• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Carpenter: stolarski prilozi karpenterskom pitanju

Started by Franz Xaver von Baader, 12-01-2012, 13:10:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

Quote from: Kao Sunce Jasan on 27-06-2015, 13:22:40
daleko sam, daleko, eh kad bi vi znali kamo me mis'o ponijela...

opa, ovaj opet zaseo na wc šolju pa krenulo da mu se javlja koješta! :D

nego, pogovor je napisan i poslat izdavaču, knjiga ŠAPTAČ U TAMI izlazi za oko mesec dana, pa sad pingivini i ostale kreature mogu slobodno da šapuću u mrakovima svojih slepih 'horizonata'... moja se vizija poljuljati neće!
https://ljudska_splacina.com/

Albedo 0

ma jasan je Pingvin, crnac postaje vanzemaljac i u Stvoru i u Predatoru, u Alienu vanzemaljac je i bukvalno crn... dakle Karpenter je tu pratio duh vremena!

džin tonik

zavodnik se probudio. koga li ce danas pozvati na blog? kome u intimi tama saputati na ufo njezni stih, viziju...

Ghoul

kome, da, kome...?

gospod strepi, osluškuje, sluti...
https://ljudska_splacina.com/

Albedo 0

vjerovatno su po imenu mislili da je neki reper, pa kad je došao u hulahopkama izbacili su ga što su brže mogli! 8-)

Krsta Klatić Klaja

Inače, nešto u vezi STVORA me decenijama muči, nadam se da neko može da objasni ovo a da se objašnjenje ne svede na bašbrigizam Karpentera i slično.....

Problem je sam kostur, to jest mjesto i akteri, što je na neki način Pingvin već istakao.

Naime, sve se navodno događa u američkoj naučno-istraživačkoj stanici, samo umjesto naučnika tamo imamo gomilu sasvim sumnjivih tipova, više žitelja geta, radničkih četvrti, ozloglašenih dijelova grada, nego prokletih naučnika.

No, hajde i da je to samo pokušaj Karpentera da gikovi ispadnu kul ili tako nešto, i jest da nisu tu svi uopšte naučnici, prvi Rasel je samo bivši vojni pilot, no i to ga ne opravdava, nije ni ta vojska s koca i konopca.

Šta je konkretno problem... kada Rasel započne test krvi, to ne liči ni na kakav normalan test krvi. Nači ono, niti vade iz vene iglom, niti samim tim koriste različite igle za svaku osobu.

Nego se koristi skalpel, pritom isti skalpel za sve, da ima neko sidu svi bi je dobili jbt. A ne da neko ima STVORA. Ludilo dostiže vrhunac kad jedan od likova koji skuplja sve krvne uzorke krene i sebe da siječe, ali kao "higijenski" obriše skalpel o farmerice pa onda pristupi zakrvavljivanju sopstvenog palca.

Eo decenijama mi ne ide u glavu, ono nisam lilit i ne radim u laboratoriji, ali da u američkoj naučno-istraživačkoj stanici na Antarktiku vade krv svima istim skalpelom, i brišu ga mesarski o pantalone, a pritom ne znaju ni koliko je prokleto zarazan STVOR, to mi je neviđena misterija ovog filma.

Jel ovo plod samo moje džrmofobije?
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Dybuk

Quote from: PizzobattoJel ovo plod samo moje džrmofobije?

ili Karpenterove. ;)

nemam definitivan odgovor, ali

prvo, svet je tad jos uvek bio mlad (ne znaci da u lab i bolnicama nisu bili sterilni uslovi i radilo po ps-u, naravno), kad si pomenuo sidu tek je 80tih ta prica dobila ozbiljan zamajac, na globalnom nivou

drugo, imas likove skupljene s koca i konopca, sam si primetio - ko je dovoljno lud da mesece provodi u ledu i mraku?

trece, da se vratim na Karpentera i dzrmofobiju...ko kaze da ovo, ukoliko je svesna "greska" nije njegova paranoja povodom cinjenice da se tako nemarno odnosimo prema nevidljivom protivniku? da biramo nekompetentne likove kao jedinu odbranu od moguce katastrofe? u startu potcenjujuci problem pre nego bude prekasno.

