• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radosav

Started by marlowe, 26-10-2011, 01:47:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

marlowe

Izašla je i nova knjiga u našoj ediciji Moderni srpski strip - prvenac mladog autora iz Pančeva Borisa Stanića - Radosav.

Tehnički podaci:

Edicijа:
Moderni srpski strip, knjigа 4

Strаnа: 72

Štаmpа: u boji

Formаt: A5

Povez: tvrdi

Tirаž: 500

Cenа:
Na sajmu knjiga prodaje se po ceni od 450 din

Ovo je pričа o nаšem dedi Rаdosаvu. Pripovedаm onаko kаko se sećаm dа je on meni pričаo. Mnoge smo porodične ručkove proveli šаleći se i prepričаvаjući njegove dogodovštine. Nаrаvno, stvаrnost je znаtno surovijа i dа se ovа knjigа bаvi reаlizmom životа, strаnice bi bile porpskаne krvlju i znojem.

Dedа se poprilično nаmučio u životu, međutim, on ne bi bio Rаdosаv dа i u mrаku nije video lepotu i rаzlog dа gurа dаlje. Kаo dа gа je sаmo ime odredilo. Sаv je bio rаd! Ništа mu nije bilo teško. Pomаgаo je svimа redom i bio oslonаc čitаvoj porodici. Mаštаo je dа stаrost provede putujući s nаšom bаkom Brаnkom. Umro je istrošenа, аli punа srcа, i jа gа sаdа šаljem nа nedosаnjаni put...

Autor

"Strip o Radosavu je, razume se, zanimljiv već i po tome što poseduje težinu stvarnosti. Naime, fantazija uvek može da vas oraspoloži, ali samo stvarnost ima težinu, koja čini tako dobar materijal za umetnički rad, uključujući tu i strip. Zadubivši se u životnu priču svog dede, Boris Stanić je došao do univerzalne priče, zasnovane na nekim opštim vrednostima, koje nas se svih tiču."

Iz pogovora Aleksandra Zografa
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

ivica

Pročitao (Delfi knjižara u Novom Sadu, 750 dinara).

Zanimljivo je, iako veoma kratko.

Crtež je dosta krut, sirov i, recimo, nekako kvrgavo zbrzan, ali autor ga dobro koristi, pogotovu za likove i izraze njihovih lica, gde vizuelni deo dosta kompenzuje potrebu da se nešto verbalno prepričava i pojašnjava. Sa druge strane, Boris ima dobru ruku, pa drugi delovi (zaljubljivanje) izgledaju mekano i bajkovito, a pomalo me podsećaju na stare ilustracije ruskih bajki, ili stare bukvare. Očigledno je celokupan vizuelni identitet stripa bio izbor, a ne nemogućnost da se crta realističnije ili detaljnije.

Naracija zvuči (i deluje) dečije, kao da se autor priseća kako su mu u detinjstvu dedine priče delovale i zapravo to prenosi. Ovo je dobra odluka, budući da je sama priča krajnje obična, pa joj dečija perspektiva daje tu dodatnu dimenziju uzbudljivosti.

Ukratko, dopadljivo, a ujedno mi je i stavilo Borisa Stanića na mapu.

marlowe

Lep prikaz Ivice! Drago mi je da je utisak povoljan. Verujem da ce i autoru znaciti ovakav feed back.
xyxy
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.