• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

NAPREDNA INTELIGENCIJA - blog by Žiljak

Started by Aleksandar Žiljak, 19-12-2011, 14:38:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Aleksandar Žiljak

Svima koje zanima: Otvorio sam blog "Napredna inteligencija":
www.naprednainteligencija.blogspot.com

Bit će priča, osvrta, najava, već prema prilici. Dobro ste došli!
A. Žiljak

Boban

kod tebe dinosaurusi i mamuti postoje u isto vreme?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Pročitao sam. Kako se na tom konkursu plasirala ta priča?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Aleksandar Žiljak

Quote from: Boban on 20-12-2011, 15:21:00
kod tebe dinosaurusi i mamuti postoje u isto vreme?

Ne, nego kad je urednica/izdavačica rastranširala e-antologiju u posebne priče kao e-knjižuljke, onda je svima stavila istog sabljozubog tigra s naslovnice antologije. Izgleda da nisi pročitao priču.  xtwak
A. Žiljak

scallop

Ma, hajde, Žiljak! Priča pominje "mamutovca". Uz dinosauruse raznih vrsta koji ne pripadaju istom vremenskom periodu. Valjda u SF poštijemo neka pravila o uverljivosti? Ako ne verujem tekstu, ne verujem ni piscu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Aleksandar Žiljak

Quote from: scallop on 20-12-2011, 16:25:29
Pročitao sam. Kako se na tom konkursu plasirala ta priča?

Nije tu bilo plasiranja. Prođe-ne prođe: ni FFK-zbirka ni "Extinct Doesn't Mean Forever" nemaju redoslijed po kvaliteti, nagrade, etc. Napisao sam i poslao priču na natječaj za FFK zbirku 2009, i ona je uvrštena. Kad sam na www.ralan.com (gdje objavljuju američke natječaje) vidio natječaj, pomislio sam da priča dobro sjeda u temu, onako kako je Phoenix složila u uputama, preveo sam, malo proširio u prijevodu, poslao, ona je malo uredila i objavila. To je to!
A. Žiljak

Aleksandar Žiljak

Quote from: scallop on 21-12-2011, 15:12:12
Ma, hajde, Žiljak! Priča pominje "mamutovca". Uz dinosauruse raznih vrsta koji ne pripadaju istom vremenskom periodu. Valjda u SF poštijemo neka pravila o uverljivosti? Ako ne verujem tekstu, ne verujem ni piscu.

Gle, mamutovac je naziv za sekvoje (ovdje korišten u širem smislu, a ne nužno Sequoiadendron giganteum), poznate iz fosila od jure. Da sam upotrijebio naziv sekvoja, po indijanskom poglavici, rekao bi mi valjda da su Indijanci i dinsoauri živjeli zajedno.  :) Iguanodoni su iz rane krede, tu se negdje povlače i megalosauri (štogod to bilo, jer se radi o taksonomskoj vreći u koju su se bacali svi generički mesojedi za koje nekome nije bilo jasno što su), a bilo je i sauropoda, malih biljojeda, poput Hypsilophodona, vjerojatno i malih mesojeda, usporedivih s onim što se generički zove raptori. O pterosaurima da ne govorimo.
A. Žiljak

scallop

Pojma nisam imao da ste pazarili poseban izraz za sekvoju. Baš ste napredni. To je i Bobana izmestilo. Ne zameri mi što sam picajzla (stidna vaš) kad komentarišem, ali, sudario sam se sa par stotina priča na našoj radionici i tamo ima gomila dobrih kojima sam uzeo za zlo da nisu konsekventne. Sad mislim da je priča tvoja (nije potpisana) i mogao bih da kažem da mi se dopala poenta, ali da je do bola melodramska (patetična), te bih našeg Stipana zbog takvog pristupa odrao. Očito da imamo različite kriterije, pa ne zameri što tvrdo posmatram. Mogao bih, takođe, da se sporim oko taksonomije, da je u priči prilično proizvoljna, ali to može da smeta samo onima koji tu taksonomiju pomno prate. Muka je sa SF-om: ili pisac zna previše ili čitalac premalo. Ko može da bude toliko pametan da sve uskladi? A, obično, događa se da je pisac jedan, a očekujemo da su čitaoci mnogi, pa mera kompromisa ide na uštrb pouzdanog. Ja sam, uostalom, samo jedno zakeralo.