(pa Contracted iz 2013 prikazuje zenu koja u stanju raspadanja ne ide kod lekara, ali zato sluzi hranu u restoranu bez da to ikome smeta)

cetvrto, malo oftopik: jedan horor fan, Amer, poznavalac - ljubitelj oruzja i vojnik stalno je pricao o tim nelogicnim postupcima koji kod njega pomalo diskvalifikuju filmove kao npr standardna scena kad lik silovito zasece nozem posred dlana ne bi li pustio krv...ovaj vojnik je u fazonu: ostar noz bi mu tom silinom impakta presekao saku, sto se ne zasece tamo gde je bezbednije i gde brze zarasta, kao po prstu?

itd. dakle, ako nije plod vremena i Karpenterov nameran komentar, onda je nesto sto treba prepustiti suspenziji neverice and never turn back.

Krsta Klatić Klaja

jopet, progoni me... ima čak i par epizoda u Big Bang Theory, kad jedan od gikova ode na Sjeverni pol u naučnu stanicu, mislim ima tu raznih stvari koje mogu da se ozbiljno rade daleko od građana, magnetna polja, eksperimenti i slično

shvatam da je Karpenter ih strpao na Antarktik da bi dobio izolovanu zajednicu, svijet u malom, ali opet je moglo bez suludog skalpela, ili još gore, brisanja o farmerke :)

Krsta Klatić Klaja

+ je izgleda Karpentera boljelo uvce da bilo šta u filmu bude logično :)

http://www.moviemistakes.com/film1278

najbolje mi je to da u stvari partija šaha koju Rasel igra s kompom na početku uopšte nije ispravna, to jest kompjuter nije mogao da ga matira :)

Dybuk

Vau, horor nije dokumentarac, ali ipak... :)

upravo repriziram, psu su lepo & propisno izvadili kroj, hocu reci krv.

ridiculus

A kad se pričalo o Drumskom ratniku, takvi detalji nisu smetali Bati. [emoji38]

Da ta partija šaha nekako utiče na zaplet, smetalo bi mi. Ovako, skoro da me baš briga.
Dok ima smrti, ima i nade.

Dybuk

Pa ono, horor fanovima nista od toga ne smeta :lol: mislis da sam ja obratila paznju? jok. divim se pomalo likovima koji su u stanju da popisu sve ove greske i greskice...

ridiculus

Pa to je lako ako se baviš nečim što odredjeni film površno prikazuje. Profesionalna deformacija, valjda.

Krsta Klatić Klaja

ridikuli, opet zaebavaš... najvažnije mi je to oko skalpela, upravo zato što, kao što je i Dybuk primijetila, u prvom dijelu filma se koriste igle, i onda naprasno skalpel postane jedina stvar sa kojom se vadi krv

štaviše, neki na netu su primijetili da je mogao da dezinfikuje skalpel na vatri svoje mašine, jedino što bi time ubrzao stvar ako bi krv odmah tada reagovala na užarenom skalpelu

no, to mi se uklapa u teoriju zavjere da oni i nisu naučnici nego bjegunci iz Alkatraza, koji su se sakrili na Antarktik, preuzeli identitet gikova a prave pobili! To bre čekam da kažem! 8-)

ridiculus

Dr. Bler je naučnik, a imamo i onog doktora (ne sećam se da li je bio živ na tom testu krvi). Ostali su tehničari, ili pomoćno osoblje. A stvarno ne znam kako bi trebalo da izgleda prava ispostava na Antarktiku, po društvenoj strukturi. Mi čak i ne znamo svrhu te stanice, tj. koja je njena glavna funkcija.

Uostalim, nisam pomenuo Drumskog ratnika bez ikakve veze. Tamo, u jednom trenutku blizu kraja filma, Humungus baca koplje iz svog automobila koji je u punoj brzini, u smeru kretanja, i pogadja. Fizika nam kaže da to koplje nikad ne bi otišlo ispred kola, već bi zaostalo, ako baca u granicama ljudskih mogućnosti, ili čak malo iznad.

Indijana Džons (prvi) je pun takvih propusta, ali ipak su to dobri filmovi, i ne obraćam mnogo pažnju na takve greške dok gledam, čak i kada sam ih svestan.

Krsta Klatić Klaja

po meni to nije isti nivo propusta, jer film kao niz pokretnih slika bukvalno od početka vodi "rat" sa fizikom, sad si tamo, sad si vamo, montaža ubrzava stvari, pređeš sto metara u rezu, kost se pretvara u svemirski brod itd...

ali ovo je više od toga, mislim, da je išo u školu Karpenter bi bar čuo kako je nastao penicilin, što znači da je mogao da ima neko shvatanje kako i najmanja pora može da proizvede nešto čak i u laboratorijskim uslovima

nije to bitno u smislu da ja svakako volim STVORA, samo me je uvijek mučilo to pitanje zašto bre to rade, nema smisla

iskopao sam, nisam gledao ovaj rimejk prikvel ili šta već iz 2011. godine, da na kraju tu tvrde da izgleda i ne može da dođe do zaraze sve dok stvor ne proždere narednu žrtvu, ali to mi je u stvari sasvim bezvezno objašnjenje. Ako je uopšte to stvarno iz novog filma, nisam gledo, samo pročito nešto na netu

Dybuk

Evo, dr Bler je ostao bez ruku

Noris (koji je znao da barata iglom) je mrtav

nema se vremena, a test je brz, pustiti krvcu i videti kako reaguje na toplotu. to je to, u pitanju je opstanak, nema vremena za protokol, plus, sto rece ridiculus ostalo je samo pomocno osoblje :)

Krsta Klatić Klaja

pomoćno osoblje koje izgleda kao pušteno iz ukrajinskog zatvora!

budući da je Karpenteru ta naučna strana i nebitna, mogao je ladno da izmijeni scenario i da to bude zatvor u nedođiji za najgore kriminalce!

Dybuk

Jeste

pazi, kad se imalo vremena i kad nije bilo tolike panike psu se krv vadila iglom, pa na isti nacin ubrizgavao sedativ Doci

sve otislo dodjavola, doslo stani-pani, strucnjaci i medicinski pismeni mrtvi i onesposobljeni, treba brzo sprovesti test ljudskosti

sta se radi?

stavi se u polozaj ljudi koji nisu naucnici, u panici su i bas ih briga za neke bakterije, sterilnost ili viruse kad treba da utvrde dal krvca u kontaktu sa toplotom dobija noge!

ali, sto kazes, nismo sigurni na koje sve nacine, osim onih koje smo videli, stvor asimilira i replicira zrtvu. da li je pojede, olize lice (kao onaj slatki haski), nesto trece..ko ce misliti o detaljima kad vremena nema, a ni strucnjaka. meni je to negde logicno, uzevsi u obzir paniku.

Krsta Klatić Klaja

ajd kad već repriziraš vidi to ako možeš... npr taj kome je olizano lice na početku nije time zaražen... a oni koji se poslije pokažu kao žrtve Stvora nije jasno kad su se zarazile... u suštini, možda se Karpenter i tu zajebavao u vezi toga ko će da nagrabusi

ridiculus

Stekao sam utisak da transformisani stvorovi ne mogu nikog da zaraze dok su u tom obliku, inače bi svaki kontakt ljudi sa ljudskim stvorovima bio problematičan. Ne, mislim da može to samo u nekom proto-obliku, ili da ispusti neki svoj takav deo. No, ne verujem da se išlo na neku potpunu doslednost i konkretnost u biologiji stvorenja.

usputni_boem

Quote from: ridiculus on 26-07-2016, 00:14:26
Uostalim, nisam pomenuo Drumskog ratnika bez ikakve veze. Tamo, u jednom trenutku blizu kraja filma, Humungus baca koplje iz svog automobila koji je u punoj brzini, u smeru kretanja, i pogadja. Fizika nam kaže da to koplje nikad ne bi otišlo ispred kola, već bi zaostalo, ako baca u granicama ljudskih mogućnosti, ili čak malo iznad.

Ali, Humungus ne baca u granicama ljudskih mogucnosti ili malo iznad :)

ridiculus

Naravno da ne baca, pošto ima pomoć Boga, tj. reditelja. Ali, to je nešto čega gledaoci ne bi smeli da budu svesni. ;)

usputni_boem

Mad Max je ipak fantazija, tako da je meni kul sto je Humungus toliko jak da prkosi zakonima fizike.

ridiculus

Bata ovde jeste na tragu nečeg kada kaže da su problemi fizike na filmu specifični, i da je takva priroda medija, ali mislim da ga je istorija odvela upravo u smeru u kome je to bitno. Kada telo pada na ekranu, ljudi danas očekuju realistično padanje u velikoj većini žanrova. Ako producenti ne žele to da prikažu, onda je možda bolje da prave animirani film. A onda imamo i wuxia filmove, koii imaju svoja posebna pravila. Pa upliv CG animacije, koja često bude nevešto spojena sa snimljenim materijalom, pa dolazi do zamerki (publike ili kritike) o "nerealističnoj fizici".

Kompleksna je to tema, i zahteva poseban topik.

Dybuk

Bato, rasvetlili smo misteriju skalpela (bar se nadam?) a ti sad oces da me uposlis da utvrdjujem redosled asimilacije..idi begaj covece :lol:

Krsta Klatić Klaja

da sam ti reko da popišeš modne stilove likova pristala bi! 8-)

Dybuk

haha  :lol:

http://thething.wikia.com/wiki/The_Thing_(organism)

QuoteThe Thing has only assimilation and self-preservation in mind. As seen, The Thing will selfishly save itself or even attack other forms of itself in order to avert attention and suspicion. When The Thing is left alone with a suitable target, it will begin to split open and fire out tendrils, which grab the target and begin to assimilate it. In certain cases after discovery or high chance of discovery, The Thing will sometimes perform "divide and conquer" tactics (...)
When exposed, Things will react depending on how big they are compared to the threat. Smaller Things will generally attempt to escape and ambush prey when the individual is more vulnerable. However a larger Thing will usually attack prey head on and attempt to overwhelm any hostiles instead of escaping, although if it has not completely lost its cover it will attempt to flee.

prvi je bio onaj lik kod koga je pas usao u sobu na pocetku. losa sam sa imenima, no drugi su prilicno sigurni da je to bio Palmer.

i jos correct order of assimilation (as suggested by (other) nerds)

Krsta Klatić Klaja

onda je logično pitanje zašto su Norvežani pucali na Amere kad im se pas približio, kad se ništa ne bi desilo?

ludi Skandinavci

Dybuk

Pa, prvo panika, pucali na psa sto puta, nisu ga pogodili.

onda, za pretpostaviti je da ce Ameri primiti psa i ponoviti norveski scenario, ionako im je potpisana smrtna presuda time sto je pas utekao u njihovu bazu.

Krsta Klatić Klaja

ali ne bi ga primili u bazu?

Mislim, Norvežani jedva da su pedesetak metara udaljeni, najobičniji razgovor, dakle filmski dosadna scena, naveo bi Amere bar da posumnjaju da je pas na neki način zarazan

naravno, karantin i nadzor članova tima bi stvorio sasvim drugi film...

Dybuk

Pa, bi, kao sto i jesu.

imas nagon da zastitis zivotinju, pa kad vidis da se neko sumanuto ponasa a zivotinja lepa (korisna) i pitoma, ti posumnjas na coveka. oni ionako drze iste pse, pomislili da su ovi "Svedjani" poludeli te da su to simpomi cabin fever. i tako se kuca infiltrirao.

ridiculus

U onoj "predzgodi" za Stvora, snimljenoj 2011, mislim da se pokazuje da Norvežanin sa puškom ne zna engleski, ako se dobro sećam. I to je zadovoljavajuće objašnjenje.

Uzgred, filma ne bi bilo ni da je ovaj pogodio psa...

Dybuk

Jos kad bi Amerikanci znali da Norvezani generalno odlicno govore engleski :mrgreen:

ali ajde, taj jedan se nasao.

Krsta Klatić Klaja

ali pogodio je Amerikanca, zato je i ucmekan... nisu baš toliki ljubitelji pasa pa da ubiju čovjeka zbog toga, nego je ranjen u nogu jedan od Amerikanaca, i tada oni uzvrćaju vatrom

Karpenteru to izgleda nije bitno, pokušao je da nađe način da preskoči neke stvari iz književnog djela, kao i filmskog prethodnika, pa iako nema logike postigao je da time dosta stvari eliminiše, čak i samog stvora u kocki leda i slično...

ridiculus

Quote from: Dybuk on 27-07-2016, 12:41:18
Jos kad bi Amerikanci znali da Norvezani generalno odlicno govore engleski :mrgreen:

ali ajde, taj jedan se nasao.

Pa, ostali i znaju. Taj jedan, kao što kažeš, koji se brinuo o njihovim psima, je bio izuzetak.

Krsta Klatić Klaja

o bre ridikuli, nije poenta što neki producenti tako objašnjavaju ponašanje lika, valjda je poenta što to ponašanje nema smisla

dakle, hajde, ono, probij se iz te opne, ako su producenti rekli ''tako'' ti pomisliš ''pa mora da je tako''

Naravno da nije tako i naravno da nema smisla.

Prihvati Batino objašnjenje o Alkatrazu!

ridiculus

Pa, nije baš tako. Mnoge stvari prividno nemaju smisao, pa se opet dešavaju. Opet ću uputiti na Compliance, sa kog su ljudi izlazili jer je potpuno "nerealan" (po njihovom shvatanju, iako je snimljen na osnovu stvarnih dogadjaja, i to vrlo verno).

Hoću da kažem da je lako zameriti propuste u sferi logike ili geografije ili fizike (ili medicine, kao što si ti učinio), ali kad dodješ na područje psihologije, tu je moguće mnogo više nego što ljudi misle. Zato me ne zanima da se patim s minucioznim objašnjenjima o uverljivosti nečijih postupaka.

Možda je Karpenter filmom rekao da svo zlo dolazi iz Skandinavije? [emoji38] U stvari, to bi bilo dobro pseudo-pingvinovsko objašnjenje.

Krsta Klatić Klaja

ali ovdje čak nije ni pitanje da li je neko nešto zasro, već što to što je učinio ne može nikako da promijeni stvar. Može da paniči do prekosutra, i može da histeriše, jopet ono što radi nema nikakvog smisla, jer time ne može da se odbrani.

Nači Norvežanin ni u zrnu inteligencije ne može da nađe ideju da će mu pucanje bilo šta pomoći. Kompletno prethodno iskustvo koje ima ne može na to da ga navede. Kao što nije navelo ni Mekridija na kraju. Bar ne da opali ishitreno i bezumno. Ako već se držiš psihologije, onda valja objasniti zašto se svi likovi tako ne ponašaju, Norvežanin i Mekridi i Čajlds na kraju se razilaze u načinu ponašanja. Imaju različitu psihologiju.

dakle, Norvežanin ubije psa, pa šta? Nije ubio stvora? Stvor ne gine ni kad ga zapališ jbt. Čak i spaljena masa oživljava u toku filma. Pucanje na psa ne mijenja ništa. Pogotovo ako se pljuvačkom ili krvlju ne može zaraziti (to Norvežanin mora da zna, da stvor čeka situacije 1 na 1 za repliciranje).

Dakle, ti govoriš da je to minuciozna analiza, kao da totalno besmislena reakcija ima neko psihološko opravdanje. To mi srozava utisak, vrijeđa me kao gledaoca na neki način, a pritom je dvolično, jer nemaju svi likovi istu psihologiju.

Naravno, ja i dalje pričam ovo u smislu da je meni Stvor ipak top10 horora, ali nije baš ni cjepidlačenje ukazati na lijenost scenariste. Jer to je upravo to, lijenost.

S jedne strane, logično je da puca ako se pljuvačkom prenosi. Ali onda nije logičan skalpel.
S druge strane, ako se ne prenosi zakrvavljenim skalpelom, onda nije logičan Norvežanin.

ridiculus

Pa, jebote, kada bi svi pažljivo razmišljali pre nego što učine nešto, stopa zločina bi se smanjila za 90%! (Onako odokativna cifra!) Bilo bi i manje ratova!

Helikopter je nosio i eksploziv. A pucanjem (i pogadjanjem) bi se pas bar zaustavio i naterao da otkrije pravo lice, tako da nije da nema baš nikakve logike.

Nadam se da primećuješ razliku izmedju slučaja kada scenarista razvija likove u jednom pravcu i onda im zada da učine nešto što nema veze s njihovim karakterom, ali, Bože moj, scenario zahteva takvo rešenje, i slučaja kada se uvodi lik o kome ne znamo ništa na nekoliko minuta da bi pokrenuo nešto u zapletu. Postoji bar nekoliko desetina mogućih objašnjenja...

Znači, nije isto kad imaš nelogičnost ili nedoslednost U filmu i kada želiš da praviš dodatnu fikciju koja će bolje objasniti neke postupke ili dogadjaje.

Krsta Klatić Klaja

ali u Stvoru nije u pitanju slučaj #2 nego #1!!!

ridiculus

Krsta Klatić Klaja

pa i pričamo!!!

!!! :)

pa Ameri odu u norvešku bazu i pronađu šta pronađu, i njima se bukvalno desi ista stvar

ridiculus

Ima u američkoj bazi onaj lik koji se brinuo o psima, i on je možda pandan tom Norvežaninu. Šta bi on radio da je bio umesto MekKridija? Na to pitanje ne postoji precizan odgovor...

ridiculus

Krsta Klatić Klaja

Russell is clean. Childs is a Thing.It's the eye lights. Cundey and Carpenter had a very subtle technique where they would only eye light those who were humanand keep it off those who were infected, giving them "dead eyes" of sorts. It's especially evident in the Blood Test scene where the only one who isn't eye lit is Palmer, who turns out to be one. In the final scene, Russell has an eye light, and Keith David does not.

Boban

Otkud Norvežani na Antartiku kada oni imaju postavku samo na Arktiku?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Krsta Klatić Klaja