• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Da li ćete glasati - i za koga?

Started by Nightflier, 28-03-2012, 22:51:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nightflier

Kao što sam onomad otvorio temu u vezi sa popisom, jer me je zanimalo šta će stanovnici ovog foruma da kažu, sada me zanima kako će Sagitaši glasati - i da li će glasati. Naravno, ne insistiram da se iko javi (a šta bi mi vredelo i da insistiram), pa ako tema bude mrtvorođena, so be it.

Što se mene tiče, na ovim izborima neću glasati, ali samo zbog toga što neću biti u svojoj izbornoj jedinici. Na prethodnim izborima glasao sam za SPS, a na pretprošlim za jednu od dve romske stranke koje su tada učestvovale u izborima.

Da izlazim na ove izbore, glasao bih za neku od stranaka manjina.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Ghoul

jedini put u životu kada sam iskoristio svoje pravo glasa (koje imam u poslednjih 20-ak godina) bilo je kad sam išao da glasam PROTIV slobe, dve iljadite.
jedino sam tada imao osećaj da je moj glas bitan i da može nešto krupno da promeni.
u izvesnom smislu, bio sam u pravu.
sloba je pao.

sad ne vidim ni zašto bih ni za koga bih, tako da ne - mrzi me da idem do izbornog mesta, čekam, gubim vreme, samo da bih na papiriću crtao nešto skaredno i/ili hororično.
https://ljudska_splacina.com/

Meho Krljic

Ja nisam nikada izašao ni na jedne izbore jer mi se ne dopada ideja ovakve predstavničke vlasti, čak ni u relativno maloj zajednici kao što je opština a svakako ne na apstraktno visokoj kao što je država. Suviše smo izmešteni iz procesa odlučivanja a odluke su suviše udaljene od nas. Za mene bi izbor bilo nešto mnogo bliskije, nešto gde bih direktno osećao posledicu svog odlučivanja, ali to bi zahtevalo zajednicu u kojoj smo mnogo uvezaniji jedni sa drugima, manje oslonjeni na sisteme, više na ljude.

Što je prilično nezrelo za čoveka od 40 godina, znam, ali tako nezreo čovek i ne treba da glasa.  :lol:

Nightflier

Quote from: Meho Krljic on 28-03-2012, 22:59:42
Ja nisam nikada izašao ni na jedne izbore jer mi se ne dopada ideja ovakve predstavničke vlasti, čak ni u relativno maloj zajednici kao što je opština a svakako ne na apstraktno visokoj kao što je država. Suviše smo izmešteni iz procesa odlučivanja a odluke su suviše udaljene od nas. Za mene bi izbor bilo nešto mnogo bliskije, nešto gde bih direktno osećao posledicu svog odlučivanja, ali to bi zahtevalo zajednicu u kojoj smo mnogo uvezaniji jedni sa drugima, manje oslonjeni na sisteme, više na ljude.

Što je prilično nezrelo za čoveka od 40 godina, znam, ali tako nezreo čovek i ne treba da glasa.  :lol:

Ne prija ti proporcionalan zastupnički sistem, ili zastupnički sistem in general?
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Anomander Rejk

Neću glasati, ili ću izaći da naškrabam neku gadost.
Jedno vreme sam se zanosio time da glasam za stranku Rasima Ljajića, ko zbog nekih gestova mi je delovao ljudski i pošteno, al ne vredi. Opet će u koaliciju sa onima koji su nas doveli dovde, i neće tu biti nikakvih suštinskih promena.
Ko radi Tadiću izbornu kampanju ? Čovek je totalno smako, grli telad, pravi  nekakve grimase, šeta između goveda, jel stvarno misle da će nekog navatati na to ?
Tajno pišem zbirke po kućama...

Meho Krljic

Quote from: Nightflier on 28-03-2012, 23:03:11
Quote from: Meho Krljic on 28-03-2012, 22:59:42

Ne prija ti proporcionalan zastupnički sistem, ili zastupnički sistem in general?

In general. Ja imam dosta problema sa apstraktnim konceptima i nije mi prirodan taj sistem da jednom u četiri godine odlučim da nekim ljudima prepustim moć odlučivanja o potencijalno važnim stvarima za mene i moju zajednicu. Prirodnije bih se osećao u zajednici gde se svi svakog jutra okupimo i dogovaramo se šta i kako. Naravno, tu bih morao da cepam drva, lovim vukove i okopavam kukuruz a ne da se zajebavam sa igrama i stripovima kao što sad radim, ali možda bih se osećao ispunjenije.  :lol:

Father Jape

Wow. A mislio sam da Meho ne može više da me iznenadi.

Elem, izaći ću na izbore, kao što sam, ja mislim, izašao svaki put dosad. Što je, sad kad razmislim, pomalo čudno, s obzirom na moju opštu lenjost, apatiju, i flegmatičnost.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

scallop

Šta nije u redu, Jape? Ovako im neće prepustiti vlast.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Father Jape

Ako je to apropo moje iznenađenosti Mehom, nisam nužno pozitivno ili negativno iznenađen, dakle sve je u redu. Samo nisam to od njega očekivao, Alah će znati zašto.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Truman

Do sada sam izlazio na izbore ( DS ), međutim sada to ne nameravam da radim jer ne želim više da glasam za ''manje zlo''. Ako se pojavi kvalitetan kandidat i stranka daću svoj glas, ali nema više podilaženja lopovima i šljamu samo zato što je neko drugi veći šljam.
Al ako govorimo o prognozama smatram da će DS opet formirati vladu, a da će na predsedničim izborima Toma opet prodati pobedu ( jedared je pobedio, al prepustio Tadiću to mesto za debele pare - insajderska informacija ).
Ja da valjam ne bih bio ovde.

pokojni Steva

Angažovan bojkot. Neću ni izići da dopišem-zaokružim Zagora ili takvo šta. Želim im izlaznost manju od 5% pa nek konačno predstavljau samo sebe.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Meho Krljic

Quote from: Father Jape on 28-03-2012, 23:12:52
Wow. A mislio sam da Meho ne može više da me iznenadi.

Nisi ti još vido moju pubičnu frizuru  :lol:

Butt seriously, ja nisam dovoljno maštovit da mogu predstavničke sisteme vlasti da osetim kao nešto na šta ja stvarno utičem. Ne tvrdim da ne valjaju objektivno, samo da ih ne osećam kao svoje.

дејан

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 28-03-2012, 23:51:12
Angažovan bojkot..... Želim im izlaznost manju od 5% pa nek konačno predstavljau samo sebe.
синце 1990
у то име да копирам још једаред:
Piknik - Bojkot
...barcode never lies
FLA

Skalar

Нисам још одлучио да ли ћу изаћи, ал ако изађем нешто десно добија мој глас. Оно лево и левље млого не волем  xtwak .
Пиво и ћевапи спајају људе.

scallop

Ali, mi ne znamo šta je desno! :cry:  Ne znamo ni šta je levo. :cry: :cry: :cry:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Skalar

Ма ко бакин колач - личи   :x . Што ми буде личило на десно, ко најубедљивије исфолира.

pokojni Steva

Skalar, ti veruješ u mogućnost da postoji iskrena desnica u Srbiji? Još kad su Ljotiću podmazali slaninom točkove, "to" je krepalo.

Джон Рейнольдс

Свако ко не изађе на изборе, гласао је за победника. То је ваљда јасно. Ко убаци празан листић, оставио га је оним моронима за столом да га попуне.

Изађите на изборе и понесите црни маркер са собом.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Albedo 0

Quote from: Skalar on 29-03-2012, 01:10:54
Ма ко бакин колач - личи   :x . Што ми буде личило на десно, ко најубедљивије исфолира.

scallop ti lijepo reče da teško možeš da odrediš šta je to desnica. Možeš da odrediš samo šta je ZA TEBE desnica, a to uopšte ne mora biti desnica za nekog drugog.

pokojni Steva

Grešiš Džone. Izlaskom im daješ izlaznost, i legitimitet. Kako mi nemamo neku varijantu za "Salt March", jedina opcija je bojkot.

Josephine

Ne izlazim na izbore. Izlazim samo da učestvujem u revoluciji koja će da podrazumeva osuđivanje šljama na duge zatvorske kazne i davanje šanse mlađim i stručnim (rekla bih i poštenijim bar, ali znam da je to nemoguće) ljudima da dođu na pozicije koje odlučuju.

Джон Рейнольдс

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 29-03-2012, 02:12:58
Grešiš Džone. Izlaskom im daješ izlaznost, i legitimitet. Kako mi nemamo neku varijantu za "Salt March", jedina opcija je bojkot.

Не бих рекао. После оних неколико фијаска с председничким изборима, излазност више нема никаквог значаја. А и да има, појавиће их се довољно, то ти гарантујем.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Stipan

Skalar

Quote from: Бата Животиња on 29-03-2012, 02:04:44

scallop ti lijepo reče da teško možeš da odrediš šta je to desnica. Možeš da odrediš samo šta je ZA TEBE desnica, a to uopšte ne mora biti desnica za nekog drugog.

Није ми јасно како можете бити писци, а да не знате читати. Или нећете да читате. Или је неком криво што не волим Тадића, Чеду и већинско-мањинску братију, то нешто што ја видим као лево и још левље? А и за то ме баш брига, јел.

Рекох: "Што ми буде личило на десно, ко најбоље исфолира".  Нити сам тврдио да ће то бити права десница, нити сам било кога подстицао да гласа за то нешто што ће добити мој глас, нити сам било кога позвао да изађе на изборе, нити сам било кога позвао да бојкотује изборе, нити сам започео дискусију на тему "Права и лажна левица и десница на политичком небу Србије" - само сам рекао своје мишљење и критеријум по ком ћу, кад дође време, одлучити коме да дам глас. Ако се коме не свиђа мој критеријум - ух, ево већ дрхтим.

Tex Murphy

Нисам држављанин Србије, но вјерујем да ситуација није много различита од ове код нас убосни. На изборе сам изашао само једном, прије неких петнаестак година, када је за предсједника изабран Никола Поплашен, за кога сам, ето, и ја гласао. Од тада бојкотујем све изборе. Наравно, као и свако нормалан, љубитељ сам деснице (мислим, у политичком смислу), али не знам има ли тренутно на политичком небу у Србији довољно квалитетна странка те оријентације. Вјерујем да бисмо у том идеалном случају Џон, Скалар и ја гласали управо за њих :) А можда и Бата???
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Stipan

Quote from: Skalar on 29-03-2012, 07:53:24

Није ми јасно како можете бити писци, а да не знате читати.

Batica pisac?! Jeb'te, jel' se ti to ulaguješ ekstremistima?

Alexdelarge

pozivam sve sagitaše da izađu na izbore i glasaju za LDP.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Skalar

xcheers  Харви, слажем се са тобом. А Бата? Ма 100% би и он   :!:  !

Stipan

LDP? Koj' su, dođavola, sad pa ti?

Hobit

Od 2000. ne izlazim na izbore
GOTOVO JE!

:)
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

Josephine

Quote from: Alexdelarge on 29-03-2012, 08:39:56

Može. Ja ću čak da kupim i Čedine memoare: "Kako sam se pre tridesete obogatio na pošten način, služeći interesima mafije".

pokojni Steva

Quote from: Alexdelarge on 29-03-2012, 08:39:56

Za Čedu ili za Vuka? Il za starca Foču od stotinu ljeta...

scallop

To ti je onaj koncept koji poznajemo iz magazinskih storija: za svakoga pomalo. Naravno, svakom se poneko od njih svidi, ali se smetne s uma da se svakom poneko od njih i ne svidi. Pa, glasaj, onda.