Aleksandar Žiljak

Quote from: scallop on 21-12-2011, 15:49:07
Pojma nisam imao da ste pazarili poseban izraz za sekvoju. Baš ste napredni. To je i Bobana izmestilo. Ne zameri mi što sam picajzla (stidna vaš) kad komentarišem, ali, sudario sam se sa par stotina priča na našoj radionici i tamo ima gomila dobrih kojima sam uzeo za zlo da nisu konsekventne. Sad mislim da je priča tvoja (nije potpisana) i mogao bih da kažem da mi se dopala poenta, ali da je do bola melodramska (patetična), te bih našeg Stipana zbog takvog pristupa odrao. Očito da imamo različite kriterije, pa ne zameri što tvrdo posmatram. Mogao bih, takođe, da se sporim oko taksonomije, da je u priči prilično proizvoljna, ali to može da smeta samo onima koji tu taksonomiju pomno prate. Muka je sa SF-om: ili pisac zna previše ili čitalac premalo. Ko može da bude toliko pametan da sve uskladi? A, obično, događa se da je pisac jedan, a očekujemo da su čitaoci mnogi, pa mera kompromisa ide na uštrb pouzdanog. Ja sam, uostalom, samo jedno zakeralo.

Izraz mamutovac za sekvoju je u nas uobičajen, barem u hrvatskoj i BiH botaničkoj literaturi. Naravno, on je izvučen iz pridjeva mamutski, u značenju divovski, a taj pridjev je izvučen iz mamuta, pa tu postoji određen nesklad, ali ako ćemo to dosljedno i do kraja tjerati na konac, onda ćemo ostati bez riječi za opis prapovijesti, jer tada jezik u smislu u kojem ga koristimo nije postojao. Ne preostaje nam nego opisivati prapovijest našim sadašnjim jezikom i prirodopisnim terminima, ne obazirući se na njihovo porijeklo. Ili bar ne previše.

Priča jeste melodramatska. Sve su moje priče u suštini romantične :) . O ljubavi. Koliko je taksonomija rastegnuta, o tom - potom, ali nisam prvi koji barata takvim taksonomskim rješenjima. 
A. Žiljak

Boban

da... iz nekih dubina sećanja i meni se javlja to "mamutovac" za sekvoju ili bar neki sličan oblik.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

varvarin

Ako ćemo iskreno... osnovnu školu završio sam u Bosni, u udžbeniku biologije lepo je pisalo... sekvoja (mamutovac).

scallop

Izvinjavam se. Ja sam samo hteo da razvejem nesporazum oko mamutovca i da ukažem da sam priču pročitao. Uvek je dobro imati čitaoca više.

Midoto

Lepo spajanje savremenog i davnog, ali su mi daleko više prijali delovi o iguanodonima. Paralela između stasalog mužjaka i mlade ženke je zanimljiva, ali je tamo daleko prirodnija, jer nije morala da bude opravdavana finim manirima (i neprekidanjem veze preko mobilnog telefona). Naprosto - osetili su se. Mislim da bi priča bila hrabrija i iskrenija, da nije bilo takvih olakšavajućih okolnosti za profesora "koji bi mogao da joj bude deda". Nije potrebno opravdavati ono iskonsko.

Josephine

Ovo moram da iskoristim:
Quotetijelom joj počinje mravinjati
:|

Stipan

Quote from: scallop on 21-12-2011, 15:49:07
mogao bih da kažem da mi se dopala poenta, ali da je do bola melodramska (patetična), te bih našeg Stipana zbog takvog pristupa odrao.

Ni najmanje ne sumnjam u to.