• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Dragan R. Filipovic RULES! Da ili ne i zasto?

Started by johnson bronson, 17-11-2003, 03:17:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

drf

RO JEDINSTVO, ili radna organizacija Jedinstvo je gradjevinsko preduzce iz Uzica. U vremenima camushanja nesvrstanih radili su na sve strane; osobito na crnom kontinentu. Potlje su neki zaboravljali da im plate, pa drzava zadrzala ono sto im neko uplati, pa su ostvljali mashine po pustinjama i prashumama. onda privatizovalo, direktorsko-burazerski, blues brothers Micic.

RO Jedistvo je u raskoraku izmedju nekoliko svetova:

*oholog samoupravnog mahnitanja, deviznih dnevnica, uplakanih Poljakinja zalivanih viskijem na docecima Nove godine u Varsavi,
zapocete kuce dovedene pod prvu plocu, neomalterisane; sveta koji je izgledao vecit, neizmenjiv a poceo da se kruni taman kad je RO JEDINSTVO stasao da pase pare;

*obrazovanja uz rad, radnickog stvaralastva, dangube uteklih iz firme na Rajskim otokama, uz vino, kobasicu pasju radost, malo trave albanke ili smejalice, drombuljanja po gitari pesama nosatog proroka i prizivanja dana kad ce coca cola u limenci moci da se kupi na Rakijskom pijacu; sveta koji je jurnuo na nespremne a voljne da zabavu prihvate kao zivotnu istinu;

*Bravara koji je, nevoljko, otisao da pripoji onu nogu u vecnim lovistima i nije mogao da vidi da se Privatizacija odvija deset godina pre prvog javnog pominjanja te reci, izmedju direktorske brace; sveta u kom njegovo velicanstvo radnik moze biti pokupljen na rad napolju, i biti izjeban ako nije veoma zajeban.

(verovali ili ne, u ovom momentu na radiju 31 ide cestitka AD JEDINSTVO za novu godinu)

*srpstva u neveshtoj rekonstrukciji, s dizajnom Veljka Bulajica, ideologijom Milje Vujanovic, uputstvima kako se jedu govna zlatnim kasikama i muzickom podlogom Turaka; on oseca da to nije sastavljeno kako Bog zapoveda, ali bolje ne ume da smisli;

*Rumene nadnice, univerzalnog pogleda na svet, naciju, rasu veru; s vecitim problemom - spoznas kako da se nacionalno opredelis u anacionalnom svetu tek kad ti na splitskom zidu napisu "Smrt srpskom ciganinu"; to mu unosi malu konfuziju u idealnu misaonu postavku.

drf

Umesto da posaljem dve, poslao sam dva puta onu.
Nikad necu postati chatovodja iliti harambasa.

Kume, ti znas, al' da kazem: moja teza je da nisam je postao tesko shvatljiv, vec su se mozgovi olenjili. Cenim citanje koje tece, bez zapinjanja, ali i ono drugojacije, s promisljanjem, ima neki smisao.

Tu je doprinos postmodernista (ne po metodu vec po ideologiji) presudan.
Pisanje ni o cemu kao osnov moralno politicke podobnosti, bezanje od price, prezir prema dijalogu... A dominantni su vise od decenije.

Privatno, jedan od najcenjenijih mi je rekao da je Vuk toliko unakazio srpski jezik da je na njemu nemoguce napisati dobar roman. Javno, boli me uvo za Vuka - raspolazem ovim jezikom a dobar roman se moze napisati i na telegrafiji

Boban

Ma ja ne volim jednostavno pisanje u kome nema nicega ispod povrsine, ali ne volim ni da resavam hiperzakukuljene rebuse.
Ponekad jeste dovoljno pronaci tri-cetiri briljantne recenice u prici da bi je covek zavoleo, ali to ume da umori. Ti ipak nisi aforisticar, nego pripovedac. Mislim da te je onaj rad na stripu pocetkom devedesetih preobratio i odveo na stazu minimalizma... ne minimalizma u smislu kratke forme, nego u smislu uskracivanja informacija citaocima.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

S.

Mico, kakav je to Znak Sagite broj 15 izasao 1988. godine? Zar nije trenutno kod broja 13, leta gospodnjeg 2003?

Boban

Pobrkala si casopis Znak sagite sa istoimenom edicijom koja ima 46 naslova u periodu 1984-1997. godine.

http://alef.netfirms.com/edicije/zsagite.htm

S.

Nisam. Naime da bih nesto sa necim mogla da pobrkam, potrebno je da su mi obe stvari poznate. Vidis, da postoji i edicija Znak Sagite, a u okviru Alefa, i casopis pod istim imenom, nije mi palo na pamet. Vidim da sam i neke od knjiga iz edicije citala, ali kako su sve bile izdate pod drugacijim firmama nije mi bilo logicno da spadaju u jednu istu biblioteku. Devedesete, sta li...

Svejedno, mozda bi u bibliografiji trebalo staviti Alef, edicija ZS?

Boban

Opet brkas.
Brljivo zensko, pa to ti je...
Navikla da gleda i razume samo stvari visoko gore i udaljene bar jednu svetlosnu godinu.

Elem, Alef je casopis i nema nikakve veze sa Znakom sagite sem sto sam ja bio urednik na oba mesta.
Ovaj Alef na kome se nalazi spisak je virtualna knjizara koja opet nema nikakve veze niti sa onim Alefom niti sa mnom, covek je samo uzeo ime. On nudi gomilu stvari u prodaji, daje spiskove citavih edicija i linkovano do knjiga koje ima u ponudi.

Ediciju Znak sagite izdavalo je mnogo razlicitih firmi, ali uvek je bilo tu ime edicije i redni broj... za one kojima su takve stvari uopste upadljive.

S.

Ako bi bio ljubazan da za trenutak karakterologiju licnosti ostavis po strani (mada priznajem da je slatka i simpaticna... netacna, doduse, ali ipak si se ipak potrudio :evil: ), mozda bi mogao da mi objasnis logiku postojanja dve razlicite stvari pod istim imenom? Crno na belo napisana bibliografija gde stoji

Znak Sagite 15 1988
i
Znak Sagite 1 1993

deluje neozbiljno.

Mica Milovanovic

S. nadam se da ti je Boban sve objasnio...  :)

Fipo, jedno nebitno pitanje vezano za posao:

Quoteblues brothers Micic

Imaju li oni neke veze i sa Putevima iz Uzica? Treba mi neka veza...

A sad da i ja izigravam radoznalog fana:

Sta bi sa prikupljenom gradjom o vukovima?
Mica

S.

Quote from: "Mica Milovanovic"S. nadam se da ti je Boban sve objasnio...  :)

Apsolutno... sve mi je jasno.

Boban

Pa ne zovu se isto; jedno je EDICIJA Znak sagite, a drugo ČASOPIS Znak sagite.
Postojala je do malopre i IZDAVAČKA KUĆA, a ovde imamo SAJT i u okviru sajta DISKUSIJU Znak sagite.

Možda nije baš najinventivnije, ali je tako kako je.
Neophodna je ipak natpovršna usredsređenost.

Zbunilo te je to što Mića nije bio dovoljno precizan u kuckanju Fipine bibliografije ovde, ali to je njegov i samo njegov propust. U konačnoj, štampanoj i sajt verziji bibliografije nikakva dilema neće postojati.

drf

Mico, jedan Micic is owner. Moj e-mail je zidajn@ptt.yu, ako neces da ti Kolektivni um preotme ideju za posao. Ako hoces da ih navuces, slobodno pitaj voje. (ovde)
vucja gradja zavija iz kutija i fioka; rezi na mene s polica kad prodjem. Ponesto sam sistematizovao, pomalo i napisao; ima samo jedan mali problem - niko to nece. Ni iz zajebancije. (kao zbirku prica kojom se jedno tri puta godisnje razni nesretni izdavaci oduseve, kazu da je moraju objaviti pa makar crkli i nestanu u ovom svetu senki)
Prakticno samo obustavio taj posao. Proseravam se u ponekoj prici ili scenariju, pa i to se nikom ne svidja. Dobra vest je da nameravam dugo ziveti a nista ne zaboravljam.

Mica Milovanovic

Quotevucja gradja zavija iz kutija i fioka; rezi na mene s polica kad prodjem. Ponesto sam sistematizovao, pomalo i napisao; ima samo jedan mali problem - niko to nece

Jebi ga...

Sto se tice prica, Boban je u pravu kad kaze da su zahtevnije nego ranije, ali to je vec tvoj izbor...

Od novijih koje sam citao na konkursima, Tutnjava u ritu mi se veoma svidela, samo sto trazi mnogo pazljivo citanje... a takve citaoce danas nije lako naci. Ne slazem se sa Bobanom da je losija nego one price iz ranijeg perioda, koje on navodi... Samo je drugacija...

S druge strane, ona sa Dilanovim naslovom mi je ipak delovala malo haoticno... nisam uspevao da je pratim do kraja...
Mica

johnson bronson

Quote from: "drf"Privatno, jedan od najcenjenijih mi je rekao da je Vuk toliko unakazio srpski jezik da je na njemu nemoguce napisati dobar roman.

NAPOKON! PROSVETLJENJE! EPIFANIJA!

(neko ima muda...)

johnson bronson

johnson bronson

UPIT SHES' (mit ushes'a)>

kako doci do Stevana Kosijerovica ili nekog njegovog predaka?

drf

1. Aco Vuckovic pripada, uslovno, revolucionarnom korpusu imena, ali za mene ima simvolicki znacaj.
Naime, uzicki radio-klub je prva oslobodjena teritorija u Evropi - '76 je jedna ludacka generacija isterala sve politicke organizacije i preuzela upravljanje. Nisam bio punoletan, ali sam bio vodja pokreta otpora.
Aco Vuckovic je bio student tehnike iz Sevojna; stradao je na Banjici '42.
Nije nam smetao u proslom veku, a ni u ovim silnim demokratskim promenama nismo hteli da menjamo ime.
Inace, radio-klub pominjem i u pricama, tu i tamo.
Ta generacija je bila vise puta prvak sveta, hronicni prvak ex-yu (Bravarev pehar u trajnom vlasnistvu) prvaci na turniru u malom fudbalu (igrali , u drugim ekipama, pokojni Srbo Stamenkovic, Rashid Kunovac i, mislim reprezentativni golaman); osnovali prvu nedrzavnu televiziju sredinom osamdesetih, gljivarsku sekciju...Prvi kompjuter i kurs, posecen kao rock koncerti...
Nije samo lokalpatriotska ocena da je to, verovatno, bila najjaca ekipa na svetu u to doba.
Vise nismo zajedno. Smrt, seobe, sujeta.
YZ1ER, member of YU1ABH and contest team YZ1U

2. Po pricanju Spasoja Filipovica, bog da mu dusu prosti, coveka bez noge koji se peo na najvisa stabla, vodenicara bez straha, poslednji srpski vampir prosao je dolinom Luznice uoci onog rata  izmedju familija i pomalo s Nemcima.
Sedeo je u Bozica vodenici i motao duvan, kad se unervozila krava u stalskom delu. Rikala je i otimala se, a unda je huj, kakav nikad pre toga nije cuo, naisao od Skloplja, uzdrmao vodenicu i otisao preko Kikova ka Tmushi i Tataliji. Spasoje je samo nabio shajkacu preko krsta na celu, uzeo sekiru u ruke i posao da se obracuna.
Otkud je on znao da je vampir, a ne zmaj, vetrenjak ili nesto uobicajenije, pojma nemam.
Nema veze s ovim: Kad mi ju umro deda Stamenko Djokic, nedaleko od meita starci su pravili tabut.
Spasoje je legao u njega da ga isproba, da Canu bude udobno...

johnson bronson

Rashid Kunovac koji je sada pomocni trener u Spaniji, igrac Partizana? Isao sam u isto odeljenje s njegovim sinom Goranom!

Hvala na odgovorima, nemam reci da opisem ono sto je neopisivo pa zato ni necu, samo jos jednom hvala i Hirohito!

johnson bronson

Pitanje sedmo uz Mir boziji Hristos woskrese!

Crna parka Jovana Nenada?

(tj. hristos se rodi. stoickov ide posle)

drf

Waistinu se rodi!
Jovan Nenad je iz apokrifne istorije, mada i kod zvanicnih istoricara ima o njemu poneka rec.
Sama parka ( postojala u stvarnosti ili ne, a pominju je) ukazuje da ga je zivalj smestio u mitoloski, Stvarni svet; izmestio iz ovog sveta senki. Dao mu tezinu.
Bez ulazenja u tumacenja, u svim starim tradicijama fizicka obelezenost, pa cak do invaliditeta, ukazuje da ga direktno povezujemo sa Prvim, cak i prepaganskim bozanstvom. Rodom svojim.

Mozemo da se pravimo modernima, to radi i jebi ga:
'82. u Grckoj, na pristanistvu manastira Pantelejmon (gde sam dospeo stopirajuci ribarski brod koji je brektao svojim poslom pored Kareje) mladi Grk mi je, s verskim sjajem u ocima, pricao sta je sve cuo o R.M. Tocku...
'87. u avionu za Odesu, politicki delatnik iz hrvatske mi je pricao da Sloba ima kracu desnu nogu...
Milovan Zemljak Vitezovic slomio je kuk kad se dohvatio price o Vuku, copavom...a i mene seva na vreme...

(Sta je sve u laznim knjigama o prorocanstvu kremanskom o coveku iz naroda pisano...
Itd...

U kampanji za Kostunicu ocekivao sam da mu prebiju nogu. Nisu, zato i ne vlada.

Naime, cela ova zajebancija ima svoje mitoloske korene, sve do one "svi Srbi pod jednom sljivom", koja nije krenula od Tarabica (prvi put sam je cuo od Vuka Draskovica) - slicne metafore su vazan deo skoro svih prorocanstava hercegovackog korpusa i odnose se na moralni pad  (covek se toliko smanji da celo selo stane pod lisku kupusa...) koji prethodi pojavi Coveka Iz naroda i Obnovi Srpskog Carstva. (Mozda bi trebalo da ovo razradim i  negde dam ne bih li prekinuo bar jednu od papagajstina koje spaljuju neurone i sludjuju nepripremljeni zivalj. Opet, mozda i ne.)

Opet zloupotreba: ko zna, nek mi ukaze na izvore u kojima se pominje Jovan Nenad. Tema je to.

Lurd

drf, jel igraš kompjuterske igre? Ako da, koje?
My trees...They have withered and died just like me.

johnson bronson

drf

1.Retko, i to flipere (Party i taj paket)  i poneka retro pucachina.
2. Paganski totem Srbina bio je vuk. Bog i predak. Trinaesta skola je jedna od posledica "vucje gradje"; a ona je sinopsis za drugi tom Vucjeg zijeva.

Draza

Odavno na ovom forumu nije bilo zanimljivijih prica od ovih nekoliko drf-ovih (krajnje subjektivno misljenje). Pravo osvezenje!  

Quote from: "drf"Sedeo je u Bozica vodenici i motao duvan, kad se unervozila krava u stalskom delu. Rikala je i otimala se, a unda je huj, kakav nikad pre toga nije cuo, naisao od Skloplja, uzdrmao vodenicu i otisao preko Kikova ka Tmushi i Tataliji. Spasoje je samo nabio shajkacu preko krsta na celu, uzeo sekiru u ruke i posao da se obracuna.
Otkud je on znao da je vampir, a ne zmaj, vetrenjak ili nesto uobicajenije, pojma nemam.

Zna li se epilog price o susretu sa vampirom; da li je doslo do sukoba?

johnson bronson

Quote from: "Draza"Odavno na ovom forumu nije bilo zanimljivijih prica od ovih nekoliko drf-ovih

Odavno? NIKAD!

johnson bronson

DEVETA KAPIJA (opa!) tj. PITANJE>

Debeli Mikajlo i Milisav?

Mica Milovanovic

Quoteko zna, nek mi ukaze na izvore u kojima se pominje Jovan Nenad. Tema je to.

Sta imas? Corovic daje zanimljiv opis u Istoriji:

QuoteOn se sam izdavao za potomka srpskih i vizantiskih vladara i uzeo je naziv cara. Ime Jovan kao da je dodao iz bugarske vladarske tradicije. Kao unapred obeležen nekom višom silom za nešto neobično ljudi su nalazili to, što je on imao "na telu jednu crnu prugu u širini jednog prsta, koja je počinjala kod desne slepoočnice i išla u pravoj liniji sve do stopala desne noge." Pričalo se da se po noći dugo moli bogu i kao da ima, u opštoj nevolji, poslužiti kao neko božje oruđe.

ali to ti je verovatno poznato. Ugarski izvori bi verovatno bili zanimljivi...
ali "slabo govorim madzarski"...
Mica

drf

1. Draza
Hvala. Na epilozima sam shkrt, ali ne sto sam u manjku. Prosto cekam da mi se namesti mesto u pritchi gde samo jedna stvar moze doci.
Detalj koji ovde nedostaje jeste imitacija zvuka koji je vampir ispustio prelecuci vodenicu. Nemam nacina da ga rekonstruisem recima. To je zvuk u osnovi sovski, ali ne sablasan, ne preteci. Pre tuzan.
Prosto da pozalis sto ode. Nije izreceno, ali slinavom meni je izgledalo da se i tako mocna domaca zivotinja uklanja pred Velikim povodnjem; kao da kaze "Moj vakat je bio Diznilend prema ovom sto se iza brda valja".
Kako mi se broj godina priblizava Spasojevom, neka drugojacija razumevanja i tumacenja mi nadolaze, narocito dok sedim na Drini, pusheci i cekajuci da svane dovoljno da mogu da raspucam konac. Pored zdrave misli da je zar izpred mojih usta jedini ozbiljni orjentir za kakvog snajperistu iz bosanskih brda, javi mi se i par nezdravih. Njih necu prepricavati. Procitaj pesmu Vaska Pope (nek od njegovog urlika mesec ubledi) o izgubljenoj crvenoj cizmici njegove staramajke, koja ga je lanenim vlaskim jezikom vucicem zvala. (davala mu je i sirovo meso da mu oci svetle u mraku; nikad nisu svetlele, mozda zato sto jos nije dosao pravi mrak)
Zao mi je samo sto nemam Spasojevu fotografiju (potrazicu je na leto po Ribashevini, ali mrka kapa); to lice je prica.

2. Jonhson

Debeli Milisav je pojava slicna onom Newmanu iz Sajnfilda (ona glupa serija o zgubidanima na B92), samo znatno visi i znatno deblji. Okrugliji. Cvikeri mu od ociju prave vodenicne tockove. Jedna od slika u mojoj flash memoriji - Milisav, sav okrugao, i sicusna kopija Gibsona na njegovom stomaku.
Kupuje je sav zeljan a izgleda nesrecno jer od te svirke nista nece biti.
Da se ranije rodio, kopanjem bi probao ulazak u unutrasnji svet; posto se rodio na vreme, u doba razvitka nacne misli, hemijski i parahenijski preparati su dostatni.
Zahvaljujuci kilazi i cvrstoj veri u svoj neuspeh, njegovi astralni izleti su inovacija u vascelom svetu ezoterije: Milisav gornji dugim skokovima dostize zeljenu visinu a ona j donji ga prati krsheci sve pred sobom.
U bitkama Stvarnog sveta Milisav je pevac, crni; sasvim obican ako izuzmemo pikanteriju da tezi dvesta kila.
Cini mi se da i u "Postmodernisti" pisem o njemu, pod drugim imenom; samo sto mu je izvadjen nerv a ostao ogromni san o uspehu i znanje na nivou celija da ce prsnuti ko ledenica.
Sreo sam dosta Milisava. Vecina nisu bili debeli, sto je bitno umanjilo spektakularnost njihove propasti. Speceni Milisav je onaj sumorni, kog svi znate, koji o svemu ima mishljenje, naravno lose, a kurcem ne mrda jer zna sta ce da bude.

3. Mica
Nisam zaboravio tvoj upit, jednostavno, u ovo doba godine u planinama nikog neima.
Nasao sam nesto kod Smiljanica, i to sam uglavnom iskoristio u trinaestoj skoli. To i tamo sam nalazio slicne zapise iz raznih krajeva, ali nijedan nije dotle dogurao. (Mit o Coveku Iz Naroda i Vaskrsu Srpskog Carstva) Uglavnom se pojavljuju goli ili odrpani, bez znanja o sebi i okolini; ponekad s prorocanskim mocima. I Schepan Mali je iz te fele.
Koje ono, bre, objavio moju pricu na madjarskom? Mrzi me da preturam, nek se sam javi, necu mu nista. Cenim da bi mogao pomoci. Nije hitno, al nek ima na umu.

drf

Debelo Mikajlo nema veze sa Debelom Milisavom; Mikajlo je dosetka iz Tri miliona kostura.
Ima jos jedan Milisav u kosturima a on opet nema veze sa Debelim - to je istinita crtica, malo nakicena, iz rata za RS.

drf

Preciznije, to "dreshi Milisava" je poguralo celu pritchu; ocajnicko posezanje za ljutom travkom.
Inace, cela prica je nastala u Bg, u stanu mog kuma.
Stigao sam iz Uzica, vijao po Beogradu i obreo se kod Bobana neispavan i kao kuvana noga. Kum mi je skuvao kafu, nahranio me, dozvolio poshenje u kujnici pa preneo racunar. "Ne ides nikud dok ne napishes pricu", rekao je. I sta cu, jesam.

Boban

Quote from: "drf"Stigao sam iz Uzica, vijao po Beogradu i obreo se kod Bobana neispavan i kao kuvana noga. Kum mi je skuvao kafu, nahranio me, dozvolio poshenje u kujnici pa preneo racunar. "Ne ides nikud dok ne napishes pricu", rekao je. I sta cu, jesam.

Otprilike tako. Bio je poslednji dan za predaju prica na konkurs, clanovi zirija su vec dahtali od uzbudjenja, a ja nisam imao Fipinu pricu.
Pre toga mi je (bas kao i ovih dana) stalno obecavao da ima smisljenu pricu i da sve sto mu treba jeste jedna noc da sedne i uradi tehnicki deo posla. Kada sam uspeo da ga savatam u malom prostoru, prikupio sam sva trazena pomocna sredstva i rekao mu da ne mrda odatle dok ne uradi "tehnicki deo posla".
Bilo je to u 19.00 a ujutru je preda mnom bila prica "Tri miliona kostura", ta verzija koju je otkucao te noci, kasnije je i stampana.
Fipa nikada nista nije u stanju da menja svoje pisanije i to je, ipak, cini mi se, najveca mana njegovog stvaralastva. Ma koliko genijalan bio ne mozes iz glave, iz prve, napisati konacnu verziju bilo cega...

Lurd

Pa zar je nije tada uradio? Mislim ako je konačna verzija ona koja je izašla u Znaku.
My trees...They have withered and died just like me.

Boban

pa, jeste, ali je on tada, te noci tu pricu pisao i napisao, prakticno iz glave, prekucao i doveo do konacne verzije. Kod njega nema onoga "da odlezi malo, da se porazmisli, da se nesto prepravi..."

Inace, bila je to kategorija NOVELETE na cetvrtom konkursu Znaka sagite pre nekih deset godina.

Šest najboljih tada behoše:
1. Dragan R. Filipović, TRI (MILIONA) KOSTURA
2. Goran Skrobonja, NO PLACE LIKE HOME
3. Aleksandar Marković, AVANTURE BELOG NOSOROGA
4. Oto Oltvanji, LICIMER: BLOODY MARY BLUES
5. Boban Knežević, OTISAK ZVERI U PEPELU
6. Zoran Stefanović, ŠOEL, DOLFI, BEHEMOT

Eh, kakva je to konkurencija bila... zar je moguce da je proslo vec deset godina, a da mi svi zajedno nismo daleko odmakli od tih vremena...

Spider Jerusalem

Mozda bi bilo zanimljivo da se ako vec ne odmah na sajt, onda kao neki lepljivi topik postave rezultati, pa mozda i svi ucesnici svih konkursa do sada, sa naslovima prica. Ako imas negde na kompjuteru, mogao bi samo da pejstujes.

johnson bronson

Quote from: "drf"Preciznije, to "dreshi Milisava" je poguralo celu pritchu; ocajnicko posezanje za ljutom travkom.
Inace, cela prica je nastala u Bg, u stanu mog kuma.
Stigao sam iz Uzica, vijao po Beogradu i obreo se kod Bobana neispavan i kao kuvana noga. Kum mi je skuvao kafu, nahranio me, dozvolio poshenje u kujnici pa preneo racunar. "Ne ides nikud dok ne napishes pricu", rekao je. I sta cu, jesam.

Znaci ovako je napisana najbolja prica ikada napisana. Idem da legnem. Auuu Mile.

drf

To oko prve ruke i jeste jedna od glavnih tema izmedju kuma i mene, ima vec koja decenija.
Ne tvrdim da je to sto dobije savrseno, vec da ja bolje ne umem. Kad bih, priteran uz zid, pristao da pogledam neku pricu zarad poboljshanja, desavalo se:
1. Pojma nemam sta se od mene trazi.
2. Cudim se sam sebi sta mi bi da napisem tu pricu a ne neku drugu.
3. Odushevim se i suze mi podju od miline
4. Zakljucim da tu nista ne valja i ne vredi popravke, ali, ako ko voli nek cita.
5. Predlozim kumu da nadje nekog pismenog i treznog da mi predlozi izmene u strukturi i stilu, i nekog pedantnog da popravi brljotine. (Jos uvek sam ubedjen da je to urednicki posao...)

