• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Kako ste se izjasnili na popisu?

Started by Nightflier, 05-10-2011, 01:32:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hobit

Hm
Eto
Bila...
Da li je bio uslov za ''posao'' popisivača to da je retard, ili je meni zapao poseban primerak...?
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

mac

Nightflier

Quote from: Stipan on 07-10-2011, 13:34:43
Quote from: дејан on 07-10-2011, 12:28:58
ма НФ, зашто се уопште мучиш?!

Zbog ovoga.
NF je govorio o poreklu naziva "Vojvodina", i moja primedba se odnosila samo na to i ništa drugo.

I ko je sad ovde paranoičan?!

Shvatam koliko je ovo pitanje osetljivo, pa ću pokušati da kažem ono što znam o svemu tome, a ti me ispravi ako grešim.

Dakle, Srpska Vojvodina nastala je 1848. u Sremskim Karlovcima - pre svega kao reakcija na jačanje mađarskog nacionalizma. Tada je za patrijarha izabran Rajačić, a za vojvodu Šupljikac. Jedna od tekovina revolucije iz 1848. bilo je i ukidanje feudalnog ustrojstva i uvođenje nacionalnih komiteta, na osnovu kojih se birala Vlada, pri čemu je srpski nacionalni komitet bio najuticajniji, naravno. (Jedna mala ograda - nisam siguran da su se ta tela baš zvala "nacionalni komiteti"; ne sećam se baš tačnog izraza, pa prepričavam.) Nakon toga dešavalo se svašta nešto, ali to nije toliko bitno za moj pređašnji post o poreklu naziva.

Dakle, da se sada malo prebacimo na teren lingvistike: Naime, sve do prve polovine dvadesetog veka, odnosno do uvođenja republike, u srpskom jeziku reč "vojvoda" nije imala znaćenje plemićke titule, već vojne. Tako su Mišić i Putnik bili vojvode, odnosno po činu viši od generala. Karađorđe je imao svoje "vojvode", odnosno vojne zapovednike.

Iz toga sledi, pošto je u Srpskoj Vojvodini ukinut feudalizam, a i pošto je u to vreme jezička svest nalagala drugačije značenje reči "vojvoda" nego što je danas to slučaj, da je Šupljikac bio vojvoda zato što je bio izabran za glavu Vojvodstva, a ne obratno. Opet, iz toga sledi da današnji naziv Vojvodine potiče ne od toga što je neko bio vojvoda, nego iz toga što je narod - i to poprilično demokratski - odbacio feudalizam kao uređenje i proglasio Vojvodstvo.

Sad dolazim do toga da je odabrano da tadašnja vojvodina bude upravo Srpsko Vojvodstvo, a ne "Srpska Kneževina", recimo. Naravno, možda je razlog tome želja da se ne izaziva "međunarodna zajednica" sa poistovećinjem sa tadašnjom Kneževinom Srbijom, ali pre će biti da je tadašnja svest o ratničkoj ulozi tih krajeva bila veoma izražena.

Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Hobit

Evo ovako, ukratko

Žena i ja smo bili na putu, prošlog vikenda, popisivačica je zatekla ćerku kod kuće i tako smo svi instant  ''popisani''

Sada me druga popisivačica zatiče u drugom stanu

Razgovor:

Dobar dan, ja sam popisivač
Dobar dan, ja sam popisan
Kako?
Lepo
A gde?
U drugom stanu
Ja moram da popišem sve one koji žive u stanu u koji dolazim
Dobro, popišite me
Ali, ne možete da budete popisani dva puta
Pa, to vam kažem, već sam popisan
Ali, vi ne možete da živite na dva mesta
Grešite, ja mogu da imam pet stanova i da živim u svih pet, ali vi možete da me popišete samo jednom
Pa šta sada da radim?
Otkud znam, vi primate platu za to - ne ja
Napisaću da je stan prazan
Baš me briga šta ćete da napišete
Doviđenja
Doviđenja
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

Nightflier

Quote from: дејан on 07-10-2011, 13:10:24
нисам приметио да је НФ писао о мучењу ни о свом ставу гледе, ја слободно могу рећи, ваших жеља

A da kažem neku i o svom stavu.

Najpre, nisam baš siguran šta se traži ili ne traži. Samostalna država? Veći stepen autonomije? Voleo bih da mi to objasni neko ko nije Čanak.

