• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Skretanje srpske fantastike udesno

Started by Nightflier, 22-03-2012, 13:53:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nightflier

Quote from: Boban on 25-03-2012, 01:08:24
Quote from: Nightflier on 24-03-2012, 23:58:49
Kako ti sebe doživljavaš? Kako "Poslednjeg Srbina", a kako ostala tvoja dela?

Ja ovo pitanje, uz najbolju volju, ne razumem.
PS nije knjiga koju možeš pročitati dijagonalno i očekivati da sve razumeš.

Jebiga, Bobane. Nije komplikovano pitanje, niti zahteva komplikovan odgovor. Ti si čovek sa jasnim političkim i nacionalnim stavovima, koje si mi satima izlagao, baj d vej. Pitam te kako bi sam sebe politički pozicionirao i da li smatraš da si makar deo svojih političkih i nacionalnih stavova ugradio u svoj roman. Ja očigledno imam svoje viđenje tebe kao homo politikusa i zanima me u kojoj meri se moje viđenje poklapa sa tvojim, pošto ljudi sebe retko kada doživljavaju na isti način kako ih drugi doživljavaju, kao što je Gul naglasio u Dexinom slučaju.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Josephine

Ne mora da znači da je pitanje komplikovano, već besmisleno ili nerazumljivo.

Kada bi odgovorio na pitanje u čemu tačno vidiš desničarenje i politički stav (šta tačno u karakterizaciji), možda bi dobio odgovor koji tražiš.

scallop

Quote from: Nightflier on 25-03-2012, 15:16:48

Ti si čovek sa jasnim političkim i nacionalnim stavovima, koje si mi satima izlagao, baj d vej.

... pošto ljudi sebe retko kada doživljavaju na isti način kako ih drugi doživljavaju, kao što je Gul naglasio u Dexinom slučaju.

Eto, to je i odgovor. Nisu politička uverenja ona o kojima naklapamo, nego ona koja provejavaju iz naših dela.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Nightflier

Pa i jedno i drugo je naklapanje, samo je jedno usmeno a drugo pisano.
First 666

Loni

Vrlo je teško odrediti u današnje vreme šta je desničar, šta levičar a šta centrista.

Lako je kad uzmemo samo jednu oblast:
- ekonomiju,
- odnos prema idealnoj državi,
- odnos prema manjinama
itd.

Međutim kad sagledamo sve zajedno, nije lako jer neko je protiv kapitalizma pa je u tom kontekstu levičar,
ali je zato protiv prava seksualnih manjina, pa je tu desničar.

Pošto iz tablica vidimo da su levica, desnica i svi centri različiti u različitim pitnajima,
ispada da nijedan od ovih kriterijuma nije valjan već potpuno četvrti kriterijum,
a to je ODNOS PREMA REVOLUCIJAMA.

Idealni kriterijum po kome se neko određuje šta je u stvari ovaj:

E sad postavljanje romana ,,Čovek koj ije ubio Teslu'' (ostale nisam čitao) značilo bi da je desničarski samo u kontekstu predčavanja igre u kome neko sa strane ubije našeg Srbina.

Međutim sam Tesla kao ličnost nije imao nijedan atribut desničara ni po jednom kriterijumu.
Očevu pravoslavnu ideologiju napustio je ubrzo i izgradio svoj sopstven koncept smisla života i smrti.
Spasoje Vlajić u ,,Trećem oku'' može da priča koliko hoće da su Sv.Sava i Tesla dve strane istog srpstva.
To nije tačno.

Teslina ideologija nije imala nikakve veze sa ideologijom Sv. Save i pravoslavlja.
   Nacionalisti to ne žele da vide, ali u jednom intervjuu Tesla sma priznaje da mu je od svih religija najbliži budizam.
   Jeste verovao u život posle smrti ali ne u sferu Spiritiku koja je podeljena na raj i pakao, kao u hrišćanstvu, već u posebno nebesko telo (energetsku planetu) gde odlaze duše između reinkarnacija. Nešto kao spirtelit.

Izvinte ali to nije pravoslavlje. Niti je Tesla sahranjen u pravoslavnoj crkvi po pravoslavnim običajima.
Njegova ideologija je nešto posebno - TESLANSTVO i ko ga svrsta u pravoslavlje običan je falsifikator.

Nije bio ni nacionalista, pa nije desničar ni po tom kriterijumu niti je proklamovao državu istih niti porodične vrednosti.

