• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Najveći srpski pisac ikada

Started by Truman, 05-01-2012, 23:11:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ko je po vašem mišljenju najveći srpski pisac ikada?

Ivo Andrić
13 (32.5%)
Miloš Crnjanski
6 (15%)
Meša Selimović
6 (15%)
Danilo Kiš
3 (7.5%)
Borislav Pekić
4 (10%)
neko van spiska
8 (20%)

Total Members Voted: 40

Karl Rosman

Quote from: Father Jape on 06-01-2012, 10:27:10
Hm, a što vas toliko navodi Ćopića? Ja sam u potpunosti nesvestan njegovog pisanija koje je za starije od trinaest godina...

Ko zna. Eto, ima nas koji nismo citali nista od trinaeste pa nadalje. Mozda zato?  A mozda se neko samo kvazisegaci? Hm...

Quote from: Jevtropijevićka on 06-01-2012, 13:17:00
Normalno, jer to nismo radili u školi.  :mrgreen:  Ćopić je standardni realista bez mnogo eksplicitnog seksa i nasilja pa zato danas ne deluje zanimljivo. A u stvari je varljivo jednostavan, ima predivan jezik i iza lakoće se krije... er... težina.
Osim toga je svoj položaj prvoborca iskoristio da piše o nekim temama o kojima se nije baš smelo otvoreno pisati - Osma ofanziva o kolonistima u Vojvodini (Stevo, si čitao?), gomila priča o nepoverenju i mržnji između različitih nacija i vera u Bosni... Kad sam te neke priče čitala devedesetih, bukvalno sam se krstila levom rukom koliko je čovek sve jasno video.
Naravno, ako priznaješ samo i isključivo visoki modernizam, postmodernu i postpostmodernu, eh... onda ništa. :lol:  I to je za ljude.

QFT

Quote from: Father Jape on 06-01-2012, 13:20:57
Samo si propustila da istakneš neka dela poimence.  :lol: Eno Stipan reče taj neki Gluvi barut. Daj der još nešto. -_-

"Ispod zmajevih krila"!  :lol: 
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Hiperhik

Imam u glavi sabrana dela u 13 knjiga. Jel' moguće da vam niko nije nasuo Ćopića u kuću:)

(izvinjavam se, scallope, bilo je jače od mene)

:)

scallop

"Bašta sljezove boje"

"Glava u klancu, noge na vrancu"
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Quote from: Ghoul on 06-01-2012, 13:10:44
nešto mi govori da se glupača - sasvim ispravno - prepoznala.
(ne među najvećim piscima, nego među kretenima, naravno)

O, ućuti više ako je infantilno vređanje jedino što imaš da kažeš o temi, smaraču.

Quote from: scallop on 06-01-2012, 13:28:03
Imam kod kuće sabrana dela u 13 knjiga. Jel' moguće da ti niko nije nasuo Čopiča u tintaru?

Kako nije? Bilo je davno, ali Ćopić je klasika. A i bio je deo obavezne lektire nekad...

Quote from: scallop on 06-01-2012, 13:33:36
"Bašta sljezove boje"

"Glava u klancu, noge na vrancu"

+ Magareće godine

scallop

Ne znam, Hiperhik, šta si teo reći, ali ću ja da se aktiviram na topiku za citate i ima da zadajem samo Ćopića. Da naučite šta je rečenica i pripovedanje.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Hiperhik

Ma, scallope, samo sam pokušao da se (bezazleno) našalim.

Elem, tata mi je sistematski Ćopića u tintaru utovario, od lakšeg ka težem, kako sam rastao.

I - hvala mu na tome.

Ko nije imao nikoga da ga u tom smeru na vreme pogurne - pa, svašta je propustio.

Josephine

Quote from: Hiperhik on 06-01-2012, 13:41:29
Ko nije imao nikoga da ga u tom smeru na vreme pogurne - pa, svašta je propustio.

Pa dobro, nekad je škola imala tu ulogu...

scallop

Sigurno. Branko Ćopić je bar imao jaja da skoči s mosta kad je shvatio da je džaba krečio, a krečio je više od ikoga drugog pisca na ovom prostoru.

Hiperhik

Quote from: D. on 06-01-2012, 13:50:58
Pa dobro, nekad je škola imala tu ulogu...

D, ja sam u školu išao nekad, ali škola se zaustavila na Orlovima i Magarećim godinama. I njojzi hvala, naravno. Ali, neke druge aspekte Ćopića mi je tata otkrio.

Moguće da bih sve to i sam našao, ali  ovako je bilo, ajd da kažem - lakše.

Agota

Quote from: Bata Životinja on 06-01-2012, 12:07:48
Kiš i Basara eklektičari smarači sa jednom i po dobrom knjigom, i naravno Njegoš je pojam za njih i zaslužuje da bude pri vrhu.

To Bato   :-|

Pa dve najvece svetske dileme su hamletova ''biti il ne biti ''i vladike danila'' neka bude sto biti ne moze''

Glasala sam naravno za Andrica.

Takodje jako cenim i Radoja Domanovica.
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Father Jape

Quote from: Jevtropijevićka on 06-01-2012, 13:28:22
Pa Osma ofanziva, roman. Ali meni su mnogo draže priče samo što njima nikad ne pamtim naslove.
Mada, dovoljno je da npr. ponovo pročitaš neke stvari o Nikoletini Bursaću kojih nije bilo u čitanci: kad zarobi ustaše pa ih tera da se skidaju jer su sad njegovi. Ili kad drži svojoj četi govor o bratstvu i jedinstvu i onda usred rečenice svi zalegnu zbog granate i samo se čuje Nikoletina: "Mater im tursku!".
Ima neka neposredno-posleratna o tome kako po selima neće da predaju oružje jer su navikli da ga čuvaju "za idući put" i onda se detaljno objašnjava kako se puška zavije u masnu krpu i zakopa tu i tu i kako je to bilo jako korisno prošli i pretprošli put pa će sigurno i sada. Ej, to je prošlo pedesetih kao humoreska, a meni se krv ledi kad god na nju pomislim.

Hevi.

Nama Ćopića baš i nisu sipali kojekuda, tako da se moje poznavanje njega svodi na Magareće godine i Orlovi rano lete, što su mi bili omiljene knjige u periodu od osme do desete godine, a koje mi je baba preporučila kao primerene mom uzrastu.  :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Anomander Rejk

Ja sam glasao za Mešu Selimovića, poruke koje je on prenosio i njegov stil pisanja su mi bez premca u našoj
književnosti. Nekako mi i lično više leži od Andrića.
Ćopića sam zavoleo zbog Orlova, Magarećih godina i Slavnog vojevanja... to što zapamtiš kao dete ostane urezano, ostalog od njega se slabije sećam.
Dule Dabić, Hamid Rus, Krsto Buva, Bajazit, Stric, Luna...
Ali najjači lik je poljar Lijan  xjap.

Tajno pišem zbirke po kućama...

pokojni Steva

Ćopić je slikao ne pisao,bio je iskren i zato lako pisao dobre stvari.Ne posedujem pomenuto višeknjižje ali sam ga sa uživanjem prelistavao u dosadnim knjižarskim danima,dok nije došao neki magarac i izvrno pare.Još sam mu ih morao i u kutiju zapakovati.
Ko se to buni na pomen Krležinog imena? Balavi snob Batica?!Sasvim logično.Štreber mora da mrzi šta ne razume.
Da dodam,jedno duže vreme mi je pupak drešio Bora Stanković.
I Nušić,sramim se,zaboravih ga.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Truman

Priznajem, ja sam kriv što sam otvorio ovaj topic i duboko se izvinjavam svim uvređenim i povređenim ( s južnjačkim akcentom ). xyxy
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Albedo 0

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 06-01-2012, 14:43:41
Ko se to buni na pomen Krležinog imena? Balavi snob Batica?!Sasvim logično.Štreber mora da mrzi šta ne razume.
Da dodam,jedno duže vreme mi je pupak drešio Bora Stanković.

Ja nisam procjenjivao Krležino umijeće niti stvaralaštvo, samo je sasvim jasno da on nije srpski pisac.

Джон Рейнольдс

Овакве теме не треба отварати као анкете због ограничења од шест тачака, тако да се у старту намеће постављачев... укус. "Пет имена + остало" даје лошу основу за даљу причу, што се горе и види, зашто нема жена, овог, оног... Где су Басара и Видојковић, итд.

Стицајем околности, на понуђеном списку је човек кога бих навео као личног број 1, Црњански.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Truman

Na spisak sam stavio pet najjačih imena ( koje sam i čitao, naravno ), moraš priznati da je Kiš veće ime od Basare a tek Vidojkovića da ne spominjem. Sad me napljujte što se mediokritetski povlađujem mišljenju mase. xrofl

Father Jape

Quote from: Bata Životinja on 06-01-2012, 14:57:45
Ja nisam procjenjivao Krležino umijeće niti stvaralaštvo, samo je sasvim jasno da on nije srpski pisac.

Neko ko bi se upinjao baš da ponudi argumente protiv ove tvrdnje bi verovatno citirao sledeći pasus iz Vikipedije:

QuoteОпшти талас националног и општејугословенског расположења уочи ослободилачких балканских ратова понео је и младог Крлежу, и он је, као и под кровом аустро-мађарских војних школа, убеђено очекивао национални преврат који ће остварити идеју југословенског уједињења. Са таквим осећањима он је прешао у Србију с намером да као добровољац ступи у њену војску.

Али српске војне власти нису разумеле младог националисту, па су га после хапшења и многих сумњичења предале аустријским властима у Земуну. Осумњичен, после тога, да је српски шпијун, Крлежа је поново ухапшен, лишен чина и, кад је отпочео Први светски рат, послат на Источни фронт као обичан војник.

Његова лична драма, као и трагични догађаји у светској ратној катастрофи, развејали су његове младићке илузије, и он отада покушава да судбину јужнословенских народа сагледа у идеалима социјалистичке идеологије. Некада страсни обожавалац ,,Душанових чета", ,,белих орлова" и пијемонтске улоге Србије у остваривању националног сна и уједињењу, постао је песник ,,свете комуне" која је уз тријумфалну хуку звона обарала круне и престоле.

Albedo 0

ne vidim kako je ovo argument protiv moje tvrdnje

čak i da su ga primili u vojsku to ga ne bi činilo srpskim piscem, jer bi onda i Arčibald Rajs trebao biti neka vrsta srpskog pisca, a možda i Handke

Truman

Krlžeša je i zvanično najveći hrvatski pisac, vratite se na kolosek teme... ;)

Джон Рейнольдс

Quote from: Truman on 06-01-2012, 15:05:47
Na spisak sam stavio pet najjačih imena ( koje sam i čitao, naravno ), moraš priznati da je Kiš veće ime od Basare a tek Vidojkovića da ne spominjem. Sad me napljujte što se mediokritetski povlađujem mišljenju mase. xrofl

Не спорим да си у суштини изабрао добрих пет имена, али је анкета ипак "пет+остали", ако ме разумеш. Наравно да сам се зезао за мамлазе попут Басаре и Видојковића, а можда би било претерано да споменем ону Алимпићку или како се већ зове. Немам ја ништа против ни таквог става, као што неко горе рече да више воли Скробоњу од не-знам-кога. Океј је тема, само није требало да је покрећеш као анкету.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Father Jape

Ček, stavio si Basaru i Vidojkovića u istu rečenicu, nay, u istu sintagmu?  :-?

@Bata - naravno da ga to ne čini srpskim piscem. Ali sugeriše da bi najbolje bilo za pisce neke generacije koristiti pridev jugoslovenski. Zato i piše na Vikipedijama za Krležu, hrvatski i jugoslovenski pisac.

pokojni Steva

Sad sam tek bacio pogled na naslov topika, elem ne domaći neg srpski pisci. Jbg. Dugujem Batakondžuli izvinjenje i povlačim izrečeno. Do naredne prilike.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Alexdelarge

Quote from: Loni on 06-01-2012, 11:49:20
Nema najboljeg.

Svaka psiha naći će kod nekog drugog ono šta ga zadovolji.
Više sam uživao u Skroobonji no u Selimoviću ili Andriću.

Od ovog spiska, najviše mi je dušu takao Crnjanski.
Roman o Londonu.

heh, ja sam roman o londonu batalio posle pročitanih 200 stranica. predugačko i rasplinuto. rjepinu je potrebno 100 stranica da se odluči da se bavi cipelarstvom.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Savajat Erp

Роман о Лондону је мени би баааш тежак и монотон....али завршио сам га. И зар није Рјепнин? :)

И, да, ако се неко одлучи за Глуви барут, нек прво прочита Пролом...он му логички претходи...ја сам се зајеб`о :)

Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Albedo 0

Quote from: Father Jape on 06-01-2012, 15:17:46@Bata - naravno da ga to ne čini srpskim piscem. Ali sugeriše da bi najbolje bilo za pisce neke generacije koristiti pridev jugoslovenski. Zato i piše na Vikipedijama za Krležu, hrvatski i jugoslovenski pisac.

ne znam po čemu bi to bilo bolje

šta mene briga što je neko emotivno vezan za Jugoslaviju pa ne može toga da se otrgne

Jugoslavija je ideja kod srpskih i hrvatskih pisaca u određenom periodu, i već duže vremena je na samrti

Father Jape

Pa da, zato bi bilo besmisleno danas nazvati nekog mladog pisca jugoslovenskim, ali je verovatno najbolji izbor za Andrića i Selimovića, na primer.

Albedo 0

to ti je isto kao da Njegoša nazoveš turskim piscem

Stipan

Quote from: Savajat Erp on 06-01-2012, 18:41:40
И, да, ако се неко одлучи за Глуви барут, нек прво прочита Пролом...он му логички претходи...ја сам се зајеб`о

Dobra primedba.

Franz Xaver von Baader

Quote from: Nightflier on 06-01-2012, 12:34:40
Ne znam baš. Krleža je srpsko-hrvatski pisac, jer je pisao na tom našem ...

ni u ludilu
krleža je hrvatski pisac
uz to, krleža je najveći pisac sa ovih prostora, unatrag 2000 i unaprijed 5000 godina
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

Stipan

Who's the fuck is krleža?!

Savajat Erp

На крају сам глас`о за Андрића (која гора, Ивооо :) )...њега сам ипак највише читао од понуђених.
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

sleep

Dobrica Ćosić, Bora Ćosić i Branimir Ćosić  xrotaeye
"Ona htela fensi face, a ja Srbin sa dna kace"

Perin

Meša Selimović. I omiljeni, a bogami i najbolji (po mom mišljenju). Posle njega, super mi je Kiš.

Andrić je odličan pisac, ali ga nikad nisam preterano voleo.

dunja

Najvise sam sklona Andricu.

Quote from: Jevtropijevićka on 06-01-2012, 13:17:00
Normalno, jer to nismo radili u školi.  :mrgreen:  Ćopić je standardni realista bez mnogo eksplicitnog seksa i nasilja pa zato danas ne deluje zanimljivo. A u stvari je varljivo jednostavan, ima predivan jezik i iza lakoće se krije... er... težina.
Osim toga je svoj položaj prvoborca iskoristio da piše o nekim temama o kojima se nije baš smelo otvoreno pisati - Osma ofanziva o kolonistima u Vojvodini (Stevo, si čitao?), gomila priča o nepoverenju i mržnji između različitih nacija i vera u Bosni... Kad sam te neke priče čitala devedesetih, bukvalno sam se krstila levom rukom koliko je čovek sve jasno video.
Naravno, ako priznaješ samo i isključivo visoki modernizam, postmodernu i postpostmodernu, eh... onda ništa. :lol:  I to je za ljude.

@ Jeftro, ovo si srocila taman kako bih i ja rekla.
Budite obazrivi kada sudite o tudjoj pameti.
Nisu glupi svi koji su pametniji od vas.

Dusko Radovic

lilit

мени би било боље да пре неколико година нисам поново читала селимовића. :( нек ми опросте експерти, ал он је негде на маркес-хесе линији.
одлучила бих се можда за андрића и бору ћосића, ал андрић је хрват :lol: :lol:, а бору ћосића сам читала пре 20 година, па не знам да ли ми је тад памет била помућена.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

scallop

Nisam znao da može toliko da traje. :shock:

lilit

ајд што траје него никако да престане! а све су прилике да се и наставља! нема ми спаса. :cry:

Mme Chauchat

Quote from: lilit_depp on 14-01-2012, 22:26:22
мени би било боље да пре неколико година нисам поново читала селимовића. :( нек ми опросте експерти, ал он је негде на маркес-хесе линији.
A na koje knjige misliš? Pitam jer je meni Derviš i smrt zaista sam vrh ju-književnosti, daleko iznad Hesea, ali dobro, meni je i Markes prilično iznad Hesea. A ostale Selimovićeve knjige nisam čitala jer mi je više upućenih osoba (čitaj: troje) reklo da nema potrebe jer ih Derviš sve daleko nadbacuje.

Mme Chauchat

Quote from: dunja on 14-01-2012, 22:10:25
Najvise sam sklona Andricu.

@ Jeftro, ovo si srocila taman kako bih i ja rekla.
O, hvala. Mislim da smo se do sada slagale manje-više o svemu živom osim o plaćanju dečjeg dodatka razvedenim i samohranim majkama (ja sam izrazito za).  :mrgreen:

Perin

Quote from: Jevtropijevićka on 14-01-2012, 22:44:20
A na koje knjige misliš? Pitam jer je meni Derviš i smrt zaista sam vrh ju-književnosti, daleko iznad Hesea, ali dobro, meni je i Markes prilično iznad Hesea. A ostale Selimovićeve knjige nisam čitala jer mi je više upućenih osoba (čitaj: troje) reklo da nema potrebe jer ih Derviš sve daleko nadbacuje.

TVRĐAVA je možda i bolja od DERVIŠA; ostale zaista nisu ni primirisati, ali te dve su sam vrh ju književnosti uopšte, kao što si i naglasila. Dakle, pročitaj TVRĐAVU.

Ja sam baš kupio pre nekih mesec dana komplet Selimovića; kad se šlogir'o nisam. Čitajući SEĆANJA, naišao sam na sijaset grešaka u tekstu.  :cry:

lilit

@jevtr,
Pročitah ponovo Derviša, Tvrđavu i Sjećanja.
Ma dobro, preterah, Selimovićev senzibilitet nema veze sa HeseTom, al nekako je sve to preemotivno za moj ukus u ovim starim godinama. Andrićev izraz mi je prosto nekako bliži. Valjda što je pragmatičniji, bez prevelikog upliva "preispitivačke patetike" (nemoj da me ubiješ sad! :lol: ).
Btw, sećam se da sam bila fascinirana Dervišom kad sam ga prvi put pročitala (mislim da je to bila lektira za 2. gimnazije), sve u stilu: vidi koja sve pitanja čovek postavlja!
I još: jedino ljubavno pismo koje u životu napisah (situacija je bila vanredna!!! 1992!) počeh kradući: "Počinjem ovu svoju priču, nizašto, bez koristi za sebe i druge, iz potrebe koja je jača od koristi i razuma....". :lol:
Znači, ne kažem da je to loše, nit sam kompetentna da procenjujem, al danas definitivno volim drugačiju literaturu.

Mme Chauchat

Quote from: lilit_depp on 14-01-2012, 23:03:37
Ma dobro, preterah, Selimovićev senzibilitet nema veze sa HeseTom, al nekako je sve to preemotivno za moj ukus u ovim starim godinama. Andrićev izraz mi je prosto nekako bliži.
A pa dobro, takvo menjanje ukusa ide u rok službe. Ja sam prvi put Derviša čitala sa sedamnaest a drugi put sa dvadeset dve pa ko zna šta bi sutra treće čitanje moglo doneti.
Možda će ti se opet više dopasti za deset-dvadeset godina. Sačekajmo pa mi javi.  :!:

dunja

Quote from: Jevtropijevićka on 14-01-2012, 22:46:52
O, hvala. Mislim da smo se do sada slagale manje-više o svemu živom osim o plaćanju dečjeg dodatka razvedenim i samohranim majkama (ja sam izrazito za).  :mrgreen:

Bas tako.
Mali off- Gde se seti decjeg dodatka?!  :idea:  Svaka cast na pamcenju!!  xjap  Ne secam se gde je to bese bilo, ali i ja sam izrazito "za", no  razlika je u tome sto ja razvedene majke ne smatram samohranim majkama ukoliko je otac deteta ziv i placa alimentaciju, dok ih zakon (i ti) tretirate samohranim.

Dusko Radovic

dunja

Quote from: angel011 on 06-01-2012, 00:39:19
Isidora Sekulić.

Kada je rec o Isidori,  "Hronika palanackog groblja" je zaista ostavila snazan emotivni trag, cak i dosta dugo nakon citanja, dok sam ostalo jedva uspevala da docitam. Da nemam pravilo da knjigu moram da se nateram da docitam, tesko bi to islo... Secam se da sam "Djakona bogorodicine crkve" j e d v a  do kraja dovukla.
Ne znam kakva su drugima iskustva sa Isidorom, ali par ljudi sa kojima sam o tome razgovarala, bili su slicnog iskustva.

Dusko Radovic

Mme Chauchat

Quote from: dunja on 15-01-2012, 00:02:26
Bas tako.
Mali off- Gde se seti decjeg dodatka?!  :idea:  Svaka cast na pamcenju!!  xjap  Ne secam se gde je to bese bilo, ali i ja sam izrazito "za", no  razlika je u tome sto ja razvedene majke ne smatram samohranim majkama ukoliko je otac deteta ziv i placa alimentaciju, dok ih zakon (i ti) tretirate samohranim.
Pa teoretski ti si sasvim u pravu, ali u praksi računam (opšta pojava u generaciji mojih roditelja a bogami i u mojoj) da je plaćanje alimentacije vrlo često mrtvo slovo na papiru - plaća se malo, neredovno ili nikako. Čast izuzecima. Ne verujem da je taj zakon o dodatku donet jer se računalo sa nepoštovanjem onog prvog  :cry: :cry: :cry:  ali se svodi na to.
(Izvinjavam se na oftopiku.)

Alexdelarge

Quote from: lilit_depp on 14-01-2012, 22:26:22

одлучила бих се можда за андрића и бору ћосића, ал андрић је хрват :lol: :lol: , а бору ћосића сам читала пре 20 година, па не знам да ли ми је тад памет била помућена.

dobar je bora ćosić. poslednje od njega što sam pročitao je POVEST O MIŠKINU. kaže ghoul, alexdelarge ima jedna odlična knjiga za tebe , tailor made for you, i stvarno, čovek je bio u pravu, šio mi ga đura, hoću reći bora šnajder. iznimno duhovito delce.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

sleep

Mirko Kovač, srpski ustaša
"Ona htela fensi face, a ja Srbin sa dna kace"

...

mislim da ste zaboravili Marka Vidojkovica. Ako nista, covek je najproduktivniji, tj ako je sve sto se kupuje u knjizari knjiga...
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!