Drugo, šta god da se traži, zaista mislim da rešenje za probleme lokalnih zajednica u Vojvodini nije veći stepen autonomije Pokrajine, ili šta već, nego veći stepen fiskalne autonomije lokalnih zajednica, to jest opština, i drugačiji način izbora predstavnika u Narodnu skupštinu. Ne mislim da će se oni u Bačkom Petrovcu usrećiti ako njini novci odlaze u Novi Sad mesto u Beograd. Opet ih neće videti.

Treće, duboko sam svestan koliko je Vojvodina zapravo siromašna. Rekao bih da je većina sela gotovo na nivou Južne Srbije. To što neki gradovi bolje žive ne znači da većina stanovništva nije duboko siromašna.

Četvrto, svestan sam i da ljudi iz Centralne Srbije, ili odnekud drugde, jednostavno ne mogu da pojme sve specifičnosti Vojvodine i sve njene potrebe. To bi svakako valjalo rešiti na neki način, ali stoji primedba da Vojvođani u republičkoj Vladi nisu činili ništa za svoju lokalnu zajednicu, a čak su i napravili gluposti neopevanih razmera kao ministri poljoprivrede i u tom pogledu unazadili ne samo Pokrajinu, već i čitavu Republiku. Kao čovek sa strane, ne znam kako Vojvodina stoji sa kadrovima - siguran sam, ne mnogo bolje od ostatka zemlje - ali trebalo bi porazmisliti i o tome.

Peto, postoji veoma vešto građena percepcija vojvođanske povlašćenosti, koju - da budemo pošteni - vojvođanski kvazi-autonomaši silno raspiruju. Na primer, tv pretplata: Vojvođanska pretplata ide na finansiranje TV Vojvodine a sve ostale pretpalte u Srbiji na finansiranje RTSa, pri čemu se program RTSa prima i u Vojvodini. Čovek iz Centralne Srbije se možda pita: "Ako već hoće svoju televiziju, što je ne finansiraju odvojeno?" Naravno, sve su to gluposti i - po meni - stvari koje idu na ruku samo Novom Sadu i Beogradu. Novom Sadu odgovara da kaže Vojvođanima "Eto, izborili smo se za naše novce!", dok Beogradu odgovara da kaže ostatku Srbije "Eto, vidite kakvi su to autonomaši!" Sve u svemu, kako god da se okrene, mislim da se istorijska i kulturna specifičnost Vojvodine mora uvažiti kroz posebne institucije, ali da se ekonomska i socijalna prava moraju spustiti na nivo što bliži građanima.
First 666

scallop

Bože, kako su svi Sagitaši vispreni i podjebavaju popisivače i popisivaljke! Moraću i ja da smislim nešto da im smrčim život. Ako dođu. Ako me nisu popisali na onom drugom mestu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

i moj tata ko skalop. :)
dosao decko, imao i tremu, skuHana mu kafa i sokic i kolacic.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

zakk

Ali može čovek da bude popisan dva puta, i kao tačniji se uzima njegov lični iskaz u odnosu na ono što je dobijeno od člana porodice.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Nightflier

Čak je u nekim slučajevima neophodno da bude popisan dvaput - kao u mom slučaju. Ja sam u Beogradu popisan kao "privremeno prisutan", a u Žabarima ću biti popisan kao "privremeno odsutan". Onda će se sve sravniti na nivou Republike.
First 666

scallop

Nije dobro. Biće vas dvojica takvih. Paralelni univerzumi. Onaj prisutan davi žabe po forumu, a onaj odsutan žabari po čvarcima, pečenju i ostalom povrću.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Nightflier

Kako znaš šta imam za ručak?  :-?
First 666

angel011

We're all mad here.

Nightflier

First 666

pokojni Steva

@Zakk, pre ciglo pola godine sam u Bačkom Gradištu video super besni Kawasaki sa kroz auspuh zadenutom metlom, onom domaćom, korovačom :-)

@NF, stvarno sam se potrudio da shvatim zašto i čiju 'žabu daviš'. Što reče Miljan na Radionici, i ladno peškirče za na čelo sam potrebovao. I dalje tvrdim da si lik na mestu, ali napis ti je bio prilično uopšteno uprošćen i 'viđen kroz prizmu' (hi, hi, hi) dnevno političkog i nacionalnog. Nisam siguran na šta si mislio pod 'prilično demokratski' a da je u vezi sa...
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

pokojni Steva

...Majskom skupštinom u Karlovcima. Od oko 10.000 prisutnih 2.000 je dovedeno iz Srbije; od 710 crkvenih opština samo 175 je imalo svoje predstavnike (Deklaratorija, carski dokument u vezi sa izborom narodnih poslanika kao zastupnika dijeceza;prilično demokratski za 1779. kad je 'ukazan'), mitropolit Rajačić je bukvalno dovučen da se narodu 'ukaže' pa da uz Šupljikca bude 'izvikan' (nešto kao 'tašimetar' :-)). Kažeš 'ukinut feudalizam'. Ne znam šta su onda delegacijom tražili kod Cara, u Insbruk odbeglog...

pokojni Steva

...od sopstvenog, nemačkog i bečkog naroda koji je isto tražio upokojenje feudalizma.
Jedina revolucija koja se dešavala tad, bila je ona mađarska. Jbg, očito nisam neki fan Majske skupštine, bliži sam Jakovu Ignjatoviću :-)
Po pitanju imena Vojvodine, naslućujem da se možda i slažemo, 'Vojvodstvo' je bilo najbliže prevodu onoga što su Srbi zahtevali - Krunska zemlja u okviru Austrije. Termin je ostao, Vojvodina danas znači nešto sasvim drugo. Barem nama znači :-)

pokojni Steva

Ah da, u pravu si, nije bio Nacionalni komitet već druga komunistička kovanica - Narodni odbor :-)

Stipan

Jel' Stevo, jesu l' tebi kerovi na lancu? Mož' bit' da ti večeras navrati popisivač...  :lol:

pokojni Steva

Kupio sam džačku punu smajli stikera :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Plut

Je l' se to meni čini il' su svi popisivači popisivačice? Srela i ja večeras svoju (ne znam je l' red da je svojatam, al' računam ako je tu valjda je i moja) u liftu, i sve se nešto trgla (ja) da l' da je zaustavim i povedem ukuću da me popiše, je l' ko zna kad ću opet malo pre 20h biti u stanu, al' mi oma elan opao, nešto me baš mrzelo.

Mims

Quote from: Plut on 07-10-2011, 23:09:26
Je l' se to meni čini il' su svi popisivači popisivačice?

Meni beše popisivač. I to trener košarke.

Mada su mene danas popisali još jednom. U roditeljskom domu. Dvaput popisana, ima li to nekih nuspojava????!!  :?
sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Plut

Živećeš 356 godina, a u 157 će ti izrasti još jedna glava i bićeš mnooooogo pametnija.

Albedo 0

Quote from: Nightflier on 07-10-2011, 12:26:02
Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 07-10-2011, 11:46:03
Vojvoda Stevan Šupljikac?! Dobro, titula mu je bila vrlo prozaična i ne baš dugotrajna.

Pa da, ali Šupljikac je izabran za vojvodu od strane naroda. Dakle, njegova uslovno rečeno titula proističe iz narodne volje i služi tome da poveća legitimitet Srpskog vojvodstva, a ne obratno. U klasičnom feudalizmu, status određene teritorije zavisi od njenog feudalnog gospodara.

Nighflier, hajde mućni glavom pa mi se javi

kakve veze ima Šupljikac, ili još bolje, kakve veze ima ISTORIJA SA VUJAKLIJOM?

VOJVODINA je u svakom rječniku svakog zemaljskog jezika, a ti nađi rječnik Marsovaca pa možda napraviš revoluciju, ali na planeti Zemljji Vojvodina je zemlja Vojvode, iliti Vojvodstvo.

VOJVOĐANIN NIJE NI ETNIČKA NITI KULTURNA ODREDNICA

Kao što neko reče, te komunističke vještačke izmišljotine naravno da imate pravo da spominjete, kao što ja imam pravo da svakog ko to učini nazovem budalom.

Quote from: Stipan on 07-10-2011, 04:32:13

Analogija Vojvođanin-bravar je slična onoj Srbin-svinjogojac. Najobičniji bezobrazluk.

Da li je Vojvodina prozvana po grofu ili vojvodi je sporedno.
Radi se o teritorijalnoj celini, geografski i privredno specifičnoj, sa stanovništvom čiji veliki deo oseća pripadnost upravo Vojvodini kao takvoj
SVINJSKI TOR je geografski i privredno specifična teritorijalna cjelina.

QuoteU raznim istorijskim periodima Vojvodina je bila deo raznih državnih tvorevina, često i podeljena između njih.
To ništa ne menja u svesti ljudi koji je osećaju kao jedini oslonac posle sveg zla koje smo preživeli i kroz koje i nadalje prolazimo.
U raznim epohama svinje su bile proganjane, posebno od strane Jevreja i muslimana, a često su ih i dijelili, neke su pripremali za ražanj, a neke za pršut.
To ništa nije mijenjalo u svijesti svinja, koje su natarabi bijelim krečom napisale da su sve životinje jednake (samo su neke jednakije od drugih)

QuoteRaspadom stare države postalo je vrlo uputno izjašnjavati se po nacionalnoj pripadnosti.

Naravno da svako može biti Rusin, Mađar, Hrvat, Slovak pa, u krajnjoj liniji, čak i Srbin pravoslavac, zašto da ne?
Ali može sasvim legalno biti i Vojvođanin. I to je kraj diskusije.
Nakon što su se oslobodili volova, ljudi i mačaka, otjerali su i kokoške i napokon stvorili nezavisnu Svinjojvodinu.

pokojni Steva

Bato... Čekaj, koncentrišem se... Bato... Ček još malo...
Elem, jebo Batu; Srbi, i svi koji se osećate Srbijancima, evo vam Bata. On je ta Srbija i to Srpstvo zarad kojeg ćete ostati bez Vojvodine. Vrlo jednostavno.

Nightflier

@Bata

Nemam ama baš nikakve želje da ti se javljam. Tvoj manir diskursa mi je nepodnošljivo uvredljiv, kako sa stanovišta jezika, tako i sa stanovišta inteligencije. Izrazito ne volim kako se ponašaš na ovom forumu.

@SLL

Pa, vidiš, naučio sam nešto novo o tim događajima. Sa druge strane, jedino oko čega sam se zapravo bunio jeste da poreklo reči "Vojvodina" nije od "vojvode" nego od "vojvodstva".

Nego, bez namere da započinjem sukob, da ti nisi malo previše osetljiv na to kad neko ko nije rođen s one strane Dunava pomene Vojvodinu? Ja teško da sam nacionalno osvešćen. Dapače, ispisao sam se iz srpskog roda, odrekao religije, a poslednja stranka za koju sam glasao bila je Romska partija - bez zezanja. Zaista me zanima da čujem obrazložen stav o tome šta ti smeta i šta bi hteo da se promeni...
First 666

Savajat Erp

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 08-10-2011, 00:03:03
Bato... Čekaj, koncentrišem se... Bato... Ček još malo...
Elem, jebo Batu; Srbi, i svi koji se osećate Srbijancima, evo vam Bata. On je ta Srbija i to Srpstvo zarad kojeg ćete ostati bez Vojvodine. Vrlo jednostavno.

Јес`, код нас је баш сваки други такав баш.
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

pokojni Steva

Tačnije,po ko zna koji put mi je krivo što:1.) ja nema muda da se otkačim Znaka Sagite
2.) Boban nema muda da otkači škart sa ZS, pa makar to i ja lično bio (a ima se zašto me ćušnuti, jako).
Osećam se,počesto,ko svinja,slabo se perem,čučim u tamnim i sparnim prostorijama, što je i u opisu jednog Autonomaša, ali me vređa da niža evoluciona podvrsta slobodno urinira po meni, čak i kad joj se ne piša.
Zna se procedura, tajac pa sveobuhvatno prostačenje. Ako je to poželjno, pa dobro. Smatrati se upozorenim.

Savajat Erp

Сувише си ти импулсиван, не уклапаш се у пречански стереотип никако. :)

Nightflier

Quote from: Savajat Erp on 08-10-2011, 00:30:22
Сувише си ти импулсиван, не уклапаш се у пречански стереотип никако. :)

Sem ako nisam pobrkao fotke, čovek više izgleda kao Vukodav nego kao Gandi. :) Čast bi mi bila da popijem koju votku sa njim.
First 666

Savajat Erp

Оно јес`, има неко лудило у погледу... :)

pokojni Steva

@NF, naravno da jektičavo pljuckam kad god iko ko nije rođen i odrastao u Vojvodini pokuša da na bilo koji način oduzme pravo budućoj vojvođanskoj dečurliji da se igra baš u toj avliji gde sam se i ja igrao žmurki. Da je Bože zdravlja, pa da i ostali toliko vole svoje, a ne tuđe. Ja znam šta je moje, čuo sam kako je bilo, i nikako mi se ne sviđa kako već dugo jeste. Ti jebeni Dunav i Sava jesu naše granice, pa kad bi da biješ nekog, da ti barem ne spočitavaju koješta kroz 'više ciljeve'...

pokojni Steva

...Vojvodina jeste ispražnjena od većine svojih građana, Vojvođana, što kroz standardno srbijansko proterivanje, što kroz sladki život a la Gvineja Bisao.
Došle su nove 'snage'. Možda ih se Krleža nije bojao, ja bogme da. Nema više poštenog odnosa da kad nekom dođeš u goste poštuješ zatečeni kućni red. Vojvodina je sad na umoru, i ja svoj glas potenciram u odnosu na trenutno stanje. Ne zaboraviti da je moj deda bio rođen kao Srbin, u najrazvijenijem delu što će postati produžena Srbija.

Savajat Erp

Ово звучи скоро па као оно у Браћи по матери  - мора да иде онај ко је задњи дош`о...

pokojni Steva

Savajate, ne seri. Mora da ide onaj kome ne valja tamo gde je došao.

Savajat Erp

Само те слушам (читам) како пиздиш као нека хистерична бабусија и вртиш у круг. Ето ти је Војводина, јебала те она!

pokojni Steva

Plut

E Savajate, ništa lepše mu nisi mogao poželeti. :mrgreen:

Savajat Erp

Josephine

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 08-10-2011, 00:03:03

Istina.

Ja se nisam izjasnila, jer su me popisali u Vršcu bez mog prisustva (i znanja). Da jesu, izjasnila bih se kao Marsovka, onako kako sam godinama popunjavala sve dokumente u kojima se bez vidljivog razloga tražilo da se izjasnim o nacionalnosti (fakultetski obrazac za upis semestra, npr.)

Stipan

E brate, govna sirbistanska će uvek ostati govna sirbistanka.
Ajd' da mi što pre pakujemo kufere, pa svak' na svome i mirna Bačka.

Savajat Erp

Quote from: Stipan on 08-10-2011, 05:55:31
E brate, govna sirbistanska će uvek ostati govna sirbistanka.

:shock:

Не, ћутаћу овог пута.

Stipan

I bolje ti je. Kad god me takvi kao ti zavaraju da imamo nešto zajedničko, pojavi se Bata i podseti me zašto ni jedna cena nije prevelika za platiti, samo da definitivno raskrstimo puteve.

Jbt. i Crnogorci ispadoše pametniji od nas!

Meho Krljic

Ali Bata nije Srbijanac, mada jeste Srbin, ko i mnogi Vojvođani koji ovde pišu. Možda nije loše da smanjimo količinu glupih izjava na ovom topiku dok ne krene da nam se smeje svet.

Savajat Erp

Мудро збори Мехмед-ага, као и скоро увек. :)

Stipan

Bata možda nije Srbijanac, ali jeste Seronja.

I naravno da su Vojvođani koji ovde pišu Srbi.
Oni su jedini dovoljno histerični da se upuštaju u diskusiju sa podivljalim centralistima.

scallop

Da se i ja izjasnim: U ime svih Srba iz Srbije koje ne možete da susretnete u Vojvodini, jer ne naseljavaju Vojvodinu nego sede u svojim Vlasotincima, na Zlatiboru, u Kragujevcu, Jagodini i Kruševcu, molim zadrte Vojvođane da nam se više ne obraćaju pogrdno. Bar dok vas vaši vlasnici benzinskih pumpi ne uvedu u grđe i gore.

Stipan

Uzmite i svoga Miškovića. Nešto nam se raspištoljio po imovini Dunđerskih...

Savajat Erp

Мудро говори Скалоп, као и скоро увек. :)

lilit

da ne znam da bi srbi krenuli da je opet oslobadjaju, predlozila bih da vojvodinu vratimo pod nas, k.und.k, jaram. cisto da vide kako bi im opet bilo lepo. :mrgreen:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Stipan

Quote from: scallop on 08-10-2011, 09:57:24
molim zadrte Vojvođane da nam se više ne obraćaju pogrdno.

MOLIM?!

Quote from: Bata Živojinović Karan on 07-10-2011, 23:46:38
naravno da imate pravo da spominjete, kao što ja imam pravo da svakog ko to učini nazovem budalom.

SVINJSKI TOR je geografski i privredno specifična teritorijalna cjelina.

U raznim epohama svinje su bile proganjane, posebno od strane Jevreja i muslimana, a često su ih i dijelili, neke su pripremali za ražanj, a neke za pršut.

To ništa nije mijenjalo u svijesti svinja, koje su natarabi bijelim krečom napisale da su sve životinje jednake (samo su neke jednakije od drugih)

Nakon što su se oslobodili volova, ljudi i mačaka, otjerali su i kokoške i napokon stvorili nezavisnu Svinjojvodinu.