• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

A šta nam je prošlost?

Started by scallop, 04-10-2011, 14:19:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

Ako nekom bude smetalo, neka ne obilazi ovaj topik. Vežbam sa nekim starim fotografijama. Na ovoj su neke naše legende u filmu gde sam ja igrao glavnu ulogu.

Uploaded with ImageShack.us
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

A ovo je fotografija koju sam obećao Mići. Moj otac sa prijateljem na mestu u Beogradu koje treba prepoznati. :lol:

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Plut

Pozdravljam. Baš sinoć pomislih kako bi bilo lepo imati ovako neki topic. Imam i ja materijala, treba samo pronaći. :)

Father Jape

Odlična ideja, scallope.   :|
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

zakk

Quote from: scallop on 04-10-2011, 14:24:54
A ovo je fotografija koju sam obećao Mići. Moj otac sa prijateljem na mestu u Beogradu koje treba prepoznati. :lol:

cvetni trg? prepoznao sam i bez imena fotke! :D
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

Tačno. Proleće 1945. Tramvajske šine. Vidi se momak sa partizanskom kapom prekoputa.

A, ko mi je bio statista?

zakk

45-a? Mnogo čupavih okolo... Ja nešto mislio to došlo kasnije.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Mica Milovanovic

Bata statista. Ua...

A, je li, što te nema na IMDB-u u Cast?

http://www.imdb.com/title/tt0049078/

Zamerio si se nekom u Holivudu...  :lol:
Mica

Milosh

Kako nema? Ima ga, evo lepo piše: Radmilo Andjelkovic ...  Srba (segment "Gvozdeni orao")
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

scallop

Do ove godine nije bilo ovako. Neko je prčkao. :-o

Mark

"Just keep smiling, for God's sake, just keep smiling ..."

Moj komsija, sa "nekim tamo" vojnicima koji su 42. - 43. sa ruskog fronta svratili na malo R&R ...

:)
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

scallop

Da bi se znalo čemu je ovaj topik namenjen, sad postujem svog dedu Dimitrija i babu Poliksenu, a jedan od klinaca (desni) je moj Koča, Slika je stara tačno 100 godina.

Father Jape

Evo ga i moj doprinos, tri pradede:
(mesta fotografisanja su najverovatnije Užice, Sarajevo, Beograd)

Četvrti je zaginuo u WWI pre nego što je stigao da se slika.

zakk

I kako ti sad nemaš brke? To je protivprirodno!!!

Father Jape

scallop

Kad stavi svoju sliku nacrtaćemo mu.

Moj deda je imao bolje. On je zaginuo za vreme Balkanskih ratova. I baba je. Klinci su sa šest ostali bez roditelja.

Mica Milovanovic

Pošto sam, na neki način, krivac za ovaj topik, evo i mog priloga: baba i deda (negde tridesetih godina prošlog veka)

Mica

Mica Milovanovic

A sad jedan težak zadatak za stare Beograđane...
Deda je živeo na Banovom brdu, a krojačka zadruga mu je bila negde na mestu gde
je danas ona "trambulina" koja vodi od Ade gore ka Čukarici. Međutim, možda je u pitanju
i Dorćol, gde je jedno vreme, po zadatku, radio za vojsku... Ili negde na trećem mestu?
Ima li neko pojma gde je ovo?

Mica

scallop

Ova slika dole je posleratna. Valjda? A mesto bi moglo da bude na Čukarici. Onaj crni drveni ambar (između drugog i trećeg gore) mi deluje poznato. Kao da je bio u krugu šećerane.

Zar si i ti iz šnajderske familije?

Mica Milovanovic

Jeste. Posleratna je. I meni je delovalo kao da je Šećerana, ali nisam bio siguran, pa nisam hteo da
sugerišem.

Deda je došao iz Sirakova u Beograd krajem dvadesetih i tu se bavio šnajderskim zanatom.
Posle rata je učestvovao u osnivanju jedne od šnajdeskih zadruga...

Mica

Father Jape

Srp i čekić FTW.

Ja ću da kačim još čim dobavim na komp. -_-

Do tad, s temom u vezi dosta starih slika Beograda ima na FB grupi Crno-beli Beograd, a posebno na ovom topicu foruma skyscraper city. Hiljadu strana vintidž fotki, čista perverzija.

Elem, tu videh dve slike koje su mi privukle pažnju:

Uz ovu drugu ide post forumaša koji ju je okačio:

QuoteНа овој фотографији пронашао сам једну особу коју је пре Другог светског рата познавао скоро цео Београд. Београђанке у сваком случају. То је овај мали господин са шеширом који стоји уз ивицу тротоара, познат као Мали Медина. Био је Јеврејин и само неколико корака одавде удаљено, на десној страни Кнез Михаилове, имао је трговину позамантеријом. Најпознатију и најбољу у Београду. 6. априла 1941. нестала је његова радња у пожару заједно са околним зградама, а такорећи истовремено губи се и траг Медине.

Pažnju su mi privukle jer sam se setio šta mi je baba jednom pričala. Naime ona je kao devojčica tridesetih godina svraćala često u tu pozamanteriju. Za kasom je bio, kaže, Andrej Medina, grbavac deformisane kičme koga je dadilja ispustila na pod kad je bio mali. Bečki hirurzi su uspeli da mu spasu život, ali je zauvek ostao takav.

Deo Medina od onih koji su preživeli rat je završio u Brazilu, među njima i taj Andrej. Kada su baba i deda otišli u Brazil po dužnosti, družili su se sa ono malo beogradskih porodica koje su bile u Riju, između ostalog i sa Medinama. Baba je ispričala Andreju kako ga se sećala iz pozamanterije, a on joj je poklonio dve velike fotografije predratnog Beograda, od kojih je jedna ova slika kafane Sedam Švaba, koju je baba, in turn, poklonila meni. -_- Kafana, tj. gostionica je bila na uglu Hilandarske i Džordža Vašingtona.

scallop

Da li znate da je većina tadašnjih kafana bila na uglovima ulica. Meni ova "Sedam Švaba" liči na kafanu "Palilulska kasina", koja u nekom obliku stoji i danas, odmah ispod Palilulske pijace.

Savajat Erp

Quote from: Father Jape on 05-10-2011, 23:21:35
Srp i čekić FTW.

И то обрнути...је л` то исто као обрнути крст? :) Добре фотке иначе...:)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

zakk

Eh, ja ovakve istorije nemam. Deda pokojni bio milicajac i vatrogasac (i komunista naravno) i selio se često, dok se šezdesetih nije preselio u Šabac i izgradio kuću na tadašnjem obodu grada (sad je to srednji prsten), sve potpuno nedokumentovano; postoje mislim čitave dve fotografije sa njim. Zato otac ima dosta fotografija, sa radnih akcija, štafeta mladosti, sa radio amaterima, sa kojekakvih filmova gde je bio statista.

Po majčinoj liniji sve ljudi sa sela, ali imaju makar po fotku dve nekih pradedova, sve svetlokosi mršavi i klempavi, ošišani na nulu, nisu u uniformama al nisu ni u civilu. Takvo vreme...

Ja se retko fotkam a i to je digitalno pa će da krepa sa dvdovima, ovim kompom i internetom. Sve to krhko i labilno

Father Jape

scallop

Eto, rasplakao si Džapea. K'o da mi ne znamo da ima i klempavih. Turi neku sa uniformom da vidimo kako su naše izgledale.

Mica Milovanovic

QuoteSrp i čekić FTW.

A Maršalu odsekli glavu!!!

Zakče, moji su takođe iz radničko-seljačkih porodica, ali se nađe po porodičnim albumima starih fotki. Ne odustaj!
Mada, ako scallop bude imao živaca za skeniranje, videćete kakvih sve bisera ima u njegovoj porodičnoj kolekciji!

PS: Najbolje mesto na netu za kopanje po starim fotkama Beograda i šire je:
www.politikin-zabavnik.rs/pz/content/beograd-koga-vise-nema
Mica

scallop

Al' si izbrljo post!

Imam ja slika i ne mrzi me, ali će misliti ljudi da sam ovaj topik pokrenuo zbog sebe.

Mica Milovanovic

Pod punom materijalnom i moralnom odgovornošću, uz jednog nepouzdanog svedoka (Bobana  :cry: ), izjavljujem da sam insistirao da svoje predivne porodične fotografije podeliš sa javnošću...

