• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta čitamo 2012 ?

Started by Anomander Rejk, 30-12-2011, 21:07:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

PTY

E, sad je već jasno da su nam izdavači doakali: fribiji su ultraopasni navlakači. Pročitaš najpre prvo poglavlje u fribiju, sve da vidiš vredi li nabavljati knjigu, ali posle ne možeš to da pustiš, sve te kopka šta je bilo dalje, i to na mi-po-mic završi u simultanki koja skroz razbuca plan i program čitanja...  xrotaeye

Dakle, paralelno čitam 7th Sigma (Gould mi je na tapetu još otakako sam gledala Jumper i suer što je ovako ispalo, jer ovaj roman mu je zaista majstorski), The Sense od Ending (red je pratiti Bukera, makar zbog snobizma, a i da se stekne kompas, ako nedaj bože zatreba u žanrovskom živom pesku  :mrgreen: ) i The Leftovers, Tom Perrota mi je isto već dugo na tapetu, samo što su me saplitali kojekakvi Išiguro tipovi mlitave nežanrovske fantastike, pa je ovo remek delo od romana sve nekako čekalo u zapećku... sve u svemu, biće ovo odličan mesec.  :-D

Anomander Rejk

Skoro pročitao Fantastično putovanje 2- odredište mozak... obično volim Asimova, ali ovo me nešto nije kupilo. Ok, tema je više nego interesantna, smanjivanje na mikroskopsku veličinu i putovanje u ljudsko telo, krvotok i mozak, ali mi je nekako naivno odrađeno, posebno likovi i njihovi međusobni odnosi...elem da još jednom pohvalim lokalnu biblioteku sa Detelinare, imaju dosta fantastike, od Eriksona i Džounsove, do starog sf-a... xjap
Počeo Bodež snova, prvi deo... odlučio sam da se ipak vratim WOT i dovršim čitanje serijala, posle poduže pauze. Ipak sam se nekoliko godina družio s njim, i posle devete knjige bio odustao, ali nekako mi bezveze da ne završim kad sam već toliko pratio. Bilo je zaista nekoliko udav-smor knjiga, ali i nekoliko odličnih, i dve ( prve dve ) po meni sjajne. Nadam se da je Sanderson izvukao stvar iz kolotečine i da će od 12 knjige krenuti više akcije a manje razvlačenja i opisivanja krčmi i pletilja.
Tajno pišem zbirke po kućama...

angel011

Meni je Fantastično putovanje 2 bilo zabavno, naročito mudrosti Dežnjeva starijeg  :mrgreen: , a što se likova i njihovih međusobnih odnosa tiče, to je na uobičajenom Asimovljevom nivou.
We're all mad here.

angel011

Emily the Strange: The Lost Days, Rob Reger.

Prva knjiga iz serijala, očigledno je da tu ima još svašta nešto da se izdešava, fale tu neki odgovori, mada je glavna priča kompletirana.

Vrlo zabavno, jako mi liči na knjige za decu koje smo čitali kao klinci, neki detalji su neobičniji, ali ima tu uvrnutost i prepoznatljive detalje iz mnogobrojnih dela - dete rešava misteriju, od rešenja te misterije zavise neke krupne stvari, u rešavanju joj pomažu četiri mačke, ima tu i ludi naučnik sa kojim dete sarađuje (recimo)... Jevtro, lilit, verujem da bi vam se ova knjiga dopala (mada me ne bi iznenadilo da je lilit već pročitala sve što postoji o Emily  :lol: ).
We're all mad here.

milan

Zavrsio sam prve dve knjige Mistborn trilogije Brendona Sandersona, u prevodu na srpski dragog nam Nightfliera - odlican prevod, sa veoma zanimljivim resenjima. Inace, Sandersonov svet je medju originalnijima koje sam citao u zivotu, veoma zanimljiv i promisljen. Svidja mi se sto se sve vreme iza zapleta krije jedna mnogo veca misterija, koja se polako otkriva kako prica tece. Uz to, akcione scene obracuna maglara su medju najbolje napisanim akcionim scenama koje sam susreo u epskoj fantastici.

Zatim sam se dohvatio Martinovih prica, i za sada sam zavrsio prvi tom Pesama snova - prosto mi je neverovatno da neko sa 25 godina moze da napise pricu poput "Pesme za Liju", kao i sve ostale u tom segmentu. Danas pocinjem drugi tom i jedva cekam da se dohvatim njegovih horor prica.

Mme Chauchat

Quote from: angel011 on 18-03-2012, 20:45:50
Emily the Strange: The Lost Days, Rob Reger.

Prva knjiga iz serijala, očigledno je da tu ima još svašta nešto da se izdešava, fale tu neki odgovori, mada je glavna priča kompletirana.

Vrlo zabavno, jako mi liči na knjige za decu koje smo čitali kao klinci, neki detalji su neobičniji, ali ima tu uvrnutost i prepoznatljive detalje iz mnogobrojnih dela - dete rešava misteriju, od rešenja te misterije zavise neke krupne stvari, u rešavanju joj pomažu četiri mačke, ima tu i ludi naučnik sa kojim dete sarađuje (recimo)... Jevtro, lilit, verujem da bi vam se ova knjiga dopala (mada me ne bi iznenadilo da je lilit već pročitala sve što postoji o Emily  :lol: ).
Videćemo... po opisu mogao bi to biti i Darko Macan (kad li ću se dočepati četvrte knjige?)

PTY

Imala sam sajfajičan i spejsoperičan vikend, sa gledanjem Defying Gravity u pauzama čitanja Old Man's War.  :lol: Znam da su neki od vas overili Skalzija, ali što ga pobogu niste žešće hajpovali, ovo je ubergenijalno i hiperzabavno štivo... :!:

Melkor

Pa, recimo da tom coveku stvarno ne treba i nas hajp :) Mislim, da, slatko je to, ali bas uber i hiper...sta znam, procitao sam tu trilogiju i nisam trcao u knjizaru da kupim i resto; procitacu i to kad se uzelim zabavnog stiva na plazi :)

Nego, procitao sam "onaj tvoj" Liminal People i takodje sam sacuvao zadnjicu od padanja, nije lose, kratko je i brzo se cita. A kad smo kod hajpa, da li si probala Harkaway-a?
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

PTY

pa, od petka sam striktno invalid pa mi tu Skalzi došao ko spasiteljsko utešiteljski džank fud...  :mrgreen:  ruku na srce, ne znam da li ću dalje na trilogiju, ali ova knjiga je baš dobro legla, pogotovo posle The Leftovers... još ne mogu da sa priberem, smlavilo me ovo malo religijskog recidiva.

Inače, dobro što sad znam za Liminal, sad i nije baš pri vrhu liste, a ni za Harkawaya ne znam, kakav to hajp, nisam uopšte u toku...  :oops:

Melkor

U stvari prvo sam ono napisao pa tek onda razmislio i zakljucio da ipak nije Harkaway za tebe, stoga nema razloga da se uzrujavas.  :lol:

(u kratkim crtama: le kareov sin, digao prasinu prvim romanom, nedavno izasao drugi, romani su cigle smesane od toliko svega i svacega da prosto ne bih znao odakle da pocnem, ali to mnostvo zacina ne odmaze glavnom obroku, naprotiv :))

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

PTY

jes vala, ako nije gud old vholsam sajfaj tresina sa striktnom kvotom prostoprosirenih recenica i intentom da iritira emo kriticare, onda garant nije za mene.  :-D
Nego, pomenuo je neko ovde skroz onako uzgred Low Town, pa me zanima jel ko to procitao i ima li ko kakav vruc linkic za tu knjigu, jer ne nalazim kindle verziju na amazonu... 

Melkor

Ako na "neko ovde" mislis na DeNarda onda ok :) Nemam link, mogu da ti posaljem epub kad se vratim sa posla, ako hoces.

Nightflier

Quote from: LiBeat on 25-03-2012, 21:37:31
Imala sam sajfajičan i spejsoperičan vikend, sa gledanjem Defying Gravity u pauzama čitanja Old Man's War.  :lol: Znam da su neki od vas overili Skalzija, ali što ga pobogu niste žešće hajpovali, ovo je ubergenijalno i hiperzabavno štivo... :!:

Mislim da sam pročitao sve romane koje je napisao, sem Fuzzy Nation. Što reče Melkor, slatko je to - ali ne pruža ne znam ti ja šta ni novo ni baš toliko zanimljivo. Mahom je to prežvakavanje nekih starih stvari, kao na primer što je Veberov The Excalibur Alternative nanovo ispričan Andersonov "Krstaški pohod". Meni se tu najviše dopala novela The God Engines, koja je objavljena kao zasebna knjižica. Nju bih, na primer, strpao u neki "Monolit".
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

PTY

Quote from: Melkor on 26-03-2012, 12:32:47
Ako na "neko ovde" mislis na DeNarda onda ok :) Nemam link, mogu da ti posaljem epub kad se vratim sa posla, ako hoces.

ma nije denardo nego najtflajer, na drugom topiku, sad sam se setila... i ocu epub, hvala puno.  :)

Nightflier

Low Town je bio vrlo prijatno iznenađenjce. :)
First 666

PTY

a po cemu? i sto ne prijavljujes da si overio...

Nightflier

Kako, more, ne prijavljujem? Uredno sam prijavio kada sam pročitao, a uvrstio sam je i u svoj Best ov d Best za prošlu godinu. Ostalo mi je samo da napišem kratak prikaz za blog.

Roman je, inače, sword and sorcery napisan u maniru noar krimića. Protagonista je protuva i promašen čovek, narkoman i kriminalac - u suštini. Prijatna je bila realizacija tog koncepta, premda je roman malčice predvidiv.
First 666

PTY

a dobro, onda mi promalko, posto mi je ime bilo nepoznato... i da, dobila sam slicne preporuke sa 2 razne strane, samo sto su citali na papiru... amishi nijedni...  :mrgreen: 

Nightflier

Ja odavno ne čitam u papiru ništa što je dostupno u elektronskom formatu, a u papir već neko vreme kupujem samo ono što je na srpskom.
First 666

angel011

Pročitala Simonsova Crna brda. Opaka je ovo knjiga, meni još i bolja od Terora, sa nekim nimalo politički korektnim preokretima (objašnjavanje bi bilo spojlovanje). Prevod Nenada Dropulića sasvim korektan, možda jedan ili dva tipfelera i na jednom mestu je ostalo Dom lordova (valjda je to Gornji dom?), što su stvarno minorne stvari za toliku knjigu koja je, sudeći po opisu LiBeat, koska za prevođenje.
We're all mad here.

angel011

Zaboravih da kažem, naletela sam na jednu nelogičnost u knjizi. Jes' da je u okviru nekakve vizije, ali mi je i dalje bilo nelogično.

Kao, nekakav rezervat budućnosti, sa raznoraznih životinjskim sortama, i ljudi koji 'oće tu da žive to moraju da rade kao nekad, lov, oblačenje u životinjske kože, šatori, nema struja, tekuća voda i tako to. I samo oni smeju da žive u tom rezervatu. E sad, deci je dozvoljeno da imaju mobilne, ono, ako odrasli hoće da žive tu gde neka živuljka može da ih popapa, okej, ali deca imaju mobilne kao način da pozovu pomoć. Mobilni radi samo unutar rezervata, i kad dete napuni 15 godina, mora da se odrekne mobilnog ako će da nastavi tu da živi.

E sad: ako mobilni funkcionišu samo unutar rezervata, i ako mobilne imaju samo deca, koga će da pozove to hipotetičko dete u nevolji? Drugu decu? Nema nigde naznačeno da je jedno dete sa mobilnim uvek uz gomilu odraslih ratnika koji bi se sjurili da pomognu.

Ili ja tu nešto nisam ukapirala.
We're all mad here.

PTY

Hm, pa mene se nije dojmilo kao nelogicnost. Ima scena sa ona cetiri decaka sto bacaju nozeve i jednom od njih zazvoni telefon - tu Paha Sapa cuje kako taj klinac odgovara na Lekota jeziku +  iz one table na ulasku na rezervat prilicno je jasno da je ceo taj pleistocen projekat pod strogim nadzorom, tako da ispada da su mobilni telefoni namenjeni iskljucivo komunikaciji sa tim... nadziracima. Mislim, to mi je bilo logicno za pretpostaviti.

angel011

Meni se iz te table na ulazu u rezervat činilo da je nadzor za to da se ne uđe bez dozvole, a ko uđe, ulazi na sopstvenu odgovornost. Nisam shvatila da postoje nadzirači unutar samog rezervata.

