• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

A šta nam je prošlost?

Started by scallop, 04-10-2011, 14:19:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Plut

M.M

Nijedan poraz nije konačan.

Stipan

Petrovaradin, pedesetih godina prošlog veka. Moja majka (u sredini) u studentskim danima.

Stipan

Moja majka pred kraj II svetskog rata, nedugo po ruskoj invaziji.
Pričala je da joj je tog konjića iz napuštene nemačke kuće dovukao neki ruski vojnik, ne bi li je utešio što su dedi odveli kerove da traže mine.

Stipan

Baka, tridesete godine prošlog veka. Iza nje su fotografske kulise, to je u ono vreme bilo vrlo popularno.

Plut

Eeeee moj konjić je bio lepši, mekan, sve sa sedlom, grivom i repom. Nasledila sam ga od tate, a otkud njemu, pojma nemam.

Stipan

Pa kad je bio taki lep, onda ga tvom tati sigurno nisu Rusi poklonili...

Plut

Mora da su komšije Madžari. :mrgreen:

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

zakk

Bila mnogo bolja muzika na svadbama nekad, sad prođe svadba bez svadbarske pesme :/
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Melkor

Podrzacemo tvoje napore da tu nepravdu ispravis  :lol:
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

Noćas je izgoreo Mitrovića Dom na Avali. Sećam ga se iz vremena kad sam još verovao u patuljke. Tada je moj teča bio tamo upravnik i gost je bila žena koja je imala živog patuljka, a ja sam se stalno motao oko nje.

http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/29373424.jpg
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Plut

Kvari ga ono čudovište iza.

scallop

Imaš li ti trenutke u kojima nema negativne reakcije?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Hiperhik

Mitrovića Dom je i moje mladosti značajan deo. Negde '85-e, kad sam se prvog sopstvenog auta dohvatio (VW 1200), odvesti devojčicu tamo je bilo...pa, romantično. Lepe uspomene.

Plut

Dakle, da se ubijem al' nikako se ne mogu setiti kako nam se fotografkinja zvala. Mislim da je Ilonka bila mamina frizerka, a Anuška naša molerka, e sad dal' je ova bila Juliška il' ja to samo umišljam, pojma nemam. Aj' nek bude da jeste.

Elem, kod slikerke se išlo porodično i tada se uvek uparađivalo, namešćala flizura i, koliko mi se čini, uvek nedeljom. Imala je Juliš-neni i lepu bašticu sa fontanicom, patuljcima i pregrštom raznobojnih cvetova pred verandom, pa su se fine slike pravile i tu. Sve je to kvarila fasadna cigla na zidovima, ali je to tada bilo in pa nam nije smetalo. Mislim, slikerka pa da nije u trendu, to nema nigde.

U našem selu je postojao simpatičan običaj kad dete prohoda (ne znam za to u drugim mestima, ali nije isključeno). Taj trenutak se proslavljao skoro pa kao prvi rođendan, pred dete koje je upravo prohodalo postave se svakojake drangulije, novac, olovke, alati, sudovi i svašta nešto i onda se dete pusti iz ruku i usmeri u pravcu tih stvari. Koju stvar prvo dohvati to mu je sudbina.

Šta da vam kažem, :oops:  davno sam shvatila da imam dve ruke i, u isto vreme, upotrebila obe te maznula olovku i novac. :lol:  Da li je istina ne znam, još čekam tu sudbinu, da mi se pokaže u punom sjaju.

Na fotki ispod moja seka i ja u salonu Juliš-neni. Ja sam ona iznenađena. :lol: :lol:  (a di su novci, ne znam)

Father Jape

Ali te čizme.  :lol:

Inače jej za oživljavanje teme, zaboravio sam da je imamo.

Josephine

Divno, Plut... Pogotovo je lepa priča o običaju. :)

scallop

Eto, tako se pravi dobra priča. Ima je neko parče u uspomenama, neki argument u slikama, a novci su, sigurno, izgubljenji u zapletu. xflowy

Plut

lilit

joj plut, super fotka, super priča!
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Father Jape

Plut

Sam istok srednjeg Banata, blizu rumunske granice. Ovo selo je, inače, poznato po vešticama, vračarama, kako god ih želite nazvati, kao i svako koje je blizu Rumunije, čini mi se. Mislim, neću da kažem da je proslavljeno po njima nego ih ima mnogo i ne kriju se. Jednom su išle na neko organizovano druženje i autobus kod Torka (nekadašnjih Begejaca - selo sa većinskim rumunskim življem) završi u jarku. Malo je reći koliko je osmeha tog dana bilo na licima komšija. ;)

Mme Chauchat

Quote from: Plut on 13-07-2012, 15:22:09
U našem selu je postojao simpatičan običaj kad dete prohoda (ne znam za to u drugim mestima, ali nije isključeno). Taj trenutak se proslavljao skoro pa kao prvi rođendan, pred dete koje je upravo prohodalo postave se svakojake drangulije, novac, olovke, alati, sudovi i svašta nešto i onda se dete pusti iz ruku i usmeri u pravcu tih stvari. Koju stvar prvo dohvati to mu je sudbina.

Jao, postupaonica, i mi smo to za oba deteta pravili.  :lol:  Slika je divna, i vas dve, ali sekina jakna/rubaška/bluza... ne znam šta bih za nju dala.

Plut

A tako se to zove?!
Fala Jevtro. :)

Father Jape

Ponukan Plutinim rivajvalom odlučih da nastavim. Dakle, danas Džejpovi preci u epizodi Bosna (za ranije epizode možete konsultovati prethodne stranice).

U pitanju je ovaj pradeda:

Quote from: Father Jape on 05-10-2011, 18:24:40

(slikano verovatno u Sarajevu pre Prvog svetskog rata,)

Rođen i odrastao u Prači, u ovoj kući:

Ne znam otkad su njegovi preci tu, a navodno su došli u Praču iz Drobnjaka (Stara Hercegovina opet, jelte). U svakom slučaju, u prizemlju kuće je valjda bio porodični dućan koji je pradeda držao, a pre njega čukundeda Manojlo. Baba je prodala kuću krajem '40ih izvesnom Bogdanu Forcanu. Spasenija Forcan ju je zapalila početkom 1996. Navodno da ne bi pala u šake muslimanima.

Sledeće dve slike su iz sredine 1920ih, prva u Prači  ili u Sarajevu, a druga u Prači

(pradeda je ovaj desno s brkovima što se smeje, a ovaj debeli skroz levo mu je stariji brat Niko)

(a ovde ispod vidimo opet Nika sa nekim likovima ìsPračē)

Elem, pradeda je umro relativno mlad, od hronične upale bubrega koju je zakačio još kao momak služeći vojsku u Galiciji (fanovi će prepoznati na koju Balaševićevu pesmu ovo liči). Kad je umro, baba još nije bila navršila godinu dana. Speaking of baba:

(ona je ova skroz desno, najmlađa; ostalo su njene rodice (sic!))

evo je baba s te slike uvećana:

a evo je ovde nešto starija, kad je u Sarajevu završila učiteljsku školu, odmah posle Drugog svetskog rata:

lilit

joj jape, sad si mi još više srcu prirasto! pa ti si naš! izbosne!

scallop

Jel' pradeda ovaj s čuturom u krilu? Ja sam sve ovo pokrenuo jer uz sliku uvek ide i priča.

Father Jape

Jeste, kad sam prvi put gledao sliku uopšte nisam primetio da je to čutura.  :lol:

zakk

nepotrepljeno foto-dokazima:

Moje nedavno rovarenje po fotkama me dovelo do jednog čudnog zapažanja: svadbarski ruzmarin je krajem sedamdesetih/početkom osamdesetih u šabačkom kraju dostizao monstruozne dimenzije. Ljudi, to su komadine od malne pola metra, počinju na reverima a vijore se kao antene iznad ramena... posle su se smanjili na neku nenametljivu veličinu...

Father Jape

Elem, da nastavim. Baba je dakle postala učiteljica, i prvo nameštenje dobila u selu Dobretići u kome je nedugo potom zakačila tifus. Ne znam tačno gde su se ona i deda (deda iz prethodne epizode, jelte) upoznali, ali su se venčali i skućili 1948. godine u Goraždu, gde će provesti narednih nekoliko godina. Evo je slika iz tog perioda:

Nedugo nakon rođenja moje majke u Goraždu, baba i deda se sele u Mostar, gde će ostati narednih skoro dvadeset godina.

(baba i deda sa kevom i tetkom)

I tu dolazimo do jedine slike prababe koju imam. Prababa Ljubica je bila iz Livna, i nakon što je ostala siroče preselila se valjda kod neke rodbine u Sarajevo te tamo upoznala pradedu. U Prači je u slobodno vreme pravila ženske šešire, tj. bila lokalna modistkinja. Ovde je na slici pred sam kraj života, u Mostaru, opet sa mojom majkom i tetkom:

I konačno, evo ih još jednom mama i tetka, sa Mostarom u pozadini. Specijalan detalj za skalopa koji voli priče: deda ih je celog života zvao Bir i Bebi. Po dvojici miševa iz nekog ondašnjeg stripa.

scallop

Sad je već bolje. Opet ne znamo ko je mama, a ko tetka.

Father Jape

Mama (Bir) je ova viša i tri godine starija.  :lol:

scallop

Mica Milovanovic

Evo jedne stare za Mehu!

Mica

scallop

Mica Milovanovic

Ma, niko moj. Podmladak Crvenog krsta...  :)
Mica

scallop

U tome i jeste štos. Ako otvorim topik o našim, porodičnim fotografijama, onda to i očekujem. Otvarao si neke topike sa fotografijama i znaš na šta mislim.

Mica Milovanovic

Mica

Meho Krljic

Ali iz dobre namere. A i lepa je slika.

scallop

Pa, skini je, onda, za potrebe firme. Jednom kad budeš branio mene ima da ti dignem spomenik.

Meho Krljic

Izabraću najoportuniji moguć trenutak!!!

Father Jape

Quote from: Father Jape on 14-07-2012, 19:15:18
U svakom slučaju, u prizemlju kuće je valjda bio porodični dućan koji je pradeda držao, a pre njega čukundeda Manojlo.

Nabasao sam na pomen čukundede u Sarajevskom listu br. 94. Divan istorijski tidbit je činjenica da, iako su dodaci poput oglasa i liska sa pripovetkom na latinici, glavni deo novina je pola na latinici (leva polovina), pola na ćirilici (desna polovina). Stoga u zaglavlju stoji:

Petak, 9. augusta 1889. Петак, 28. јула

U svakom slučaju, pomen čukundede nije nimalo spektakularan. Naime, u jednom odeljčiću, Stranci u Sarajevu, navodi se ko je sve odseo u kom hotelu/gostionici. I onda piše:

QuoteHotel Europa. 4. augusta. Kiss Vilmos trg. putnik Szolnok, Kiss Dezso trgovac Szolnok, Leopold Schreiber trgovac Visoko. 5. augusta. Adolf Freund trgovac Seelein Njemačka, Franz Altmann trg. putnik Beč, Irma i Anna Colombinji gostioničareve kćeri Konjica, Viktor Fischbein gvožgjar sa suprugom Mostar. 6. augusta. Franz Lucatela polit. pristav Mostar, Dr. Fischer pravozastupnik Mostar, Roman pl. Szymanowsky privatier Zložow, Samuel Rosner fabrikant Vacz, Ferdinand Ruppert sa porodicom D. Tuzla, Joszef Fogel nadkelner sa porodicom Modos. 

Hotel Neasiedler. 4. augusta Dlrich Christian architekt sa suprugom Budapešta, Vjekoslav Blažić nar. zastupnik Sisak, Gavro Kostić trgovac Bos. Brod, Ivan Мауеr učitelj sa suprugom D. Hrasno. 5. augusta. Faustino Gotti drvar Ladaro, Maria Czerwenetz činovnikovica Beč. 

Hotel Austrija. 4. augusta. Ante Kostana kafedžija Šibenik, Emilie Sulz Bioka, Adela Hoffmann gospoja Bioka, Filip Sperber gostioničar Ternovo. 5. augusta. Josefine Marković Budapešta, Anna Szigmont Kiikendorf, Matia Franić kancelist Ljubuški. 6. augusta. Ante Rade zemljoposjednik Metković, Danko Vezić trgovac Gradac.

Hotel Radecky. 4. augusta. Hermann Weisz Tarčin, Jaroslav Mežinsky techn. crtač Beč. 

Kolobara han. 4. augusta. Samujlo Davidović trgovac Čajnica. 

Gurdin han 6. augusta. Manojlo Batinić trgovac D. Prača. 

Šareni han. 6. augusta. Hasan Fočević trgovac Čajnice, Avdo Bajrić   trg.   Rogatica.

Čukundeda je dakle izabrao nešto što deluje kao jeftina turska prčvarnica.  :lol:

lilit

Father Jape

Vampirella

Quote from: Father Jape on 27-07-2012, 10:58:40Čukundeda je dakle izabrao nešto što deluje kao jeftina turska prčvarnica.  :lol:

Sigurno je tamo bilo zabavnije nego u Hotelu Austrija ili Hotelu Europa...  8)

Zaboravi na evropsko vreme...
Satan my master.

M.M

Krusevac 1915. godine, austrijska pesadija, postovao na fejsbuku novinar kruševačkog lista Grad, televizije Kruševac, revije Novosti, Slavoljub Marković.

Nijedan poraz nije konačan.

Plut

Ima li taj Marković nekog pretka na ovoj fotki?