• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Kako ste se izjasnili na popisu?

Started by Nightflier, 05-10-2011, 01:32:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nightflier

Eto, baš me zanima sagitaška demografija, a sve u svetlu trenutnog popisa stanovništva.

Onomad mi je u stan ušla najlepša crnka koju sam u životu video uživo, predivnog baršunastog glasa. Luena i ja smo odgovarali na zadata nam pitanja, a ja sam jedva dočekao da se na upit o nacionalnosti izjasnim kao Vlah (džebiga, nisam se na vreme setio da kažem "Tribal") a na upit o religiji - kao vikan.

Dakle, koji ste vi?
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Milosh

"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Nightflier

Quote from: Milosh on 05-10-2011, 01:35:00
srbin, ateist

Čisto pojašnjenja radi, ateista a ne agnostik?
First 666

Karl Rosman

Quote from: Nightflier on 05-10-2011, 01:32:13
a ja sam jedva dočekao da se na upit o nacionalnosti izjasnim kao Vlah (džebiga, nisam se na vreme setio da kažem "Tribal") a na upit o religiji - kao vikan.

Meni je ovo poprilicno interesantno! Zasto "jedva docekao"? (polazim od pretpostavke da mozda nisi Vlah, a jos manje vikan. U suprotnom pitanje nema mnogo smisla.)
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Nightflier

Vlah sam onoliko koliko sam Srbin - ili sam možda malo više Srbin. Onako odokativno, odnos je 40:60 u korist slovenskih gena. a "vikan", pa odgojen sam u duhu narodne religije, koja nema preterano veze sa hrišćanstvom u obliku kakav se danas propagira & servira od strane crkve i raznoraznih dušebrižnika. Celog života sam se osećao kao Srbin i pravoslavac - dok nisam prestao. A prestao sam zato što sam se osvrnuo oko sebe i pogledao šta danas znači biti Srbin i šta znači biti pravoslavac, a naročito šta znači biti hrišćanin. To je bilo pre jedno pet godina, ili nešto malo više od toga. Rešio sam da promenim svoj kulturni identitet i da ne budem na silu vezan za jedan sistem vrednosti koji ne osećam svojim.
First 666

Milosh

Quote from: Nightflier on 05-10-2011, 01:39:27
Quote from: Milosh on 05-10-2011, 01:35:00
srbin, ateist

Čisto pojašnjenja radi, ateista a ne agnostik?

Tako kako sam napisao, u poslednje vreme mi je toliko muka od religije da se filozofska pomirenost nad nemogućnošću apsolutne spoznaje pokazala kao nedovoljna, doduše, nekoliko milisekundi sam razmišljao da kažem satanista, čisto zbog reakcije...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Nightflier

Quote from: Karl Rosman on 05-10-2011, 01:41:15
a ja sam jedva dočekao da se na upit o nacionalnosti izjasnim kao Vlah (džebiga, nisam se na vreme setio da kažem "Tribal") a na upit o religiji - kao vikan.

Meni je ovo poprilicno interesantno! Zasto "jedva docekao"? (polazim od pretpostavke da mozda nisi Vlah, a jos manje vikan. U suprotnom pitanje nema mnogo smisla.)

Usput, nema propitivanja dok se i sam ne izjasniš! :)
First 666

Karl Rosman

Quote from: Nightflier on 05-10-2011, 01:50:17
Vlah sam onoliko koliko sam Srbin - ili sam možda malo više Srbin. Onako odokativno, odnos je 40:60 u korist slovenskih gena. a "vikan", pa odgojen sam u duhu narodne religije, koja nema preterano veze sa hrišćanstvom u obliku kakav se danas propagira & servira od strane crkve i raznoraznih dušebrižnika. Celog života sam se osećao kao Srbin i pravoslavac - dok nisam prestao. A prestao sam zato što sam se osvrnuo oko sebe i pogledao šta danas znači biti Srbin i šta znači biti pravoslavac, a naročito šta znači biti hrišćanin. To je bilo pre jedno pet godina, ili nešto malo više od toga. Rešio sam da promenim svoj kulturni identitet i da ne budem na silu vezan za jedan sistem vrednosti koji ne osećam svojim.

Hvala!
Kod mene jos nisu bili. Ili nisam bio kod kuce...
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Mims

Pa, i ja sam htela da se izjasnim kao ateista vikanka, ali bi onda rekli da se nisam izjasnila, stavili bi me u pravoslavce; a da sam rekla da sam vegan pravoslavka, opet bi pravoslavlje prevladalo, pa rekoh da sam agnostik. Izdala sam krsnu šargarepu.  :cry:
sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Nightflier

Ček, stani - kako "ateista vikanka"? Vika kaže da sva božanstva postoje (dobro, da sad ne idem u sitna crevca...). To je malo suprotno od toga da "ne postoji nijedno božanstvo".
First 666

Ghoul

https://ljudska_splacina.com/

Karl Rosman

Quote from: Nightflier on 05-10-2011, 02:16:34
Ček, stani - kako "ateista vikanka"? Vika kaže da sva božanstva postoje (dobro, da sad ne idem u sitna crevca...). To je malo suprotno od toga da "ne postoji nijedno božanstvo".
:-D

Sjajno! BTW, u slucaju da su me preskocili, kad je sledeci popis? Jedva cekam...

Mims

QuoteDepending upon one's point of view, Wicca can be considered a monotheistic, duotheistic, polytheistic, henotheistic, or atheistic religion, Hang onto your hat; this gets a bit complicated:
bulletWicca is monotheistic (belief in a single deity): Some Wiccans recognize a single supreme being, sometimes called "The All" or "The One." The Goddess and God are viewed as the female and male aspects of this single deity.
bulletWicca is duotheistic (belief in two deities; a.k.a. rarely as bitheistic): Wiccans often worship a female Goddess and a male God., often called the Lady and Lord.
bulletWicca is polytheistic (belief in many deities): Many Wiccans recognize the existence of many ancient Gods and Goddesses, including but certainly not limited to: Aphrodite, Artemis, Briget, Diana, Dionysius, Fergus, Hecate, Isis, Pan, Thor, etc.
bulletWicca is henotheistic (belief in a single main deity among many):Many Wiccans view the many ancient deities as being aspects of the Lady and Lord, and view the latter as the male and female aspects of "The One."
bulletWicca is atheistic (no belief in a deity or deities): Some Wiccans view the God and Goddess as symbols, not as living entities. Depending upon which definition of the term "Atheist" that you adopt, these Wiccans may be considered Atheists.
sheep happens.

Nightflier

Tehnički, najtačnije je ono prvo, a odmah zatim ono drugo. :D, nakon čega je jednako tačno ono treće, već zaviseći od raspoloženja. Što se četvrtog tiče, dođe mu kao drugo - a za poslednje nikada nisam čuo, moram priznati. Bar ne od živog čoveka & praktikanta.
First 666

Mims

Ehehe, kada si lenj, kao ja, najlakša je ova poslednja opcija, veruj mi.  :-D
sheep happens.

Nightflier

Mmmm... Pa, moj moto je Work smart, not hard. :)

Što se mene tiče, najbliži sam sintezi prve dve varijante.
First 666

Mims

Meni je druga varijanta najlepša sa kulturološkog stanovišta, ali mi se poslednja ipak najviše uklapa u program svakodnevnih aktivnosti.

I ipak je najbliža onoj svrhovitosti bez svrhe, veri bez religije i sl.   :mrgreen:

Mada sam ja, naravno, vegan pravoslavna agnostik vikanka.
sheep happens.

Nightflier

Hm. Moje preobraćenje nastupilo je kada sam shvatio da u "novom pravoslavlju" više nema mesta za manje ili više sitne običaje koji me prate od detinjstva: držanje sadnice obema rukama kada se stavlja u rupu u zemlji, kako bi rađala svake godine; naminjanje hrane i predmeta mrtvima; stavljanje noža detetu u kolevku... Pre jedno desetak godina sve je to postalo suprotno hrišćanstvu. Istina, oduvek je i bilo, ali crkva se nije nešto pretrzala da se bori protiv tih sitnih ostataka paganštine u svakodnevnim životima svojih vernika. Međutim, početkom dvehiljaditih popovi su se razblagoglagoljili i krenuli da drže pridike o tome da ne treba održavati kult mrtvih i slično. Čini mi se da je to bio presudni trenutak. Naravno, nije odmoglo ni to što vika - budući sintetička religija - sadrži podosta elemenata narodne religije sa kojom sam odrastao, uz izvesna odstupanja u kalendaru. Prelaz je bio veoma lak.
First 666

Mims

Ako si se već izjasnio kao Vlah, znam tačno na šta misliš; u vlaškim krajevima se baš oseća taj nostalgični paganizam koji ne može i ne želi da se potpuno uklopi u okvire hrišćanstva. To je lepo i dirljivo.
sheep happens.

Nightflier

Istina. Ali ti običaji su, na jedan drugi način, sve do skora bili veoma jaki i u čisto srpskim sredinama. Moj kraj nije kao Istočna Srbija. Kod nas su sela izmešana, premda Vlaha ima sve više kako se odmiče prema Homolju i Petrovcu na Mlavi. Ja, recimo, nisam odgojen u kući gde su se poštovali vlaški, već srpski običaji - kako priliko sahrana, tako i u svakodnevnom životu. Nažalost, mladi su se razobičajili, a starijih ima sve manje.

No, to je druga priča.
First 666

Melkor

Kod mene jos nisu bili, a ako me ikada uhvate, odlucio sam da se izjasnim, posle dugog premisljanja, kao Srbin i, isto tako dugog promisljanja, ateista. U stvari, hteo sam da se izjasnim kao nereliogiozan, ali se plasim da ce zlim putevima statistike svi nereligiozni, agnostici, vikani, vegani i dzedaji da zavrse pod "ostalo", dok ce, ateisti, kako god, biti izdvojeni kao celina.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Alex

Stvarno, to neodobravanje stavljanja noža u kolevku s detetom je kap koja prepunjava čašu.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

zakk

Mene moje dragi roditelji popisali u Šapcu, gde ne živim 11 godina i odakle sam odaaaavno odjavljen. Nisam pitao šta su rekli, al javlja mi se da su stavili Srbin pravoslavac :/

Promeniću ako smognem živaca. Ili ako ih nahvatam u BG.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Father Jape

Nisam bio kod kuće, ali me je keva, quite rightly, prijavila kao Srbina ateistu. Tako da eto.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

pokojni Steva

'Vlah' je toliko širok pojam da se ladnjaka, makar i na mala vrata, 99% čudne družine Znaka sagite može spakovati u tu rubriku.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

Ma, naravno. I ti si Vlah, samo sa drugog pašnjaka.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

Pa da, Srem, Banat i Vlaška, tri srca junaška!

Stipan

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 05-10-2011, 09:46:32
Pa da, Srem, Banat i Vlaška, tri srca junaška!

Ovo je bilo... bilo... Pa... Bezobrazno!!!

pokojni Steva

Što? Tek za vikend kažu biće plime, zar toliko čekati bez rime!

Boban

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Nightflier

Quote from: scallop on 05-10-2011, 09:01:19
Ma, naravno. I ti si Vlah, samo sa drugog pašnjaka.

Svi smo mi Vlasi! Tribalija do Tokija!
First 666

Stipan

Izuzimam se iz ovoga, kao i od svih ostalih uopštavanja.
Vojvođanin, ateista,  moliću lepo.

Meho Krljic

Ja sam rekao da sam Srbin, bez veroispovesti pa me je upisala kao "nije se izjasnio". Jasno je da je prozrela moju fasadu.

Mims

"Šta će mi vera, kad imam brkove"
sheep happens.

Mims

Inače, moj popisivač kaže da se veliki broj ljudi izjasnio kao "Jugosloven/ka". Damn, trebalo je da kažem da sam norveška Vlajna.
sheep happens.

HAL

nisam se na vreme setio da kažem "Tribal"
Odlična ideja! Izjasnio bih se ovako da nisam odlučio u potpunosti da bojkotujem popis.

Nightflier

Quote from: HAL on 05-10-2011, 11:42:55
nisam se na vreme setio da kažem "Tribal"
Odlična ideja! Izjasnio bih se ovako da nisam odlučio u potpunosti da bojkotujem popis.

Ne znam kako to planiraš da izvedeš. Mislim da su zaprećene neke kazne...
First 666

pokojni Steva

Mme Chauchat

Uopšte nije neophodno bojkotovati ceo popis. Meni su popisivači kao mantru ponavljali da je deo o nacionalnosti i religiji opcionalan, kao i oni zdravstveni iskazi. Obavezni su samo oni delovi poresko-obrazovno-poslovno-statističkog tipa. Molim.

Inače, izjasnila sam se kao pravoslavna Srpkinja. Ono, ja sam zapravo agnostik čiji je svetonazor formiran pod vrlo jakim uticajem pravoslavnog hrišćanstva a iz duhovne lenjosti, nostalgije itd. se pridržavam pojedinih verskih običaja, ali sa petnaest godina mi se desilo da moram pola sata starijem rođaku da objašnjavam kako agnostik nije isto što i adventista, i otada se kao pravoslavni agnostik izjašnjavam samo kad imam tih pola sata na raspolaganju i zainteresovanog slušaoca, što ovog puta nije bio slučaj.
EDIT: A popisivači, njih dvojica, bili su maksimalno fini, ljubazni i predusretljivi, iako nijedan nije bio zanosna crnka. :lol:

HAL

Quote from: Nightflier on 05-10-2011, 12:07:54
Ne znam kako to planiraš da izvedeš. Mislim da su zaprećene neke kazne...
Quote from: Jevtropijevićka on 05-10-2011, 12:36:03
Uopšte nije neophodno bojkotovati ceo popis. Meni su popisivači kao mantru ponavljali da je deo o nacionalnosti i religiji opcionalan, kao i oni zdravstveni iskazi. Obavezni su samo oni delovi poresko-obrazovno-poslovno-statističkog tipa. Molim.

Ovako. Nisam mislio da im zalupim vrata, već da ih iskuliram što više smem. Ili da se izlupetam sa džedajskim forama i slično.

Savajat Erp

Србин, православац...
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

zoskoz

ako me netko zeli adoptirati moze me upisati pod ultra-ortodoksni serbin.

Mark

Slovak, evangelista.  xjap

PS

Samo se vi Srbi (i pravoslavci) zajebavajte na popisu, mi manjici se svi lepo izjasnimo ko smo i sta smo, ima bre da nas bude vise od vas!    xtwak

PS2

Inace, da sam ja neka vlast u Srbiji, ja bih popisivacima dao za pravo da opale po samarcinu svima onima koji se izjasne kao Jugosloveni, i po dve onima koji se izjasne kao Vojvodjani. Cisto onako, zbog generalne neozbiljnosti i nezrelosti tih ljudi ...  xuzi
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

SIMERIJANAC

Quote from: Mark on 05-10-2011, 20:36:38
Samo se vi Srbi (i pravoslavci) zajebavajte na popisu, mi manjici se svi lepo izjasnimo ko smo i sta smo, ima bre da nas bude vise od vas!    xtwak

Inace, da sam ja neka vlast u Srbiji, ja bih popisivacima dao za pravo da opale po samarcinu svima onima koji se izjasne kao Jugosloveni, i po dve onima koji se izjasne kao Vojvodjani. Cisto onako, zbog generalne neozbiljnosti i nezrelosti tih ljudi ...  xuzi

xjap

Nightflier

Pa, što se nacionalnosti tiče, ja zaista mogu i ovako i onako.

A da se osećam kao manjina, osećam se. Osećao sam se i kada sam se izjašnjavao kao Srbin.
First 666

Stipan

Quote from: Mark on 05-10-2011, 20:36:38
Inace, da sam ja neka vlast u Srbiji, ja bih popisivacima dao za pravo da opale po samarcinu svima onima koji se izjasne kao Jugosloveni, i po dve onima koji se izjasne kao Vojvodjani. Cisto onako, zbog generalne neozbiljnosti i nezrelosti tih ljudi ...

Ko bre nezreo?! Jel' ja?

pokojni Steva

@ Stipan, valjda i ja. Nešto me zaobilaze popisivači, al kad dođu upisaće: Vojvođan, agnostik.
Pride, ne pravim razliku između srbijansko-bosansko-crnogorsko-kninskih okupacionih snaga i Vojvođana koji u sebi osećaju bilo koju 'čistu' narodnost; ko je u Vojvodini, a da je starosedelac, pa uspeo da u sebi nađe samo jednu krv, ili na uštrb ostalih favorizuje preovlađujuću, ne zaslužuje bolje. Čast svakom, veresija nikom.

Nightflier

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 05-10-2011, 21:08:55
@ Stipan, valjda i ja. Nešto me zaobilaze popisivači, al kad dođu upisaće: Vojvođan, agnostik.
Pride, ne pravim razliku između srbijansko-bosansko-kninskih okupacionih snaga i Vojvođana koji u sebi osećaju bilo koju 'čistu' narodnost; ko je u Vojvodini, a da je starosedelac, pa uspeo da u sebi nađe samo jednu krv, ili na uštrb ostalih favorizuje preovlađujuću, ne zaslužuje bolje. Čast svakom, veresija nikom.

Čisto radoznalosti radi, šta računaš pod to "starosedelac"?
First 666

pokojni Steva

@NF, kao za ličnu kartu, gde mu je bio otac 1948. :-)
Moja tašta, Bosanka sa prebivalištem u Voši od ranih '60s, jedva je dobila državljanstvo baš zbog te cake, a sve u vreme kad je Šešelj, stari Munze konza, već odavno vitlao utokom po skupštini.

Nightflier

Izem ti onda starosedelaštvo! Što ne reče bar pre Prvog svetskog rata?
First 666