Naravno, to što ja nisam shvatila ne mora ništa po sebi da znači.  :lol:

Nego, rekla si da će te, kad završim sa knjigom, zanimati kako su neke zvrčke prevedene.  :)
We're all mad here.

PTY

Pa, istina je da se to ne navodi eksplicitno, ali kad se uzme u obzir sta sve tamo ima i kako je ta ravnoteza delikatna, logicno je za pretpostaviti da se to nadzire. Mislim, vidi samo sta se danas desava po rezervatima, kakav pokolj rade lovokradice nosoroga, ne usudujem se bre novine da otvorim... sta mislis, da ce se to promeni tako skoro? Besmisleno bi bilo uopste raditi tako nesto bez kontrole nad projektom. A i to sa mobilnim, rec je o terenu koji je naprosto prevelik da se reaguje na bilo kakve krizne situacije, nego prosto, ostavili su mogucnost deci da i oni imaju nekakvu moc odlucivanja o odlasku ili ostanku u rezervatu, da ne ispadne kako roditelji sasvim odlucuju u njihovo ime, bar kad je rec o tinejdzerima. Uostalom to je sasvim u skladu sa opisima kulture Sijuksa, na par mesta se detaljise njihov odnos prema deci, kako ih nisu niti uslovljavali niti kaznjavali, nego ih maltene ostavljali da se sami o sebi brinu, starija deca o mladjoj.

PS. pitanja cu kasnije, ostao mi citac kod kuce...

angel011

Ima logike, nije da nema, ali kad mi se insistira da je to izolovano, da se samo uz specijalnu dozvolu ulazi (a i to vrlo malobrojni), da mobilni funkcionišu samo unutar rezervata, pa i to što kažeš, da je detaljno opisano da Sijuksi nisu bili nimalo skloni kvočkarenju nad decom, ja bih da mi se eksplicitno kaže ko uleće da spasava dete u nevolji nakon što ono pozove mobilnim.

Mislim, nije to sad neka strava bitna stvar, samo mi roman inače toliko sjajno funkcioniše da mi je ovo malkice štrčalo.  :)
We're all mad here.

PTY

Moze biti da imamo razlicite pristupe tumacenju te poslednje Paha Sapine vizije, jer ja to uopste ne vidim kao neku futuristicku verziju Survivora ili nekog kamp-izletista u kom se neki ljudi, kao, malko igraju indijanaca fore radi, a kad zapadnu u kakve nevolje onda mobilnim zovu rendzere u pomoc... meni je to vizija sveta kakav bi Sijuksi imali da ih beli covek nije izbacio iz prirodnog kulturnog razvoja. U tom smislu, deci se dozvoljava da do 15te sami odluce da li ce da zive u rezervatu ili spoljnom svetu, ali posle toga, nema mobilnog, nema zvanja u pomoc, nema nikome nikakvog spasavanja u nevolji jer nema ni spoljnog sveta. Sve drugo bi bila parodija belog coveka, a vidi se na Paha Sapinoj reakciji na Tasunke Witko spomenik koliko ga te parodije pogadjaju, tako da sigurno ne bi reagovao onako kako je reagovao, da je ta vizija bila iole u tom smeru. I ako to nije eksplicitno naglaseno, to mi je zato sto se apsolutno podrazumeva u kontekstu celog romana.

angel011

Ma i meni je to takva vizija (kakav Survivor ili izletništvo, bljak!), izvinjavam se ako sam se pogrešno izrazila, samo mi taj detalj oko zvanja mobilnim u pomoć nije bio jasan baš zato što nema spoljnog sveta (ja sam ti priličan bukvalista, bojim se, ako mi se jasno kaže da nema spoljnog sveta, onda ne kapiram kako ga za mlađe od 15 ima, pošto sam nadzor shvatila kao one koji su van samog rezervata i paze da se niko tu ne ušunja, a mobilni samo unutar rezervata rade; eto, da nije bilo tog detalja da mobilni rade samo tu unutra, ništa me tu ne bi zbunilo - automatski bih pretpostavila da dete pozove nekog od tih što paze da se niko ne ušunja, i rešen problem).

No, stvarno, nije toliko bitno (a ja se ovde raspadoh od objašnjavanja  :lol: ).
We're all mad here.

PTY

Ma nema frke, raspad nam nikom ne gine, a zavrsnica Crnih Brda jeste kontroverzna do zla boga i to iz vise razloga no sto sad mogu da ih nakuckam. ne samo sto je po formi i sadrzaju utopija koja fituje na brutalni realizam romana taman koliko bi fitovala i poveca bradavica na vrh nosa top modela, nego je i do te mere nerealno optimisticna da mi prosto pamet staje dok pokusavam da odgonetnem sta je to Simons imao na umu, sta je u pozadini tog straobalnog optimizma, da li je tu zaista u pitanju posteno vracanje duga obespravljenima ili tu ipak ima neka caka, da li je tu u pitanju istinsko menjanje mentaliteta (jer da, amerika je poznata po iskrenom menjanju mentaliteta, jelda, sad kad joj je predsednik crnac tamo definitivno nema rasizma), ili je u pitanju napredna ekoloska svest (da, jos od Kjota amerika ima snaznu ekolosku svest, jelda, i definitivno shvataju koliko je stocarenje stetno za preriju) ili je u pitanju samo vesto politicarenje (jer oni su i na Mesec otisli zbog striktno altruizma) ili je u pitanju novi diznilend sa przewalski konjima i ostalim istrebljenim vrstama kojeg bi finansirao naftni lobi... sve u svemu, na sto sam cuda da shvatim u kom to kontekstu Simons dopusta mogucnost takve utopije, s obzirom koliko je pesimistican po pitanju buducnosti uopste a buducnosti Amerike pogotovo, i s obzirom sa koliko ozbiljnosti secira americku istoriju i mentalitet u ovom romanu... i eto kad sve zbrojim i oduzmem, ispada da mi je u toj zavrsnici jasna i logicna samo jedna stvar a to je bas ta frka sa tim gaddem mobilnim telefonima. go figure.  :mrgreen:

angel011

Heh, Simons pominje da se od obilazaka tog rezervata (što oni malobrojni koji plate da propešače i da ih eventualno nešto pojede ili ih skalpiraju ne baš prijateljski nastrojeni Indijanci, što oni mnogobrojniji koji zveraju iz onog kao voza) mlate silne pare. Silne. Tako da mi ponajpre to liči na razlog.

A ima i ta zvrčka sa Sijuksima koji tu žive, ono, kao, njihov prirodan način života, odnosno kako je taj prirodan način života idealistički bio zamišljen, a da ga ni sami Sijuksi niti u jednom trenutku svog postojanja nisu primenjivali, mislim, ne samo da je Amerika takva kakva je, nego vala ni Indijanci nikakve ekološki ispravne cvećke nisu bili, pa mu i to dođe kao wtf.

Zeznuta ta završnica, nema šta.
We're all mad here.

дејан

кад 'слушам' вас две, дође ми криво што сам 'баталио' симонса.
још једна ствар за исправљање :(
...barcode never lies
FLA

PTY

jes vala, apsolutno tu mora da padne jedno posteno ispravljanje Dejane, ne smes tako lako Simonsa da batalis, pogotovo ne na ova mu poslednja dva romana, kad je u njima tako maksimalno provokativan i kontroverzan!  :wink:

дејан

ок, узећу прво брда, па ћу негде наћи и флешбек
...barcode never lies
FLA

PTY

Dakle, načeli smo Occultation - Laird Barron.

Laird je zahtevan, što u principu jeste kompliment, odnosno, biće ako ispadne da sam dorasla toj zahtevnosti. Neobično sofisticiran za hororaša (bez uvrede ljubiteljima horora, naravno, ali horor koji ja čitam ima itekako svojih vrlina i kvaliteta, samo što sofisticiranost po pravilu ne bude među njima), Laird me oduševljava po pitanju stila i izraza i karakterizacije i naglaska na bizarnom, ali malo teže podnosim fragmentovanost kojoj je, izgleda, sklon. Istina, tek sam na Mysterium Tremendum, i kažem to na temelju samo prve tri priče, ali i to mi je dosta da se uverim kako Barron preferiše taj format. I sad, eto, u pitanju su ukusi, nekome to funkcioniše, nekome ne, i mada mi to u principu ne smeta odviše, opet... recimo, The Forest me uhvatio na prepad završnicom, i sad imam osećaj nekakvog gubitka balansa, taj silni i vrlo detaljni bildap nekako je naprasno kulminirao u strani i po teksta koji mi nekako i ne ispunjava obećanja, pa bila ona učitana ili ne. Skoro pa antiklimaks. Occultation također, tu ima odličnih fragmenata ali kao celina me se doima... nezaokruženo, nedorečeno. U principu me i ne bi toliko smetalo per se, ali smeta me taj blagi aftertejst zbog kog ostanem u nekoj blagoj sumnji da li je meni tu nešto promaklo ili tu zaista nema nišeg više. Od The Lagerstatte sam nekako najviše očekivala, tu sam se stvarno primila na bildap, što bi se reklo, pa je tu i razočaranje nekako najveće.

Ali ima zaista predivno izbrušenih fragmenata, pogotovo po pitanju karakterizacije. U Mysterium, na primer: "Glenn could be tender and thoughtful and wasn't so much indifferent as clueless. Despite his interest in classical music, literature and art, and a possibly less wholesome, but no less cerebral, fascination with esoteric and the occult, he didn't like to think very deeply about certain things." Well, iza ovog stoji vrlo iskusan čovek, i po pitanju jezika i po pitanju ljudske prirode jednako. Barron jeste vrlo impresivan autor, nema tu zbora, pitanje je samo da li smo nas dvoje jedno za drugo... videćemo do kraja zbirke, enivejz.  :lol:   

Nocnoi_Dozor

Uskoro ću kupiti Brda. Ali ću pre toga pročitati Ilion. Simons je jedan od najplodnijih pisaca na koje sam naišao.

PTY

Intrusion. Nisam verovala da cu to ikada pomisliti za ove sadasnje distopije, ali, brate... ovo je toliko uverljivo i toliko zastrasujuce da se coveku naprosto skrvi led:shock:  Melkore, pobro, procita li ti ovo?

Melkor

Nisam jos. A raspitivala si se svojevremeno ko je covek posto stalno obigrava oko nekih nagrada. Znaci valja. Dobro je to znati :)

Inace, trenutno citam The Best Science Fiction and Fantasy of the Year, vol 6 i dobro je to samo sam ga ja previse otegao. 

PTY

istina, ovo je moj prvi prozni susret sa Mekleodom... čoveče, moji propusti su ogromni, ali stvarno i zaozbiljno...  :oops:   :cry:   elem, sad je plan da pod hitno nabavim i overim sve njegovo, doduše, samo one-off romane, nemam vremena za -logije, to može da dođe na red tek kad se penzionišem.  :lol:

Intrusion odlično podmiruje (okej, tek sam na pola, batalila sam za praznike, htela sam kerfri par dana a tu se roman nikako nije uklapao) moje mračne distopične prohteve, uglavnom zato što mi daje priliku za ono obavezno namćorasto "znala sam!!!"  :twisted:  jer, dragi moji, ovo vam nije distopija koju donose tamo neke mračne velikobratovske ideologije i kojekakav zatucani teokratizam, ovo je distopija koju donosi vrla demokratija i svetla politička korektnost! skroz u fazonu moje maksime "samo ti cvili na državu da ti pomogne, ali ned'o ti bog da te ona čuje pa se lati tog pomaganja". hu-a!  :evil:

Melkor

Da li si gledala seriju Black Mirror, posebno drugu epizodu? Bas sam sinoc sa zakkom raspravljao o liberalnoj distopiji kao konceptu koji proizilazi iz britanske sadasnjice.

Ghoul

Quote from: Melkor on 10-04-2012, 18:21:25
Da li si gledala seriju Black Mirror, posebno drugu epizodu?

apsolutni vrh, ne samo te (kratke) serije, nego i mnogo šire.
https://ljudska_splacina.com/

PTY

nisam to gledala, ali već vidim da ću gledati, to koliko sutra.  xwink2
ali Intrusion je distopija od koje se čovek zdravo ukaki u gaće. A žena pogotovo.

Father Jape

Quote from: Melkor on 10-04-2012, 18:21:25
Da li si gledala seriju Black Mirror, posebno drugu epizodu? Bas sam sinoc sa zakkom raspravljao o liberalnoj distopiji kao konceptu koji proizilazi iz britanske sadasnjice.

Je l' to u toj famoznoj kafani?  :lol:

A, btw, interesuje me koja je ljudima najbolja epizoda Black Mirrora od one tri...
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Elrond

Upravo sam pročitao "Stanica Perdido" by China Mieville.
Malo je falilo da posle prve trećine odustanem od čitanja,ali mi je drago sto nisam.Na početku,knjiga mi je bila prilično konfuzna.Opisi New Crobuzon-a idu u nedogled,prevodi imena likova,ulica.delova grada umeju i te kako da iznerviraju.Čak i kasnije,priča se često prekida,ubacuju se suvišni opisi i sve to umanjuje konačnu ocenu.
      Ipak,kada sepriviknete na taj svet,kada vas ponese priča,shvatite da imate neobradjen dijamant u svojim rukama.Pisac vas bombarduje silnim idejama,neverovatnom mastom,a pojedina poglavlja ostavljaju bez daha.
      Inace,knjiga je 2001 godine dobitnik nagrada "British fantasy society i Arthur C. Clark a bila je nominovana i za nagradu Hugo,Nebula i World fantasy.
      Moja ocena je 8/10 a bila bi i veća da je skraćena za jedno stotinak strana i oslobodjena nekih opisa.

Tesla

Obnavljam gradivo, Asimov : Bogovi licno

...Inace pocetak godine mi je protekao u nadokandjivanju neprocitanih Zelaznijevih i Gibsonovih dela, ostalo je jos par na polici.
---
ne volim da upoznajem ljude koje ne poznajem

Elrond

Zelazny mi je slaba tačka.

Takodje sam postavio sebi cilj da bar jednom mesečno pročitam neki oldschool roman.

Počeo sam "Leva ruka tame" - Ursula Le Guin

Суба

Бернард Корнвел "Утврђење".
Ден Симонс "Друд" и "Терор".

Truman

Započeo Isijavanje. Klasičan King, skrene s glavnog toka, vrati se u prošlost, pa onda opet nastavi. Videćemo kako će biti dalje, kažu da je priča dobro ispričana, da ubrzava...
Ja da valjam ne bih bio ovde.

zakk

Quote from: Суба on 22-04-2012, 10:10:25
Бернард Корнвел "Утврђење".
Ден Симонс "Друд" и "Терор".

Nije poenta da kažete šta ste držali u rukama nego kako ste to doživeli.  Ako ćete samo da nabrajate, nabrajajte u sebi, ne treba mi u ovakvoj formi jer nemam informaciju. -_- Dakle Subo zabole me što si čitao Simonsa, ali me zanima da čujem šta si u Simonsu pročitao.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

milan

Quote from: Truman on 24-04-2012, 13:51:22
Započeo Isijavanje. Klasičan King, skrene s glavnog toka, vrati se u prošlost, pa onda opet nastavi. Videćemo kako će biti dalje, kažu da je priča dobro ispričana, da ubrzava...
Meni je to jako drag roman, posto je to prvi King kojeg sam citao, davne sredine osamdesetih u izdanju nekog zagrebackog izdavaca. Tada je bio preveden kao Vidovitost. Uprkos tome sto sam imao nekih 15ak godina i sto sam se pomalo mucio sa hrvatskim izrazima, secam se koliko me je taj roman prestravio i koliko mi je pruzio jedno bogatije iskustvo od filma kojeg sam gledao pre toga i obozavao.

Kakav je srpski prevod?

Truman

Ne razumem se u prevodi mada vidim da ljudi na ovom forumu stakno pljuju Alnarijeve prevode...
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Elrond

Pročitao  "Leva ruka tame" by Ursula Le Guin.

Izaslanik sa zemlje spušten je na planetu "Zima" sa zadatkom da  privoli nepoznatu civilizaciju da pristupi Uniji.

Zanimljiva ideja,te 1969 god,kada je  knjiga napisana.Medjutim,nisam oduševljen načinom kako je to uradjeno. Možda je razlog tome 43 godine od nastanka dela.Priča je previše monotona za moj ukus i kraj mi je nekako zbrzan. Daleko od toga da je loša,dosta stvari mi se svidelo u njoj. Plus je što ima lepih misli i ideja.

Ne bih da je ocenjujem jer koju god ocenu da dam - pogrešio bih.
Inače,knjiga je dobitnik Hugo i Nebula nagrade.