• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Mina D. Todorović: Gamiž (2012)

Started by Kunac, 19-05-2012, 21:34:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Midoto

Hvala, prijatelju (i recenzentu)!

Josephine

Mica Milovanovic

Mica

dakling91

Cestitke i od mene :) imam jedno pitanje, gde se na sajmu knjiga nalazi prodajno mesto? Da ne bih previse lutala u potrazi za virom i gamizom. Hvala unapred :D

Boban

Na štandu Čudne knjižare... to je u hali 4:

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Mme Chauchat

Vratila se Mikuš, najdraža štrokulja! xflowy

"Znači, taj me cvećov usrećijo s donošenje Gamiž, ga nađe Mikuš... Jope, i ja bi prifatijo takav pogodba od njegova matora. Da pito men: Oš nosiš jaje, il te žvaćam baš dugo, bi odgovorijo: Daš jaja, kolko treba, mož i dva-tri."
Malo sam prešla trećinu, mnogo je posla ovih dana, ali bar će mi duže trajati!!!

Plut

Mikuš mi je jedan od najdražih likova. Opajdara belosvetska. :) Jedva čekam da počnem.

Dacko

Pitanjce za Bobana:
Hoće li biti neke promocije, potpisivanja knjiga, razgovora o njima? Ili će za njih znati samo ko je i dosad znao?

Mme Chauchat

Plut, daj one navijačice da ubeđujemo Bobana u nužnost promovisanja!

Mica Milovanovic

Promovisanje? Boban?

Koristite nekompatibilne reči...
Mica

scallop

Bobanov pristup je crawling promotion.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Plut

Quote from: Jevtropijevićka on 26-10-2012, 22:32:55
Plut, daj one navijačice da ubeđujemo Bobana u nužnost promovisanja!

Ovde moramo biti jako pažljivi i dobro razmisliti kakvim navijačicama on naginje. Gerila, Amazon, Šećerlema... Ne znam tačno šta ga najviše dira.

Mme Chauchat

Dobro, daj onda u međuvremenu jednu za mene, trenutno navijam da mali Gamiž pojede svoju kevu bez problema!!!!

Plut

Pa Jevtrooooo, ćuti aman! Hoću i ja uskoro da počnem sa čitanjem.
U međuvremenu, evo jedne.

Izvini lilita, naterali me!

Dacko

Ju, Jevtro, zar ćeš tako pričati i kad tvojim potomcima dođe da ti pojedu uši (za početak)! Navijaj, bre, za hepiend ako si već navijački raspoložena. Ili za to da Boban reši da se ozbiljnije bavi promocijom kao preduslovom za prodaju knjiga umesto... pa, čime god drugo da se bavi u životu... možda čak i pačanjem u tuđ posao kao što se mi sad mešamo u njegov? :mrgreen:

Mme Chauchat

Hvala, Plut!

@Dacko Trenutno bih najradije navijala da se reč surfaktant izbriše iz srpskog jezika, ali jedva čekam vreme za spavanje pa da još malo čitam!!!

Mme Chauchat

Nadljudskim naporima uspela sam da rastegnem knjigu da mi potraje do jutros :) i moram da kažem kako sam vrlo zadovoljna.Gamiž ničim ne zaostaje za Virom a u ponečemu je i bolji, ili se to meni čini.Glavni likovi su malo povučeniji nego u prošlom delu jer u prvi plan izbijaju likovi Gamiža i Ranaje, ali je to izvedeno lepo i sa merom, ne mogu da kažem kako je neko osobito zanemaren, svi su dobili trenutak pod reflektorom. A taj zaplet sa Gamižom i majkom mu je... odličan! Mislila sam da sam primetila jednu ozbiljnu rupu u tom zapletu na samom početku, ali je ona elegantno zapušena na kraju. Pa sad neću dalje da spojlerišem. Mogla bih, nije da ne bih, ali bojim se Plut. :mrgreen: Kad i ona pročita, baciću se u spojlere o temi i poruci.

