• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Noćna Frajla

Started by pokojni Steva, 11-02-2012, 14:46:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

pokojni Steva

Podnosi do -15C, znači gugli unutra, vucaraj napolje  :(

Novi (letnji) FloraEkspres katalog
http://floraekspres.rs/flora/
Ja požurio sa nardžbinom da se opet ne "rasproda"  :-x
Ima interesantnih stvari (puzavi Abutilon, baštenska Fuksija, dve vrste puzavog Jasmina...), korektne cene.

Petak i subota, ako vreme dozvoli, udarna Cvetna pijaca (plato ispred Spensa).
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

pokojni Steva

Noviteti na terasi  :lol:

liht bela Passiflora  :!:  (Constance Elliot)

Clematis Justa

Clematis Etiole Violette

piše koja je

I hortenzije po bojama:

Neplanski, uletela i Disascia

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

Ko prvi zareži, dobije pelcer.

scallop

Kol'ka je ta terasa?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

Preko 20 i kusur kvadrata. Ko u onom Almodovarovom filmu.  :lol:

Da se ne lažemo, pola toga je u obliku sadnice, al biće ko na fotkama  :-|

pokojni Steva

Najverovatnije poslednji noviteti ove sezone

padajući Abutilon, ili Megapotanicum (kineski fenjer)

oće da prezimi napolju, baštenska Fuchsia ili Magellanica

krompir lažnjak jasmin (Solanum Jasminoides), "padalica"

Trachelospermum Jasminoides, "puzavica", ogradna sakrivalica

I, Oleanderi po bojama, da kuvamo čaja  :!:

Tih desetak saksija mi je stiglo danas, naručeno od FloreEkspres a preko CityEkspresa. Znači, nema saksije veće od 12cm, a upakovano u kutiju da može stati dve gajbe piva il osrednji TV. Bez ušuškavanja saksija, makar jučerašnjim Blicom. Aman, sve je bilo izrvnuto naglavu, zemlje i nakrjanih pelcera ukrug po kutiji. Nekom srećom, većih oštećenja nije bilo. Pa pička mu materina, dal u ovoj zemlji postoji iko a da se trgovinom bavi profesionalno?!!?  :-x :-x :-x
Da ne grešim dušu, sadnice su kvalitetne. Bile. Pre isporuke.

Josephine

Daj fotke tvog cveća:P

pokojni Steva

Veruj mi na reč, il mojne. Već je rasađeno. Možda sutra.

Josephine

Pa mene zanima kako ti gajiš, a ne neko idealno-plastično cveće sa neta. 8-) I kako izgleda u tvom okruženju.

pokojni Steva

Te Batine fore prodaji istom. Ili idi na FB pa pogledaj.

Barbarin

Žena moja je posadila nešto pa kad bude procvetalo slikaću. A u petak ću slikati kako trenutno izgleda i šta je šta.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Josephine

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 26-04-2012, 00:15:02
Te Batine fore prodaji istom. Ili idi na FB pa pogledaj.

Koje Batine fore? Dođem na tvoju temu i zanima me šta ti gajiš i tražim da vidim tvoje cveće. Baticu ne zanima cveće.

pokojni Steva

Deo terase sa cvećem. Postavljena zasena, inače bi dinstanje bilo zagarntovano. Generalno, sve boje su uzjebane zbog zelene "filtracije" zasene. Niti sam ja maher da slikam mobilnim.

Sa desne strane postavljena mreža (ona za Hrizanteme) da Clematisi imaju čime da se pentraju. Levo dole, kanta od 12l za jake momke.

Clematisi trenutno u cvetu.

Dunkl roze Diascia i liht roze Bacopa. Ispod, Oleanderi.

Deo rasada Passiflora

Hortenzije. One jedva vidljive prcokle ispred, Fuchsia baštenska. Naslućuje se i deo bele Bacope.

scallop

Šta zna dete šta je 20m2.

pokojni Steva

Rekoh, deo terase, ni 8 kvadrata. Ovo je centralni i najveći, sličan bureku (ima i treći, levo u senci, služi nam da negde saranimo furdu). Fotke su od pre par godina.

Ono ispod Petunija je pokojna ogrozla. Ubile je grinje kad je konačno dočekala zemlju bez saksije  :(

Desni deo je sada pretvoren u množaru.

Begonia gomoljasta a puzava (Illumination). "X" je u plasteniku značio da nije za prodaju  :lol:

Žondriljera u domaćoj izvedbi (skuckana od rasturenih paleta) od pola kvadrata. Nadimanje - milion belih Bacopa sos Begonia Semperflorens. Do jeseni je sve postalo vodopad. Ispod su precvetani Narcisi, da još malo udahnu od leta.

Josephine

scallop

Biće da si namirio kvadraturu.

scallop

Danas smo se ofajdili za četiri vrste Passiflore. Kad se sve lepo razviju pravićemo se važni na forumu, a Stevu nećemo ni pominjati. Sadićemo i onaj cherry paradajz što se ređa ko dijamantska lenta kraljice Ane Austrijske u Tri musketara. Možda razvijem biznis. 8)

scallop

Niču bamnje. Na terasi. U saksiji. Sad sam u bedaku. Uvalio sam nešto u dvorište kod drugara, a kod kuće, ako dignem dve napuniću terasu. Nego, rekla Jevtropijevićka da ih je imala u bašti. Pa, ako ih sada nema i ako navrati među frajle, mogu da joj kasnije delnem neke. Ili da se iselim u njihovu korist. Radmila će mi to rado učiniti.

pokojni Steva

Niče to truć-truć zelje, a čeri? Ja već posadio četr komata na terasi, ene ga jedan bi da cvate  :!:

scallop

Meni već dao plod. Bre, dao si mi semenke pre četiri dana! Nego, dokle da držim kese preko glave Marry bitch (mara kuja) & sisters? I velika pušta nešto kako pupoljak negde pri dnu.

pokojni Steva

Quote from: scallop on 04-05-2012, 22:32:20
Marry bitch (mara kuja) & sisters?

:-| xcheers

Par nedelja uz dnevna parčasovna luftiranja. Mislim, to se ožiljava i u čaši vode, ali pošto su u saksiji, neka ih još malo. Quandrangularia će da ti se popišmani, begaćeš od nje iz stana, najbujnija Passiflora. Sumnjam da je "odole" poterala  u cvet, verovatno lastar. Zato, meni Marry the Bitch pupi, al u cvet  :lol:  Ću pokidam ja to, treba mi "lisna masa" ne ukras.

scallop

Lastar? Muž od laste?

Barbarin

Ja obećao slike al nikako, da stignem, naišli neki poslovi, pa nisam kući ni sat vremena da mogu da lepo sve uslikam i postavim.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Mme Chauchat

Quote from: scallop on 04-05-2012, 20:26:12
Niču bamnje. Na terasi. U saksiji. Sad sam u bedaku. Uvalio sam nešto u dvorište kod drugara, a kod kuće, ako dignem dve napuniću terasu. Nego, rekla Jevtropijevićka da ih je imala u bašti. Pa, ako ih sada nema i ako navrati među frajle, mogu da joj kasnije delnem neke. Ili da se iselim u njihovu korist. Radmila će mi to rado učiniti.
Hvala na ljubaznoj ponudi, ali gajimo ih i ove sezone i to sa velikim nadama... :lol:  u slučaju prirodnih katastrofa u vidu puževa, svakako ću se pozvati na ovaj post.

scallop

Dobro. :(  Moje seme je uvoz iz Makedonije. :cry: :-x

Barbarin

Dragoljub

U prvom redu Noćna Frajla a u drugom redu Nativ Visteria, seme je iz Australije, al za sad nije ništa niklo a pitanje i da li će.

Ladolež

Jeremy Clarkson:

scallop

Barbarine, da li znaš da je dragoljub jestiva salata? Dobar prostor za zabavu sa saksijama.

Barbarin

Zato ga i sadimo, a i lepo izgleda kad procveta. Prozor je zimsko mesto za cveće a terasa letnje. Imamo uglavnom trajnice, slabo ovo sezonsko. Samo uzmemo seme pa se igramo.
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

Quote from: scallop on 09-05-2012, 13:37:41
Barbarine, da li znaš da je dragoljub jestiva salata?

I da ga vaške prosto obožavaju  :!:

Ej, prorasla ti Frajla, teraj to nasunce! Što se zezaš sa Visteriom iz semena (jedino ako nije neka, šta znam, "drugačija"), kupiš sadnicu i vozi.

Info - ponovljeno poslednja NS Cvetna pijaca, sad u petak i subotu.

Barbarin

Slika je od pre par dana, sad je već na suncu. A sa Visteriom se zezamo jel smo našli kesicu sa semenkama, pa da probamo.

Pre par godina smo prodavali sadnice na Cvetnoj pijaci i bili redovni, tašta je imala mali rasadnik perena pa smo mi "deca" prodavali svašta.
Jeremy Clarkson:

scallop

Sve moje pasiflore su žive i pozdravljaju vas. Cherry sam delimično posadio kod prijatelja u baštu, zajedno sa bamnjama, a ostatak (12 semenki) mi niklo na terasi. Na kraju ću prekopati pločice na terasi. :cry:

Jesi li ti posadio kukuruz ili si ga pojeo kao proju?

pokojni Steva

Kukuruz i bamija nikli kod babe u bašti, sad merkam da posejem još i u našoj "Zečijoj dolini" - obradovale me komšije, s jedne strane šargarepa a s druge soja  :!: Valjda ću ove godine biti "zarcovi frei".

Quote from: scallop on 09-05-2012, 21:23:37
Sve moje pasiflore su žive i pozdravljaju vas.

xcheers  Ako su još uvek pod kesicama, a žive su, više im nisu ni potrebene.
Ako se sknjuse bez kesica, vratiti, pa ih u par dana postupno navikavati na svež vazduh.

Quote from: Barbarin on 09-05-2012, 21:19:42
A sa Visteriom se zezamo jel smo našli kesicu sa semenkama, pa da probamo.

Sa jednog cvećarskog foruma...
"[size=78%]Može da se gaji iz semena, ali se ipak to najčešće radi položenicama. Biljka dobijena iz semena može da decenijama ne cveta, zbog toga je bolje uzeti mladicu koja izbija iz korena ili u proleže najnižu granu položiti na zemlju, odtraniti 2-3 lista i taj deo prekriti ili ukupati u zemlju. Na jesen (septembar-oktobar) odseći položenu granu od matične biljke i presadi na željeno mesto. Ako je ipak želite odgajatiiz semena, posadite ga čim mahune počnu da pucaju, jer seme brzo gubi klijavost. Može se razmnožavati i poludrvenastim reznicama koje se uzimaju u avgusti i stavljaju u čist pesak na ožiljavanje. Ja ipak preporučujem razmnožavanje položenicama."[/size]

scallop

Pozdravi babu, a zecove ne brini. Ko će se izložiti štapu da bi jeo kukuruz, kad kod komšije ima šargarepe?
Mara kuja je od juče slobodna i sjajna, a od jutros i ostale dve. :-|

scallop

Jedno pitanjce:

Danas ću da smestim paradajz u veliku saksiju. Jel' ako da im umočim koren u onaj čudo-gel ili ne?

I još: Šta sa pasiflorama kad postanu monstrumi kao ona kvandra-mandra napolju?

pokojni Steva

Ako se misli na onaj prašak - to je fitohormon, za neožiljene reznice. Znači, vraćate se iz posete, u zgradi neka fina biljčica - hop!, skrje se pelcer, umoči u prah (koren najčešće krene na "kolencetu", najčešće ne i uvek, kod Pasiflora to ne važi), otrese višak (tek da umočeni deo pobeli) zabode u zemlju, navuče kesica, 21 dan-21C (važi za većinu zeljastih biljaka). Paradajz sa žilama ne. Postoji, ima ga i po radnjama, prah koji se umeša sa zemljom pa kad se zalije postaje gel i duže drži vlagu. Mislim da je i to nepotrebno za terasni paradajz.

Qaundrangulariji je u opisu posla da proždere terasu  :lol:  Pokidati vrhove da baci snagu na izdanke iz pazuha lista (lastare), biće žbunastija (a dobije se i više vremena za smisliti šta sa njom najesen  :-x ). Meni Mary thy Bitch lagano pupi (sumnjam da će ove godine i cvetati, mlada je i suviše brzo raste) al na Kvandra-Mandra ništa sem listova ko fikus da je  :-x

scallop

Šta da čupam na drangulariji? Ima lastar na svakom pazuhu. Cveta li to uopšte? Odoh da rasadim paradajz. Valjda neće dva metra uvis.

pokojni Steva

Nemilosrdnim uštipom nokta palca i kažiprsta skinuti "glavu" glavnoj grani (iz koje izbijaju lastari), znači sam vrh. Kako je to što ostane međ prstima premalo za pelcer, baciti ga sa terase. O da, ne da cveta (na prošloj strani sam postavio cvet), neg je -

http://www.logees.com/Passion-Flower-Giant-Granadilla-Passiflora-quadrangularis/productinfo/R1854-2/

Ali, vremenom  :(

Odoh da rasadim paradajz. Valjda neće dva metra uvis.

Aha!  :!:

scallop

Imaćemo passion fruit najesen! K'o fudbalsku loptu! Kakve tri stope visok, ja bih toliko morao da otkinem. Ima samo da mu uvrćem uši! Zakidaću paradajz. Ima da mu ne dam 2 metra. Koji fertilajzer da kupim?

pokojni Steva

http://agro-ferticrop.rs/yara/vodotopiva-dubriva

Po PSu bi se radilo kao što je gore navedeno. Mene mrzi da razmišljam pa koristim Scotts 20:20:20 sa mikroelementima, i baš me briga. To veliki moraju s formilacijama da ratuju e da bi uštedeli. Svakako, Ferticare II je sasvim dovoljno. 2Kg (najmanje pakovanje, oko 500din, valjda) ima da ti potraje, ravna supena kašika na 20l vode.

Barbarin

Jel pratite seriju Vrtlarica na HRT1?
Jeremy Clarkson:

scallop

Jok. Steva je moja vrtlarica. Kad mi zatreba pitam njega. :lol:

Barbarin

Sad sam kasno stigao, al emituje se nedeljom u 17 i 45 otprilike, minut plus-minus, a ima i na hrt-ovom sajtu da se pogledaju stare epizode. Prilično zanimljivo i edukativno.
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

Fino dizajnirana emisija (tipa BBC produkcije), ali je voditeljka pomalo... dosadnjikava. Oće i emisija da sklizne u slično - danas je potrošila sveukupno desetak minuta na sadnju krompira u saksiji. Mislim,  :( 
Nisam je davno gledao, danas slučajno naleto, velike su šanse da sam baš "ubo". "Jezgrovitija" je bila kad se emitovala kao petominutni prilog u okviru Plodova zemlje.
Ali, naučili smo da krompir voli da se povremeno "vuče za uši", jača koren  :!:

Barbarin

Mi smo je otkrili kad je krenula ova emisija. Bude ponekad možda malo dosadnjikava, ali nama početnicima je i zanimljiva. Posebno mi je zanimljivo što sadi i radi sve po redu, od početka godine, od pripreme zemlje, semena...
To za krompir mi recimo nije palo napamet da može u saksiji, pa ćemo probati. U prošloj je imala o Jambu, i bilo je zanimljivo.
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

Kad sam pomenuo BBC produkciju - najtoplije preporučujem serijal "How to be a gardener". Alan Titchmarsh je genije  :-|

Ima ga po Youtubi, i još ponegde razasuto. Mislim da je rađeno dva serijala, plus izdvojenih filmova. Ali bukvalno od početka (znači, ovo je lopata, ovo je zemlja...) do pejzažne arhitekture. Ja snimao još u vreme pokojnog BBC Primea  :(

Tizer -

How To Be A Gardener (Part A)

Barbarin

Imam 16 epizoda u dve sezone, gledao sam par puta na tv kad sam naleteo, kad bude vremena pogledaću redom.

A ja i žena tako malo skupljamo emisije o ovome, pa jednog dana budemo imali kuću, ide i neka bašta-vrt, pa da gledamo šta kako i da eksperimentišemo.
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

Barbarin

Jeremy Clarkson: