Author Topic: Noćna Frajla  (Read 104376 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pokojni Steva

• 4
  • 3
Re: Noćna Frajla
« Reply #400 on: 09-10-2014, 21:15:10 »
Ajuga i vinka (na koju ti misliš) su "pokrivalice", prave tepihe i teško ih je ukrotiti. Posle par godina bi se proširile, neznano. Gledao sam da budu "žbunići", donekle kontrolisani. Naravno, platikodon a pogotovo kandilke prave dosta semena, bilo bi ih i da se plevi.

Seme da kupuješ ti se u principu ne isplati. Mislim da je (profi seme) platikodon oko 15 evara 250 semenki (po bojama), astilbe oko 25 evara 1000 semenki (u miksu). Aquilegiju možeš naći u "domaćica pakovanju" za par stotina dinara (Statua iz Starčeva je nekad radila sa Johnson seeds, imala desetak vrsti, visoke, niske, duple obične) ali se sve to kupuje na angro, 500 semenki u miksu pa ti bacaj grahašak kako će cvetati.
Proverio, ne znam koliko im je tačan sajt - ovo su obične, one poviše
http://www.statua.co.rs/shop.html?page=shop.product_details&flypage=flypage_images.tpl&product_id=228&category_id=8

Caka kod perena je što uglavnom ne cvetaju prve godine, ne znaš šta imaš. I trebalo je da si ih već posejao, odnegovao do nekog pristojnog stadijuma da bi cvetale dogodine. Mogu da ti proverim kod mog dobavljača, ali kažem, to su sve "veća" pakovanja
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #401 on: 10-10-2014, 11:11:37 »
Mislio sam čisto zbog transporta iz Beograda do mog mesta. No, poslušaću te i kupiti odrasle biljke. Mnogo ti hvala na pomoći.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #402 on: 22-10-2014, 23:53:53 »
Istražujem nešto za neku priču, pa sam potpuno suludo došao do jediča, odnosno ljutića i video da ta biljka izgleda potpuno prelepo, iako je otrovna. Ali našao sam i da se uzgaja u vrtovima baš zbog prelepih i velikih ljubičastih cvetova. Može li to negde da se nabavi? Zaista nisam skoro video tako lep cvet.
First 666

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #403 on: 23-10-2014, 07:01:46 »
Ranunculus, ima raznih hibrida, visokih i niskih, za rezani cvet il' za u baštu.
Nisku sortu (Magic) možeš s proleća naći po pijacama. Pravi krompiriće pa je se može kupiti i u poljoapotekama, u kesicama (kao lale, zumbuli...)

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #404 on: 23-10-2014, 09:47:25 »
Više sam mislio na Aconitum napellus. Naleteo sam na ovu sliku, pa sam se raspametio:

First 666

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #405 on: 23-10-2014, 11:29:21 »
To je već egzotika...
http://www.kpr-eshop.eu/sr/import-perennials/

Ako ti se sviđaju takve cvećke, pogledaj i:

Delphinium

Foxglove

Sve su perene, daklem ostaju napolju i cvetaju dogodine bez da se nešto mučiš oko njih. Delphinium, ako se posle prvog cvetanja sreže do zemlje, još jednom, na jesen.

Zaboravih kasti, impozantne su visine (imao delfinijum od oko 2m, foxglove dobrih 1,5m)

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #406 on: 23-10-2014, 11:35:09 »
Uuu... hvala za link!

Ako sam dobro shvatio, najpre se zaseju semenčice, u proleće, pa se ujesen rasađuje gde hoćeš?
First 666

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #407 on: 23-10-2014, 11:42:00 »
Pa da, kad napuni saksiju korenom presadiš na mesto gde će biti. Bilo bi lepo presaditi jedno mesec dana pre mrazeva, da se korenov busen raširi u zemlji. Lakše podnese prvu zimu.

Pričam napamet, rekao sam da je foxglove perena, al' nešto mi se čini da se ipak vodi kao dvogodišnja (mada je kod mene izbijala iz busena i duže od toga. Ako voliš "otrovnost", mislim da se od nje pravi neka jača otrovčina  :evil: )

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #408 on: 23-10-2014, 11:57:14 »
To mi je previše suptilno :) Mi, Vlasi, preferiramo trovanje sekirom. :)

Zapravo, volim ljubičasto cveće - a volim i kada nešto ima zanimljivu priču, pa sam tako sinoć tražeći etimologiju reči "čemer" naleteo na jedič, za koji se ispostavilo da ima i naziv "vučji čemer", odnosno wolfsbane na engleskom, što je druga po učestalosti nedrvenasta biljka u epskoj fantastici (posle nightshade, odnosno velebilja). I kako sad da nemam fantasy biljku u bašti?

Znam, uvrnut sam - ali džebiga. :)
First 666

Ygg

• 4
  • 3
« Reply #409 on: 09-05-2015, 02:24:52 »

Najveći, a ujedno i najsmrdljiviji cvijet, procvjetao je i u Banjaluci. Od sadnje do prvog cvjetanja, u prosjeku prođe 20 godina, iako je kažu, to prava rijetkost.

Ono što čini ovaj nesvakidašnji događaj, još nevjerovatnijim, jeste da nije procvjetao samo jedan, nego dva primjerka ove vrste.

U rasadniku porodice Slavnić, u Zalužanima, desilo se čudo. Procvjetala su dva primjerka, cvijeta, Titan arum, poznatijeg i kao 'cvijet leš', zbog mirisa koji ispušta. Cvijet potiče iz šuma zapadne Sumatre i raste do tri metra u visinu. Nakon cvjetanja, traje samo dva do tri dana, a za to vrijeme, miriše, tačnije smrdi na trulo meso.

"Vrlo je rijetko da ta biljka cvjeta, ona kad cvjeta, prate je mnogi mediji, mnogo posjetilaca bude. Posljednje cvjetanje u Bazelu, Arboretumu u Švicarskoj, posjetilo je oko 25 000 ljudi", rekao je Boro Slavnić.

Boro tvrdi, da je ovo jedinstven događaj u istoriji i da se do sada nikada nije desilo da oba cvijeta procvjetaju, u isto vrijeme, na istom mjestu. Kaže da nema puno posjetilaca, jer to, na našim prostorima izgleda i nije atrakcija.

http://www.banjalukalive.com/drustvo/cudo-u-zaluzanima.html
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

scallop

• 5
  • 3
« Reply #410 on: 06-06-2015, 09:34:09 »
Danas sam, kroz prozor kuhinje na trećem spratu, brao cvet lipe za čaj. Ta lipa, koja mi svake godine, s proleća, sakrije pogled ka središtu grada i zgradi Politike, uvek cveta na rođendan moje majke. Tako sam saznao koji je datum danas.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #411 on: 06-06-2015, 09:40:33 »
Nisam znao da je american native perssimon dvopolna biljka. Kad saznamo kog je pola narasla u ovdašnjoj bašti, naćićemo joj partnera.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #412 on: 26-11-2015, 23:18:44 »
Moja slabost. Manzano paprika. Opet ću da donesem seme, pa kom obojci...

scallop

• 5
  • 3
« Reply #413 on: 05-12-2015, 15:37:46 »
Nisam znao da je american native perssimon dvopolna biljka. Kad saznamo kog je pola narasla u ovdašnjoj bašti, naćićemo joj partnera.

Sad imam seme sa pet različitih stabala, u krugu dva km. u prečniku. Ako je izrasla biljka još aktuelna.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #414 on: 03-01-2018, 13:14:46 »

Cveta jasmin na stepeništu. Miriše na baštu.