• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Noćna Frajla

Started by pokojni Steva, 11-02-2012, 14:46:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

scallop

Samo si izneo napolje. Da vidiš moje pasiflore, stalno strepim da me neka ne ulovi. Sušim već drugu rundu majorana, taj se baš razgoropadio, a i timijan ću da pokidam uskoro. Jedino mi bamnje šlajfuju, ostale mi samo dve, izgleda da sam ih previše zalivao.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Plut

Scallope, daj da vidimo pasiflorislavku.

pokojni Steva

Po terasi bih rekao da nam Barbarin živi u strožijem centru NSa.
Priznaj, koliko godina te stiropor žondriljere imaju?
Ako su ti ono Dalije, rasađ to!
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Barbarin

Već neko vreme su napolju, malo su napredovale, a za ladolež smo juče stavljali kanape.

Pogodio si gde sam, ne zna im se datum proizvodnje. Jesu dalije, malo smo ih proredili i još ćemo, nikako malo lepog vremena da se zaređa.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

Marakuja nešto šmrljavi, al živa je. Samo još sunca, sunca nam daj  :!:

scallop

Ne šmrljavi, kučka je to. Izneo sam ih samo za paradu. Sa'ći i da ih ostavim.

Plut

Ooooo pa lepo to raste. Puj-puj-puj da ne ureknem. :)

pokojni Steva

Klematisi na terasi, deo. Rouge Cardinal uz precvetavajući Piilu. Zameću i seme, ali bojim se da se neću nasejati...  Skroz levo, precvetali Fragrant Spring, izrastao do plafona, sad je umislio da oće kod komšije - ujutro ću ga posetiti sa skalpelom i fitohormonom  :evil:

Biki

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 11-02-2012, 14:59:05
Pasiflora (Hristov venac), jedna od trenutnih mi opsesija. Tačnije, vratio sam joj se posle cirka 20 godina. Prelepa penjačica sa gomilom sorti.

Jedino ovaj uobičajeni varijetet posedujem, mada se radi na rasprotiranju i na

Hocu ovo :), mnogo mi se svidja

pokojni Steva

E, zbog ovakvih stvari moram  :-x  konačno  :-x  da nabavim  :-x  fotoaparat  :-x
Marakuja nam se danas cvetom ukazala  :!:

ono plavo a desno je naravno komšija Klematis, htelo mu se u kadar dok još ima koju laticu

Quote from: Biki on 10-06-2012, 03:19:33

Hocu ovo :) , mnogo mi se svidja

Biće, biće... dogodine  :)

pokojni Steva

Još mutnih fotki  :(

Abutilon Megapotamicum, tek se otvara

Čeri tomatini, deo  :!:

Mme Chauchat

Naše tri stabljike pune su zelenih klikera, a vama se već rumene :( Oćeš li ti postovati i neke reči u skorije vreme ili si se šaltovao na slike i zvuk?

pokojni Steva

Ne se brigaj, rani rasad je na slici, u saksiji od 1. maja.

Mermer i zvuci? Ne vem.

Barbarin

Vreme pogoduje kaktusima.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

pokojni Steva

"Bapsko cveće" rules, OK! Bromelije... Znam di ću pelcer navabiti  :)
Jel im sipaš vode u "točir"?

Barbarin

Bojim se da te ništa nisam razumeo. Mi ne znamo kako se zove ovo sa roze cvetom, dugo godina nismo ni znali da cveta, mi ga zovemo kao neki kaktus zato što su ivice listova pune bodlji. Ako želiš mogu ti dati punu saksiju, prošle godine smo ga rasparčali i podelili svima, a ostalo i nama.

Normalno zalivamo.
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

http://en.wikipedia.org/wiki/Bromeliaceae

Iz milošte "bapskim cvećem" zovem one koje su davno bile popularne (dicentre, asparagusi, aspidistre...), a želim im brz "povratak"  :)
Glafna "fora" je nekad bila da im se sipa voda u "točir", centralnu lisnu rozetu, jer kao tako je i u prirodi. Ono jest, u džungli im to služi kao rezervoar, ali u našim uslovima oće biljka i da satrune.

Dogovorit ćemo se oko neke menjaže  xcheers

Barbarin

A to si mislio za vodu, ja nešto drugo. Ne sipam im unutra, nešto se bojim da ne satrune, ako kiša napada, napada, ne istačem to. Hvala ti za ime i link, nismo nikad u suštini ni istraživali šta je.

Oko menjanja može dogovor al za jedno 2 nedelje, odosmo iz grada sutra.
Jeremy Clarkson:

Biki

Quote from: Barbarin on 06-08-2012, 09:54:20
mi ga zovemo kao neki kaktus

xrofl (ovo kao da sam ja napisala)
Mnogo je lep cvet, moja nana ga je imala, ali pojma nemam kako se zove taj kao neki kaktus  :)

Biki

U vezi cvetanja da li neko zna sta to moze biti sa orhidejom koja ne cveta vec pet godina? Ne znam sta da joj radim, zalivam je i dodajem neku specijalnu hranu za orhideje u vodu , i prica joj , a ona nista sedi tako u saksiji iz godine u godinu i cuti. Pustila je ove godine ove dve kao neke zilice i sve se nadam sad ce da procveta, ali nista.

scallop

Imam istu takvu, ali je bez cveta tek nekolko meseci. Pustila je jedan novi list. Tu nedostaje neko bajanje.

pokojni Steva

Barbarin

Mislim da je upitanju vlažnost vazduha, a i period godine, kao i sobna temperatura, mnogo faktora u svakom slučaju, možda i neko bajanje.
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

Kako se ono reče, topla preporuka.
Lažnjak jasmin (Solanum Jasminoides), stigao kao ne veći od 15cm. Dva i po mesece kasnije...

Viseća saksija 23cm, sad već premala. Žeže ga sunce do oko podneva, ne buni se. Kažu da ima i miris, ja il mnogo duvanim il ovi prvi lažu. Sad je krenula u drugi talas cvetanja.

Upozorenje - čudo kako ih do sad nije bilo, krenule grinje  xuzi
Proveriti poleđinu lista, ako se vidi fina paučina ili gromuljice iste, za par nedelja biljke više biti neće. Prskati Talstarom ili Fobosom, na isto mu dođe al je Fobos jeftiniji.
Ko ima pionirskog duha, može da eksperimentiše i sa dizanjem vlage vazduha - beskrajnim prskanjem običnom vodom. Kažu da je efikasno. Ja kažem, jebo ekologiju.

scallop

Pratićemo događaje.

Uploaded with ImageShack.us

pokojni Steva

:cry:

(od onog Marakujinog "sramežljivca", ni pupa, ničega...)

:cry:

xcheers

scallop

Marakuje ima više od pola metra. I čekamo. Ona kvadrakvadra je cela šuma i nigde dinje.

scallop

Jel' mogu da se prodaju sadnice sago palme. Moji imaju gomilu i pitaju.

scallop

Moja pasiflora sad ima 10 pampura. I još raste uvis.

scallop

Danas smo procvetali. Nismo znali da smo beli, ali jesmo.

Barbarin

Al je dobar cvet  :shock:
Jeremy Clarkson:

Plut

Jao scallope, kako je lepa!!!
Svaka čast.

scallop

Kad voliš biljku, voli i ona tebe.

pokojni Steva

Angel of Ten

Drage kolege sa "zelenim prstićima", moju malu botaničku baštu čine jasmin (trenutno u fazi oporavljanja od žege jer sam zaboravila da ga zalijem nekoliko dana na +40), nešto što zovu orijentalni jasmin, trenutno u fazi rasta, i drvo života koje sam skoro presadila u veću saksiju ali i pre toga je delovalo kljoknuto (rastu mu listovi koji su ok boje ali se uvijaju/"kovrdžaju"). Od svih me najviše brine drvo života. Ima li neko ideju gde grešim/kako da mu pomognem?
Come to the dark side, we have cookies.

Barbarin

Jel može slika drveta života?
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

Quote from: Barbarin on 31-08-2012, 21:29:50
Jel može slika drveta života?

Vala baš. Sto čuda može biti. Možda još uvek vuče traume iz detinjstva-prošle saksije.

Angel of Ten

Stiže... Od milošte ću ga nazvati Koki jer se skljokao načisto :-(

pokojni Steva

Na prvu loptu, previše ili premalo vlage, ti odluči. Ja bi reko ono prvo. Kakav mu je koren bio kad si presađivala?
Najveći zez je "daviti". Gro sobnih biljaka bolje podnosi sušu nego preterano zalivanje.
Koliko vidim, nije na suncu, pusti ga neko vreme bez vode (ako nije "ono drugo"!), možda ojača koren.

Kod zalivanja bitno je držati "ritam", kao kod lekova, neće se biljka "oporaviti" ako se posle zaboravljenog zalivanja triplira doza. Koren (uglavnom) voli i nešto vazduha.

Hiperhik

Samo da prijavim da su mi se dve (od dve) sadnice Aronije primile, a jedna i - rodila.

Simbolično, doduše, ali trudila se.

Fotke idu sutra.

Angel of Ten

Onda verovatno previše, jer ga zalivam u proseku 1-2x nedeljno.
Nisam videla koren (imaj u vidu da sam totalni amater), samo sam prebacila kompletnu zemlju (- saksija) u novu saksiju i dodala novu zemlju onoliko koliko je nedostajalo. Na suncu je u toku dana, ono sam fotkala malopre da vidite pacijenta :)
Hvala ti!

pokojni Steva

Quote from: Angel of Ten on 31-08-2012, 22:37:27

Nisam videla koren

To je verovatno i problem. Na puno vlage sto "baja" se kači pa koren trune. Umeju one da kunjaju poduže, "jedu same sebe" dok se ponovo ne ožile ko svet. Pusti je malo, pre zalivanja zabodi prst u supstrat, ako je vlažan - batali.
Vole one i vlagu u vazduhu, poneko orošavanje ne bi joj škodilo.

Angel of Ten

Orošavam Kokija kada ga i zalivam. Neko vreme ćemo da proredimo zalivanje, a zadržaćemo orošavanje. Fingers crossed :)

Barbarin

Doktor je rekao svoje.
Jeremy Clarkson:

scallop

Zid sa pasiflorom u cvetu u Kato Gatzei. Sad znam da pasiflora prirodno cveta u avgustu i septembru.

pokojni Steva

Ukazuje mi se slika orgije - zeleni zid, ja, skalpel  :shock: :(
xcheers

Ej, nije ni fikus za baciti. Sad mi žao što mu nisam uslikao rođaka sa Krfa, deb'o ko oraj!

Barbarin

Evo fikusa sa Krita

ako želite mogu okačiti još zanimljivih biljaka sa Krita.
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

Quote from: Barbarin on 10-09-2012, 11:23:50
Evo fikusa sa Krita

xcheers

Quote from: Barbarin on 10-09-2012, 11:23:50

ako želite mogu okačiti još zanimljivih biljaka sa Krita.

Šta čekaš, limun nemam, možda se tek neki limuntus u čikmežetu krije. Davno nisam vid'o Lantanu kako Bog zapoveda.  :!:

Barbarin

Ima svega, dosta toga i ne znam kako se zove, sve je slikano u Retimnu i okolini.

Jeremy Clarkson: