten mozak, sviknut na elementarne jednostavnosti Asiomovljevog tipa (kome engleski nije bio maternji i koji je savladao svega 300-500 reci i prakticno nijedan sinonim bilo cega, vrteci ih u beskraj u svojim knjigama) nasao pred upitom koji prevazilazi njegove moci.
Leva ruka tame je jedna sasvim jednostavna knjiga i objektivno verovatno najbolji SF roman svih vremena. Nije to knjiga poput Uliksa koja trazi od citaoca genijalnost, nadljudsku opstu kulturu i nezemaljsko strpljenje.
Izuzetnost Leve ruke tame nije pitanje dopadanja ili sklonosti, vec elementarno jednostavna cinjenica, etalon SF knjizenosti, smernica kojoj treba teziti bez stvarne mogucnosti da se ikada dosegne.
Meni, licno, Gospodar svetlosti je mnogo drazi, ali i kod njega je prvo poglavlje naizgled konfuzno i nerazumljivo. To je neminovnost kada treba citaoca uvesti u potpuno novi svet, nikad ranije vidjeno okruzenje. Remek-dela traze pojacanu paznju kod citanja, ali zato i obilato nagradjuju u kasnijem toku.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Truba

ja sam kile referata držao na temu Asimov i to na elgleskom jeziku engleskom profesoru iz amerike :D znam da je rus

i Bobane ako vam treba starih filmova na divixu
samo me kontaktirajte
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Ghoul

Quote from: "komunjara"Bobane ako vam treba starih filmova na divixu
samo me kontaktirajte

sta je ovo - do juce nije imao 20 filmova na lageru, a sad odjednom postao [preko noci] glavni maher/dobavljac/'majstor'... :shock:
https://ljudska_splacina.com/

Truba

Quote from: "ghoul"
Quote from: "komunjara"Bobane ako vam treba starih filmova na divixu
samo me kontaktirajte

sta je ovo - do juce nije imao 20 filmova na lageru, a sad odjednom postao [preko noci] glavni maher/dobavljac/'majstor'... :shock:

znaš ti dobro da se KAPITAL treba oplođivati :x
:idea:

Mica Milovanovic

Oplodnja ovog tipa kapitala deluje da moze biti vrlo bolna...  :x
Mica

johnson bronson

Quote from: "Boban"To je neminovnost kada treba citaoca uvesti u potpuno novi svet, nikad ranije vidjeno okruzenje. Remek-dela traze pojacanu paznju kod citanja, ali zato i obilato nagradjuju u kasnijem toku.

Da, osim kod Dragana R. Filipovica.

taurus-jor

Quote from: "Boban"Leva ruka tame je jedna sasvim jednostavna knjiga i objektivno verovatno najbolji SF roman svih vremena. Nije to knjiga poput Uliksa koja trazi od citaoca genijalnost, nadljudsku opstu kulturu i nezemaljsko strpljenje.

Izuzetnost Leve ruke tame nije pitanje dopadanja ili sklonosti, vec elementarno jednostavna cinjenica, etalon SF knjizenosti, smernica kojoj treba teziti bez stvarne mogucnosti da se ikada dosegne.

Meni, licno, Gospodar svetlosti je mnogo drazi, ali i kod njega je prvo poglavlje naizgled konfuzno i nerazumljivo. To je neminovnost kada treba citaoca uvesti u potpuno novi svet, nikad ranije vidjeno okruzenje. Remek-dela traze pojacanu paznju kod citanja, ali zato i obilato nagradjuju u kasnijem toku.

Prvi pasus: osim što se "objektivno" i "verovatno" potiru, i osim što sama Ursula Legvin ima još snažnije i zrelije delo u Čoveku praznih šaka, slažem se sa ostatkom ocene.

Druga rečenica: Svaka veličina apsolutno je podložna vrednovanju, ali ova knjiga je zaista među najboljima koje sam ćitao u žanru.

Treći pasus: Slažem se apsolutno. Tim pre što je Gospodar svetlosti i meni najbolji SF roman koji sam čitao. Njegovo prvo poglavlje je čak mnogo "nerazumljivije" od onog u Levoj ruci tame. Sličan "problem" postoji u Simonsovom Hiperionu. Kad se izboriš sa terminologijom u uvodnom delu prvog poglavlja (npr. "padobrod" = šatl, "dalekobacač" = teleport (tj. portal), "bakljobrod" = ratni brod, "vremenski dug" = vremenska diletacija), ostatak je ludnica.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Boban

Quote from: "taurus-jor"osim što sama Ursula Legvin ima još snažnije i zrelije delo u Čoveku praznih šaka

E, vidis, tu je problem.
Ima jedna tanana nit koja Levu ruku tame cini remek-delom a Praznošakca političkim pamfletom.
Ursula je inace sklona popovanju i priči sa tezom, tako da bar polovina njenih dela imaju tu senku nastojanja da nam nasilno saopšti nešto globalno pametno i široko (Radmilizam).

Jore, ako ovaj tvoj gaf pridodamo tvrdinji da se posada Nostroma ponašala suvislo, a ne poput polupismenih imigranata u nekoj američkoj luci, počinjem da se pitam kolika je zapravo stvarno tvoja moć percepcije finih detalja...

Truba

Quote from: "Boban"nista tamo nije konfuzno, samo se tvoj mlad, audio/video orijentisan i opusten mozak, sviknut na elementarne jednostavnosti Asiomovljevog tipa (kome engleski nije bio maternji i koji je savladao svega 300-500 reci i prakticno nijedan sinonim bilo cega, vrteci ih u beskraj u svojim knjigama) nasao pred upitom koji prevazilazi njegove moci.

Znam ja Bobane da sam glup i to mi niko ne treba govoriti...to pričaj onima koji nikada nisu čuli za ovu knjigu a kamoli je pročitali!

Mica Milovanovic

Ursula je inace sklona popovanju i priči sa tezom, tako da bar polovina njenih dela imaju tu senku nastojanja da nam nasilno saopšti nešto globalno pametno i široko (Radmilizam).

Bobane, opet si sklon uopštavanju. Radmilo ni izbliza nije toliko propovednički raspoložen kao gospođa Legvin u dobrom delu svojih ostvarenja. A kod Ursule to najčešće nije senka nego reflektorsko svetlo...

Međutim, što se tiče odnosa Leve ruke tame i Čoveka praznih šaka (ako je to uopšte dobar prevod ovog romana) svaka ti je na mestu.

Ursulina najnovija ostvarenja je, nažalost, sve teže čitati...
Mica

Ghoul

bojim se da u ovom slucaju moram da se slozim sa bobanom: iako je THE DISPOSSESSED sasvim ok roman, njegova naglaseno propovedana ideologija ga stavlja znatno ispod LEFT H. OF D. [koji takodje propoveda, ali i pripoveda, i tu je to bezbolnije uradjeno].

kad smo kod pamfleta, mada znam da ce me polovina vas odmah spaliti bacachima plamena zbog svetogrdja, moram reci da nema gnusnijeg i ogavnijeg primera zloupotrebe sf-a u te svrhe od 'romana' VENERA + X T. Sterdzena [koga, kao pisca, prilicno volim, narocito u kracim pricama: A BRIGHT MOMENT u nekom Alefu je jedna od omiljenih mi prica UOPSTE]
https://ljudska_splacina.com/

taurus-jor

Quote from: "Boban"
Quote from: "taurus-jor"osim što sama Ursula Legvin ima još snažnije i zrelije delo u Čoveku praznih šaka

E, vidis, tu je problem.
Ima jedna tanana nit koja Levu ruku tame cini remek-delom a Praznošakca političkim pamfletom.

Jore, ako ovaj tvoj gaf pridodamo tvrdinji da se posada Nostroma ponašala suvislo, a ne poput polupismenih imigranata u nekoj američkoj luci, počinjem da se pitam kolika je zapravo stvarno tvoja moć percepcije finih detalja...

Svakako se ponasala suvislije od Zemljana u Levoj ruci tame koji na divlju planetu Geten posalju JEDNOG (brojkama - 1) izaslanika, nezastichenog izaslanika, da ubedi njene narode (sa autokratskim liderima koji kazu "bolje da budem car u svom selu nego provincija u tamo nekoj Ekumeni") da se ponashaju kao jedinstven entitet i kao PLANETA se pridruze nepoznatom nebeskom savezu (?!?!?!). Znam ja da je Legvinova htela da kaze da postoji samo jedan pravi kontakt - onaj izmedju dve jedinke, koje nemaju nikakvu potporu sa strane (makar dve osobe sa jedne strane, kaze Legvinova, stvorile bi moguchnost dogovaranja, zavere i stvaranja nepoverenja). Znam ja da je ona zrtvovala na tom mestu uverljivost radi metafore, ali taj "sitan detalj" u remek-delu toliko strci da mi bode oci. Ja NE MOGU da se stavim u cipele tog lika, koji mora biti neverovatan idealista da bi krenuo u neshto shto bi ga moglo koshtati zivota (u knjizi je zavrshio u koncentracionom logoru, bezao preko glecera, bio proganjan sve vreme, itd. itd). Sem toga, Dzenli Ai mi ne lici ni na kakvog idealistu.

E sad, zbog SVEGA OSTALOG ja se nechu posrati po Levoj ruci tame - uprkos vishe nego neubedljivoj postavci. A mogao bih, kao ti po Alienu. Onako paushalno. To je najlakshe, zar ne?

A sada, poshto bez ikakvih argumenata izazivash i provocirash (pa cak i vredjash), evo mojih argumenata. Pozivam ucesnike diskusije da se ukljuce i prosude valjanost onoga shto chu izneti.

Dakle, evo na cemu se zasniva moj "gaf". Nije mi zao shto chu biti dugacak i temeljan.

ALIEN:
1) Svaki lik je izgradjen i zanimljiv sam po sebi. To shto na celu ne nose sopstvenu proshlost (Alien je film DETALJA) ne znaci da nisu likovi i da se u onakvim okolnostima ne ponashaju ljudski (ljudski ne znaci uvek racionalno). Upravo je naglasak filma na prenoshenju ljudskih nesavrshenosti iz danasnjice u futuristicko okruzenje. Scenarista Den O'Benon potpisao je i Tamnu zvezdu, ciji je scenario posluzio kao predlozak za Aliena. "Ljigavo balonce" postalo je tudjin, ali su astronauti i dalje obicni ljudi iz danasnjice, sa svim svojim slabostima (cak i klasnim razlikama!!!), stavljeni u klaustrofobicno, izolovano okruzenje. U Alienu nema heroja. To nije cak ni Ripli, koja uzgred postaje glavni lik tek u poslednjoj trechini filma!

- Kapetan Dalas (Tom Skerit): Autoritet kojem nije potrebno da dize glas, niti da manipulishe ljudskim slabostima. Iskusan zapovednik, ali kad su shefovi u pitanju - uprkos griznji savesti - igra na kartu "pametniji popushta". Neshto shto poznajem iz zivota. Inace, sklon je autoironiji i mrzovolji. Gine kada usled jasne griznje savesti - jer je dozvolio Eshu da ga autoritetom nadjaca i nametne ostanak nepoznatog bicha na brodu - sam krene da zatvara vrata na brodu, ne bi li se cudovishte izolovalo i izbacilo u svemir. Ne vidim nishta nelogicno u njegovim postupcima. Molim za kontraargumente.  

- Ripli: Trechi oficir. Novajlija na brodu (saznaje se iz dijaloga sa kapetanom), nepoverljiva, savesna, ne uvek stalozena ali ipak stabilna licnost. Poznajem nekoliko ovakvih zena, i nemam nikakvih problema sa njihovim shvatanjem i prihvatanjem. Ali, moguche je da ja ne znam nishta o zivotu.

- Kejn (Dzon Hart): Drugi oficir. Ljigav, sarkastican, arogantan. Sklon suptilnom podjebavanju i ponizavanju kolega. Josh jedan covek koji se moze 'ladno prepisati iz sadasnjice. Ali, moguche je da sam slep, mlad i glup.

- Lambert (Veronika Kartrajt): Navigatorka. Nesigurna, placljiva. Zahvaljujuchi njenoj panici i interferenciji na brzinu sklepanog detektora, nastrada Dalas. Kasnije, opet zbog njene paralisanosti strahom (pojava cudovishta), nastrada prvo Parker, a zatim i ona sama. Nije primecheno da se igde kretala sama po brodu, shto bi bio klishe vidjen u (gotovo) svakom drugom horor filmu. Uopshte, kad god je neki lik u filmu ishao sam po brodu ZA TO JE POSTOJAO DOBAR i JASAN RAZLOG. O tome neshto nize. No, moguche je da sam posle X-puta gledanja, titlovanja za DiVX i studiranja ovog filma radi pisanja knjige dobio sklerozu.

- Esh (Jan Holm): Oficir za nauku. Robot koji se ponasha kao covek (niko ne zna da je on robot), i to kao covek kakvog ne zelish da poznajesh. Umishljen, dvolican, licemer. Predan svom poslu, ali na shtetu svih ostalih. Zrtvuje druge radi sopstvenih ciljeva. Poznato iz zivota. (Ali, moguche je da slabo zapazam detalje i zivotne finese) Eksponent je kompanije kao skrivenog, glavnog negativca u filmu. Tudjin nije negativac. On je rusilacka sila, koju je covek sopstvenom krivicom uneo u sopstveno okruzenje. Esh je direktan, a Kompanija indirektan negativac.

- Parker (Jafet Koto): Sef "radnickog" dela posade, koji voli da se heroishe. Buntovan na recima, sve dok ga vishi (i mnogobrojniji) pripadnici "vishe klase" (oficiri) ne saseku argumentacijom i suptilnim pretnjama. Nepoverljiv prema Eshu od samog pocetka - da li je, Bobane, tvoje oshtro oko primetilo scenu gde Parker cisti rukom stolicu na kojoj je Esh malopre sedeo? Ma, ko jebe detalje, kad se svaki film moze ubiti zato shto je Boban to kazao.

- Bret (Hari Din Stenton): Tehnicar, podredjen Parkeru. Spadalo. Nesklon inicijativi (Parker ga, uz "bratski zagrljaj" naziva beskicmenjakom). Hrabar u prepirkama oko nadnica samo kad agresivniji Parker pokrene raspravu.  

2) Medju ljudima nema bliskosti. Ona je iznudjena, time shto se nalaze na malom prostoru, a povezuje ih samo jedan motiv - pare. Dva radnika su "niza klasa" i protestuju zbog manjih plata. U koliko josh SF filmova imash ovako inteligentno upotrebljen klasni momenat?

3) Posada kreche na planetu jer joj je u ugovoru jasno naznaceno da mora da istrazi svaki nepoznati zivotni oblik - makar se sastojao u nepoznatom signalu. Kazna za nepostupanje - nema plate, shto se jasno kaze na pocetku filma. Otkaz se podrazumeva. Ne treba da se nacrta.

4) U istrazivanje na planeti kreche TRI astronauta a ne jedan, kao u gomili horor filmova.

5) U pechinu podno nasukane letelice silazi jedan astronaut, jer se niz prolaz, kroz uzak prolaz i to josh istovremeno - tako kazu fizika i logika - moze spustiti samo jedan covek. On, naravno, prvi natrci na jaja, a najebe iz najjednostavnijeg i najljudskijeg razloga - sopstvene radoznalosti.

6) Ripli NE ZELI DA PUSTI U BROD astronaute sa napadnutim Kejnom, pozivajuchi se na karantinska pravila. U brod ih, medjutim, pushta brodski naucnik koji, zajedno sa brodskim kompjuterom dobija paralelna naredjenja od Kompanije. On je neposredni izvrshilac Kompanijine volje - da dopremi cudovishte. Film (pametno) chuti o prvom kontaktu ljudi sa cudovishtima, ali ocigledno je da Esh sve vreme zna shta radi i da zamajava posadu providnim pricama. Alien je, ponavljam, film na kojem DETALJI ZNACE SVE. U njemu se likovi ne objshnjavaju nego se pokazuju na delima.

7) Na cudovishte ne sme da se puca, jer u sebi nosi kiselinu koja nagriza metal.

8) Odluku da cudovishte (tada samo "mrtvi pauk" za kojeg se ne zna da je u Kejnovom trbuhu ostavio embrion) ostane na brodu donosi Kapetan, pokoravajuchi se Eshovoj volji - poshto on najdirektnije predstavlja Kompaniju, a na brod je postavljen dva dana pred poletanje u misiju. Tako kaze film. Ja samo prenosim.

9) Kada cudoviste izleti iz Kejnovog stomaka, Parker zeli da ubije zmiju viljushkom, ali ga u tome spreci Esh.

10) Posada ne koristi nikakvu tehnologiju (npr kamere) da bi nashla "zmiju", vech je trazi "nogama", nosechi mrezu, stapove za omamljivanje i detektora. Mozda je to nekom neuverljivo, ali je svakako van klishea. Na kraju krajeva, oni POJMA NEMAJU da che se "zmija" pretvoriti u zver visoku tri metra.

11) Ne znajuchi za tu foru, kada macka isprepada posadu (koja se u potrazi podelila na dve grupe od tri clana), Ripli odredjuje Breta da uhvati macku kako vishe na radaru ne bi dolazilo do interferencije. Vrlo logicno. Krajnje logicno. Elem, Bret naleti na ono shto nije ocekivao.

12) Ekipa pravi dogovor da cudovishte izbaci u svemir. Plan: saterati zver oko vazdushne komore i zatvoriti sva vrata. U misiju kreche kapetan, kojeg mori griza savesti. O tome sam vech pricao. Inace, Ripli se prva prijavi za zadatak, a Kapetan je spreci. Okolnosti Kapetanove smrti takodje su obradjene. (1) Interferencija na spravi koju je sastavio Esh, (2)Lambertina histerija.

13) Ripli preuzima komandu kao sledecha po rangu. Otkriva zaveru, tako shto joj konacno bude omogucheno da kompjuteru postavi pitanja (dobija kapetanovu pristupnu karticu). Mozda je postupak dolazenja do odgovora pojednostavljen, ali bitnija je ipak prica od tehnickih ubedljivosti.

14) Poshto se otkrije da je Esh robot, i poshto on isprica tuznu pricu o pravoj prirodi cudovishta, plan se menja: Ripli prihvata Lambertinu raniju ideju da se brod unishti, a da se oni izvuku shatlom. Postupio bih slicno. Na malom prostoru, sa vishe ljudi, bilo bi manje mraka i shansi da se cudovishte uvuce. Ekipa se deli na dve grupe - Ripli, kao oficir, ide da podesi komande za unishtenje, a Parker i Lambert idu po potrepshtine. Ne nadrlja Ripli (bio bi to klishe iz horor filmova), nego upravo njih dvoje - zbog panike Lambertove, u situaciji koja se mogla razresiti pozitivno.

15) Poshto podesi brod za unishtenje, Ripli zacuje mjauk. A zashto ne bi otishla da uzme macku? Da li se samilost prema zivotnji ubraja u nesuvislo ponasanje? Ja tvrdim da se ubraja u LJUDSKO ponashanje.

16) Kada otkrije da je ostala sama, Ripli naleti na cudovishte, koje se nashlo na hodniku koji vodi ka kapsuli (koju je neshto ranije stavila u stanje pripravnosti). Uspe da se izvuce (da je ovo Alien 3, vech bi bila mrtva - toliko o doslednosti nastavaka), pokusha da zaustavi uredjaj za samounishtenje, ali biva sprecena (isteklo vreme). Mora ponovo da prodje hodnikom, gde cudovishta vishe nema. Kasnije saznajemo gde se zavuklo.

17) Brod leti u vazduh. Valjda ne moram da objashnjavam logicnost i suvislost razresenja? A da. Ripli se proshetala u gachama, shto sve shto sam napisao baca u staro gvozdje.

Josh podataka: Prva polovina filma umnogome je navlakaca za ljubitelje Odiseje 2001. Sve je sporo, spuhstanje broda na planetu za danashnje uslove izgleda kao vecnost. Ali ta spora priprema daje do danas - ako mene pitate - nedostizne rezultate. Zanr ovog filma se uocljivo menja na polovini filma, i gotovo nishta ne najavljuje ono shto che se dogoditi.  Zaplet se uspostavlja na pocetku druge trechine filma.

Bobane, posle onakvih izjava ocekujem bar duplo argumentovaniju odbranu.

taurus-jor

E, da. Pamflet ili ne, ja lakshe mogu sebe da zamislim u Shevekovim cipelama, nego u veshtackom idealizmu Dzenlija Aija. Mogu da razumeme Sheveka. Disidenti su uvek ljudi bez kuche, oni koji ostaju praznih shaka i moraju sve iznova. I tacno je da je Covek praznih shaka dosadnija knjiga. Ali, ja sam bio uporan.

Tvoj post je tako tipican za tebe. Postavish tvrdnju. NE obrazlozish, i obavezno mlatnesh bar neshto uvredljivo (npr. Radmilizam) kao nadomestak za to. A zapoceo si post tvrdnjom da postoji tanana nit koja LRT cini remek-delom a CPSH politickim pamfletom. NISI rekao u cemu se sastoji "tanana nit", ali si izneo stav o CPSH, koji su umesto tebe - obrazlozili drugi.

The_Dancing_Clown

Quote from: "taurus-jor"Postupio bih slicno.

..................................

Boban

Gledaj, Jore, nemam zaista sada vremena da ti pobijam stavku po stavku, ali gomila toga što ti vidiš kao prednosti Aliena zapravo su njegove pogubne mane.
Stvari se nikada ne odvijaju pravolinijski i pretpostaviti da će nezamislivo skupo svemirsko putovanje biti povereno mentalno zaostalim lučkim radnicima je lišeno svakog elementarnog smisla. Ne može se tako jednostavno projektovati stvar u budućnost.

Tamna zvezda jeste sjajna zajebancija ali je to pre svega parodija na tadašnji trend pravljena filmova o hiperozbiljnim svemirskim putovanjima. Alien je zamalo ispao nastavak te zajebancije... da ne beše toliko napetosti u poslednjoj trećini i striptiza Sigurni verovatno bi to i ostao.[/i]

Lurd

Najveći idealizam koji ovde postoji je Jorovo očekivanje argumentovane rasprave sa Bobanom. Vremena se nema, neće ga ni biti, a tvrdnje su izbačene i nikada neće biti povučene. Postaje već dosadno, odurno i bedno, a uključujem se samo zato što je traženo da se ostali uključe.

I onoj listi da sve manje strpljenja imam za ljude koji ne vole vesterne, tvrde da Juta nije igrala košarku, govore da Dilan ne zna čak ni da peva, koji misle da Kum nije jedan od najvećih filmova i sl. mogu da dodam i one koji pljuju Čoveka praznih šaka.
My trees...They have withered and died just like me.

Boban

Ja ne pljujem Praznošakca, to je knjiga mnogo bolja od hiljada drugih knjiga, ali Leva ruka tame je nešto gotovo neuporedivo bolje.
A zaista nemam vremena da provedem dva sata u raspravi sa čovekom koji je napisao knjigu o Alien serijalu i koji ima mogućnost da većinu svojih tvrdnji odradi sa copy/paste.

Uostalom, ovaj topik je posvećen Levoj ruci tame i ja samo pokušavam da odbranim tvrđenje da se radi o jednom od apsolutno najboljih SF romana svih vremena. Alien je kolateralna šteta. A za koji minut kreće na Pinku četvrti deo, gde imam nekoliko omiljenih i sjajnih scena (oni neuspešni pokušaji kloniranja Riplijeve)...

taurus-jor

Mi se stalno vrtimo oko iste stvari.

Da bismo mogli voditi ovu nesumnjivo zanimljivu diskusiju, morash ARGUMENTIMA potkovati tvrdnju da se radi o "mentalno zaostalim luckim radnicima". To je, koliko se meni cini, srz citavog spora. Ako vech insistirash na necemu, treba da objasnish i zashto. Ja sam svoj deo posla obavio i ti si na potezu.

Vidish, izgleda da postoji uverenje da u svemir idu najbolji i najobuceniji. Mozda - u ove pocetne svemirske misije kakve vidjamo sada. Opet, ne verujem da su ti ljudi lisheni osobina koje ih cine ljudima - to nisu superemeni. Da jesu, ne bi se desio Apolo 13, ne bi bilo eksplozije Celendzera i katastrofe Kolumbije.

U Alienu nismo na nivou pocetnih, pipavih misija. Stvari su opushtenije. Na nivou smo puke prekookeanske plovidbe, u koje ne idu nikakvi tipovi a la Edvin Oldrin ili Nil Armstrong. Jesi li kada bio na prekookeanskom brodu? Jedan moj prijatelj trenutno radi na jednom takvom. On je covek knjizevnik koji prezivljava, a usput voli avanturu i putovanja. Oko njega su, pak, razni "Parkeri", "Bretovi", "Eshovi". Slicna iskustva - kao dugogodishnji prvi oficir na trgovackom prekookeanskom brodu (Nostromo) - ima moj brat od tetke. Kad bi cuo njegove price, promenio bi misljenje. Gomila "mentalno zaostalih luckih radnika" koji su na istom poslu zbog jedne jedine stvari - PARA. Ne vole se preterano. Odnosi su im skuceni. Ponashaju se upravo kao likovi iz Tamne zvezde i Aliena.

Mozda tebi smeta prenosenje ljudskih slabosti u svemir - ali to je ono u shta ja verujem, i shto verujem da che postojati dok je sveta, veka i putovanja. Zato mi i jeste teshko da se na prakticnom nivou identifikujem sa Dzenlijem Aijem (idealni predstavnik rase, a ovamo pun polnih predrasuda, koje Legvinova kritikuje?!), ali savrsheno razumem Dalase, Parkere, Sheveke, cmizdrave zene a la Lambert ili drcne Riplijevke.

Ti ljudi su ZIVI. Mogu da ih osetim ovde i sada. Ponashaju se kao ljudi koje srechem i poznajem. U tome je citava tajna. To nisu nikakvi nepredvidivi sveznajuchi superpametni blefiranju skloni supermeni poput glavnog lika u Gospodaru svetlosti, nego male ljudske trapadjoze, shto bi kazala moja pokojna baba.

Boban

E, pa nije tako.
Stvari se ne mogu pravolinijski istezati u beskraj.
Ako jedan covek napravi kucu za deset dana, desetorica verovatno mogu za jedan dan, ali da li 864000 mogu za jednu sekundu? Naravno da ne mogu, postoji negde granica.

Znaš li kako su izgledali mornari i kako su se ponašali mornari koji su plovili svetskim morima pre 200 ili 500 godina, a kako izgledaju danas? Nekada je to bio polusvet, a sada su to često najbolje plaćeni radnici. Kakve su ekipe osvajale Ameriku, a kakvi su piloti koji voze avione danas. Može li pilot civilnog aviona ikada, ikada IKADA biti glup i budala i usred vošnje trađiti veću platu. A svemirsko putovanje je milion puta komplikovanije, složenije i zahtevnije. Nema nade da doslovno ikada svemirom putuju budale, pa makar ta putovanja postala dostupnija nego sadašnji letovi avionima.

taurus-jor

Quote from: "Boban"A zaista nemam vremena da provedem dva sata u raspravi sa čovekom koji je napisao knjigu o Alien serijalu i koji ima mogućnost da većinu svojih tvrdnji odradi sa copy/paste. [/quote

Pa, Monsinjore, Bobanu je vazniji copy-paste (ovde sam pisao iz glave, pomenuvshi cak i stvari koje nisam napisao u knjizi) i iskakanje iz teme od mojih argumenata. Klasicna zamena teza, uz impliciranje teze da prepisujem sam sebe. Fora je u tome da su mu argumenti slabi. Nema tri ciste da sedne i napishe shta ima, nego ide da gleda - Alien: Resurrection! E Bobane, stvarno imash stila za izvlacenje.  :lol:

Dobar izgovor para vredi.
:|

taurus-jor

Quote from: "Boban"E, pa nije tako.
Stvari se ne mogu pravolinijski istezati u beskraj.
Ako jedan covek napravi kucu za deset dana, desetorica verovatno mogu za jedan dan, ali da li 864000 mogu za jednu sekundu? Naravno da ne mogu, postoji negde granica.

Znaš li kako su izgledali mornari i kako su se ponašali mornari koji su plovili svetskim morima pre 200 ili 500 godina, a kako izgledaju danas? Nekada je to bio polusvet, a sada su to često najbolje plaćeni radnici. Kakve su ekipe osvajale Ameriku, a kakvi su piloti koji voze avione danas. Može li pilot civilnog aviona ikada, ikada IKADA biti glup i budala i usred vošnje trađiti veću platu. A svemirsko putovanje je milion puta komplikovanije, složenije i zahtevnije. Nema nade da doslovno ikada svemirom putuju budale, pa makar ta putovanja postala dostupnija nego sadašnji letovi avionima.

Bobane, nije pilot nego BRODSKI TEHNICAR. U tome i jeste poenta. Nikad pilot i tehnicar neche imati istu kintu. Toga ima na DANASHNJIM brodovima, a biche i na buduchim. Ponavljam, dve meni izuzetno drage osobe trenutno rade na brodovima.

Drugo, film nije tu da do detalja prepisuje zivot. Niti bilo koja knjiga ili prica.

Hochemo li pricu o zivotnoj uverljivosti Gospodara svetlosti, bez obzira na to koliko ga ja volim?

Hochemo li pricu o uverljivosti svakog filma/knjige o svemirskim putovanjima - osim, mozda, Odiseje 2001, koju bije glas dosadnog i pretencioznog filma?

Hochemo li dalju pricu o uverljivosti Dzenlija Aija?

Besmisleno.

Ako bih i prihvatio ono shto pricash, pa - zivotna postavka na kojoj Legvinova gradi knjigu je besmislena. Koji bi majmun i glupan otishao u potpuno nepoznatu sredinu, medju divljake, u nemoguchu misiju SAM, svestan da mu niko neche pritechi u pomoch, i da nema gde da pobegne? Kakvo je to (navodno ultra humano) drushtvo koje svesno zrtvuje MAKAR JEDNOG SVOG PRIPADNIKA?!?!?! Hajde, smisli mi takvog glupana. Opravdaj ga.

Ali na kraju, Legvinova je napravila umetnicki briljantnu stvar. Kao i Ridli Skot, Den O' Benon, Ronald Shaset, Volter Hil, Dejvid Gajler i H.R. Giger.

Na kraju che ostati - ti ne volish Aliena ZATO (jer si Boban), a ja mogu da volim i Gospodara svetlosti i Aliena i Levu ruku tame, a da pri tom ne pljujem u jednom delu ono shto svesno previdjam u drugom.

Dovoljno sam pisao za veceras. Ostali?

Boban

Malopre prošla omiljena mi scena iz Uskrsnuća tuđina.
Elem, Jore, kao veliki izučavalac Aliena, ajde ti meni lepo objasni zašto se oni koji žele da dovuku vanzemaljca na Zemlju smaraju sa beskrajno komplikovanim i neizvesnim kloniranjem Riplijeve, umesto da jednostavno pošalju namenski brod na planetu sa koje je pokupljen prvi vanzemaljac?
Šta se događa s tom planetom?
Ako je ona u dohvatu običnih svemirskih puteva (gde putuju primitivni lučki radnici), ne vidim zašto se ne bi poslala neka nova ekipa.
Ako je pak ta planeta van svih ustaljenih maršuta, onda je i posada koja je prva nalaetela na tu planetu morala biti izuzetna, jer ne šalješ nepismene lučke radnike na putovanje u delove galaksije gde niko ranije nije bio.

Nyarlathotep

Quote from: "Boban"to knjiga poput Uliksa koja trazi od citaoca genijalnost, nadljudsku opstu kulturu i nezemaljsko strpljenje.

Zajebane li knjige...  :? nesto zaista neponovljivo.

Cisto da skrenem diskusiju na sekund.  :lol:

Nastavite....
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

taurus-jor

Odlično pitanje, ali pogrešna adresa.
To treba pitati morona od scenariste, Džosa Vedona.
Inače, planeta iz prvog i drugog filma nije bila u dohvatu "običnih lučkih radnika". Nostromo je namerno skrenut sa putanje (to Ripli otkriva u famoznom ispitivanju kompjutera, što prizna i Eš, tj. njegova glava - odvojena od tela). Brod je tokom spavanja posade SKRENUO KOMPJUTER, a za to je znao još samo Eš. To se spominje vrlo jasno.

Koj moj se oni UOPŠTE zajebavaju sa kloniranjem (200 godina!), umesto da se lepo upute na planetu i iz ostataka prastarog broda - koji, po svemu sudeći NIJE bio zahvaćen nuklearnom eksplozijom kolonije iz drugog filma - pokupe sve što im treba. Setili su se toga i Ridli Skot i Džejms Kameron, i umalo nisu zajedno krenuli da rade na A5 - koji je trebalo upravo da se događa na LV426 (ime planete, dato u Aliens) - ali je "Foks" izmakao stolicu i rešio da snima ALIEN VERSUS PREDATOR.

Treba li da prognoziram na šta će to da liči?

Evo još malo trivije: jedinih nekoliko dobrih scena u A4 drpljeno je iz neupotrebljenog scenarija za A3 (autor Dejvid Tui - vidi pod scenario za The Fugitive, scenario i režija za Pitch Black & Below), koji je radnju smestio u orbitalni zatvor iznad Zemlje (u A3 je od svega ovoga, i uopšte Tuijevog scenarija ostao zatvor), sve se deshavalo bez Ripli (Boban: Ura! Ura! Ura!) koja je postala kamen oko vrata serijalu, a tuđinska opasnost uvezena je sa nekog asteroida, gde je nađen fosilizovan "pauk". Elem, vlasnik zatvorske stanice je famozna Kompanija, koja za opite sa čudovištima koristi najpotrošniju moguću robu - osuđenike na smrt. Sve ima zakonsku oblandu, smaknu te u gasnoj komori na zakazani dan, ali te ZAISTA smaknu u laboratoriji, gde se probudiš sa divnim "macanom".
Priča vuče dosta motiva iz Bekstva iz Alkatraza. E sad, šta je drpljeno odavde za A4 (gde Tui, naravno, nije potpisan)? Scena gde jedna lekarka otkrije laboratoriju sa odbacenim verzijama mutantnih tudjinaca i IDEJA sa velikim, novim cudovishtem, koje u A4 lici na kucence. Sve je kod Tuija mnogo zanimljivije, napetije i razloznije, ali Foks nije prvo hteo film bez Ripli, a onda nije hteo ni film sa Tuijevim scenarijem (iza leđa mu je nastajao drugi scenario - sa Ripli i kaluđerima na drvenom satelitu?!?! - iz kojeg je za A3 preuzeta osnovna priča. :cry:

U A4 teshko da ima iceg dobrog. A3 je u mnogome problematican, ali ovo je ispod svakog nivoa.

taurus-jor

Nego, može li se znati koja je tvoja omiljena scena iz A4?
Osim prvih 35 minuta koji su u (širim) granicama pristojnosti, ostalo je - aaaaaaaaaaaaaaargh! :x  :x  :x

Meni je zaista teško da se odlučim, ali 'ajde. Evo par bisera

1. "S kim treba da se jebem da bi se skinula sa ovog broda?" - Ripli 8 (pažnja narode! ovo nije ista ona! ovo je osmi klon! pa daaaaa, film je tako i trebalo da se zove, ali hm, kad bolje razmislim, idealno je OSMI KLOVN)

2. "Moja predivna, predivna bebice" - učaureni naučnik onom tudjinskom kučencetu. Usput, on bi trebalo DA BUDE U KOMI!!! Tako je bilo u prva dva filma (u trećem je Ripli, kao nosila u sebi maticu, pa je PRETPOSTAVLJAM sve bilo duže i drugačije :x )

3. Završni "obračun" Ripli 8 i kučenceta koje je liže. No comment.

4. Stanica Auriga udara u Zemlju, eksplozija guta pola Afrike, ali nema veze - grane na kraju sunce (uvek se ponovo rađa, je l'? Areu areu)

5. A što oni plivaju kroz ono sranje? Mislim, znam ja zašto - izbacili su jedan deo scenarija, ali ono što su snimali nisu prilagodili novom stanju.

Eto. Sad malo drugi.

Mica Milovanovic

Jore, moram da priznam da o serijalu o Alienu pojma nemam i da ovaj poslednji deo nisam ni gledao, tako da ne mogu da te pratim.
Međutim, mislim da činjenica da ti se ČPŠ više sviđa o LRT govori da si više sklon racionalizaciji (što se takođe vidi iz detaljnog i racionalnog opisa serijala), nego nečemu što ću u nedostatku boljeg termina intuitivnom poimanju književnog dela.
U ČPŠ Ursula postavlja jedan svet budućnosti i veoma precizno i razložno ga vivisecira, i meni se ta knjiga dopada, i ja sam je barem dvaput pročitao, ali ono što je meni smetalo je neprestano osećanje da Ursula želi nešto da mi kaže. Jebi ga, čim neko nešto piše a ja čitam, verovatno želi nešto da mi kaže, ali ja više volim da čitam dela kod kojih osećam da je pisac morao da ih napiše, a ne da je smislio nešto da mi kaže.
Ja LRT vidim kao Ursulinu unutrašnju borbu sa svojim seksualnošću, nešto što je izbilo kroz nju i ovaplotilo se u roman. Tu, po meni, detalji nisu bitni, nije bitno da li je baš toliko logično da izaslanik bude sam na planeti...
[/i]
Mica

phuzzy

Quote from: "taurus-jor"U A4 teshko da ima iceg dobrog.

Ima. Slika je odlicna. Lepo slikano i lepo dizajnirano.

BTW, meni je ekipa iz keca najzivlja skupina likova koje sam do sada video na filmu. Ponasaju se normalno (jebo mater al' i ja bih se vratio po mog machora) i razgovori su im potpuno "neupeglani", sa sve postapalicama i ponavljanjima izjava, neodredjenim medjusobnim podjebavanjima i, generalno, dijalozi im izgledaju kao razgovor ljudi koji izgovaraju ono sto im je trenutno u glavi, a ne nesto sto je neko seo i uz mnogo paznje napisao. A jeste.

Sa druge strane, ovde na poslu sam okruzen ljudima koji operisu opremom vrednom desetine (ako ne i stotine) 'iljada E, na poslovima koji zahtevaju zamasno poznavanje tehnike, u prostoriji koja, izmedju ostalog, lici na pojedine komandne prostorije svemirskih brodova iz SF filmova, i ne mozes da zamislis koliko je medju njima "e, mis'm brate, ono..." likova i koliko svi redom kukaju na platu.

Nostromo nije ni po cemu bitan, tegljac koji vuce XXX tona rude ustaljenim trasama, i tek skretanje sa te trase, da bi kompanija stigla do LV426 cini ga posebnim i vrednim price. Ne vidim zasto bi na sasvim obican teretni brod (pa makar i u svemiru), na kome ti je osnovna duznost da spavas mesecima, stavljali supergenijalce bez mane i straha. Pogotovo ako tu istu posadu planiras da upotrebis kao zamorce i transportne kontejnere za vanzemaljsko cudoviste. Osim toga, problemi sa njima ne nastaju ni zbog koga posebno (osim zbog delanja negativca-masine), vec zbog problema u medjusobnoj komunikaciji i koordinaciji u apsolutno nepredvidjenoj situaciji. A tu ni supergenijalnost ne pomaze.

taurus-jor

Quote from: "Mica Milovanovic"Jore, moram da priznam da o serijalu o Alienu pojma nemam i da ovaj poslednji deo nisam ni gledao, tako da ne mogu da te pratim.
Međutim, mislim da činjenica da ti se ČPŠ više sviđa o LRT govori da si više sklon racionalizaciji (što se takođe vidi iz detaljnog i racionalnog opisa serijala), nego nečemu što ću u nedostatku boljeg termina intuitivnom poimanju književnog dela.
U ČPŠ Ursula postavlja jedan svet budućnosti i veoma precizno i razložno ga vivisecira, i meni se ta knjiga dopada, i ja sam je barem dvaput pročitao, ali ono što je meni smetalo je neprestano osećanje da Ursula želi nešto da mi kaže. Jebi ga, čim neko nešto piše a ja čitam, verovatno želi nešto da mi kaže, ali ja više volim da čitam dela kod kojih osećam da je pisac morao da ih napiše, a ne da je smislio nešto da mi kaže.
Ja LRT vidim kao Ursulinu unutrašnju borbu sa svojim seksualnošću, nešto što je izbilo kroz nju i ovaplotilo se u roman. Tu, po meni, detalji nisu bitni, nije bitno da li je baš toliko logično da izaslanik bude sam na planeti...
[/i]

Mogu da se slozim. Ali sam isto tako sklon da uzivam u knjigama i filmovima gde ratio ne igra ama bash nikakvu ulogu - Noch veshtica na primer. U citavu pricu ushao sam zbog jedne stvari - Bobanovog uopshtavanja, Bobanovih sudova, Bobanovog razmetanja i potcenjivanja tudje inteligencije. Jednostavno, hochu da kazem - ako na sastavu posade Nostromoa gradimo tezu da je Alien neubedljiv, onda takodje moramo pricati o neubedljivosti postavke Leve ruke tame. A meni se podjednako svidjaju oba dela! Vishe puta sam citao LRT od CPSH.

E sad, kao shto rekoh, vishe verujem Sheveku nego Dzenliju. Popovanje mi nije toliko smetalo. Dodushe, citao sam CPSH pre sedam ili osam godina. Ne znam kako bih je danas sagledavao.

Dobro je shto nisi gledao A4. Gubljenje vremena.

johnson bronson

Quote from: "Boban"Može li pilot civilnog aviona ikada, ikada IKADA biti glup i budala i usred vošnje trađiti veću platu.

Moze. Pitaj Zorana Modlija.

Hexamon Nexus

Leva ruka tame je jedan od ubedljivo najvirtuoznijih romana Ursule Legen (pazite, LeGuin, franc. cita se "legen", otprilike). Zasto? Pa, zbog savrsenog gradjenja settinga. Minuciozni detalji, ubedljiva atmosfera, jezik, konacno i poenta - ko je covek (quid est homo)?

Da, Ursula upada cesto u politicko "manifestasenje" ("Covek praznih saka" - to je kritika liberalnog kapitalizma, izmedju ostalog), ali LRT je daleko poeticnija prica o rAzlikama, surovosti sistema i ljudskosti. Nisam sklon da govorim o "najboljim", "najvecim" i sl., ali ovo je definitivno jedan od najbitnijih romana SF-a, u tom smislu da upisuje ovaj zanr u tzv. "ozbiljnu literaturu" (za inat onima koji u SF-u vide samo pulp).
Preporuka za dalje citanje: Pricanje (Telling) iste autorke! Takodje, nikako ne zaboraviti "The word for world is forest" (Svet se kaze suma).

A da se osvrnem na Aliena, samo kratko, jer necu da kradem prostora za ursulince:
Alien 1 - odlicna atmosfera, gradjenje napetosti, tudjinski brod, Sigourney kao Ripley, mlada i sveza.
Alien 2 - adrenalinska akcija, Sig. nikad bolja, antologijski quote: "GET AWAY FROM HER, YOU BITCH!"
Alien 3 - cista metafizika, mracno, snazno, upecatljivo, ako je ceniti po umetnickom "dojmu" - definitivno najbolje
Alien $ (da, znak dolara) - cisto sranje. Ripley klon? Pa majka? Sta su mislili ti scenaristi? Dosadno, vizuelno slabusno, prica puna rupa, magije nigde. Sigourney - "Who do I have to fuck to get of this ship?". Tacno.

And keep it in mind - it's just flicks. not real.

johnson bronson

leva Bruka taLme