• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Vanja Bulić: "Simeonov pečat" (Laguna, 2012)

Started by Kunac, 20-01-2012, 14:01:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kunac

Ovaj roman se uveliko hajpuje da bude "the next big thing"... 

,,Simeonov pečat" – novi roman Vanje Bulića u prodaji od 20. januaraSrpski ,,Da Vinčijev kod"

Ako ništa ne tražiš, ono što ne tražiš naći će tebe.

Ko je i zašto zapalio manastir Hilandar?  To je početna teza romana ,,Simeonov pečat", Vanje Bulića, koji je objavljen u izdanju ,,Lagune", a koji se od petka 20. januara nalazi u svim Delfi i bolje snabdevenim knjižarama.

Progonjeni tim pitanjem, dva prijatelja, Novak i Veljko, dolaze na Svetu Goru. Kada u maslinjaku iznad manastira nadju obešenog lažnog monaha, dogadjaji počinju da se nižu neverovatnom brzinom. Na mestu svakog narednog zločina, pronalaze otisak pečata Svetog Simeona. Originalni pečat, poklon monaškog bratstva Hilandara kralju Aleksandru Obrenoviću, nestao je u burnim dogadjajima tokom Prvog svetskog rata. A pečat je simbol zakonite pripadnosti, tajne i moći.

U stvaranju svetske crkve i borbi sa prevlast postojećih religija u njoj,  stvarni vladari sveta su odredili i ko će biti na čelu svetske crkve. Na tom putu im se samo naoko nesvesno suprotstavlja monaško bratstvo Hilandara i sasvim svesno – Novak i Veljko, jedan novinar i jedan biznismen, čiji pravi identitet čitalac otkriva na kraju romana. Novak je iskreni vernik, a Veljko je sumnjalica u sve što postoji. U rat koji se rasplamsava uključuju se tajna društva, militantna krila katoličke crkve, obaveštajne službe, države koje se bore za ostvarivanje što većeg uticaja u Monaškoj Republici...

Novaka otimaju i na jednom istraživačkom brodu što plovi Mediteranom, specijalnim policijskim metodama pripremaju ga da iz Hilandara iznese Hristovu krv, koja se nalazi u kristalnoim krstu u oltaru Sabornog hrama. Krv je u Hilandar iz Jerusalima doneo Sveti Sava krajem dvanaestog veka... Kako se približava kraj romana, pojačava se magla što obuhvata Hilandar. A kada se magla podigne, sve će biti isto kao i pre osam vekova, a čitalac će razrešenje ovog trilera otkriti u poslednjoj rečenici.

Na pitanje zašto se roman zove ,,Simeonov pečat" Bulić odgovara:

-Krajem deventnaestog veka, u znak zahvalnosti što je otkupio menice manastira i tako ga spasio od prelaska u ruke bugarske crkve, monaško bratstvo Hilandara je kralju Aleksandru Obrenoviću poklonilo povelju i pečat Svetog Simeona, zajedno sa Svetim Savom osnivačem manastira Hilandar. U  burnim dogadjajima nakon Prvog svetskog rata, pečat je nestao. A pečat je simbol zakonite pripadnosti, tajne i moći. Kada se na mestu nekoliko ubistava kao putokaz ka ubici pojavi otisak pečata Svetog Simeona, počinje trka sa vremenom i zločincima koji nameravaju da navedu na pogrešan trag istragu, jer se iza svega krije pokušaj kradje jedne od najvećih hrišćanskih relikvija koja se čuva u portalu saborne crkve u Hilandaru - Isusove krvi koja je kapala u gral kada je Hristos raspet na krstu. Krv je u jednom kristalnom krstu doneo Sveti Sava iz Jerusalima krajem dvanaestog veka.

"zombi je mali žuti cvet"

Usul

Vidim Vanja je dobro skinuo i adaptirao Dena Brauna u lokalno okruženje :) Nadam se samo da je bolje napisano.
God created Arrakis to train the faithful.

Kunac

Quote from: Usul on 20-01-2012, 16:50:38
Vidim Vanja je dobro skinuo i adaptirao Dena Brauna u lokalno okruženje :) Nadam se samo da je bolje napisano.
Prosudi sam... Evo uzorka...
http://www.laguna.rs/o1811_simeonov_pecat.pdf

Usul

Pravoslavno orijentisani T.H. Grejč :) ali nije to loše. Lagano za čitanje na nekoj plaži.

Boban

Ne razumem taj poriv za čitanjem na plaži.
Doduše, ne razumem ni samo ležanje na plaži u cilju sunčanja.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

pokojni Steva

More je provod, more su koke, more je izvor života...
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

angel011

Kao fol čitaš, a zapravo merkaš ribe?
We're all mad here.

Boban

Ili kao fol čitaš i čekaš da se neko upeca...

Josephine

Boban

Josephine

Treba znati upecati ono što ti se sviđa. Punjenje mreže svakojakim sardinama smara...

Plut

O bože D., zabaciš pa posle prebiraš po mreži!

Josephine

Ne smaram se ja sa time. I ne čekam da se nešto upeca... ne čeka se, već se dela.

Usul

Quote from: Boban on 20-01-2012, 23:35:09
Ne razumem taj poriv za čitanjem na plaži.
Doduše, ne razumem ni samo ležanje na plaži u cilju sunčanja.

Ma dobro, to ja samo yako kazem za lagano neobaveznu literaturu gde se nista ne izgubi bacajuci poglede kojekude. Inace kakva plaza kad moram da stavljam faktor 50 zbog proklete rupe u ozonu...

Mica Milovanovic

QuoteIli kao fol čitaš i čekaš da se neko upeca...

Neki fotograf...
Mica

Ghoul

dal je moguće da još niko nije pročito ujka vanju (buljića)? :shock:

ja ću pokušati uskoro... 8-)
https://ljudska_splacina.com/

Usul

Previše je to lahka literatura da se trošim na naručivanje.

Ghoul

Quote from: Usul on 16-02-2012, 15:48:37
Previše je to lahka literatura da se trošim na naručivanje.

baš zato što je lagana, biće manja poštarina.

(he he, laguna = lagana...)

Usul

Barbarin

Nije me odusevio Den Braun, pa vrv nece ni ovo, volim istorijske misterije, ali ova mi deluje skroz ne uverljivo. Sv. Sava ide u Jerusalim i donosi Isusovu krv, koji neki oce da ujradu zbog, necega. Pa da stvarno oce da ukradu mogu samo da udju i uzmu, nije bas hi-tec sigurnost u Hilandaru.
I recenica na naslovnoj strani Ako nista ne traziz, ono sto ne traziz naci ce tebe, mislim ja ne trazim milion evra pa nikako da me nadju. Sve mi nekako nema smisla, a mozda sam i ja bez smisla.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Ghoul

Quote from: Barbarin on 16-02-2012, 21:41:48
I recenica na naslovnoj strani Ako nista ne traziz, ono sto ne traziz naci ce tebe, mislim ja ne trazim milion evra pa nikako da me nadju.

xrofl

ne, ne, vrlo si sa smislom.
sve si tačno ocenio, to mi je jasno i bez gledanja  - ali kad mi je već knjiga pri ruci, kao što rekoh, POKUŠAĆU da pročitam.

Usul

Samo iz onog odlomka sam izvukao nekoliko velikih besmislica, al' ajde da ne blatim bivseg kolegu...

smrklja

ja sam negde na pola i razmišljam se dal da je zfrljačim, broj besmislica je ogroman, samo za mazohiste

Ghoul

Quote from: smrklja on 05-03-2012, 16:28:18
ja sam negde na pola i razmišljam se dal da je zfrljačim, broj besmislica je ogroman, samo za mazohiste

zavidljivac!

aj ti napiši besceler ako je to tako prostački!

smrklja

dovršio sam ovo nedelo, sve što ima da kažem je  :-x :-x :-x za mene budalu koji čita ovakve gluposti

Melkor

Dobar je Vanja Bulic. Kad nisu Atlantide i Sahare, kodovi i kjucevi i mladohobiti, bar ti je on otvorio oci :-)
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Hobit

Završio.
Solidan zaplet, pitko, ako zanemarimo nekoliko manje - više ''svarljivih rupa'', jedan od boljih domaćih romana u poslednje vreme
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

Alexdelarge

Quote from: Ghoul on 16-02-2012, 22:47:25
Quote from: Barbarin on 16-02-2012, 21:41:48
I recenica na naslovnoj strani Ako nista ne traziz, ono sto ne traziz naci ce tebe, mislim ja ne trazim milion evra pa nikako da me nadju.

xrofl

ne, ne, vrlo si sa smislom.
sve si tačno ocenio, to mi je jasno i bez gledanja  - ali kad mi je već knjiga pri ruci, kao što rekoh, POKUŠAĆU da pročitam.

nesrećo, jesi li pokušao da pročitaš?

uskoro izlazi nova knjiga od ujka vanje!

Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić

Da li Miroslavljevo jevanđelje krije mapu nestalog blaga templara?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Ghoul

nesrećo, koristim ove gocke tmušne i kišovite dane da popunim neke rupice u svom ghost story / horror classics obrazovanju, a vanju mogu da čitam i letos, na nekoj plaži... ili na putu do nje.

Usul

Vidi se da raja kupuje. Vanja je uvek bio komercijalan :)

ALEKSIJE D.

Poneki put sam sebi se divim koliko sam pametan. Uglavnom to ispadne slučajno. Elem, dokaz da i ja imam blistavih momenta desio se kada sam pozajmio ovu knjigu, odolevši porivu da je kupim. Naprosto, ne volim da moljakam i pozajmljujem ali ni da dajem na zajam (nikad ne vrate).
I krenuo sam da čitam.
I čitao sam.
I na kraju se pitao šta sam ja to pročitao? Prošarani putopis o životu monaha uz Hilandaru? Imao sam to mnogo bolje u "Malom noćnom romanu"  kasnije dorađenom kao "Predeo slikan čajem". Krimić? Obešeni lažni monah kog prepoznaju po stopalima?
Kombinacija globalne teorije zavere nešto Den Braun sa primesom Majkla Krajtona?
Nekako, sve to mu dođe bućkuriš od kog mi je pripalo muka.
Sad, ima tu zašto se prodaje: ako sam ja ispao pametan zbog pozajmice, neko se oseća pametan zbog čitanja i navodnog saznanja o "muškom" ostrvu. Cenim gde je većina čitalaca ženskog roda.
Ali, šta da radimo? Neko voli Duška Dugouška, neko Pepu praseta.
Ovaj roman je Pepa.

M.M

Aleksije, tvoja hrabrost je vredna divljenja. Simeonov pečat sam dodirnuo jednom prilikom u knjižari, nisam odoleo porivu, otvorio sam knjigu i negde sa sredine romana pročitao jedan pasus. Bilo mi je dovoljno.
Nijedan poraz nije konačan.

ALEKSIJE D.

Već sam ti rekao kako samo ponekad ispadnem pametan. Ostalo se pripisuje gluposti i mazohizmu. Hrabrost i glupost su sinonimi u mom sučaju.  Šta ćeš.

scallop

Mi koji čitamo i loše da bismo napisali nešto dobro se razumemo. :-|
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

ALEKSIJE D.

Čitam loše kako bih pisao dobro. Zato ništa i ne pišem.

Stipan

Ne pišeš ništa? Kao da sam drugačije informisan, ili me samo zbunjuju ti mnogostruki nikovi?

ALEKSIJE D.

Koji nikovi?
Pišem rešenja, potvrde, uverenja, račune i priznanice. A to, priznaćeš, nije neki književni rad. Ovo lupetanje po forumu samo je znak da trenutno vatam zjale na poslu. Kiša, niko da svrne. A i nešto sam nepopularan u firmi, kako sam počeo da delim otkaze. Ni kafu više ne pijem -  strah me da kafe kuvarica ne pljuje u nju. Magacioner me čudno gleda, a primetio sam i da fali par onih kutija sa otrovom za pacove (crvene neke gromuljice). Juri me čovek da probam pitu što njegova žena pravi. Sa malinama.
Ponekad, samo ponekad, pomislim gde sam malko paranoičan.
Da li imam osnova? Kaži mi, draga Saveta, ovaj Stipane... :(

pokojni Steva

Probaj ti pitu, pa posle šta god da bude. Makar im nova vlast poslala i još novijeg stečajnog upravnika.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Kunac

Devojke i momci, kucnuo je i taj čas. Vanja Bulić podučava kako valja pisati. xcheers

Prva radionica Literarnog Online Inkubatora

U ponedeljak, 8. jula u knjižari Delfi SKC sa početkom od 18h održaće se dugo očekivana prva radionica Literarnog Online Inkubatora.

Svim dosadašnjim učesnicima u znak podrške pri razvijanju talenta biće organizovana radionica gde će se u ulozi predavača naći eminentni pisac Vanja Bulić. Autor popularnih bestselera održaće zanimljivo predavanje koje će se razvijati sponatno kao odgovor na pitanja učesnika.

Tema prve radionice Online INK-a je ,,Započinjanje romana, od ideje do realizacije" o kojoj će poznati Lagunin pisac Vanja Bulić iskreno govoriti. Na najbolji mogući način predstaviće svoj put od ideje do realizacije romana i time učesnike upoznati bolje sa spisateljskim stvaralaštvom. Bulić će na sebi svojstven i harizmatičan način svim prisutnima opisati svoje početničke spisateljske dane iz čega će mlade nade Onliine INK-a mnogo toga moći da nauče. Ovo je najbolji način da saznate kako funkcioniše kreativni proces stvaranja različitih književnih žanrova.

Literarni Online INKubator je jedinstveni projekat na ovim prostorima, osmišljen tako da mladima omogući kreativni razvoj na polju literarnog stvaralaštva, kroz korišćenje modernih kanala komunikacije - interneta, aplikacija i društvenih mreža.

Projekat traje do 15. novembra ove godine, a u njemu mogu učestvovati svi stanovnici Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske i Makedonije, starosti od 15 do 30godina, koji do sada nemaju objavljenih književnih dela. Projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta.

Naučite, napišite i pobedite a kao nagadu očekuje vas obajvljivanje romana u izdavačkoj kući Laguna, distribucija i promovisanje.

Projekat ,,Literarni Online Inkubator" sprovodi Centar za omladinu – TVOJA SRBIJA, finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Ghoul

Quote from: Kunac on 05-07-2013, 15:14:43
Devojke i momci, kucnuo je i taj čas. Vanja Bulić podučava kako valja pisati. xcheers

eeee, moj skalope, kad ne izdaješ za pravog izdavača, nego pišeš, objavljuješ i podučavaš u ilegali... :cry:

Alexdelarge

Uzbudljiv triler o tajni koju krije ukradeni plavi safir sa ogrlice Majke Božje u prodaji od 20. marta.

Novi roman Vanje Bulića ,,Dosije Bogrodica" odgovara na pitanja kakva je sudbina dve najveće hrišćanske svetinje koje su nekad štitile malteške vitezove, a danas su u vlasništvu dinastije Karađorđević, i da li će Karađorđevići vratiti dve najveće hrišćanske relikvije malteškim vitezovima.

Čudnom igrom sudbine ili Božje promisli, dve najveće hrišćanske svetinje – desna ruka Jovana Krstitelja i čudotvorna ikona Bogorodica Filermosa našle su se u Cetinju. Donete iz Jerusalima u jedanaestom veku, tokom krstaških ratova, relikvije su sedam vekova bile zaštitni znak malteških vitezova. Bežeći pred Napoleonom, viteški red ih je predao ruskom caru Pavlu I, a posle Oktobarske revolucije preživeli naslednici dinastije Romanov daju svetinje na čuvanje dinastiji Karađorđević.

Tokom Drugog svetskog rata svetinje provode to nesigurno doba skrivene u manastiru Ostrog. Nakon oslobođenja, komunističke vlasti ih prebacuju u policijski sef u Titogradu, današnjoj Podgorici. Proći će skoro četvrt veka dok konačno ne izađu na svetlost dana... Jedna od njih, međutim, sada je oskrnavljena: iz Bogorodičine ogrlice ukradeni su jedan dijamant i veliki plavi safir neprocenjive vrednosti.

Ova vest podstaći će novinara Novaka Ivanovića da krene u potragu za ukradenim draguljima. Na tom opasnom pohodu Novak postaje talac međunarodne zavere u čijoj senci je mladi arapski princ, školovan u Americi, koji, iako protivnik terorizma, doživljava napad Amerike na Irak kao ponovni rat hrišćana i muslimana.

Hrabri novinar tako uleće u međusobne konflikte dve religije, dve crkve, dve države, dve tajne policije, a prate ga još uvek moćne seni prošlosti malteških vitezova, Udbe, Josipa Broza, Vinstona Čerčila, engleskog i ruskog dvora...

Istovremeno, koristeći pometnju nastalu traganjem za nestalim draguljima, plaćeni ubica upada u Cetinjski manastir...

Prva dva poglavlja nove knjige Vanje Bulića možete pročitati ovde.

,,Iz 'Simeonovog pečata' i 'Jovanovog zaveštanja', novinar Novak Ivanović se seli u 'Dosije Bogorodica', moj treći roman koji se bavi najvećim hrišćanskim relikvijama i pokušajima svetskih moćnika i mafije da se domognu neprocenjivog blaga smeštenog u riznicama srpskih manastira. U Cetinju se nalaze desna ruka Jovana Krstitelja i ikona Bogorodica Filermosa, relikvije koje su nekad pripadale Malteškim vitezovima, pa su preko dinastije Romanovih dospele u ruke dinastije Karađorđević, a nakon Drugog svetskog rata četvrt veka su čamile u sefu državne bezbednosti. To je početak priče, koja se pretvara u uzbudljiv triler smešten u Cetinje i Budvu usred turističke sezone", rekao je Vanja Bulić.

Triler ,,Dosije Bogorodica" koji kombinuje kontekst tajnih društava i srpske istorije naći će se u prodaji 20. marta u svim knjižarama Delfi, Laguninin klubovima čitalaca, kao i na sajtovima www.laguna.rs i www.delfi.rs.

http://www.laguna.rs/v2671_vest_istina_o_sudbini_dve_najvece_hriscanske_relikvije_u_novoj_knjizi_vanje_bulica_odlomak_laguna.html

Ghoul

pečat... znamenje... zaveštanje... dosije... hronika...

samo štancujte!

дејан

ел то досије који се зове богородица, или је досије једне богородице или досије у којем је више богородица (што захтева брзу и одлучну реакцију спц-а)  :shock:
...barcode never lies
FLA

Usul

Samo se vi sprdajte, covek mora da zivi od necega :)

Ghoul

istina, poapsiše mu klijentelu za 'crne bisere', ukinuše emisiju (i televiziju), nema kuče za šta da ga ujede, pa mora pod stari dani da štancuje besceleri da ima za mrvice kojima će da rani golubovi u parku.

Karl Rosman

Jovanovo zavestanje
Simeonov pecat
Dosije Bogorodica

Neka me pregazi tramvaj ako sledeci hit Vanje Bulica po ovom kljucu ne ponese naziv... Judin advokat.
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Alexdelarge

TESLINA POŠILJKA
Vanja Bulić

Izdavač: Laguna
Broj strana: 312
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 13x20 cm
Godina izdanja: 5. jun 2015.

Autor bestselera Simeonov pečat, Jovanovo zaveštanje i Dosije Bogorodica.

Neke tajne treba zauvek da ostanu daleko od očiju.

Kad knjiga izgori, pepeo progovori.

Na ruševinama Narodne biblioteke, uništene tokom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, jednog sunčanog beogradskog jutra pronađeno je telo nemačkog novinara Riharda Genca. Taj događaj označiće početak potere za ubicom koja će novinara Novaka Ivanovića uvesti u lavirint laži, obmana, obaveštajnih intriga, istorijskih nepravdi, međunarodnih zavera... A na samom kraju tog lavirinta čeka šokantna istina.

Posle serije ubistava i otmica, na prvi pogled međusobno nepovezanih, Novaku postaje jasno da je postao pion u igri moćnika čiji je jedini cilj pronalaženje Teslinih ,,zraka smrti". Tesla je tvrdio da je taj pronalazak namenio svojoj otadžbini. Da li je pronalazak uoči rata stigao u Srbiju i da li se nalazio baš u Narodnoj biblioteci, čija je celokupna arhiva trebalo da bude izmeštena u manastir Blagoveštenje? U toj arhivi se nalazilo i Miroslavljevo jevanđelje, ali ga je neko uoči bombardovanja sakrio u manastir Raču. Da li su tada sklonjeni i Teslini pronalasci?

Novak shvata da svi putevi vode u manastir Blagoveštenje i saznaje da na vrhu Orlovih stena, u nepristupačnoj pećini, živi sveti čovek koji može biti ključ za rešenje zagonetke.

Gore, u vrletima koje vekovima šibaju vetrovi i gde je vreme stalo, sačekaće ga jedan monah, jedan orao i jedan vuk.

Dzimi Gitara

Kamenje iz džepova http://kamenje.blogspot.com/

Usul

I mi Braun Dena za trku imamo

Enviado desde mi D5803 mediante Tapatalk

Kunac