Al' sam izbrlj'o post!
Mica

Mica Milovanovic

PS: I ja ću da te pratim, koliko budem mogao...
Mica

scallop

E, ovo su moja mama i tetka negde 1940. Siguran sam da niko ne može da pogodi gde je slikano. :lol:

Father Jape

Pa i ja ću da kačim strateški između skalopovih postova, da se stvori iluzija raznovrsnosti.  :lol:

scallop

Jesu stare slike lepe, ali mene su uvek više privlačile priče koje stoje iza njih. Tako mi se dopala i priča o Malom Medini. Zato treba kačiti i priče o slikama.

Naprimer, prethodnom fotografijom sam postavio nemoguć zadatak. Slikana je u našem dvorištu, na tom mestu danas stoji Beograđanka i niko živi ne zna da je naš fotograf Emil Mađar tu imao radnju "Foto Miroč" i na zidu oslikan mural spomenika knezu Mihajlu. Poslednje ostatke tog murala oljuštili smo loptom.

Hobit

Stvarno lepo.
Najbolji topic ikada...
Spopala me neka seta... jebiga... ''Naterao'' si me da probunarim po ormanu... svašta tamo ima... nemam vremena sada da skeniram, ali... ''ubaciću'' se ovde...
U svakom slučaju - hvala scallope
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

angel011

Najstarije što sam ja videla od porodičnih fotki su slike iz detinjstva moje bake po majci, bakine sestre, brat, roditelji... Grci iz Kruševca, držali su nekada kafanu, ali su im komunisti oduzeli. Al' nemam ništa od toga kod sebe.  :cry:
We're all mad here.

biljan@

Moj otac je umro vrlo mlad, imam dosta  njegovih fotki:

Ovo je slikano u šumici, u Kikindi, prvomajska proslava

Otac je onaj lijevo, s flašom. I ne, nije umro od alkohola

Have no fear of perfection - you'll never reach it.        Salvador Dali

pokojni Steva

@ Biljan@, ti si Kikinđuša?! :-)
Imam 'video zapis' na 'osmici' iz Šumice, ja (sa ne više od 3) hranim Bambija (bilo nekih srndaća u kavezu), i nesmotreno bazam bagremljem. Jao, žao mi te liht braon somotane jaknice, prava šmekerska... Zna li neko kako se na siguran način sa 'osmice' prebacuje na digitalije? Mislim, nije retkost da projektor spali takav film.

Opasan, opasan topik! Zamuka mi što imam samo ton, ništa slika. Kad sam cicija, šta ću. Pridružiću se, cenim i prilogom, za vikend :-)
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

To sa slikama i pričama o slikama počelo je sa Mićinim razgledanjem seta starih fotografija koje su jednom putovale u Ameriku. Što rekla Jevtropijevićka, nema dobre priče bez zapleta. Kako nevolje uvek nastanu u porodicama, pre puta u Dallas na svadbu, buduća tazbina je imala niz predloga, od kojih smo, sa indignacijom, odbili da se Radmila na svadbi pojavi u srpskoj narodnoj nošnji. Odakle joj nošnja kad su joj i deda i baba iz Beograda? Pristali smo da na bilbordima u predvorju sale za svadbu izložimo porodične fotografije, tek da se zna kako stojimo sa rotkvom, šargarepama i cveklom, kao i sa drugim korenjem. Mater im američku, uobraženu, računali su da će da nas nadbiju na tom terenu!

Zaređam ja po familiji i pokupim sve što je lepo izgledalo i namirim do dagerotipija. Zvirnuli su oni, krišom, dok sam sređivao bilbord u Dallasu i objave da su se šalili i da oni neće to prikazati sređeno, nego, nego, onako, casual, kao, imamo al' nema veze. Naravno da nije bilo uzmaka, te je pola gostiju zurilo u našu lepotu toliko dugo da su neki zakasnili na prvo piće, pa su kasnije pili samo onaj njihov špricer, koji zovu šampanjac.

Probali su oni još jednom u okviru kasnijeg nadmetanja "u čijega tatka povelika patka". Prijatelj onako usput, predloži da ja, kao neki vajni pisac, sredim porodične genealogije, da se zna otkada ima nas, a otkada njih. Pristanem ja i pitam: A, odakle da počnemo? "Ko odakle ima." bio je odgovor, a već sam ranije video, po njihovim policama, silesiju knjiga o njihovim precima Škotima, Ircima, Šveđanima (bilo je tu i nekih informacija o Ragnaroku), pa sa druge strane o Mađarima, Česima i Švabama. Nek, mi sad neko zameri da mi gledamo u prošlost, a oni u budućnost.

Kad sam doterao do duvara sa tvrdnjom da svi vodimo poreklo od Adama (Lusi nisam pominjao), odlučeno je da počnem od zmije i jabuke, pa kad završim sa našom granom od 12 plemena, da otvorimo njihovu granu, pa da oberemo šta nađemo. Naravno, ja sam svoj deo, sa svim zapletima i raspletima (i Jevtropijevićka bi bila zadovoljna) naškrabao, a oni već digli ruke. Deca Američka.

Pa, možda ću polako da podignem tu izložbu slika, a, bome, i Istoriju civilizacije u mojoj verziji. :mrgreen:

scallop

Pre nego što počnem nešto ozbiljno, evo lepote koja me je rodila (oko 1933.

Father Jape

biljan@

@ scallop
Lijepa ti je majka  :lol:

Ovo je moja, još uvijek živa i zdrava, pozira kao lutka u izlogu

Prodavnica "Beograd" u Kikindi,  aranžer Veselin Sivčev
negdje oko 1950

Problem je što je moja majka podosta pozaboravljala, pa se više ne sjeća imena ljudi na slikama kojih stvarno ima puno.
@ Steva
Sestra, ja, mama, tata iz Kikinde, jedna baba iz Bašaida, druga iz Miloševa, dede iz Kikinde... Nisam bez veze slaba na Vojvođane  xyxy

Have no fear of perfection - you'll never reach it.        Salvador Dali

scallop

Mica Milovanovic

Ulica u kojoj sam se rodio na Banovom brdu - Osogovska...  U drugom planu moja nesuđena, tek sagrađena, škola "Banović Strahinja". Nažalost, ili na sreću, 1966. smo se odselili na Novi Beograd, pa umesto

u narodnu pesmu uđoh u "Vladimira Iliča Lenjina"...  :(

Mica

angel011

E, ja prvi razred i dobar deo drugog išla u školu "Banović Strahinja"!
We're all mad here.

Plut

Kad smo već kod statiranja moj deda je baš onako odradio po'so u "Osmoj ofanzivi". Lovili Lale po selu i, bome, nabrali čitav buket. Žao mi što nismo pametniji bili pa ovekovečili i fotoapartima. Ovako, od snimka nemam ništa. Pih.

Al' zato, sutra ću se i ja svojim korenima pohvalili, čim se skeneru primaknem. :)

pokojni Steva

Jelil ovde priča o Lali u Titovoj il u Kraljevoj gardi?
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Plut

Lala je, ipak, poživeo toliko da iz kraljeve garde prekoreda uđe i u Titovu ofanzivu. :lol:

Anomander Rejk

Uh, ne znam da li imam negde tih crno belih fotografija, ako nađem, kačim.
Prošlost porodice je burna. Bakinu baku odvedoše Turci, bila najlepša u selu.... Bakin otac je bio dobrovoljac u Prvom svetskom ratu u srpskoj vojsci , umro je od tifusa prilikom povlačenja preko Albanije. Prvog muža su joj ubili Nemci 41, kasnije se ponovo udala i dobila moju majku u 37.godini. Doživela je punih 99 i kusur godina, preživela tri rata ( 14-18, 41-45 i 92-95 ) i dva izgona ( 41 i 95 ) tačnije falilo joj je mesec i devet dana da proslavi 100-i rođendan. Imala je pastorke od drugog muža, svi su bili partizani, jedan i pukovnik, ranjen u ratu. Drugi muž, moj deda, radio je godinama u Americi, i teško se razboleo, ja ga nisam ni zapamtio, umro je pre mog rođenja.
Što se tiče porekla, to sa sigurnošću ne znam, ali valjda potičemo iz Crne Gore, okoline crnogorskog Grahova, tako sam barem čuo, ali nakon svih tih silnih seoba, to je više teško utvrditi.
Tajno pišem zbirke po kućama...

scallop

Evo kako se radnička klasa zabavljala tridesetih godina prošlog veka. U pitanju je neki maskenbal. Moja mama sedi u prvom redu desno sa tijarom ruske princeze. Dve moje tetke su sasvim desno u istom redu. Imam slike i u tim kostimima pojedinačno, ali mi se čini da je veličina grupe impozantna.