johnson bronson

ovo sam hteo odmah da pitam, ali nisam>

DESETO PITANJE>

Lendo Jasmin i Cefo Muharem, vise nego drugovi i milicajci iz ubedjenja.

drf

I kum me za to pitao:
Lendo Jasmin i Quefo Muharem su policajci u skoro svim mojim prichama. Cak i u scenariju za IK (strip nije zavrsen ni objavljen) gde su agenti FBI.
I kad poginu, sledeceg jutra su tu, jer jutro, kao sto je poznato, zaboravi sve.
Ima vishe razloga za to, neki su geopoliticko-magijski, neki nako.
Inace Lendo Jasmin, ime koje postoji, smatram jednim od najmilozvucnijih imena, kao Avedis Ziljdjijan ili Kosova Afrodita.
Tamo nekad, pubovi sa Kosova ili iz Crnog trougla Sjenica-Novi Pazar-Tutin su prebacivani u Uzice kad naprave sranje.
Tamo negde, kontrolori su nam isti ma koji vek i ma koje drushtveno uredjenje u glavu nam udarali.
Nisu samo Arbanasi u pitanju, ali imaju lepa imena.

Boban

Quote from: "drf"5. Predlozim kumu da nadje nekog pismenog i treznog da mi predlozi izmene u strukturi i stilu, i nekog pedantnog da popravi brljotine. (Jos uvek sam ubedjen da je to urednicki posao...)

Pokusavao sam nekoliko puta sa raznoraznim ljudima i ispostavljalo se da je prepravljanje Fipe nemoguc posao; dobije se tehnicki ispravna recenica ali se izgubi ponesto od izvornog duha.
Gotovo da bih smeo da tvrdim da se Fipina prijemcivost nalazi upravo u gramaticki polupravilnim recenicama.

drf

Bobanu:
uz amandman: ja i meni slicni kreiramo buduca pravila. Naime, i ova su doneta uvazavanjem literature i novinara, koliko znam, uglavnom iz Beograda, Zagreba i Novog Sada.
Za razliku od Vuka, preskocen je ceo dinarski korpus. Mislim da mirno mogu govoriti o hercegovackoj recenici, pogotovu sto je nisam ucio, vec rodjenjem dobio. Od Duciceve proze, pa cak i kod Nastasijevica sam nasao divne recenice zbog kakvih su me grdili.
amandman 2: ako prica kupi citaoca, bar mene, ne obracam paznju ni na slovne greske, ni ispustene redove, vec gutam i radujem se.

johnson bronson

Quote from: "Boban"... u gramaticki polupravilnim recenicama.

ONDA TREBA IZMENITI GRAMATIKU!!!

johnson bronson

A

Dok Karaja?

jedno od zvucnijih imena, kao i onaj

Keljmendi?

drf

Johnsone, ubode!
Mnogi filozofi su razlicito tumacili gramatiku; radi se o tomre da se ona izmeni.
Ili bar fleksibilnije pristupati analizi nedela.
Pazi ovo: "rec, koju si upotrebio, ne postoji u tom i tom recniku..."
Ako bih zash zapeo, broj takvih reci bi popunio tanji recnik.

drf

Dok Karaja je, nadam se, jos ziv izdrav. Psihijatar s kracom nogom, koji se ubijao od alkohola, pa sutradan primao pijance na odeljenje. Nesporno duhovit ali crn. Jedno vreme se opijao sa njegovom ekselencijom Basom i popili su batina kojiko i alkohola.
O Keljmendijevima neko mora napisati knjigu, ko dobrica o Katicima.
"Vreme smrti" je vec iskoriscen naslov...

johnson bronson

osokoljen izjavom svog omiljenog pisca trazim dozvolu da uletim u raspravu.

postoji spisak (ko god je bio na anglistici zna) od nekoliko desetina rechi koje je shakespeare IZMISLIO u trenutku u kom su mu zatrebale. do njegovih dela te reci nisu postojale niujednom jeziku pa ni njegovom (nazovimo ga engleskim). Takodje je koristio milijune francuskih latinskih i italijanskih reci kad kod mu je trebalo.

Nas nevidjen primer je Marin Drzic i cela ekipa iz primorja sa svojim specificnim recnikom koji nikad nije stigao do jednonogog gusara.

Recnici i jezici se formiraju u doba romantizma a kod nas romantizam nekako traje paralelno sa svim ostalim umetnickim pravcima otkako smo se oslobodili od turaka pa sve do danas.

Stil i arsenal reci koje koristi DRF su jedna od glavnih stvari koje su me oshajdarile kada sam otvorio stranice TRI(miliona)KOSTURA davno, davno u ZS#3. Tek onda dolaze ideje, zaplet, a pre njih likovi.

Boban

Quote from: "drf"Bobanu:
uz amandman: ja i meni slicni kreiramo buduca pravila. Naime, i ova su doneta uvazavanjem literature i novinara, koliko znam, uglavnom iz Beograda, Zagreba i Novog Sada.
Za razliku od Vuka, preskocen je ceo dinarski korpus. Mislim da mirno mogu govoriti o hercegovackoj recenici, pogotovu sto je nisam ucio, vec rodjenjem dobio. Od Duciceve proze, pa cak i kod Nastasijevica sam nasao divne recenice zbog kakvih su me grdili.
amandman 2: ako prica kupi citaoca, bar mene, ne obracam paznju ni na slovne greske, ni ispustene redove, vec gutam i radujem se.

Nemam niti jedno slovo primedbe.
Ja sam oduvek tvrdio da nisu knjizevni kriticari oni koji odredjuju norme koje zatim pisci treba da ostvare, vec su upravo pojedini pisci oni koji svojom osobenoscu pomeraju granice i postavljaju paremetre koje zatim kriticari pokusavaju da shvate.

Mica Milovanovic

Quotezar je moguce da je proslo vec deset godina, a da mi svi zajedno nismo daleko odmakli od tih vremena

Ako je suditi po pricama koje si upravo nabrojao, sve mi se cini da smo krenuli unazad.

Potpuno sam zaboravio da je "Nosorog" bio 3. na jednom konkursu!!!
Jebote! Stavio bih ruku u vatru da je pobedio...

johnsone, jesi li ga citao, da malo hvalimo i ostale, ne manje vredne hvale...

Bobane, ne znam odakle ova rasprava da je iko ikada stavljao primedbe na pravopis kod Fipinih prica... Po meni, pravo svakog pisca je da kreira jezik kojim se obraca citaocu. Ako se on i ja nadjemo na istoj talasnoj duzini, ko jebe pravopis... i Vuka...

Moje, a koliko znam i tvoje, zamerke na Fipina ostvarenja su se uglavnom odnosile na nesto drugo, na osecaj da bi se odredjenom postprodukcijom neke stvari ispeglale... odnosi pojedinih delova price, povremen utisak da se vestinom pripovedanja i briljantnom recenicom sakriva nedovoljno razradjena konstrukcija price, te stvari... Niko nije govorio da treba menjati Fipin jezik...

A Fipa je donekle u pravu. To bi moglo da bude deo urednickog posla...
Kad vec on nema snage za to...
Mica

drf

Mico dragi,
ti ne bi poverovao sta su sve ljudi/urednici izgovorili odbijajuci s gnushanjem da izdaju moju zbirku. Uglavnom oko nepismenosti.

Biser je bio onaj kumov predzadnji mainstream pulen, jel' bi Vasa Pavkov, koji ne cita price s dijalogom.

Dobro je sto smo se dotakli malo toga, radi definisanja stvarnosti, ali bit je u sledecem: urednik hoce iz koze da iskoci koliko je uzasnut pricom kao takvom, pa trazi dlaku dilindaru po ustima i medj zubima da opljunci po njoj.

Ponavljam, stvarno nemam nista protiv urednickog rada na pritchi.

I sam sam se iznenadio onim spiskom s konkursa. Sta ti je sudbina - svaka od tih prica bi sucereno pobedila na bilo kom drugom konkursu.
(na nekim konkursima i pobednicke su "na jedva", a ovde cela lista valja)

Mica Milovanovic

QuoteBiser je bio onaj kumov predzadnji mainstream pulen, jel' bi Vasa Pavkov, koji ne cita price s dijalogom

Za malo da ga ubodes... prezime mu je isto kao cuvenom Partizanovom veznom igracu koji je umirao u lepoti...

Mozda da ipak probas da pises bez dijaloga :(

Keljmendi?
Sa Keljmendijevim bratom sam proveo u JNA desetak dana u Zelini 1988 gradeci (manje-vise uspesno) kaptažu za vodu. Mislim da su hteli da ga sklone iz kasarne... Za sve to vreme mislim da ni rec nije prozborio. Ubrzo su ga odveli... Zato ne mogu da doprinesem knjizi...
Mica