• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Summa Technologiae i tome slično

Started by Albedo 0, 17-04-2012, 00:58:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Albedo 0

Bata needs your help 8-)

Trebaju mi knjige ovog tipa, ozbiljniji futurološki pristup, nevažno da li je roman ili zbirka eseja.

Da se bave predviđanjem tehnološkog razvoja, ''virtuelnom realnošću'' itd...

I budući da sam duduk za ovo, meni je i Neuromanser na ''nikad čuo'', pa nemojte neke totalno nepoznate naslove, treba mi 5-10 glavnih i najozbiljnijih knjiga.

mac

Alvin Tofler se bavi futurologijom, ali čini mi se više sa socijalnog aspekta (nisam čitao, ali želim). Future Shock i The Third Wave.

Albedo 0

poznat mi je Tofler ali on nije pisac, Stanislav Lem jeste. Treba mi taj pristup, pisaca SF.

PTY

Bato, moraces malko da suzis podrucje interesovanja, inace ima da zaglavis u papiru do kolena... imam nesto malo novijih izdanja (doktorati i razbacana esejistika, sve pdf pirati relativno loseg kvaliteta  :oops: ) ali su striktno iz zanrovske perspektive, i to uglavnom iz ugla kiberfeminizma, uz nesto malo queer theory primesa,  :evil:  pa ne znam da li te to zanima. Za malko tradicionalnije pristupe bi ti najbolji mozda bio Asimov, uz ponesto rasutih tekstova od te stare ekipe, ali bilo bi puno lakse kad bi precizirao za sta ti tacno to treba.

Albedo 0

da, u pravu si, nisam jasno precizirao da me zanima literatura do npr 1990. (ili čak 1980) a ne novija, to jest kako su razmatrali pojavu, razvoj i ulogu kompjutera (informacione tehnologije uopšte) prije pojave kompjutera.... koliko su pogodili, koliko ne. Strah, nesloboda, kontrola, optimizam...

ovo poslije pojave PC-ja nije pitanje pogađanja, dakle Asimov, Lem, ta generacija...

PTY

...bak tu bejziks, znaci? hel, jea!  8)
daj mi samo par dana da konsultujem kolegu zaludjenika, virtuelnu biblioteku & prosejem zito od palpicnog kukolja i bice ti to uglavnom pre-1980 bonbonica, a evo ti i sitni tizer u tom smislu:  :lol:

When Science Fiction Gets It Right!

Fans and critics have argued for many years over just what science fiction is. The truth is that it is many things. It is adventure in space and on faraway planets. It is tales of strange science such as timetravel and brain transplants and genetic
engineering.

It is utopian dreams and dystopian nightmares.Sometimes it is even an effort to foresee the future. In fact, the idea that science
fiction should try to describe the likely shape of things to come has a long
history in the field. The authors who pursued that vision of science fiction
include such luminaries as Jules Verne. H. G. Wells even titled a book The Shape
of Things to Come (1933; Penguin Classics, 2006). Hugo Gernsback, who in 1929
founded the first science fiction magazine, Amazing Stories, and is often
credited with initiating science fiction as a genre of popular fiction, wrote a
novel called Ralph 124C41+ (say it out loud). He also pushed the idea that
science fiction had a two-fold mission, to educate readers about the science
behind the fiction (which makes many vintage stories almost unreadable today)
and to attempt to see where current science was leading and what technological
marvels were just around the corner. He was also an entrepreneur in the early
electronics industry, notably radio, and he was himself able to foresee some
future developments of that technology. Indeed, Ralph 124C41+ includes a
description of radar, which although the principle had been demonstrated in 1904
was not to take useful form until shortly before World War II, which led to
rapid improvements. There is a hint here that science fiction writers do not
pull their predictions out of thin air. They often read scientific publications,
both academic and popular. They are aware of what the technical folks are
working on (sometimes they are even among those technical folks). Verne worked
this way. Wells was both a writer of early science fiction (The Time Machine,
1895) and a popularizer of science. Their attempts to predict the future are
thus often quite well grounded.

Not that they always succeed! In fact, much of the
technology found in science fiction stories is sheer baloney! It's made up to
meet the needs of the story, or it's recycled from hundreds of prior stories, or
it's just for cool (there's a lot of that in movies).

But sometimes science fiction writers get it right.
Robert A. Heinlein conceived of the water-bed in 1934 and described it in three
of his novels, supposedly well enough to make water-beds unpatentable when
someone started making them. E. M. Forster's The Machine Stops (1909), a
chilling comment on dependence on technology, included the concept of email.
Many more examples can be mentioned, but the point of this anthology is to show,
not tell. We have assembled a list of shorter works from 1844 to today, all of
which come close—sometimes startlingly so—to describing technology and/or
consequent social trends in the story's future.

We begin with a story by Edgar Allan Poe, in which he
describes a transatlantic balloon journey. It wasn't a planned trip, for a
storm carried the balloon off its intended path, but the point—that such trips
could be made—was both novel and apt. Eventually dirigibles made the same
journey in reality. And then the dirigibles vanished, replaced by newer
technology. We follow Poe's tale with three more whose predictions have come to
pass, and then move to four stories whose predictions have reached the
prototype stage. Four computer-related stories then touch on issues of very
current concern—the Internet and privacy, computer viruses, Internet addiction,
and identity theft.

Our biotech selections are perhaps the most frightening
or mindboggling of all; could Vonda McIntyre possibly be right that someday we
will be able to "print" living things? We end with a trio of stories whose
predictions still seem more like science fiction than prophecy—except that
people are working on the science behind the fiction. 

Ghoul

Quote from: Бата Животиња on 17-04-2012, 00:58:05
Bata needs your help budući da sam duduk za ovo

ovo je tako moderan pristup researchu: xrofl
ništa profesor, ništa mentor, ništa biblioteka, nego - pravo na forum, pa 'pomagajte, braćo, duduk sam!'

nikad od govna pita, ni od bate - doktor.  8-)
https://ljudska_splacina.com/

Albedo 0

kepecu, jesam li ja negdje rekao za šta mi treba, za koga mi treba, da li je ovo research i slično?

Bolje se pozabavi prikupljanjem skrupula potrebnih da priznaš ono sinoćno lupetanje, jer moj research bi u suprotnom mogao biti ''Da li kepeci imaju komplekse zbog svoje visine pa nisu u stanju priznati sopstvene greške'', pa ćemo Gulov patuljast rast da koristimo kao nezavisnu varijablu (znaš ono što ti po svemu sudeći nemaš u sopstvenom drotoratu).

Edit: Ostali bi mogli da se pozabave gore spomenutim uvredama na njihov račun. Naime, čak i kad bi se u doktoratu bavio SF književnošću (a ja sam politikolog, što drotor nikako da zapamti) naravno da ću da smatram da Sagitaši znaju više o tome nego bilo koji Gulov drotor.

Vrlo je zanimljivo šta misliš o ostalim forumašima, jednostavno kepecobrazluk nema granica.

LiBeat

zivotinja.bata@hotmail.rs

Edit: Inače, ovdje mi Foster i Poe djeluju zanimljivo, mada za ovog prvog nikad čuo. Recimo da mi trebaju i romani koji su popularni. Po, Asimov, Lem su čitani pisci, recimo da mi treba mainstream prije svega.

angel011

LiBeat, ako možeš, okači i ovde spisak.  :)
We're all mad here.

Lord Kufer

Oldas Haksli - Vrli novi svet
Jevgenij Zamjatin - Mi
Pol i Kornblut - Reklamokratija (The Space Merchants)

Ove tri knjige su dovoljne da se shvate osnovne implikacije "progresa" koji se nameće kao tehnološki, bilo da se radi o tehnologiji materijalnih dobara ili o tehnologiji društvenog sistema.

Meho Krljic

Nije starije od 1990., (iz 2009. je) i nije čak ni knjiga, strip je ali vredi pročitati ako te interesuje tema:

http://www.mediafire.com/?w1g2km1z0m0
Warren Ellis: Frankenstein's Womb

PTY

Quote from: Бата Животиња on 17-04-2012, 19:21:05

Edit: Inače, ovdje mi Foster i Poe djeluju zanimljivo, mada za ovog prvog nikad čuo. Recimo da mi trebaju i romani koji su popularni. Po, Asimov, Lem su čitani pisci, recimo da mi treba mainstream prije svega.

Ne razumem baš opasku za mejnstrim, osim ako time ne podrazumevaš žanrovski mejstrim, kao kontrast kojekakvim ultra radikalnim žanrovskim ekstravagancama koje su sad već isuviše opskurne da bi bile relevantne. U tom smislu, mislim da bi ti najkorisnija bila upravo knjiga iz koje sam postovala tizer:

http://www.amazon.com/Visions-Tomorrow-Science-Fiction-Predictions/dp/1602399980

šibam ti ovo momenterili.  :)  pošto je to skroz detaljno i odično prezentovano štivo koje je must read za ovo što ti imaš na umu. Pride, daće ti odlčnu polaznu tačku za dalji i detaljniji fokus. Koliko kapiram, najviše te zanimaju tehnološka predviđanja, i to striktnije kiberfuturizam, i to pre kiberpanka. Eee, to je skroz čalendž i odlična glavolomka...  :-D

Van esejistike, ako govorimo o striktno prozi, najbolji izvor bi tu bio The Golden Age of Science Fiction - Halcyon Classics. Imam ne znam ni ja koliko tomova te mamut kolekcije, i tu se nudi izbor magazinskih kratkih priča i novela iz vremenskog raspona 1930 - 1960. Dakle, sve striktno smešteno u razdoblje koje te najviše zanima. Ima tu svega i svačega, zaista, od dobro poznatih i silno reprintovanih radova pa do sasvim opskurnih jednom-i-nikad-više štampanih uradaka. Paradoks je da su mi ovi potonji po pravilu zanimljiviji, ali brate, nema se vremena pa to ti je, nema se kad izaći na kraj sa tako ogromnom količinom odličnih kurioziteta.

Isto tako, obavezno overi na ovom podforumu topik "Vremeplov" - tu je Gaff ubacivao odlične stvarim upravo iz perioda Zlatnog doba, a kako je totalno inficiran ondašnjim palpom, jednom kad se sazna fokus, biće relativno lako iskopati reprezentativne bisere proze. Sa esejistikom će biti malko teže, pošto nije tako revnosno kolekcionirana, pa se mora sakupljati sa sviju strana, što je prilično zeznuto ako nemaš dovoljno vremena da pročitaš celu knjigu ne bi li iz nje izpabirčio jedan, ili češće nijedan esej.  :cry:

Barbarin

Ako te zanima mogi ti poslati prvi broj stripa/časovipa MAD iz 1952 u kojem ima jedna odlična pričica od 7 strana, koja je baš ono što ti treba.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Mica Milovanovic

Bato, morao bih da se složim sa Ghoulom da je ovako postavljen zadatak prilično besmislen.
Ako misliš da proučavaš šta su pisci SF-a pogodili, a šta nisu, onda je to nemoguć zadatak, jer
SF ostvarenja ima ogroman broj i, po definiciji velikih brojeva, neko je negde nešto tačno predvideo.
Na svako tačno predviđanje imaš hiljade netačnih.

Kako misliš da uradiš bilo kakvu analizu koja ima nekog smisla?

Mica

Albedo 0

ko je rekao da ću ja bilo šta da analiziram? Jebote, koga briga šta je kepecoglu rekao, jesam li ja rekao da mi ovo nije research?

Elem, ne zanima me toliko da li su pogodili, ne da li je neki Marko Marković pogodio nešto prije sto godina, već je važnije da je knjiga čitana masovno, pa makar i da je promašila dosta ili pogrešno razumjela određene tehnološke aspekte. Važnije je da je bila popularno štivo, to nazivam mainstreamom.

Kao da je tačno ono u Orvelovoj 1984. da tipa nadgledaju u dnevnoj sobi i da on čak i ne zna da piše pisana slova sopstvenom rukom. Ko zna, možda će to nekad biti tačno ali danas nije tačno. A jeste mainstream.

Father Jape

Gledaj da se nekako osvrneš na ovaj vanvremeni hit:

In the year 2525 by Zager & Evans
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

PTY

Ljudi, molim vas, ne dovlačite svađe sa nekih drugih topika, na ovom sajtu ionako nije preostalo normalnih mesta gde čovek može da priča o knjigama ili o bilo čemu žanrovskom...

Mićo, što se mene tiče, zapravo ima vrlo malo, ali zaista vrlo malo proze koja je u magazinskom delu Zlatnog doba ozbiljno razmatrala kiberprostor. Maglovito se sećam par priča o prototipima analitičkih mašina u Babbage fazonu i to je to, a čak ni za njih ne mogu da se setim ni gde sam ih našla a kamoli ko ih je pisao.

Mme Chauchat

Hm, A Dream of Wessex Kristofera Prista bavi se stvaranjem virtuelne stvarnosti i životom u njoj, a knjiga je iz 1977. Ne znam samo da li je to dovoljno bitno i mejnstrim za ovu priču? Koliko se knjige sećam, ostavila je na mene vrlo mlak utisak o nedovoljno iskorišćenoj dobroj ideji... a sve mi se čini da su mašine bile krajnje sporedne u priči - neverovatno koliko mi je sve izbledelo.

PTY

Hm. Jete bitno i jeste mejnstrim, samo eto, nisam čitala. Meni Prist slabo leži, ja nisam podesan materijal za bilo kakve postmodernističke nepozdanosti uopšte.  :oops:

Gaff

Ray Bradbury - The Veldt iliti The World the Children Made, 1950. Kratka priča koja se bavi virtuelnom stvarnošću. Mislima kontrolisan "holodek" bi bio možda tačniji naziv za oblik VR-a koji se opisuje u priči.
http://www.isfdb.org/cgi-bin/title.cgi?64827

John W. Campbell - The Machine, 1935. Prosudite sami o čemu je.
http://www.isfdb.org/cgi-bin/pe.cgi?9584
Sum, ergo cogito, ergo dubito.

Mme Chauchat

Quote from: LiBeat on 18-04-2012, 14:05:24
Hm. Jete bitno i jeste mejnstrim, samo eto, nisam čitala. Meni Prist slabo leži, ja nisam podesan materijal za bilo kakve postmodernističke nepozdanosti uopšte.  :oops:

Tja, ja kao jesam, pa mi se nije dopalo ni to ni Prestiž, uglavnom jer su mi likovi beskrajno nezanimljivi i skrajnuti u korist... ne znam ni ja čega, ali nijedan drugi aspekt mi nije nadoknadio tu suštinsku neinteresantnost. Možda je Invertirani svet bolji, ali ovo dosad pročitano nije mi baš raspalilo entuzijazam.

angel011

Meni je kod Prista problem kraj, bar u Prestižu i Invertiranom svetu, pošto sam samo ta dva čitala. Napravi fascinantan svet ili fascinantnu situaciju ili fascinantno štagod, a onda dođe kraj i na kraju objašnjenje i objašnjenje bude nja.
We're all mad here.

zakk

Quote from: Meho Krljic on 17-04-2012, 20:54:49
Nije starije od 1990., (iz 2009. je) i nije čak ni knjiga, strip je ali vredi pročitati ako te interesuje tema:

http://www.mediafire.com/?w1g2km1z0m0
Warren Ellis: Frankenstein's Womb

super što je na španjolskom  :cry:
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

PTY

Quote from: Gaff on 18-04-2012, 14:07:47
Ray Bradbury - The Veldt iliti The World the Children Made, 1950. Kratka priča koja se bavi virtuelnom stvarnošću. Mislima kontrolisan "holodek" bi bio možda tačniji naziv za oblik VR-a koji se opisuje u priči.
http://www.isfdb.org/cgi-bin/title.cgi?64827

John W. Campbell - The Machine, 1935. Prosudite sami o čemu je.
http://www.isfdb.org/cgi-bin/pe.cgi?9584

to! potpuno sam zaboravila... a mislim da je Veldt (ili Savana bese u nasem prevodu) apsolutni hit po tom pitnaju. em je mejnstrim, em je do besmisla reprintovan u svim antologijama, em je cista esencija ideje o virtuelnom prostoru pre kompa.

a znala sam da ces ti ovde da sejv d dej.  :wink:

Gaff

http://popcrush.com/deadmau5-fan-the-veldt/

Mica Milovanovic

Pa, ako to hoćeš, onda je najbolje da se obratiš referentnoj knjizi za SF:

http://www.sf-encyclopedia.com/entry/virtual_reality

Mica

Джон Рейнольдс

Quote from: angel011 on 18-04-2012, 14:29:17
Meni je kod Prista problem kraj, bar u Prestižu i Invertiranom svetu, pošto sam samo ta dva čitala. Napravi fascinantan svet ili fascinantnu situaciju ili fascinantno štagod, a onda dođe kraj i na kraju objašnjenje i objašnjenje bude nja.

+ 1

Међутим, у "Инвертираном свету" имаш и онај сјајан моменат на самом крају, кад главни јунак одбије да поверује у ња објашњење. Колико год ми решење свега на друго читање деловало безвезе, ипак сам се насмешио што стари кадар остаје - стари кадар. :lol: Само да је мааало оставио сумње у исправност решења, извадио би се потпуно. Овако пливање океаном, огољено гледано, није ништа друго до слепачки чин.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

angel011

Ti si čitao izdanje Znaka Sagite?
We're all mad here.

Джон Рейнольдс

Мислим да је тако. Што питаш?
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

angel011

Ako su lagali mene, i ja lažem vas, ali, po onome što sam čula, taj kraj je Bobanov.  :lol:
We're all mad here.

Джон Рейнольдс

I turned, and looked towards the north. The sun was setting, and already
most of its broad disk was out of sight. I waited until its northern spire of
light had slipped down below the horizon. As darkness fell I swam back through
the surf to the beach.

:roll:

:-x

#Τζούτσε

Mme Chauchat

Melkor

Okrenuo sam se i bacio odlučan pogled ka severu. Sunce je zalazilo, glavnina njegovog širokog diska već je porinula za horizont. Padala je tama. Zaplivao sam kroz talase, prema obali koja se nije videla.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Mme Chauchat

Aaa! Hvala. Pa dobro, nije tako strašno kao što je moglo biti. Čudo jedno šta mogu (relativno) male izmene i lukava dvosmislenost; ovo je kao stvoreno za pothranjivanje paranoje...
EDIT: a od ovog prevodioca se stvarno ne bih tome nadala... :mrgreen:

angel011

Još da je (samo) do prevodioca...  :mrgreen:
We're all mad here.

džin tonik

Quote from: Бата Животиња on 17-04-2012, 00:58:05Trebaju mi knjige ovog tipa, ozbiljniji futurološki pristup, nevažno da li je roman ili zbirka eseja.

Da se bave predviđanjem tehnološkog razvoja, ''virtuelnom realnošću'' itd...

tesko da ces naci neke cestite knjige. trebao bi sf-pisca koji je u najmanju ruku inzinjer. znaci tehnoloskog strucnjaka a ipak dovoljno slobodna uma za imaginaciju, sto je rijetka kombinacija. ne znam postoji li koji na ovom forumu.
ostala sf-skrabala na tehnoloskom podrucju nisu vrijedni spomena.
inace nailazis na izjave kao ja u jednom stripu meni omrazenog izdavaca:
"jesi li sta upecao?"
"ma nista cestito, samo babuske, karase i somove."
umisljeni strucnjak od izdavaca-prevoditelja ne zna da se som u francuskoj smatra ribljim korovom, dok je kod vas pored smudja najcijenjenija slatkovodna riba.
eto. tako se cita i sf tematike tehnoloskog razvoja pisan od strane vecine autora.

pokojni Steva

Pride, babuške i karaši su jedno te isto.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

džin tonik

RedSonja

QuoteDa se bave predviđanjem tehnološkog razvoja

zamjatin, kako reče neko gore
ali se ne bavi tehnološkim progresom koliko društvenim regresom (-što su ljubav jednih tražili mnogi a drugih niko-)
ipak Mi jeste knjiga koju iskaš, naročito ako:
Quotetrebao bi sf-pisca koji je u najmanju ruku inzinjer. znaci tehnoloskog strucnjaka a ipak dovoljno slobodna uma za imaginaciju

Meho Krljic

Hm, Gregori Benford je astrofizičar ozbiljnog kalibra i jedan od najuspešnijih SF pisaca neke srednje generacije. Timescape je verovatno roman koji bi bio interesantan...

scallop

Bože, Meho, još ćete da mu nađete!
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Gaff

Možda bi mogao da baci pogled i na zbirku eseja George Edgar Slusser, Colin Greenland, Eric S. Rabkin (Ed.) - Storm Warnings: Science Fiction Confronts the Future Alternatives (izdat 1987, ali su eseji pisani 1984). Nije baš ono što traži ali ima tu interesantnih razmišljanja o tome kako pisci prikazuju nauku/predviđanja/isvaštajoš u naučnoj fantastici.

(Benford ima jedan esej u ovoj zbirci, kad smo već kod njega)

Albedo 0

Hvala svima!

Quote from: scallop on 19-04-2012, 18:54:30
Bože, Meho, još ćete da mu nađete!

dobro bre, scallope, šta sad penzionerišeš? 8-)

scallop

Zabavaljam se. Jedno vreme sam prebrojavao ko, koga i šta ti predlažu. Posle sam pokušao da izračunam koliko bi ti vremena trebalo da pročitaš, pa načiniš izbor. Na kraju sam sebi postavio krucijalno Bobanovo pitanje: "Što bi mi to trebalo?" 8)
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Albedo 0

realno, uz ostale obaveze pročitaću ovo za par godina...  :cry:

scallop

Srećno ti bilo. Kao totalni laik za ono što si tražio, imam utisak da je ponuda literature blago preterana. Visoka popularnost knjiga, ako je to ono što nazivaš mejnstrimom, veoma rano je iz SF-a izdvojila ono što danas nazivamo futuristikom, da bi se težište prenelo na dramu. Teško je dosledno manipulisati sa tehnološkim perspektivama, a istovremeno zadovoljavati očekivanu meru ŠŠŠ (šore, ševe i šege). Ono što bi i danas moglo da se smatra nastavljanjem nekadašnje sinteze naučnog promišljanja i literarnog stvaralaštva, po meni se iscrpljuje u kritici društvenih sistema od krkanja džank hrane do tvoje politčke ekonomije. Posmatranje tehnologija je u sferi neargumentovanog vizionarstva i klimavih anticipacija. Virtualna stvarnost, a čini mi se da ti je ona u fokusu, tehnološki je propast onoga trenutka kad pisac shvati da i ona predstavlja tako sumanuto trošenje energije, da je izmišljanje bez pokrića bolje i jednostavnije rešenje od naučno utemeljene razrade tehnološkog sistema koji bi je učinio mogućom. To ti je kao ona moderna priča o veštački uzgojenoj šnicli, kad se ispostavi računica da je trošak veći nego da je odrežemo od prirodno uzgajenog svinjskog buta. Naravno, to ne znači da nećemo pisati romane i romane o virtualnom i sajber svetu, ali to ima sve manje veze sa sumom tehnologije.

E, sad, možda je ovo samo provokacija, a možda i nije. 8)

Albedo 0

Quote from: scallop on 29-04-2012, 22:28:10
Posmatranje tehnologija je u sferi neargumentovanog vizionarstva i klimavih anticipacija.

pa da, ali to čak nije nešto što važi samo za SF, klimave anticipacije i perspektive su najraširenije među današnjom populacijom uopšte, ne samo čitalaca i pisaca već ljudi uopšte.

nije to nikakav duhovni monopol SF-a, mada je vjerovatno tu najizraženije

scallop

Nisam ni napisao da je monopol.

Gaff

A zaboravili smo na Владимир Федорович Одоевский - 4338-й год: Петербургские письма

Citat s vikipedije:

Recently, Odoevsky has been credited to have predicted blogging, and the basic principles of the Internet. In his unfinished utopian novel Year 4338 (fragments published 1835 and 1840; the whole manuscript 1926), he mused:

Finally, today we received a household journal from the prime minister, where we, among others, were invited to a soiree. You need to know that in many houses, especially those well connected, such journals are published, having replaced regular correspondence. . . . The journals usually provide information about the hosts' good or bad health, family news, various thoughts and comments, small inventions, as well as invitations; in case of a dinner invitation, also the menu. Besides, for communicating in emergency, friends' houses are connected by means of magnetic telegraphs that allow people who live far from each other to talk to each other.

Ili, što reče Suvin u Metamorfozi (Poglavlje 11.2.) o ovom delu (tačnije, autoru), između ostalog:

"He envisages aerostatic communication radically changing the commerce, politics, and morals of the future; expeditions for mineral exploitation of the Moon, taking their own atmosphere along and solving the problems of global overpopulation; renewed nomadism; machine authorship of novels and patriotic plays, with other printing and fiction giving way to pure information, "electrical" talking, and public lecturing; and scholars who do not publish but lecture daily in a dozen places flying from each to each."