Zasebna pohvala: imam izrazit utisak da je knjiga lektorisana, i to dobro. Jedino su u pripremi nestala sva slova sa akcentima, ali to je problem fizičke prirode, jel, a sam tekst je vrlo, vrlo čist i lep, pohvale autorki i hipotetičkom lektoru. -.-

Midoto

Quote from: Jevtropijevićka on 28-10-2012, 13:33:43
   Gamiž ničim ne zaostaje za Virom a u ponečemu je i bolji, ili se to meni čini.

Zasebna pohvala: imam izrazit utisak da je knjiga lektorisana, i to dobro. Jedino su u pripremi nestala sva slova sa akcentima, ali to je problem fizičke prirode, jel, a sam tekst je vrlo, vrlo čist i lep, pohvale autorki i hipotetičkom lektoru. -.-

Laknulo mi! Odistinski.
Jedna prijateljica mi je rekla da vrlo vodim računa o "standardima koji se očekuju posle Vira". Istovremeno i laskavo, al' i da te isprepada. Odahnuh.
I, naravno, izrazit utisak je tačan: obe knjige su lektorisane. Ima sitnijih propusta nastalih u štampi, moguće je da će i to biti ispravljeno.

angel011

Bila juče kod prijatelja, oni imaju dva sinčića, stariji valjda 6 godina i sam čita, odnela im Vir svetova, i on se odmah uhvatio za knjigu, mnogo mu se dopala korica.  :)
We're all mad here.

Midoto

Mnogo pozdrava najmlađem čitaocu (koliko znam).  :)
Tačno je 91 godinu mlađi od najstarijeg (opet - koliko je meni poznato).

Plut

Kunac

GAMIŽ ima svoju stranicu na Fejsbuku. Lajkujte i preporučite!!!!!  :D
"zombi je mali žuti cvet"

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Midoto

Hvala D. Ni ja baš nisam umela da dođem :)

Josephine

Ja ukucala vaše ime i prezime i naslov romana i ispade link. :)  Molim, i svaki sledeći put.

Plut

Midoto

Izgleda da je problem što ja nemam fejsbuk, pa je traženje komplikovanije.

Josephine

pa i zakk je imao problem, a on ima fejsbuk!!!  :lol:

dakling91

Pročitala sam Vir i Gamiža za vikend, u jednom dahu, fantastično stvarno, i hvala vam, dugo sam se radovala nastavku i očekivala ga, to mi je od malena omiljena knjiga, onu za koju se uhvatim kada nisam raspoložena i kad mi nije dan :D najviše mi je mikuš nedostajala :D avantura koja je započeta sa virom se prosto morala nastaviti, nadam se i trećem delu ali da ne bude ovolike pauze kao između vira i gamiža.

Midoto

Quote from: dakling91 on 30-10-2012, 22:41:07
nadam se i trećem delu ali da ne bude ovolike pauze kao između vira i gamiža.

Hvala na divnim rečima.
Dobila sam zeleno svetlo od izdavača da pišem i treći deo. :)
Nadam se i ja da će sada biti manja pauza.

Plut

Opa! Pa to su divne vesti. A da li si pristala?

Midoto

Nećkala se, ali mislim - hajde, kad sam već napisala nekoliko poglavlja, što da ne :)
Ma, oduševila sam se!

angel011

We're all mad here.

Plut

Mme Chauchat

Aahh!
(sad opet čekanje... Mina kao srpski GRRMartin)

Midoto

Quote from: Jevtropijevićka on 31-10-2012, 21:01:23
Aahh!
Ovo od vas nisam očekivala... Zar vi ne dobijete "ogledno poglavlje" pre nego što i prihvati neki izdavač rukopis?

Kunac

Mada... MiDoTo sada ima raspoloženog  izdavača i stimulans u vidu vernih poklonika. Držim fige da Vir III bude spreman do Sajama 2013!

Mme Chauchat

Quote from: Midoto on 31-10-2012, 21:04:18
Quote from: Jevtropijevićka on 31-10-2012, 21:01:23
Aahh!
Ovo od vas nisam očekivala... Zar vi ne dobijete "ogledno poglavlje" pre nego što i prihvati neki izdavač rukopis?
:oops: Šta ću kad sam nezajažljiva...

Plut

Pročitala tako da Jevtro, sad možeš i da spojlerišeš! :mrgreen:

Elem... Gamiž je jedna mnogo dobra knjiga! Ako vam se više sviđa mogu reći i da je dobrodušna, iskrena i čista.
Mina nam toliko pati od viška mašte da je, naprosto, nemoguće da ne napiše i treći deo. Koliko je to potrebno čitaocima, mislim da je njoj još potrebnije. Da me se ne shvati pogrešno, htela sam reći da joj je mašta prebogata i bojim se da će eksplodirati ako to ne izbaci iz sebe jer se kroz čitanje Gamiža oseća da nam nije još ispričala sve što je naumila i da njen svet vapi da nađe put do čitalaca.

Nekako se prirodno nameće da Gamiža moramo porediti sa prvim delom i mogu samo da kažem da je ova knjiga mnogo jače osmišljena i zahtevnija, borba između dobra i zla produbljenija, a određeni događaji mnogo strašniji nego u Viru svetova. Čini mi se da su avanture u Viru mnogo jednostavnije i jače odvojene po poglavljima dok ovde imamo jednu veliku koju ne bismo ni mogli nazvati baš avanturom već teškom borbom koja se vodi do samo kraja. U Viru imamo epizode, u Gamižu sve teče kao jedan veliki događaj koji se nadograđuje.
Slažem se sa Jevtrom da su glavni likovi u Gamižu pomalo skrajnuti u ime dva nova lika Rasejane Ranaje i Gamiža, ali to nimalo ne smeta i stiče se utisak da baš tako i treba.
Ono što mi se posebno dopalo je baš ta dobrota kojom knjiga obiluje. Njeni glavni likovi su toliko dobri da se ta dobrota prosto preliva na čitaoca (čitaj: mene) i deluje skoro pa terapeutski. Imamo u književnosti dosta priča o dobroti i njenoj borbi protiv zla koja se pretvara u tešku patetiku, ovde toga nema.

Da zaključim: ovu knjigu bih preporučila svakome.

I dalje sam protiv poređenja sa Hobitom jer ne vidim nikakvu sličnost, osim možda atmosfere, ali nije on jedini.

Mme Chauchat

+1 na sve od prve do poslednje reči...
EDIIIT: evo upravo mi stigao mejl od koleginice kojoj sam juče pozajmila oba dela, pita gde ima da se kupe  :lol: :lol: :lol:  Kaže, hitno je  :lol: :lol: :lol: :lol:

Boban

Beopolis u gradu i kod mene, zasad.

Trenutno sam u tranziciji sa distributerom svojih knjiga, tj, menjam postojećeg, pa je to kao nekakav raskorak, ali potrudiću se da u najskorijem roku bude na svim glavnim mestima u većini gradova.

Mme Chauchat

Midoto

Hvala, Plut, još razmišljam o tvojim utiscima. U pravu si da postoji moja potreba da zapišem ono što se dvadesetak godina taložilo u mislima, a prava je sreća što je Boban u tom trenutku pokazao interesovanje da ponovo objavi Vir, a potom i za nastavak.
Ono što me mnogo raduje (a baš me je brinulo) jeste da nastavak nije gori!
Jevtropijevićka: Oš ti dam još knjige da zajmiš, mož i dva-tri? :)

Mme Chauchat

Quote from: Midoto on 11-11-2012, 11:03:46

Jevtropijevićka: Oš ti dam još knjige da zajmiš, mož i dva-tri? :)
:mrgreen: Oo, Mikuš se ulogovala!
(ne treba... hvala... više volim ovako jednog po jednog da ih navlačim, a onda je bolje da vide kako su knjige čitane!!!1)

Midoto

Mikuš laže, zna da nemam više knjiga :)

Plut

Di smeš da kažeš da Mikuš laže?!
Inače, kada bi Mikuš imala blog bila bih njegov veliki poklonik. :)

Mme Chauchat

To Plut, propagirajmo savremene metode reklamiranja!!!!!!1 Može i Mikuš-tviter nalog!!!!!1

Kunac

Boban

Ja sam mislio da je Zoran Stefanović najgora noćna mora svog izdavača zbog broja podeljenih primeraka, ali sad shvatam da je on običan amater u tom pogledu...