Mislim da Skrobonja nije izabrao Teslu zato što je Srbin već zato što je unapredio ideju o multiverzumu.
Verujem da bi ga odabrao za junaka i da je Bugarin, Slovenac, Englez, Nemac...

scallop

Hteo sam da dodam nešto, ali nisam u stanju. Loni je objasnio sve.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

after loony - the rest is silence!
https://ljudska_splacina.com/

Josephine

Pa ne traži se definicija levice i desnice uopšte, već levice i desnice u fantastici.

Loni

Ali levica, centar i desnica u fantastici (oh dear D) moraju valjda da se baziraju na nečemu.  :lol:
Je li ih fantastika patentirala?

Josephine

Ova rasprava pretpostavlja opšte znanje o opštim karakteristikama levice i desnice. Nesporazumi i nerazumevanja izbijaju jer niko ne ume/neće da ukaže na konkretan primer desničarenja u fantastici/nekom od romana o kojima se priča. Zato ova tema stoji u mestu 5 stranica već.

Boban

Moji politički stavovi... protiv srbovanja sam isto onoliko koliko i protiv hrvatovanja; fundamentalni ateista, dakle, zalažem se za zatiranje verskih objekata i tretman prema sveštenim licima kao prema seksualnim manjinama, tj. crncima u zlatno doba aparthejda.
Ja sam Jugosloven kome su desničari razorili i oduzeli državu i zasigurno ne mogu da budem na njihovoj strani.
"Poslednji Srbin" je oda prvom pokušaju stvaranja Jugoslavije na prostoru Balkana.
Onima kojima je to promaklo u čitanju, preskakali su previše nedijaloških segmenata.
Ili naprosto nisu u stanju da vide elementarne stvari.
PS nije veličanje srpstva, nego jugoslovenstva... dakle, levičarska postavka.
Da, mrzim i levicu.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

zakk

Quote from: D. on 25-03-2012, 16:42:58
Ova rasprava pretpostavlja opšte znanje o opštim karakteristikama levice i desnice. Nesporazumi i nerazumevanja izbijaju jer niko ne ume/neće da ukaže na konkretan primer desničarenja u fantastici/nekom od romana o kojima se priča. Zato ova tema stoji u mestu 5 stranica već.

Па реци ти нешто. Дај неко левичарење.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

Quote from: zakk on 25-03-2012, 17:27:54

Pa, reci ti nešto. Daj neko... bilo šta.

Loni

Quote from: D. on 25-03-2012, 16:27:52
Pa ne traži se definicija levice i desnice uopšte, već levice i desnice u fantastici.

Ako može bez izostavljanja nas centrista, molim?  :wink:

Bajaga jednom reče - Nemoj biti u sredini jer ćeš biti u manjini.
U pravu je.

Ekstremi s obe strane bi da nas relativizuju, ali nemojm ose dati.
I Boban gore lepo reče da nije ni desničar ni levičar.

Джон Рейнольдс

Баш су лепе ове шарене табелице са сличицама.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Josephine

Quote from: Джон Рейнольдс on 26-03-2012, 01:11:39
Баш су лепе ове шарене табелице са сличицама.

:lol:

Josephine

Quote from: Loni on 25-03-2012, 18:42:09

Boban je levičar koji mrzi levicu. Takav je on.

Josephine

Quote from: zakk on 25-03-2012, 17:27:54

A što ja da pokrećem tuđu temu? 8) Onaj koji ju je otvorio neka se izjasni konkretnije. Ja sam već objasnila da je u PS-u Boban pokazao sasvim umerenu i nostalgičnu emociju prema zajedništvu, a da je roman, u suštini, ljubavni. Štaviše, PS naginje na levo... Teslu se pripremam da pročitam već godinu dana, ali mi tu čak ni naslov ni tematika ne izgledaju "desničarski". Ne vidim ništa loše u domaćoj tematici. Ljudi pišu o svom okruženju, ostavljaju traga na prostoru sa kojim dišu.

Ne čitam ja pamflete, te ne mogu da dam primer levičarenja, desničarenja i slično. Ne razumem naslov teme.

angel011

Quote from: D. on 26-03-2012, 03:56:34
Onaj koji ju je otvorio neka se izjasni konkretnije.

To bi onda bio Boban, on je pokrenuo ovu temu tako što je prebacio deo postova sa topika o DNiCZ.
We're all mad here.

scallop

Pa, ne bi bilo sasvim tačno. Boban jeste uklonio sa topika gde je metastazirala, ali je Nightflier bio radoznao. Moglo bi se reći da je Boban - dijagnostifikovao.

Loni

Quote from: D. on 26-03-2012, 03:07:59
Quote from: Loni on 25-03-2012, 18:42:09

Boban je levičar koji mrzi levicu. Takav je on.

Ako ceni i francusku i boljševičku revoluciju onda je LEVIČAR,
ako ceni samo francusku (minimaliziranje značaja crkve; republikanstvo), ali ne i boljševičku (ukidanje privatne svojine) onda je samo CENTRISTA.

Pošto mi ne liči na boljševika, centrista je.

Šta s tim što je Jugosloven? Pa Jugoslavija je osnovana i pre uvođenja komunizma. Najpre je bila Kraljevina.
Bilo je i desničara Jugoslovena - Ljotićevci.

angel011

Umro bi u mukama kad ne bi svakog strpao u fioku?  :lol:
We're all mad here.

scallop

Loni, ako možeš da se usredsrediš na temu, nije pitanje šta je ko u domaćoj fantastici po političkom opredeljenju, nego da li se u domaćoj fantastici zapaža skretanje udesno.

Umreće u fijoci, ako nas ne stavi na muke. :mrgreen:

Nightflier

Nisam se javljao neko vreme jer sam počeo da čitam rad koji je Jevrtopijevićka linkovala, a usput pokušavam da dođem do priča koje se u radu pominju. Ako mi u tome ne bude uspelo, nadam se da će se ovde naći neko voljan da mi pozajmi te priče. Osvrnuću se samo na tren na neke stvari - pre svega na Bobanov odgovor na moje pitanje. Naime, odgovor koji mi je dao meni je veoma dragocen, pre svega stoga što mi pruža uvid u intimne stavove jednog umetnika prema njegovom delu. Kada se bavimo analizama umetničkih dela, retko kada imamo prilike da naše mišljenje o njima uporedimo sa stvaraočevim. Dakle - hvala, Bobane. Naravno, čitaočeva i stvaraočeva percepcija dela ne mora da se poklapa. Moje čitanje PS je i dalje takvo da taj roman smatram - ne desničarskim, to imputira određeni radikalizam i ostrašćenost, koja u romanu zaista nije prisutna (možda pre - rezigniranost), svakako desno naherenim, da se tako izrazim.

Potom, žao mi je zbog toga što se Mića nije javljao na temi, s obzirom na to da je, kao što Skalop reče, hroničar domaće fantastike. Mislim da bismo od njega mogli da čujemo mnogo dragocenih ocena i podataka koji bi čitaoci koji nisu imali prilike da prate domaću fantastiku - kao što sam ja - mogli da pomognu prilikom obrazovanja nekog konkretnog stava, ili čak da ih zaintrigiraju da se upuste u istraživanje tog polja. Ako ništa drugo, ova tema je mene ponukala da se upustim u čitanje Lazovićevih priča.

Na kraju, ma šta plankton horski pojao - nisu nam potrebne definicije levice, desnice, centra, desnog centra, radikalizma ili čega već. Ovde smo skoro svi dovoljno inteligentni da se razumemo. Jedino ostaje pitanje volje da se razumemo. No, budući da je valjda jasno kako ova tema nije pokrenuta maliciozno, nadam se da će se diskusija održati, pošto sam eto makar ja nešto saznao i naučio.
First 666

Josephine

Quote from: Nightflier on 26-03-2012, 12:37:59
Na kraju, ma šta plankton horski pojao... Ovde smo skoro svi dovoljno inteligentni da se razumemo. Jedino ostaje pitanje volje da se razumemo.

Hm, ne znam otkud ti poriv da vređaš sada zato što je neko izjavio da te ne razume, ali nadam se da si svestan da si ovom uvredom i Bobana strpao u "horsko pojanje planktona", budući da je i on izjavio da te ne razume.

Nisam kritikovala sadržaj diskusije, već njenu formu i okvire. A kao nekoga sa deset godina iskustva u profi raspravama na turnirima na državnom nivou, možda bi trebalo da me poslušaš, umesto da me vređaš zato što sam dovela u pitanje tvoju volju/sposobnost/želju da vodiš ovu diskusiju.

Ne znam šta si ti spoznao iz tuđih odgovora, ali ja, valjda, nisam dovoljno inteligentna (Džon će da potvrdi), pa mi se čini da ova rasprava tapka u mestu, odnosno da joj je naslov pretenciozno postavljen, dok mu sadržaj diskusije ne odgovara zato što još niko nije naveo konkretan primer "desničarenja", već se priča na apstraktnom nivou naslova i autora.

Sad, Boban je iskusno poveo raspravu, zapravo, ali izgleda da ga niko ne prati. Ako je već izneo svoje stavove, makar i u daljim nagoveštajima, onda bi neko, ko je primetio desničarenje u njegovim romanima, trebalo da kaže "aha, tvoj izrečeni stav ogleda se u romanu baš u tom i tom delu, u tom i tom liku, u tom i tom događaju itd". A s obzirom da se Boban ogradio od desničarenja, sada je još veći izazov dati mu konkretan primer gde tačno zalazi u desno, a da možda nije ni svestan?

Tako ja mislim da treba da izgleda ova tema. No, možda i ne mislim. Usul će potvrditi.

scallop

Rizikujući da agoniju produžim, napisaću da si izuzetno talentovana da se turiš između čekića i nakovnja, što sigurno neće dovesti do bilo kakvog otkivka.

Mada mi je pokazatelj i to da Nightflier sistematski obilazi sve naznake koje sam ja ponudio (možda je čoveku neprijatno), napomenuću da je nepisano pravilo da u desno orijentisanim državama lako identifikuju subverzivno ( :-x ), a u levo orijentisanim, naravno, desničarenje, odnosno, disidentsko ( :-x ) kako bi se desno orijentisanim više dopalo. U rezigniranim državama kao što je Srbija, ni zvanična politika ne raspoznaje šta je desno, a šta levo. Ghoul je lepo napomenuo da bismo morali poznavati textove i dati konkretne primere, ali tu nalećemo na džombu nečitanja (Humilliation topik dokazuje da nam je čitanje ispod 50% kad su najpoznatija dela u pitanju.)

Nije zgodno da pisci daju izjave o svojim političkim opredeljenjima (i Dexa je hrišćanin kad ga pitaju), treba ih otkriti u onome šta pišu. Ako ih imaju. A "skretanje udesno", ili, nedajbože ulevo, možemo otkriti jedino ako znamo gde je tipping point (tačka preokreta). Dakle, pitanje je po čemo se domaća fantastika razlikuje od perioda do 1990., preko Slobinog vremena, pa od 2000. do danas. A, to je mnogo težak zadatak ako ne znamo šta je pisano pre, šta za vreme, a šta posle, pa i po cenu da baš i ne znamo šta je levo, a šta desno.

Nightflier

Quote from: scallop on 26-03-2012, 13:33:35
Dakle, pitanje je po čemo se domaća fantastika razlikuje od perioda do 1990., preko Slobinog vremena, pa od 2000. do danas. A, to je mnogo težak zadatak ako ne znamo šta je pisano pre, šta za vreme, a šta posle[/size]

OK, to je daleko bolja formulacija onoga što mene zanima. Ti si jedan od svedoka svih tih perioda, a tu su i drugi, među kojima i osnivači Kluba. Da li bi mogao da daš osvrt na ta tri perioda i da usput navedeš recimo po tri dela tipična za svaki od tih perioda? Ja zaista želim da se upoznam sa domaćom fantastikom, ali nemam ni načina ni vremena da pročitam sve što je ikada napisano. Dakle, zaista bih voleo da mi neko da određene smernice.

Napomenuću samo da je moj najveći uvid u domaće stvaralaštvo upravo Boban omogućio svojom "Fantastičnom bibilotekom". Ako tu ediciju uzmemo za presek onoga najboljeg iz domaće ponude, šta bi se našlo u drugom kolu?
First 666

Josephine

Quote from: scallop on 26-03-2012, 13:33:35
Ghoul je lepo napomenuo da bismo morali poznavati textove i dati konkretne primere,

Ja sam, zapravo, rekla ovo drugo. Više puta.

Loni

Quote from: angel011 on 26-03-2012, 10:45:16

A ti mi navedi ijednu jedinu nauku bez klasifikacije
pa ćeš me uveriti da su fioke suvišne.

Bar jednu.

Джон Рейнольдс

Quote from: D. on 26-03-2012, 13:04:22
nisam dovoljno inteligentna (Džon će da potvrdi),

И доказаћу, пошто не морам далеко да тражим:

QuoteŠtaviše, PS naginje na levo... Teslu se pripremam da pročitam već godinu dana, ali mi tu čak ni naslov ni tematika ne izgledaju "desničarski". Ne vidim ništa loše u domaćoj tematici. Ljudi pišu o svom okruženju, ostavljaju traga na prostoru sa kojim dišu.

Ne čitam ja pamflete, te ne mogu da dam primer levičarenja, desničarenja i slično.

Уз то, нисам видео те славне "конкретне примере" "нагињања налево (пише се заједно)" "Последњег Србина".
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Josephine

Ma ni ja ne moram daleko da tražim kada si ti u pitanju, đubrostivi, no me mrzi da se bakćem, radim nešto pametnije trenutno.  8)

A što se naginjanja na levo tiče, mogu da dam sasvim konkretan primer, no PS mi je u drugom stanu. E, sad, to naginjanje je više lični utisak, osećaj, znam da se mnogi ne bi složili. Čini mi se da je zakk tražio bolji primer, naslov, autora, a ne primerčić iz Bobanovog romana.

Джон Рейнольдс

Укратко, не можеш да наведеш ниједан пример из једине књиге коју си (наводно) прочитала, а тиче се ове теме.

#Τζούτσε

Josephine

Hahahah! Eh, Džone, kada bi samo znao koliko me zasmejavaš u trenucima teškog rada za ekranom. Hvala najlepše. :)

P.S.
Ne, ne mogu da dam nijedan konkretan primer ovako napamet, pogotovo kada sam okupirana poslom. Ali ne umeš ni ti, pa što bih ja bila na tapetu (pogotovo kada sam već rekla da ne čitam pamflete - čim ih prepoznam, bacam na pod)? Daj da vidimo šta ti umeš da probereš iz tog đubreta koje voliš da čitaš?  8)

angel011

Quote from: Loni on 26-03-2012, 14:11:11
Quote from: angel011 on 26-03-2012, 10:45:16

A ti mi navedi ijednu jedinu nauku bez klasifikacije
pa ćeš me uveriti da su fioke suvišne.

Bar jednu.

A kakvom se ti to naukom baviš ovde na forumu pa da su ti neophodne fioke?
We're all mad here.

Ghoul

Quote from: D. on 26-03-2012, 14:24:06Hahahah! Eh, Džone, kada bi samo znao koliko me zasmejavaš u trenucima teškog rada za ekranom.

i mene zasmejavaš (uz malu pomoć trolkinje)!
samo nastavi!  xrofl
https://ljudska_splacina.com/

Loni

Angel, šta je po tebi alternativa procesu klasifikacije (fijočarenja) u bilo kojoj oblasti?
Opšta relativizacija?

Josephine

Dragi Gule, ti si, ipak, na kraju svega, kralj trolovanja. Pre nego kralj horora, rekla bih.   8)  Kralj hororičnog trolovanja.  :lol:

scallop

Џоне, и ти си геније просеравања и молим те да се уздржиш ако ниси у стању да будеш конструктиван.

Nightfliere, imao sam očekivanja da će i neko drugi biti u stanju da preseče domaću fantastiku i iz nje izvuče kretanja na bilo koju stranu. Nažalost, izgleda da to nije moguće, a "Poslednji Srbin" je krajnje loš primer. Upravo zbog činjenice da je Bobanova polazna, a i sadašnja orijentacija krajnje nefunkcionalna, bar u ovom segmentu posmatranja. Dalje, iz oskudnog čitanja nema dobrih komentara, pa tu spadaju sva mišljenja o kojima nisam imao šta povoljno da kažem.

Čitati u kretanjima domaće fantastike bilo šta levo i desno je krajnje rizično, jer su promene polovinom devedesetih za mene posledica vraćanja sopstvenom okruženju, posle perioda nastanka u kome smo pratili opšte kretanje epigonstva amerskoj tematici i ispisu. To je za mene suočavanje sa sazrevanjem, jer je apsurdno pozivati se na rukopise Dragana R. Filipovića (neko mi je zamerio što koristim - Fipa), budući da su oni demonstracija autohtonog i tolerantnog. Na isti način imamo iskorake Lazovića, pa i drugih autora (da ne zameri neki, a mogao bi da se javi). Napomenuo sam da sam i ja u tom procesu, a ako neko ceni prema kasnoj pojavi romana "Rašani", on je bio u planu za objavljivanje u nastavcima u listu "Politika" pred kraj '87. a tada su se preispitivali šta je subverzivno zbog Slobe. Dakle, ukupna slika domaće fantastike do 1990. je potpuno apolitična, a bilo koje procene desne orijentacije, odnosno, bilo koje orijenatcije, su krajnje besmislene i apsurdne.

Hajde, da vidimo, da li je iko taj period video drugačije. I sa kojim argumentima.

Джон Рейнольдс

Д, од тог силног посла не можеш да наведеш ниједан конкретан пример, али можеш у #224 да искуцаш пет пасуса глупости и увлачења Бобану? Ха-ха.

* * *

Што се тиче "Тесле", ту сам био најконкретнији у процени (да не кажем одлуци) да ту не видим јасан политички став и то сам поновио више пута, штавише чинило ми се да има извесног циничног антинационалног отклона, става према усуду, итд. Да се не понављам даље.

"Последњи Србин" вуче удесно и то је моје лично читање, хајде да чујем и још нечије јер испаде да је од спомињаних ово дело овде било најчитаније. Не могу да цитирам пасусе јер је у питању виђење читавог дела. Душан је заправо Бобан и по том кључу треба посматрати цео роман који је, у ствари, (поновно?) откривање прошлости, корена, оног неухватљивог (архетипског?) које чучи негде иза. А све то од човека који се у туђини осећа празно. Можда би било претерано рећи да је роман о "повратку коренима", али свакако је јасно да ако се посматра како сад описах, дакле на макронивоу, иде "удесно" (како то удесно, рекао бих, посматрају учесници ове расправе). На микронивоу, пак, може бити много тога, али покушавам да се држим теме.

О "Константиновом раскршћу" је много лакше писати, јер - опет као што већ рекох ако имам коме, код Стојиљковића је карактеристично то што се не либи да отворено стане на једну страну. Потпуно је неважно шта он прича по новинама и с ким се дружи, у КР јасно описује партизане и комунисте, спрам којих су четници - мада несавршени - ипак господа. Да останем мало на овоме, и у "Заставама" нису сви Турци ружни, прљави и зли, као што ни сви Срби нису идеални; ипак, поставља се бар једна јасна референтна тачка. У КР је то што су комунисти увек, неизоставно, дрпци; у "Заставама" Турци руше и пале, а Срби се бране. Самим тим, сугерише се да писац преферира другу страну која није увек идеална, али је бар мање лоша.

То су моја два цента засад. Бесмислено је, кад се говори о тим "конкретним примерима", тражити да се наводе цитати и којешта. Требало би посматрати мотиве, на шта аутори дају акценат, можда али само можда, на којим местима провлаче своје личне светоназоре. Јер ставови аутора не морају увек да буду исти као читање дела, "Српски филм" је добар пример за то.

#Τζούτσε

Josephine

Quote from: Джон Рейнольдс on 26-03-2012, 15:02:13
Д, од тог силног посла не можеш да наведеш ниједан конкретан пример, али можеш у #224 да искуцаш пет пасуса глупости и увлачења Бобану? Ха-ха.

Ne mogu sad, do guše sam u bezbednosti i zdravlju na radu. Kasnije, drugi put, itd. Pokušaj da ne mešaš Bobana, da te opet ne opali jednim maljem po glavudži. Zabavljaš me, bilo bi mi krivo da opet odeš...  8-)

Джон Рейнольдс

Дакле, безбедност и здравље на раду иду руку под руку с празнословљем, али не и с "конкретним примерима" које си "више пута тражила"? Човек свакога дана сазна нешто ново.

#Τζούτσε

Josephine

Pa ja sam ovde samo pokušala da prenesem svoje iskustvo u usmeravanju diskusije na konkretan sadržaj. Već sam se izjasnila da ne razumem temu, jer ne vidim desničarenje u onome što sam pročitala. Šta se buniš, nisam mnogo pisala?  8) Više sam preskakala stolice koje bacaš u mom pravcu.  :lol:

Lord Kufer

Srbi su nestudiozan narod, igraju na prvu loptu, ne umeju da planiraju unapred 100 godina, a to se u politici kažnjava porobljavanjem.
Govoriti o politici u srpskoj književnosti se može, ali ono što je tipično za srpsku produkciju je kuknjava i naricanje nad zlom sudbinom. Zbijanje šala na sopstveni račun i tako to. I pljuvanje drugih, što se onda etiketira kao šovinizam.
Film je mnogo bolje od književnosti (posle rata) pokazao pravo političko biće Srba (i ostalih Jugoslovena). Pre rata je to dobro radio Nušić, a danas Dušan Kovačević.
Srpski nacionalizam je obično gluvarenje (niš ne vidim, niš ne čujem, niš ne govorim) i nije ni čudo što se onda sve završi u banditokratiji i ljudožderstvu. A tu nema ni govora o levičarenju ili desničarenju.

Niko se ovde nije usudio da komentariše Bakićev rentgenski snimak situacije, prizemno stanje duha i bezizlaznost situacije. Kukavički se zaključilo da je to "mnogo teško i mučno za čitanje". Fipa se na lepršaviji način poigrao istim problemom, pa ispade da je Dragan R. Filipović lokal patriota...

Kod mnogih je očigledno patriozitam u vezi s religijom, pa se u okviru crkve traži srpski politički identitet, što je samo jedan oblik feudalnog morala i ropskog pristanka na položaj ovce u toru.

Kada neko pokuša da pruži dublji uvid u uzroke bezizlaznog stanja ljudskosti u današnjem svetu, zamera mu se da nije izvršio dovoljno dobru karakterizaciju likova i da je radnja nejasna i nelinearna, kao da radnja mora da bude po strogo zadatom šablonu razumljivom kao što su razumljive sapunice koje stižu iz Južne Amerike ili Severne Amerike.

Ne može to, da se, recimo na romane Dejana Stojiljkovića, naknadno kači nekakva političnost, kada je namera pisca bila da stvori recept koji će da mu proda knjigu, i ta knjiga govori samo o tome - kako naći slabu tačku nepismenoj publici koju jedino zanima socijalni aspekt čitanja knjige o kojoj se kasnije vode isprazne rasprave. Tu vrstu kvazipolitičnosti nećete naći u klasičnoj podeli levičar-centrista-desničar, jer je ona karakteristična za sve.

Idiotizam je glavna osobina takozvane "političke životinje", ali to je Aristotel zaboravio da napiše u svojim knjigama.

Kako se piše dobra politička drama, eto vam pa čitajte Šekspira. Tamo je sve na kao na tacni prikazano, na šta se svodi politika. Nema tamo ni levo ni desno, nego samo beskrupulozno manipulisanje i očaj čoveka koji je upao u tu bujicu nad kojom nema nikakvu kontrolu.

Književnost koja promoviše politička gledišta je obična plaćenička književnost i ide u rang pamfleta a ne umetnosti. Palp književnost može da ima politiku za temu, to je i najčešći slučaj, ali ona ne ulazi u političku analizu nego samo pomera figurice kao na pojednostavljenoj šahovskoj tabli od 9-16 polja. Tu je namera prosto zabava i razbibriga.

"Poslednji Srbin" Bobana Kneževića bi se mogao svrstati u egzistencijalističku književnost, pošto se bavi osnovnim problemom čovekovog identiteta, a političko u tom romanu je svedeno na pitanje pripadnosti izvesnom etnosu kao izvoru egzistencije. To je daleko od nacionalizma.

Period Miloševićeve i julovske vladavine karakterističan je po tome što je politika u potpunosti zbunila ljude i bacila ih u košmar u kojem se ni pisci nisu najbolje snašli i nisu izbegli da upadnu u površnost, kao u "Kandžama", na primer, gde je u prvom delu romana do izražaja došao nekakav anarhistički stav prema sistemu, a u drugom i lošijem delu romana, otvoren ali i dosta slabo književnim sredstvima izražen, pokušaj analize ljudske prirode i urođene korupcije.

A u sadašnjem trenutku, kada je svima jasno da je politika nešto veoma loše i neproduktivno u svakom pogledu, pisci traže nešto drugo, neki drugi oblik postojanja, pošto se više ništa dobro ne može očekivati od istorijskih recepata i tumačenja ljudskog postojanja.

I u "Oku za drugi svet" i "Rašanima", Radmilo Anđelković traži izlaz u drugi svet. Isto se dešava u "Poslednjem Srbinu". Isto to i u "Verigašima" Zorana Stefanovića, koji su takođe nastali skoro pre dve decenije, u ono najgore vreme. I kod mnogih drugih, na mnogo studionzniji način nego što je slučaj u običnom fantazijskom izbegavanju realnosti, postoji ta težnja da se iznađe rešenje za beznadežnu situaciju. Problem je u tome što većina ljudi nema petlju da se time ozbiljno pozabavi, nema se vremena da se čovek pozabavi sobom, da se iskoči iz kolotečine. Izgovora ima mnogo. Rasprava na ovom topiku je sasvim u skladu s tim. Samo se prevrće jedna te ista palačinka, potpuno pocrnela i istanjena od prekomernog pečenja, neokušena i nepojedena.

Kada neko, kao Ilija Bakić u "Novom Vavilonu", da presek trenutnog stanja čovečanstva, tu se zaista ne može tražiti levičarenje ili desničarenje, jer je jasno da je nešto sasvim drugačije u pitanju i da te političke floskule i kategorizacije služe samo za mlaćenje prazne slame. Koliko mi je samo ljudi reklo da nisu mogli da do kraja pročitaju tu neveliku knjigu, ne zbog toga što je loša, nego im je mnogo teško da se suoče sa stvarnošću. Pa, u pravu je Darko Suvin kada govori o eskapizmu. Politička definicija fantastike je upravo to - prazan eskapizam. Politički, ona je obična ispraznost. Druga je stvar što je taj eskapizam urođen čoveku, to je jedino mesto u glavi koje čovek ima da bi se sakrio od života, koji je po svemu sudeći mnogo loša stvari i izvor svakojakog zla. Fantazija ili dženet, to je normalna stvar, ali nije sasvim politička.

Josephine

Nightflier

Quote from: scallop on 26-03-2012, 14:47:44
Hajde, da vidimo, da li je iko taj period video drugačije. I sa kojim argumentima.

To bi me veoma zanimalo. A naročito bih voleo da se javi još pisaca, pored tebe, Bobana i Gorana. (Gul se nije izjašnjavao.)
First 666

scallop

Pa, Nightfliere, ako se osvrćeš na period koji sam ja odelio, u njemu nema Skrobonje, a ni Bobana nema naročito. Nisam neki naročiti analitičar, ali ja tu vidim Fipu, Čurčića, Nešića, Jakšića, Draškovića, Tezeusa, Bili Treja, Lazovića... Ako se detaljnije pogleda nema ni Bakića, on se devedesetih godina izmestio iz poezije u društvenu kritiku. Ukupno, imaš period epigonstva i period povratka na balkansku scenu. U njoj ne vidim politiku i lični stav, osim kod Fipe, ali on je poseban na mnogo načina.

Kad budemo spremni da pogledamo šta se dešavalo tokom devedesetih, onda ćemo moći da primetimo neku promenu, ali će i ona da bude delikatna, bez jasnih političkih odstupanja od aktuelne agende.

Osvrnuću se na Kufera. Kufer samo pokazuje koliko smo frustrirani u ovom trenutku i to tako jeste. Moguće je da se ne bih složio sa nekim detaljima, ali ko se još sa nekim složio u potpunosti.

Nightflier

Dobro, ti dakle PS i "Teslu", recimo, vidiš kao prirodni nastavak tog povratka srpske fantastike na balkansku scenu, a ne kao izuzetak ili nešto što je nametnuto savremenim čitalačkim potrebama? Pitam čisto da bih video jesam li dobro razumeo.
First 666

scallop

Malo je nezgodno kad misliš da postavljaš prirodno pitanje, a ono je, po karakteru, izvedeno. PS je roman sa kojim sam se suočavao u više navrata i dok je pisan. Ne znam koliko puta je potrebno da izjavim da Bobanov opus vidim, pre svega, kao preispitivanje sebe. Boban nema političku agendu i red je da se na to pitanje stavi tačka. Ja tu vidim kontinuitet od "Protiv Irvinga", preko "Crnog cveta" do "Poslednjeg Srbina". Bobanovo delo je po karakteru individualno, a individualno nije kolektivno, a samim tim ni politčko. Kad se budemo saglasili oko toga moći ćemo da raspravljamo o delima koji imaju i neku političku agendu.

Sa druge strane, ako se malo dublje zareže, "Tesla" nije roman o Tesli, već je našivak na roman o Nikodiju Mariću. Nikodije Marić je Skrobonjin idealizovani lik i njegova agenda je vizionarenje lokalizovanog superlika. Tako ja zamišljam naše tajkune, a možda je i on.

Stoga, ti romani nisu "prirodni nastavak povratka srpske fantastike na balkansku scenu". Naravno, ne mogu se strpati ni u istu košaru. Boban nije napravio nikakav kompromis, a Skrobonja, moguće je, i jeste. Naravno, možda ja i nisam u pravu, ali mi je mišljenje autentično.

Lord Kufer

Svako ko nije u pravu ima autentično mišljenje ;)

Ovo ću da ti maznem  xfrog

scallop

Malo si ga ga pustio među dlanove, ali je tako. I tvoje mišljenje je autentično. Tuđe mišljenje je uvek neautentično. I to možeš da mi mazneš.

Kad budete spremni na Slobin period i o tome ćemo. :mrgreen: