• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

TV priče o knjigama iz Beopolisa

Started by Alexdelarge, 19-07-2011, 17:58:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

O politici, istoriji, književnosti i književnom životu u Srbiji, sa Svetislavom Basarom razgovaraju Aleksandar Nikolić iz knjižare Beopolis i Dejan Ilić iz Fabrike knjiga.

http://pescanik.net/content/view/7186/1426/

Dva razgovora o tri knjige

Povodom knjiga Ulje na vodi, Kaldrma i asfalt i Srbija i demokratija, istoričarka Dubravka Stojanović govori o srpskim elitama, demokratskim potencijalima i perspektivama, o istoriji shvaćenoj kao potraga za istinom ili kao pokušaj da se objasne prošli i sadašnji događaji. Ona opisuje i nastanak srpske "ženske škole nacionalne istorije", to jest okolnosti u kojima je grupa istoričarki iz temelja izmenila pristup srpskoj istoriji i izgled srpske istoriografije. Razgovor vode Aleksandar Nikolić iz Beopolisa i Dejan Ilić iz Fabrike knjiga.

http://pescanik.net/content/view/7005/1426/

Prvi razgovor: o romanu 1Q84 Harukija Murakamija, razgovarali Jasna Novakov Sibinović (Geopoetika), Dejan Ilić (Fabrika knjiga) i Aleksandar Nikolić (Beopolis).

http://pescanik.net/content/view/6797/1426/
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

HAL

Fabrika knjiga, najbolje ime ikad! Ne znam puno o tom izdavaču, ali ovako bih preimenovao Lagunu : )

Alexdelarge

O socijalističkim i kapitalističkim uslovima za proizvodnju kulture, te o revolucijama u kulturi, sa Brankom Vučićevićem razgovaraju Dejan Ilić (Fabrika knjiga) i Aleksandar Nikolić (Beopolis).

http://pescanik.net/content/view/7414/1426/

Alexdelarge

Alexdelarge

O četrdeset godina XX veka sa Ivanom Čolovićem razgovaraju Aleksandar Nikolić i Dejan Ilić.

http://www.live-e.tv/video-prilog/etv-27-01-2012/o-cetrdeset-godina-xx-veka

Alexdelarge

Alexdelarge

Alexdelarge

Kunac

Andrić... Dučić... Crnjanski... Kiš... Šantić... Selimović... Sekulić... Selenić... Pekić... Pavić... Ćosić... Vidojković... Bulić... Ček... Vidojković? Bulić? Kuku nama.
"zombi je mali žuti cvet"

Mme Chauchat

Kunac, preskočio si Milovana Vidakovića i  Matiju Bana  :evil: Hoću reći... u posledne vreme hvata me, ponekad, taj neosnovani optimizam: oduvek je bilo visokokotiranog šljama, ima ga i sada, ali sve će to proći i potonuti a nešto pristojno će, kad-tad, da izroni.
(možda je do proleća, izvinjavam se)

Kunac

ginger toxiqo 2 gafotas

Quote from: Alexdelarge on 08-05-2013, 14:00:15
Klub knjizevnika - Marko Vidojkovic

...ovo je sjajno za, ako to ikada ikome zatreba at all, brušenje transfera neprijatnosti... Vidojković je očekivano agonalno neuk i prost, a ovoj nesreći od voditelja sam umalo predavao (predavao sam njegovom odeljenju, ali je on bio u grupici kojoj je ruski bio prvi strani jezik)...

...evo naslovnice za roman ovog voditelja (udenuo je svoj lik na sliku ovog uniformisanog, a ovo pored je lice njegove (tadašnje, možda i sadašnje) devojke...

"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Kunac

Retro posh! Blago devojci uz takvog kavaljera. Bre, na naslovnicu je udenuo. Dokaz ljubavi kao takav.

Alexdelarge

QuoteOdrastao uz dela Ive Andrića, Nikolaja Velimirovića, Alekse Šantića i Jovana Dučića.

xfoht

Alexdelarge

Alexdelarge

Gaff

Sum, ergo cogito, ergo dubito.

ginger toxiqo 2 gafotas

Čitam i pitam: Aleksandar Gatalica - Veliki rat

U feljtonskoj emisiji o jednom piscu i njegovom delu autor emisije razgovarasa književnikom Aleksandrom Gatalicom, jednim od najboljih srpskih pisaca srednje generacije, o njegovom romanu ,,Veliki rat",za koji je dobio najviša književna priznanj a- NIN-ovu i Nagradu ,,Meša Selimović" za 2012.godinu.

Roman ,,Veliki rat", čije prvo izdanje je objavila izdavačka kuća ,,Mono i Manjana", a, do 14. izdanja nastavilo da objavljuje ,,Vulkan-izdavaštvo", opisuje petogodišnji sukob u Evropi, započet nakon sarajevskog atentata na Franca Ferdinanda.

U romanu je data slika stradanja preko 70 junaka sa svih zaraćenih strana, na prostoru Balkana i Evrope, a pisac objašnjava kako je pisao ovaj roman ,,iz glave", ali i uz pomoć mnogih stvarnih činjenica, pronađenih u arhivama i tadašnjoj štampi.

Pisac je na epski način pokazao gubitak nade u srećnu budućnost čovečanstva i s pravom dobio prestižne nagrade za svoj roman.Odlomak iz njega interpretiraju glumci Branislav Platiša i Dragan Vučelić, a emisiju je snimio mr Branko Pelinović.

Urednik i autor emisije je Josip Babel

http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/21/RTS+2/1350094/Čitam+i+pitam%3A+Aleksandar+Gatalica+-+Veliki+rat.html
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Alexdelarge

Alexdelarge