Stipan

Problem sa mafiozama po biračkim spiskovima se uvek ispostavlja tek kad pobednik zajaše, a osećaj je otprilike ovakav:

KOG SAM ĐAVOLA TRAŽIO U TEBI - GRIVA (1983)

Джон Рейнольдс

Избори се ближе, нема шта, чим је Д. најзад убола у сред среде. Мене фасцинира једно код елдепеоваца, а то је потпуна аутистичност према томе како Запад функционише и чињеница да би функционери елдепеа, ако не би функционисали (три речи на функцион- у укупно једанаест! ура!) као најнижи квислинзи, типа - само за употребу и потом пуштање низ воду (што се дешава и овако), имали и те како да одговарају у неколико државних и безбедносних агенција. Списак је невероватан и наизглед бескрајан: непознати извори прихода, непознати донатори, сумњиво плаћање пореза, сумњиве параван фирме, па онда и - антиуставне изјаве, говор мржње, веома сумњиво до очигледно кримогено окружење (страно и домаће). Мислим, ало! Ако би закони били усклађени са западним, Чедомир и Вук би имали много више проблема него Берлускони. ЛДП има далеко најлажнију политику на овој немам-речи-да-опишем "сцени". Оне усране Двери, које идеолошки стављам на други тас, супротно ЛДП, бар остављају утисак, а не смем да тврдим и да је то заиста тако, да би увели извесне теократске елементе у власт или би то било чак и тврђе; али то је њихов програм, они то баш и не крију. ЛДП сече себи грану на којој седи из простог разлога јер оно за шта се залаже ТАМО ГДЕ БИ - не би могао овако да се понаша. Што се мене тиче, успех ЛДП-а је пропорционалан потпуној пропасти ове земље и оних који у њој живе.

#Τζούτσε

Loni

E ja ću prvi put da se složim sa Džonom Rejnoldsom.

Oni, koji ne glasaju samim tim gube pravo da se bune.
Čim ne glasaš, znači dobro ti je. Nemaš osećaj ko je kakav.

Ako ne glasaš, znači da se ne interesuješ ko je na vlasti, da ne vrednuješ ništa i da te ne zanima.

Čim sam postao punoletan (1996) glasao sam. Iste zime priključio sam se i mitingu protiv krađe glasanja.

E sad - ZA KOGA ?

1) Uopšte se ne baziram na srpsku scenu. Najpre se baziram na teoriju i definicije.

- U pogledu odnosa prema naciji - MONDIJALISTA sam, a ne nacionalista.
- U pogledu odnosa prema ekonomiji - CENTRISTA sam. Dakle ne forsiram ni javnu ni privatnu svojinu već mislim da su rad, red, stručnost i disciplina bitniji od tog da l je nešto u privatnim ili javnim rukama.
- U pogledu društva - LIBERALAN. Svako ima pravo da veruje u šta god želi, da voli koga hoće, bude kakve god hoće seksualne orijentacije, ali ne želim da mi se išta nameće. Bitno je da mene niko ne ugrožava niti mi išta nameće.
- U pogledu evrointegracija imamo dilemu DA ili NE. Moje rešenje je da zato što je Srbija mala i nalazi na takvom geografskom položaju da zavisi od okoline. Okolne zemlje su međusobno integrisane u EU - Jedni kod drugih idu bez pasoša, zapošljavaju se i žive gde god žele po EU, imaju istu valutu. Pošto bi Srbija kao i Grčka, Bugarska, Rumunija itd. tu bile siromašnije, tim pre nam odgovara EU jer ćemo imati naprednu Nemačku, Švedsku itd. da nas izvlače kad smo u krizi.
- U pogledu uređenja zemlje opredeljen sam za regionaliste i decentralizaciju. Za zemlju u kojoj bi se svi krajevi koliko toliko ravnomerno razvijali, a ne da prestonica ždere sve ostale i gradi se na uštrb unutrašnjosti.

E tek na osnovu toga biram partije koje mi to ispune.

Nikad ne bih glasao ni zajednu partiju nacionalnih manjina jer nacionalisti su nacionalisti i kad su manjine i kad nisu.
Ne podržavam ni mađarske ni romske ni albanske ni bošnjačke partije jer time što se manjine grupišu po partijama, daju poruku i većinskoj naciji da se i ona grupiše po partijama. Daju vetar u leđa radikalima.
I druge partije daju sva prava manjinama, čemu onda separacija?

MOJA TOP LISTA SRPSKIH PARTIJA

10. JEDINSTVENA SRBIJA - Dragan Marković Palma
- Ipak sam ih stavio na listu jer mislim da, iako neobrazovanje Palme jeste vidljivo, da jeste smešan, da jeste sirov,
on je uradio za Jagodinu ono što jednom gradu te veličine i treba. Imaju zoo vrt, akva park, muzej voštanih figura.
Postali su gradić zabave. Šumadijski Las Vegas, a sve to nosi i nova zaposlenja i turističke posete. S obzirom
da Kragujevac ima industriju i fakultete, ovaj grad je u sebi izgradio ono što Kragujevac nema, pa su gradovi
u lepoj simbiozi. U Kragujevcu studiraš i radiš, u Jagodini se provodiš.

9. PUPS - Krkobabić
Zato što je penzionerima teško i treba ih podržati. To naravno ne sme da bude na uštrb novih radnih mesta za mlade.

8. SOCIJALISTIČKA PARTIJA SRBIJE - Ivica Dačić
Ne volim Ivicu. Bezvezan mi je, ali mi se dopada njegova ideja o podeli Kosova.
Ako već ne može da se ima celo Kosovo, a definitivno ne može niti treba jer to bi bila kočnica Srbije i omča oko vrata za naredne decenije, onda bar da se uzmu 4 najsevernije opštine gde su Srbi u većini. Podržavam.

7. DEMOKRATSKA STRANKA - Boris Tadić
Joj... Nisu se pokazali, ali ipak imaju opravdanje. Kriza je bila na nivou celog sveta pa se nije moglo mnogo bolje.
Ipak nismo bankrotirali kao Grčka niti smo beležili minuse kao Hrvatska, Crna Gora, Španija, Italija. Možda smo u periodu
najveće svetske krize posle rata, previše očekivali.
Ako ništa drugo, Đilas je meni Čukaričanu dao most i priliku da se povežem sa Novim Beogradom.

6. UJEDINJENI REGIONI SRBIJE - Mlađan Dinkić
Ne zbog Dinkića, ali da zbog lokalnih lidera. Vreme je da se u Srbiji pojavi partija koja će sve delove zemlje da uvažava ravnomerno, a ne da gradi samo prestonicu. Maja Gojković i VErko Stevanović su svetle tačke ove koalicije.

5. SRPSKI POKRET OBNOVE - Vuk Drašković
Zbog stare slave. Vuk je perjanica promena u Srbiji. Preteča demokratije. Na žalost često se gubio,
malo kompromitovao u nekim godinama, no u moru dosadnih političara on je bar književnik koga čovek
može da sluša i uživa u elokvenciji.

4. LIBERALNO DEMOKRATSKA PARTIJA - Čeda Jovanović
I mondjalistička i mladalačka partija. Na momente previše urbana. Previše rokenrol, a premalo pripada širokim narodnim masama. Umesto nerealnog kosovskog bita bazira se na rešavanju realnih problema.
Jedino što mi je smetala je preterana urbanost nekih članova i potcenjivanje ruralaca kao i ekonomski program koji je previše okrenut privatnicima.
Ipak u poslednje vreme to se menja nabolje. Čeda je posetio Guču.  :evil: Pohvalio se da Šaban Šaulić i Sneki glasaju za LDP, a u koaliciju su primili ruralnu partiju ,,Bogata Srbija''.
Pošto je u koaliciji PREOKRET i Koraćev SDU - a to je ipak crvena levičarska partija, SDU-vaši će ispraviti pro-privatni smer u pro-javni. 

3. LIGA SOCIJALDEMOKRATA VOJVODINE - Nenad Čanak
Zato što se Čanak najotvorenije bori protiv fašizma, klerikalizma, a opet nije pro-urban kao liberali.
Kad se kompromituje Srpska Pravoslavna Crkva (bilo pedofilijom, protekcijom, oslobađanjem od sudskog gonjenja, netolerantnim govorom prema seksualnim manjinama) svi se prave ludi i niko nema muda da se kritikuje crkvu osim Nenada Čanka. To treba ceniti.
Jedino što im ne valja društvo s kim izlaze na izbore. Mogu sa Čedom i Koraćem, ali neće jer tu se osvaja malo glasova
zato idu u koaliciju sa DS, što je licemerno jer Čanak i Jeremić nemaju baš nikakvu sličnost. 

2. SOCIJALDEMOKTARSKA PARTIJA - Rasim Ljajić
Ovde mi je savršen politički program, ali ne vidim harizmu u Rasimovom liku. No vidim poštenje.
Dopada mi se što je Rasim prevazišao usko sandžačko jezgro i registrovao mondijalističku partiju na nivou cele Srbije.
Treba neko da stane na put klerofašisti Zukorliću i kaže mu da ni Sandžak ni Srbija nisu u 15.veku.

i ubedljivo na mestu broj

1. SOCIJALDEMOKRATSKA UNIJA (SDU) - Žarko Korać - Ubedljivo najbolja. Mondijalistička, proEvropska, a ima i jake socijalne programe za penzionere i nezaposlene.
  Korać nema nijednu mrlju u karijeri, nijednu aferu, ne stanuje na Dedinju kao ogromna većina, bori se protiv represivnog režima od 1990. Nije ptica preletačica.
  Žao mi je što on nije lider koalicije Preokret umesto Čede, ali šta se može.

Jedina mana u partiji je što je većina članova protiv NATO pakta. Članovi sebe smatraju modernim levičarima i žele samo vojnu neutralnost. No u NATO nas niko dugo neće ni zvati pa ovo pitanje nije tako bitno.

Pošto je SDU u koaliciji PREOKRET, a Preokret im je dao 2 poslanička mesta, ako Preokret bude prešao cenzus od 5 % , iz redova SDU oslanici će biti poslanici će biti:

Žarko Korać - SDU

i
Miljenko Dereta SDU

Ako se bude osvojilo viš tu je i Vesna Rakić Vodinelić itd.

Stipan

Loni

Šta je lupetanje?
To što kažem svoje mišljenje.

Kaži ga i ti. Ko ti brani.

дејан

Quote from: Джон Рейнольдс on 29-03-2012, 04:06:59
Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 29-03-2012, 02:12:58

Не бих рекао. После оних неколико фијаска с председничким изборима, излазност више нема никаквог значаја. А и да има, појавиће их се довољно, то ти гарантујем.

истина је да нашем изборном систему не смета проценат излазности, али ја немам морално право да у овој земљи и у оваквом систему изађем на изборе.
(а и верујем да ће се некад у будућности скупити критична маса људи која овде не жели да изађе на изборе)
...barcode never lies
FLA

Agota

Quote from: Loni on 29-03-2012, 11:32:31
Pohvalio se da Šaban Šaulić i Sneki glasaju za LDP,

indira radic takodje ,bila je na  ldp proslavi u kud cukarica.divna zena.prijatna.
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Джон Рейнольдс

Шабанерија гласа за ЛДП? Чудна ми чуда. Како би се иначе осећали као европејци?

#Τζούτσε

Stipan

Otkad je to LDP oličenje (zapadno) Evropskih vrednosti?
Ajd' nek mi neko to dokumentuje, pa možda i poverujem da izbori nisu tek još jedna organizovana pljačka.

Meho Krljic

Kakve veze ima LDP sa izborima? Ne organizuju ih oni.

A da li su oličenje europskih vrednosti? Evo ti njihova izborna platforma u kojoj vele:

sprovođenje jasne evropske politike koja podrazumeva i promenu kosovske politike, nova politika u regionu i napuštanje neodgovornog spoljnopolitičkog kursa. (...) Svaki glas za LDP znači glas za brz ulazak u NATO, povezivanje Srbije sa Evropskom unijom, transformaciju naše ekonomije.  (...) Zalažemo se za efikasan i razuman Zakon o finansiranju političkih stranaka koji će podržati evropske institucije. (...) uspostavljanje pravila karakterističnih za svaku evropsku zemlju koja je uspešno obavila svoju transformaciju.

A evo ti gratis i šta vele o Voevodini:

Ustav su nametnuli Vojvodini pre tri godine. U međuvremenu je obećanje o novom Statutu i nadležnostima pretvoreno u instrument za disciplinovanje koalicionih partnera i stalno odlaganje procesa vraćanja prava Vojvodini.
Navodna garancija o sedam odsto budžeta pretvorila se, i bukvalno, u presipanje iz praznog centralnog budžeta u isto tako prazan pokrajinski budžet.
ZAKON O NADLEŽNOSTIMA - ODMAH!
Poboljšanje kvaliteta života za nas znači obavezu da se Vojvodina razvije moderna evropske regije. Da bi ovo bilo moguće, potrebno je da Vojvodina ima sopstvene organe odlučivanja i prihode o kojima će samostalno odlučivati, i za to biti odgovorna svojim građankama i građanima. Smatramo da bi se Vojvodina efikasnije suočavala sa ekonomskim izazovima ukoliko bi imala kontrolu nad ključnim fiskalnim instrumentima.
VOJVODINI NJENA PRAVA, ALI I ODGOVORNOST ZA NJIHOVO IZVRŠAVANJE!
Predložili smo nacrt zakona o nadležnostima Vojvodine. LDP predlaže da, kada to već nije učinjeno samim Ustavom, ovim zakonom budu izričito definisani tzv. poslovi od pokrajinskog značaja, umesto da se odgovor na to pitanje prepušta nekim drugim zakonima. Ako se pitanje sada ne razreši, politički odnosi snaga u svakom sazivu parlamenta će presudno uticati na određivanje ovih poslova. Merilo za uređivanje poslova od pokrajinskog značaja i nadležnosti ne smeju da budu postojeći zakoni. To bi značilo prosto ponavljanje odredbi tzv. omnibus zakona koji smo usvojili 2002. godine, kao prelazno i iznuđeno rešenje do donošenja novog Ustava koji bi trajno i ozbiljno garantovao preciznu listu autonomnih ovlašćenja i poslova koje obavlja Vojvodina.
Za nas izvorne nadležnosti Vojvodine moraju da obuhvate poslove koji će omogućiti da se njihovim obavljanjem praktično i efikasno ostvaruju interesi specifični za građane Vojvodine.
Zato Vojvodina mora da uživa i stvarnu finansijsku samostalnost, i da ima sopstvene stabilne izvore prihoda za finansiranje nadležnosti.
VRAĆANJE SVOJINE I IZVORNI PRIHODI SU USLOV ZA AUTONOMIJU!
Vojvodina mora da ima jasno definisano pravo i uslove za vršenje prava svojine! Jedan od najvećih problema u ostvarivanju bilo kakvih nadležnosti, bez obzira kako su one definisane, jeste centralizacija prava svojine, odnosno posledice zakona kojim je 1996. godine sva imovina autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave preneta u svojinu Republike Srbije. Zato istovremeno sa usvajanjem zakona o nadležnosti mora da bude usvojen i zakon koji reguliše povraćaj prava svojine pokrajini (i nižim jedinicama).

Albedo 0

Quote from: Skalar on 29-03-2012, 07:53:24
Ма ко бакин колач - личи   :-x . Што ми буде личило на десно, ко најубедљивије исфолира.

Није ми јасно како можете бити писци, а да не знате читати. Или нећете да читате. Или је неком криво што не волим Тадића, Чеду и већинско-мањинску братију, то нешто што ја видим као лево и још левље? А и за то ме баш брига, јел.

Рекох: "Што ми буде личило на десно, ко најбоље исфолира".  Нити сам тврдио да ће то бити права десница, нити сам било кога подстицао да гласа за то нешто што ће добити мој глас, нити сам било кога позвао да изађе на изборе, нити сам било кога позвао да бојкотује изборе, нити сам започео дискусију на тему "Права и лажна левица и десница на политичком небу Србије" - само сам рекао своје мишљење и критеријум по ком ћу, кад дође време, одлучити коме да дам глас. Ако се коме не свиђа мој критеријум - ух, ево већ дрхтим.

vjerovatno bi se, kako reče Harvi, složili oko izbora, ali valja napomenuti jednu stvar - LDP je desnica. A DS je bio desnica većim dijelom svoga postojanja.

pitanje Kosova - britanska desnica se bez većih problema odrekla Irske kada su ovi zatražili nezavisnost. SSSR je gazio i po Letoniji i Litvaniji itd... Odnos DSS npr prema Kosovu nije desna, nije čak ni hrišćanska opcija, koju do kraja sprovodi Čeda.

Naime, u Jevanđelju po Mateju Isus kaže otprilike: ako te ruka sablažnjava, odsijeci je i baci u vatru. Nema nostalgije niti bilo kakve sentimentalnosti prema sopstvenoj ruci, ako ti smeta organizmu sijeci i bacaj. To je hriđćanstvo i to je desnica.

Naravno da to ne znači da DSS nije nikakva desnica, ali po mnogo čemu je bliža Sovjetima koji čuvaju Litvaniju a ne hrišćanskoj desnici.

Isto i kod ekonomske politike, koja je valjda takođe važna - LDP propagira desničarski koncept ekonomije, DS je negdje na sredini ali naginje na desno, DSS već naginje lijevo, a o radikalima da ne pričamo, oni su maltene socijalisti.

To je pitanje našeg konteksta, čak ni LDP ne može baš sasvim otvorno u bivšem komunističkom društvu u kojem nije još totalno ubijena određena kolektivna solidarnost, veliki zdravstveni,penzioni, socijalni sistemi, čak ni LDP ne može direktno da napada ta po mnogo čemu ukorijenjena ljevičarska uvejrenja među ljudima.

Tako da je možda prava klasifikacija, po meni bolja, ona na konzervativne (ne u nekom posprdnom smislu) i liberalne (ne u nekom slobodarskom smislu) partije.

Konzervativne partije ne žele radikalne zaokrete, ne žele ''preokret'' sistema vrijednosti, jer ne vjeruju u revolucije niti smatraju da one donose nešto suštinski dobro. Ali konzervativne partije zavise od konteksta, u srpskom društvu konzervativna partija ima primjese i ljevice i desnice, i možda čak i više ljevice.

scallop

To sam i ja rekao: desnica nam je vrlo levo orijentisana, a levica sasvim desno. Svi se trude da se deklarišu kao centar, ali, tamo nema nikoga. Prazno.

Stipan

Quote from: Meho Krljic on 29-03-2012, 12:14:29
Zalažemo se za efikasan i razuman Zakon o finansiranju političkih stranaka koji će podržati evropske institucije

Pa tako sam nekako i mislio. Naš budžet, kako ja vidim, više podržava evropske institucije negoli sopstvenu guzicu.

A oko onoga gratis o Voevodini, koliko ja znam Evropejci imaju IRU, ETA i ostale miroljubive autonomaške pokrete...

Meho Krljic

Se ti to zajebavaš??

Dakle zakon će biti podržan od strane evropskih institucija a ne zakon da podrži evropske institucije. Možda bi bilo jasnije da je upotrebljeno "koga" umesto "koji", ali zakon nije živo biće pa da se koristi ta zamenica.

scallop

Izvatao te, pa zajebava. I ja bih da sam primetio. :evil:

Meho Krljic

Očigledno da je moje shvatanje humora prilično zastarelo  :lol:

Nego, ova priča o levici i desnici ovde koju je Bata potegao, pogotovo njen ekonomski element je ono što sam pre neki dan pominjao na drugoj temi, da se levica i desnica danas više definišu preko pogleda na distribuciju dobara u društvu (jednakost protiv slobode) nego po osnovi revolucija protiv konzervativizma ili prema odnosu spram nacionalne politike. U tom smislu svakako, Radikali deluju levičarski, LDPovci desničarski. Treba imati to na umu.

scallop

Quote from: Meho Krljic on 29-03-2012, 13:06:48
Očigledno da je moje shvatanje humora prilično zastarelo  :lol:

I moje je kad je na moj račun.

Međutim, te redefinicije levog i desnog mi mnogo liče na lonitarizam. Lakše je bilo u vreme bez alternativa, pa se sve svodilo na to gde ko sedi u parlamentu. Diversifikacija interesa je od politike napravila papazjaniju, pa kad nekog obeležimo levo, uvek pogledamo gde je desno. :mrgreen: